Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ: HOVSTALLET

 ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ: HOVSTALLET



     Χτισμένη επάνω σε 14 νησίδες και σε μια υδάτινη επιφάνεια που αποτελεί διείσδυση της Βαλτικής, η Στοκχόλμη παρέχει τεκμήρια αστικής παλαιότητος ήδη από τον 13ο αιώνα και έχει χαρακτηρισθεί ως η "Βενετία του Βορρά".

     "Σταθμός", μέρος του εκπαιδευτικού και επαγγελματικού ταξιδιού μας στην Σκανδιναβία (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία) η Στοκχόλμη προσήλκυσε το ενδιαφέρον μας για την μελέτη τόσο ιππικών όσο και στρατιωτικών αντικειμένων, όσο και εάν πολλοί θεωρούν ότι αυτά δεν χαρακτηρίζουν την Σουηδία. Κι όμως, στη πόλη αυτή μελετήσαμε τους ανακτορικούς Σταύλους σε ένα πλαίσιο μελέτης των ανακτορικών Σταύλων της βόρειας Ευρώπης.

     Όσο κι αν η Σουηδία δεν φημίζεται για τις στρατιωτικές δομές της, στην Στοκχόλμη απολαύσαμε το Hovstallet (ανακτορικούς Σταύλους) με τις βασιλικές άμαξες και τους, λίγους, Σουηδικής εκτροφής Ίππους.

     Ομολογουμένως, ακόμη και οι φρουροί - στρατιώτες εδώ, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι εμπνέουν στρατιωτικό "ειδικό βάρος" και δείχνουν κάτι σαν ...μοιραία στοιχεία ενός αναγκαστικού "διακόσμου" χωρίς ένοπλην αποστολή, αν και ένοπλοι. 

     Συμπαθέστατοι οι Σουηδοί, αλλά ιππικώς ..."αναλφάβητοι", μη φημιζόμενοι και για την μαχητικότητά τους, σήμερα προξενούν ερωτηματικά ως προς την διασύνδεσή τους με μία τόσο πολεμοχαρή κοινωνία, όσο αυτή των Βίκιγκς... 

     Πάντως η Στοκχόλμη παραμένει ένα όμορφο "τοπίο" ευρωπαϊκού βορρά, μια επιτομή, κυρίως, παλιάς ναυτοσύνης που συνεχίζει από την περίοδο των Βίκιγκς να συναρπάζει με τους μύθους της κι εδώ μπορούμε να χαρούμε ακόμη παλιά ορθόπρωρα καραβόσκαρα να "δένουν" στα κανάλια. 

     Ακόμη και τα Μουσεία τους είναι πολύ περιορισμένης "εμβελείας" εν σχέσει προς τα Μουσεία της υπόλοιπης Ευρώπης, παρουσιάζοντας τα εκθέματά τους ώστε να ενισχύονται ακόμη περισσότερο τα ερωτηματικά μας για την σουηδικήν ...αυτοεκτίμηση! 

     Ωραία πόλη η Στοκχόλμη για πρόσκαιρην εναλλαγή καθημερινότητος, αξιοπρόσεκτη και η κατοικία του Alfred Nobel αλλά δεν θα μπορούσε να συγκριθεί σε τίποτε με την Βουδαπέστη. Η γενικότερη πολιτιστική παράμετρος παραμένει αδήριτη και, συνακόλουθός της ο ιππικός πολιτισμός! 


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.