Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 
ΕΦΙΠΠΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ, ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ 
& ΣΠΑΘΑΣΚΙΑΣ

ΑΘΗΝΑ / ΧΑΛΚΙΔΑ
7 και 8 Σεπτεμβρίου 2019


     Mια δυναμική εκπαιδευτική διημερίδα με Σπαθασκία, Ιππασία, Έφιππη Τοξοβολία και Τοξοβολία χαρήκαμε αυτό το πρώτο Σαββατοκύριακο της νέας, ΙΒ' Προπονητικής Περιόδου της Ομάδος μας.



     Aυτό το διήμερο πρόγραμμα στο κλειστό Ιππευτήριο αλλά και σε ορεινή φυσική καλπαστική διαδρομή, με σέλλα και αναβολείς αλλά και "άνευ", "σχεδιάσθηκε" με γνώμονα την μέγιστη αλλά και τάχιστη ωφέλεια των συμμετεχόντων, κάτι το οποίο, τελικώς, επετεύχθη στο Ιππευτήριό μας αλλά και στην Κοιλάδα της Χαλκίδος, ιππεύοντας διαφορετικούς Ίππους με διαφορετικήν επίσαξη και χαλίνωση!


     Παρά το κοπιαστικότατο πρόγραμμα για όλους μας, η κατάληξη ήταν, όπως πάντοτε, η απόλυτη χαλάρωσή μας αλλά και η ικανοποίηση του ομαδικού αποτελέσματος με την ...εξατομικευμένη πρόοδο.


     Διότι, πραγματικά, με τον τρόπο διεξαγωγής μαθημάτων και Προπονήσεων στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων", με προσήλωση στην ασφάλεια των δραστηριοτήτων μας και χωρίς κανένα απρόοπτο, όλοι, μα όλοι, στο τέλος αναδεικνύονται πολλαπλώς ωφελημένοι ακόμη και οι απολύτως αρχάριοι των ...δύο μαθημάτων! 


     Η "αυλαία" της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" άνοιξε για την περίοδο 2019-2020 με την δυναμική που προσδοκούμε να διατηρήσουμε, παρέχοντας στα Μέλη μας ακεραιωμένη την γνώση των Εφίππων Πολεμικών Τεχνών αλλά και του Ιππικού Θεάτρου που, από αύριο, ξαναβρίσκει τους ρυθμούς του. Και τούτο το υπέροχο διήμερο το ξεκινήσαμε με τον κορυφαίο Έλληνα Οπλοδιδάσκαλο Γεώργιο Ζαχαρόπουλο στη Σχολή του "Coriolanos"



     Η Οπλομαχητική τέχνη αποτελεί ένα σημαντικότατο πεδίο πολεμικών τεχνών στο οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναλαμβάνει μία ιδιαίτερη πρωταγωνιστικότητα έναντι του υπολοίπου σώματος του Ανθρώπου ως επίκεντρο

     !. Κρίσιμης ορθής αλλά και ταχείας ερμηνείας των «μηνυμάτων» του περιβάλλοντος,

     2. Τάχιστης λήψεως αποφάσεων που είναι και ζωτικές και δεν επιτρέπουν αναθεώρηση.

   3. Αστραπιαίου σχεδιασμού δράσεως χωρίς μεγάλο περιθώριο διορθώσεων.

     4. Αταλάντευτης ολοκληρώσεως προαποφασισμένων χωρίς την πολυτέλεια του φόβου ή του δισταγμού.

     5. Προσηλώσεως στην ολοκλήρωση του σκοπού οιοσδήποτε και εάν είναι αυτός ως εκ των ειλημμένων, κατά περίπτωση, αποφάσεων.

     6. Απαθείας έναντι κάθε συνθήκης η οποία εμφανίζεται ή θα εμφανισθεί ακόμη και απροσδόκητα, αντιτιθέμενης στις αρχικές σχεδιάσεις.

    7.Αντοχής (μαζύ με το υπόλοιπο σώμα) μέχρι τελικής εκβάσεως του σχεδίου δράσεως.


     Κι αν όλα τα παραπάνω αφορούν στην, πεζή, χρήση του αγχεμάχου όπλου, πολλαπλασιάζονται γεωμετρικώς στην περίπτωση της εφίππου χρήσεώς του, όπου ο παράγων Ίππος υπερυψώνει τους δείκτες των προαπαιτουμένων.



