Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΕΩΣ ΕΜΠΟΔΙΟΥ [ΜΕΡΟΣ Α'] ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΑΤΕΟΣ 23/7/2022

ΗΜΕΡΙΔΑ 

ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΕΩΣ ΕΜΠΟΔΙΟΥ

[ΜΕΡΟΣ Α']

ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΑΤΕΟΣ 23/7/2022


Δυο εισαγωγικά λόγια:

     Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" επιδιώκει την καλύτερη εκπαίδευση για τα Στελέχη και τους μαθητές της, με την διατήρηση του μηδενικού δείκτη ατυχημάτων που την χαρακτηρίζει η 17χρονη, συνεχής, λειτουργία της! Αυτό είναι το διαρκές όραμα του Ιδρυτή της ο οποίος, ως βιωματικός μαθητής του Ιωάννη Συκουτρή, δεν επιδιώκει τον έπαινο των άλλων, αλλά την ευμενή κρίση της συνειδήσεώς του. Και, εν προκειμένω, σχεδιάσθηκε μία ημερίδα ειδικώς για τον Αρχηγό της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Αθανάσιο Ψωρομύτη προκειμένου να τον καταστήσει ακόμη αξιότερο στα εκπαιδευτικά καθήκοντά του έναντι των μαθητών του προς τους οποίους, ήδη έχει προσφέρει τα μέγιστα!

     Η Μαχητική Υπερπήδηση Εμποδίου αποτελεί συνδυασμό υπερπηδήσεως εμποδίου με την ταυτόχρονη χρήση όπλου στην κορυφή της υπερπηδητικής καμπύλης. Η συγκεκριμένη ίππευση μπορεί να συναρτάται με το εύρος των μαχητικών δεξιοτήτων ενός εφίππου Πολεμιστή, αλλά αποτελεί βελτιωτική της ισορροπίας όλων των Ιππέων εάν και όπου ακολουθείται διότι η υπερπηδητική τροχιά εκτρέπει, όπως είναι φυσικό, τον Ιππέα εκ του ευσταθούς "καθίσματός" του το οποίο επιτυγχάνει κατά την "επίπεδη" ίππευση και με την ταυτόχρονη (εκτρεπτική και αυτή) χρήση του όπλου, τον υποχρεώνει, εκόντα άκοντα, στην αποκατάσταση του ευσταθούς "καθίσματός" του κάτι που αποτελεί και το κέρδος αυτής της διδασκαλίας.

     Κατ΄ αυτήν την ημερίδα, ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Αθανάσιος Ψωρομύτης θα έπρεπε να υπερπηδήσει για πρώτη φορά εμπόδιο με έναν Ίππο ο οποίος θα έπρεπε, επίσης, να υπερπηδήσει για πρώτη φορά στη "καριέρα" του εμπόδιο, έναν Ίππο καθαρόαιμο (Thoroughbred) ιπποδρομιακό ο οποίος ιππεύετο με στομίδα, ενώ σήμερα θα ιππεύετο χωρίς στομίδα και μάλιστα επί τροχιάς εμποδίου! Όσοι "υποψιασμένοι" περί την Ιππασία και δη την υπερπήδηση μπορούν να φαντασθούν τον βαθμό δυσκολίας της ημερίδος! Κι όμως ο αγαπημένος μας Αθανάσιος, υφ΄ όλες τις δυσκολίες (όπως θα δούμε εν συνεχεία...)   κατάφερε να διδάξει με ασφάλεια και τον Ίππο του και να φτάσει και ο ίδιος τουλάχιστον στην "ωραία πύλη" ασχέτως εάν οι περιρρέουσες συνθήκες δεν του επέτρεψαν να γευτεί και ...αντίδωρο!


