Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019

ΠΟΛΛΩΝ Δ΄ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΙΔΕΝ ΑΣΤΕΑ 
ΚΑΙ 
ΝΟΟΝ ΕΓΝΩ...


     Οδυσσείς ανήσυχοι για την γνώση του κόσμου, οι Έλληνες δεν χάνουμε ευκαιρία να καταστούμε κοινωνοί πολιτισμών και νοοτροπιών που συνθέτουν τον πολύχρωμο πίνακα της οικουμένης και με την δύναμη μιας ψυχής η οποία στέκει άφοβη μπροστά σε κάθε ενδεχόμενο συγκρίσεως. Και, σήμερα, η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων", ημών των ...δρομάρηδων Οδυσσέων συγχρόνου βίου, είχε την χαρά να επισκεφθεί στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών την περιοδεύουσα έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Πολιτείας του Καζακστάν: "Η Μεγάλη Στέπα, Ιστορία και Πολιτισμός".  


     Το περιεχόμενο αυτής της υπερπροσεγμένης εκθέσεως εκπληκτικό, αλλά η πιο ευχάριστη για όλους μας έκπληξη ήταν το ξαναντάμωμα στην είσοδο της εκθέσεως, της πολυαγαπημένης μας Νίκης, η οποία μόλις έφθασε από τις Η.Π.Α. και μας περίμενε να μας ξαναδεί φορώντας υπερήφανη το χιτώνιο της Ομάδος μας και με το χαμόγελο που χαρακτηρίζει την ευγενική ελληνική ψυχή της!


     Το κυρίαρχο έκθεμα της εκθέσεως δέσποζε στην κεντρικήν αίθουσα δίνοντάς μας την δυνατότητα να προσέξουμε την λεπτομέρεια της τελείας ανακατασκευής της ενδυμασίας του Καζακστανού "Χρυσού Άνδρα" Ηγέτη και πολεμιστή της στέπας.


     Πολλά και διάφορα εκθέματα, 245 στον συνολικό αριθμό, όπλα, κοσμήματα, ιππικά παρελκόμενα, σκεύη, εξαρτήματα στολών και ιπποσαγών κλπ, μας έφεραν πιο κοντά στον υπέροχο πολιτισμό του Καζακστάν ο οποίος, μετά την Μογγολία και την Ρωσία, ακολουθεί στον προγραμματισμό μας ως εκπαιδευτικός προορισμός.


     Αρκετά εξοικειωμένοι οι "Έλληνες Κένταυροι" με την γιούρτα και τον συμβολισμό της, έχοντας άλλωστε και αυθεντικήν γιούρτα της Ομάδος μας,δεν παραλείψαμε να θαυμάσουμε και την καζακστανήν εκδοχή της στην είσοδο της εκθέσεως να υποδέχεται τους επισκέπτες σε ένα πολύ εντυπωσιακό "στήσιμο".


     Πάντα έτοιμοι να διασχίσουμε τους ορίζοντες της γης και να γνωρίσουμε πολιτισμούς, οι "Έλληνες Κένταυροι" ακολουθούμε τους ανήσυχους καλπασμούς των Προγόνων μας Ελλήνων Στρατιωτών της αναγεννησιακής Δύσεως μαχόμενοι για το δικαίωμα στη γνώση του κόσμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.