Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΟΥ

 ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΟΥ


     Οι περισσότερες Σχολές Φυσικής Ιππικής έχουν καθιερώσει ένα λεπτό περιλαίμιο (σχοινάκι) το οποίο χρησιμοποιείται ως το μόνο βοήθημα κινήσεως και διευθύνσεως του Ίππου. Κάτι ανάλογο εισάγουμε προς χρήση των Συνασκουμένων μας και στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" η οποία ακολουθεί την Φυσικήν Ιππική. Όμως, αντί για ένα απλό, λεπτό, σχοινάκι του οποίου η όποια αιφνίδια κι ανεξέλεγκτη έλξη μπορεί να τραυματίσει τον λαιμό του Ίππου, η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" απεφάσισε την καθιέρωση ως περιλαιμίου, μιας αρτάνης αναβολέως από, μαλακό, καλο-λαδωμένο δέρμα, η χρήση της οποίας αποκλείει κάθε ενδεχόμενο τραυματισμού του Ίππου, εξασφαλίζοντας καλύτερη στήριξη του αναβάτη.

     Στην περίπτωση της δικής μας Σχολής, το συγκεκριμένο περιλαίμιο λειτουργεί και ως "κλειδί" χαμηλής διατηρήσεως των χειρών οι οποίες, παραλλήλως με τις ηνίες, μπορούν με τα μικρά δάχτυλα να το κρατούν, καθηλώνοντας τα χέρια κοντά στον τράχηλο και αποτρέποντας επικίνδυνες υπερυψώσεις, κάτι που παρατηρείται σε αρχαρίους.

     Στην τελευταία μας εκπαιδευτικήν ημερίδα, το περιλαίμιο εμφανίσθηκε για πρώτη φορά προς χρήση των μαθητών μας.

     Απλό κατά την επίσαξη (εισάγεται και αφαιρείται ως έχει από την κεφαλή του Ίππου) το περιλαίμιο, όπως ήταν φυσικό, "ξάφνιασε" τους μαθητές μας λόγω της συνδυαστικής χρήσεώς του, παραλλήλως, με τις ηνίες.

     Σε όλους του συμμετασχόντες, το περιλαίμιο, κατά την πρώτη ημέρα της εισαγωγής του προξένησε μιαν, αρχική, χειριστικήν "αμηχανία", αλλά σύντομα έδειξε την αποτελεσματικότητά του παρέχοντας αίσθημα επιπλέον ασφαλείας αλλά και σωστότερης τοποθετήσεως των ηνιοφόρων χειρών.

     Το περιλαίμιο παρέχει μεγαλύτερη ευστάθεια στον Ιππέα κατά τους ταχύτερους, του βάδην βηματισμούς λόγος για τον οποίο η ρύθμισή του γύρω από την βάση του λαιμού θα πρέπει να είναι σε μια τέτοιαν επαφή ώστε να μην "πνίγει" τον Ίππο αλλά και να μην είναι πολύ χαλαρό ώστε, έτσι, να χαλαρώνεται η "συγκράτηση" του Ιππέως και πάντοτε με την πόρπη προς τα έξω προς αποφυγή φθοράς του τριχωτού του Ίππου.

     Εκτός της καθιερώσεως του περιλαιμίου, η σημερινή εκπαιδευτική ημερίδα περιελάμβανε την υποδοχή ενός ακόμη αρχαρίου μαθητή του Ιωάννη και την πρώτη τόξευση της Σοφίας μας.

     Ο Ιωάννης είχε μια πολύ καλή, πρώτην, επαφή με τον Ίππο και κατάφερε να τον οδηγήσει, μόνος του σε ικανή απόσταση χωρίςκαμιάν εμφανή δυσκολία.

     Η Σοφία με ψυχραιμία αλλά και με υπολογιστικές κινήσεις τόξευσε τα πρώτα βέλη της εν κινήσει (βάδην) με ακρίβεια ορίων όπως της υποδείχθηκε. Αλλά, σ΄ αυτή την ημερίδα και ο Σταύρος έδειξε να βελτιώνει την τεχνική του τοξεύοντας, επίσης, σε βάδην.

     Αρκετά καλύτερος ως προς την τεχνική του και ο Σταύρος μας, τόξευσε τα βέλη του εν κινήσει (βάδην).

     Η Φοίβη, ξεκίνησε πρώτη τροχασμό με ένα χέρι, κρατώντας στο άλλο Τόξο και βέλη, προετοιμαζόμενη για τροχαστικές τοξεύσεις. 

     Κι ενώ η Χαρά δείχνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά να καταφέρει την πρώτη εφίππευσή της δι εφάλσεως, η όλη δυναμική της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" κινείται ανοδικά και, κυρίως, ποιοτικότατα!

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.