     Πάντα του γάμου δυσχερή και τίκτουσα η νύμφη! (Όλα του γάμου δύσκολα κι η νύφη γκαστρωμένη!). Κάπως έτσι πρέπει να αρχίσουμε να καταγράφουμε το περιεχόμενο αυτής της πολύ σημαντικής εκπαιδευτικής ημερίδος η οποία ήταν σχεδιασμένη για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του Αρχηγού της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Αθανασίου Ψωρομύτη και η οποία, ανωτέρα βία, παρέμεινε ανολοκλήρωτη!

      Αν και καταφέραμε να εκτελέσουμε τον σχεδιασμό της επί ένα συνεχές δίωρο και υπό συνθήκες αφόρητου καύσωνος, δυστυχώς και για λόγους ανεξάρτητους των δυνατοτήτων μας επιτύχαμε μόνον να φτάσουμε στη ...βρύση της, χωρίς όμως να πιούμε και νερό... Ευνόητον, όμως είναι ότι άλλαι μεν βουλαί Εκπαιδευτού, άλλα δε Θεοί (και λοιποί επιχώριοι "αθιγγανοευάλωτοι") κελεύουσι. Ας τα δούμε, όμως, όλα με ...ψυχραιμία! 

     Οι προειδοποιήσεις για το επικείμενο έντονο κύμα καύσωνος σαφείς, αλλά, το γήρας δεν έρχεται μόνον και ο εν λόγω Εκπαιδευτής, παλίμπαις στα 70 του, νομίζει ότι εξουσιάζει και το ...θερμόμετρο! Αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη ημερίδα να συμπέσει "στο μάτι του κυκλώνος" στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μεσσηνίας υπό συνθήκες έντονου καύσωνος, κάτι που σήμαινε ματαίωση ή, έστω, αναβολή, όμως κανένας Εφιπποτοξότης δεν κάνει "πίσω", ούτε κι αν πατήσει τα 70! Κι έτσι, να 'μαστε στο Ιππευτήριο με τα δύο τρυφερά τετράποδα και με ...γυαλιά ηλίου, έτοιμοι για την ημερίδα μας, ακριβώς στην προγραμματισμένη ώρα ενάρξεως 10:00 π.μ. αλλά, ήδη, η θερμοκρασία από τις 06:00 π.μ. στα Λέικα ήταν 31C και τώρα στο Πλατύ πλησίαζε τους ...40C! 

     Σοφή πρόνοια του Εκπαιδευτή να μην φορέσει, ο ίδιος, προστατευτικό του ηλίου καπέλλο και είχε τον λόγο του διότι ήθελε να "προειδοποιηθεί" πρώτος αυτός για ενδεχόμενο κίνδυνο ηλιοπληξίας μιας και κανείς, πλην ενός, από τους μαθητές δεν φρόντισε να φορά προστατευτικό καπέλλο, γνωρίζοντας ότι ο ίδιος μην έχοντας σχέση με το ..."ρολόι" όταν βρίσκεται στο Ιππευτήριο μπορεί να παρασύρει στον ...όλεθρο και τους υπολοίπους, κυρίως, τα καημένα τα αλογάκια τα οποία αποτελούν και την προτεραιότητα της αγωνίας του! Δυστυχώς και εκτός του θερμού μας του ...καιρού, οι επιχώριοι "ευπαθείς" που επί χρόνια ξέραμε ως "γύφτους" κι εσχάτως μας τους σερβίρουν ως "ρομά", φρόντισαν να μας εκπλήξουν δυσάρεστα διαπιστώνοντας την τελευταία στιγμή και εισερχόμενοι στο Ιππευτήριο, ότι είχαν κλέψει τις βαλβίδες και τους ορθοστάτες μας, εξαναγκάζοντάς μας να αναζητήσουμε αμέσως λύση σε ...ποτιστικούς σωλήνες και καφάσια μαναβικής! Τι να κάνουμε, έτσι για να διαψευσθεί και ο ...προκαθήμενός τους ο οποίος (on camera) παρεπονέθη ότι η καταπιεστική ελλαδογραικύλικη κοινωνία δεν επιτρέπει στους "ευάλωτους" ακολούθους του να ...κλέβουν!

     Καρακλέβετε κύριε προκαθήμενε των "ευπαθών", καρακλέβετε και τι δεν καρακλέβετε (κι έχουμε τα στοιχεία για να το πούμε... διότι υπάρχουν και κάμερες), μέχρι βαλβίδες και ορθοστάτες και απορούμε τι θα τα κάνετε... Να κάνατε, μάλιστα και ...Dressage να σας τα χαλαλίζαμε αλλά... Και δεν ξεχάσαμε ότι προ ολίγων εβδομάδων αποτολμήθηκε και η κλοπή των Ίππων από τον Σταύλο, αλλά αυτό αποτελεί άλλην ...εκκρεμότητα!

     Τα ευγενικά κορίτσια μας καθώς και ο Μελέτης μας, άκουσαν μια σύντομη εισαγωγή στο περιεχόμενο της ημερίδος ώστε να ξέρουν ότι στο επίκεντρό της ήταν ο Αθανάσιος ο οποίος αφού "εισέπραττε" την διδασκαλία, κατόπιν, θα την "περνούσε" στους μαθητές του. Έτσι, όλοι ενημερώθηκαν προ της ενάρξεως της ασκήσεως, πως διατάσονται οι βαλβίδες αναλόγως βηματισμού, διασκελισμού και ιδιοβαδίσεως του Ίππου, πως τοποθετούνται τα εμπόδια, ποια η ενδεδειγμένη διαδρομή υπερπηδήσεως εμποδίου και τα υπόλοιπα αφέθηκαν στην πρακτικήν επίδειξη από τον υπερπηδώντα Αθανάσιο και τον υπέροχο Ίππο, στον στίβο του Ιππικού Κέντρου Πλατέος στον οποίο ευγενώς μας υποδέχεται πάντοτε ο Οικοδεσπότης του κ. Γεώργιος Τζαβάρας προς τον οποίον είμεθα ευγνώμονες!

     Άψογη, όπως πάντοτε και η, δι' εφάλσεως, εφίππευση του Αθανασίου που σηματοδοτούσε την έναρξη της δικής του, εν μέσω καύσωνος, υπεράνθρωπης προσπαθείας. Εντεύθεν δε, άρχιζε και η ομαδική μας "μάχη εναντίον του χρόνου" προς αποφυγήν συνεπειών εκ του καύσωνος. Τα όσα θα ακολουθούσαν θα έπρεπε να ήσαν απολύτως στοχευμένα και "λακωνικά" διότι κάθε "κοιλιά" θα σήμαινε την έκθεση Ίππων και Ανθρώπων σε σοβαρούς κινδύνους!

     Εν αρχή ην οι ...βαλβίδες! Μια κλασική των ..."κλασικών", άσκηση διαμορφώσεως "θεμελίων" υπερπηδητικού "καθίσματος" με ταυτόχρονη βελτίωση διευθυντικής ικανότητος, αλλά και υπερπηδητικής ψυχολογίας Ιππέως (πρωτίστως) και Ίππου (δευτερευόντως).

     Δεν θα το "συζητήσουμε" αλλά το "κάθισμα" και η εν όλω στάση του Αθανασίου είναι υποδειγματικά! 


      Η αποδέσμευση των χειρών από τις ηνίες, ως το επόμενο "βήμα", είναι ακόμη ένα "σκαλοπάτι" που οδηγεί στην απόκτηση ευσταθέστερης ισορροπίας του Ιππέως, απαραίτητης κατά την υπερπήδηση.


     Eπόμενο "καρέ" η ελαφρά υπερύψωση των βαλβίδων για να διδαχθεί ο ίππος να ανυψώνει τα πόδια και ο Ιππέας να εισαχθεί βαθμιαίως στο "φάσμα" της υπερπηδήσεως.


     Τώρα και οι δύο βαλβίδες υπερυψώθηκαν ώστε να σχηματοποιήσουν δύο επάλληλα, χαμηλά, εμπόδια, βοηθώντας τον Ίππο να αντιληφθεί ακόμη περισσότερο την υποχρέωσή του να ανυψώνει τα πόδια αλλά και να υπολογίζει τον διασκελισμό του κάνοντας προσεκτικότερο, ασφαλώς και τον Ιππέα. 


     Και ήρθε η στιγμή που αναθεωρείται η μεταξύ των βαλβίδων απόσταση ώστε να ρυθμισθεί ο διασκελισμός του Ίππου σε καλπασμό ο οποίος είναι απαραίτητος για την ομαλή Υπερπήδηση Εμποδίου! Στην περίπτωσή ας, φάνηκε από τη πρώτη στιγμή ότι ο συντονισμός Ίππου και Ιππέως είναι άψογος κι αυτό μας ελάφρωσε από το άγχος του χρονομέτρου παρατηρώντας τον μεν Ίππο ακόμη χαλαρό, αλλά τον Αθανάσιο κάθιδρο και ...κατάμαυρο κάτω από τον ήλιο και την θερμοκρασία καύσωνος! Κι έτσι επιμείναμε παρά το ότι το ρολόι έδειχνε ότι "δουλεύαμε" υπό δραματικές συνθήκες για περισσότερο από μιάμιση ώρα! 


     Τώρα περνάγαμε το κλασικό "χ" με υπέροχη στάση και διατήρηση αρίστου καλπαστικού ρυθμού! Το πρώην ιπποδορομιακό καθαρόαιμο, χωρίς στομίδα, έδειξε να απολαμβάνει την υπερπήδηση και, μόλις, αποκτούσε και εμπειρία ...υπερπηδητή! 

     Και δεν απέμεινε παρά το "χ" να μετατραπεί και σε κάθετο που ο Αθανάσιος με τον ανενστόμιστο Ίππο του υπερπήδησε με υποδειγματικήν άνεση παρά τον ιδρώτα που έτρεχε ποταμηδόν στο πρόσωπό του! Αυτά συμβαίνουν άμα μπλέκεις με "τέτοιον" Εκπαιδευτή! Όμως, είχαμε ήδη κλείσει δύο ώρες σκληρής εργασίας μέσα στον καύσωνα κι αμέσως ο ...άκαρδος Εκπαιδευτής αναλογίσθηκε ότι έπρεπε να προφυλάξει τα ...αλογάκια, διακόπτοντας αμέσως την ημερίδα το υπόλοιπο της οποίας ανέβαλε επ΄ αόριστον, οδηγώντας τους Ίππους στη σκιά! Είχαμε ήδη φτάσει στην "πηγή" (υπερπήδηση) αλλά δεν ήπιαμε ..."νερό" (χρήση όπλου)! Το δεύτερο αυτό σκέλος θα το επιδιώξουμε εν ευθέτω χρόνω διότι πλέον έχουμε και τον βασικό χορηγό φιλοξενίας του Εκπαιδευτή ο οποίος δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο μας Μελέτη.

     Ειρήσθω εν παρόδω, ότι ο Μελέτης μας ήταν αυτός που και σε αυτή την ημερίδα φιλοξένησε τον Εκπαιδευτή στην εξαιρετική και φιλοξενότατη κατοικία του και υπόσχεται να τον ξαναφιλοξενήσει και ...αλλήλων τα βάρη βαστάζει εν πολλοίς! Οπότε, καιρού (και "ευπαθών" κλεπτών) ευδοκούντων, ήδη από τώρα, σχεδιάζουμε την ολοκλήρωση στο Ιππικό Κέντρο Πλατέος της ανολοκλήρωτης ημερίδος Μαχητικής Υπερπηδήσεως Εμποδίου, αλλά και τον εμπλουτισμό της με ένα Σεμινάριο αναπτύξεως των ικανοτήτων των μαθητών της τοπικής Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" οι οποίοι αξίζουν πολλά! Ευγνώμονες ευχαριστίες Αδελφέ Μελέτη για τα όσα μας προσέφερες και προσφέρεις!


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.