     Η Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας και Εφίππων Πολεμικών Τεχνών των «Ελλήνων Κενταύρων» έχοντας από χρόνων υιοθετήσει την Έφιππη Σπαθασκία, «παρασύρει» με κάθε ευκαιρία τα Μέλη της στην μελέτη και εξάσκηση στο όπλο της Σπάθης και μία από αυτές τις ευκαιρίες είναι και το εναρκτήριο μάθημα της, εξειδικευμένης, Ισπανικής Σπαθασκίας το οποίο ο Μετρ Γεώργιος Ζαχαρόπουλος προσέφερε στην Σχολή του («Κοριολανός») αυτό το Σάββατο, 7η Σεπτεμβρίου 2019, την παρακολούθηση του οποίου εντάξαμε στο πρόγραμμα της πρώτης εκπαιδευτικής διημερίδος της ΙΒ’ Προπονητικής Περιόδου που μόλις άρχισε για την Ομάδα μας.



    Εξαιρετικός γνώστης του οπλομαχητικού του αντικειμένου, ο Οπλοδιδάσκαλος Γεώργιος Ζαχαρόπουλος, μας εισήγαγε στο Ισπανικό σύστημα ξιφασκίας της Αναγεννήσεως, La Verdadera Destreza κάτι το οποίο μπορεί να μην έχει εφαρμογή στην δική μας, Έφιππη Σπαθασκία, αλλά δεν παύει να έχει το οπλομαχητικό ενδιαφέρον για κάθε Οπλομάχο όπως και ο έφιππος!



     Αναλυτικότατος και απολύτως κατανοητός Δάσκαλος, ο Γεώργιος Ζαχαρόπουλος μας "καθήλωσε" με μία καταπληκτική διδασκαλία που ξεκίνησε με μία σύντομη αλλά περιεκτική "εισαγωγή" στην Verdadera Destreza, στο γενικό της "πλαίσιο" και στις διαφορές της από τα ομοειδή ευρωπαϊκά αναγεννησιακά συστήματα και στην βασική θεωρητική παρουσίαση των προσεγγίσεών της.



     Ολόσωστα δομημένη αυτή η εξειδικευμένη παράδοση όχι μόνον έγινε απολύτως κατανοητή αλλά και με το πλήθος των πρακτικών ασκήσεων που είχε προγραμματίσει ο διεθνής Μετρ, κατέληξε "βίωμα" των συμμετεχόντων.



     Από την διδασκαλία των βημάτων μέχρι την ξιφιστική πρακτική, πραγματικά, όλοι χαρήκαμε τούτο το "ισπανικό μονοπάτι" που μας έδειξε κι άλλους εκτός των ουγγρικών, ιταλικών, γερμανικών και γαλλικών οπλομαχητικών "οριζόντων"! 



     Και οι μαθητές δεν χρειάστηκαν και πολύ για να ..."ξεκλειδώσουν" και να αφεθούν στην ροή τούτου του συστήματος.



     Όταν, δε, ανελήφθησαν τα ξίφη η αναλυτική θεωρητική εισαγωγή έγινε πράξη και ...κίνηση!



     Οι "λεπτομέρειες" έδειξαν την σημαντικότητά τους και, πια, κάθε αποστροφή λόγου προεκτάθηκε σε σπαθισμό, όπως πρέπει σε κάθε οπλομαχητική διδασκαλία!



     Πραγματικά, νιώθουμε πολύ τυχεροί αξιοποιώντας τέτοιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες οι οποίες προσφέρονται αφιλοκερδώς και των οποίων η υψηλή ποιότητα τις καθιστά ανεκτίμητες.



     Το επόμενο Σάββατο θα αξιοποιήσουμε και πάλι την προσφορά του Οπλοδιδασκάλου Γεωργίου Ζαχαρόπουλου ο οποίος θα επαναλάβει αυτό το, δωρεάν, μάθημα για όποιον ενδιαφέρεται όντας ευγνώμονες προς τον ίδιο και την Σχολή του γι αυτές τις εμπειρίες "ψυχής"!



     Από την Οπλομαχία, ολοταχώς, στην Έφιππη Τοξοβολία και, βεβαίως, από την Ηλιούπολη στο Ιππευτήριο όπου μας περίμεναν τα έφιππα μαθήματα της πρώτης ημέρας με πολλές και ωραιότατες εκπλήξεις!



     Πρώτη έκπληξη η εναρκτήρια φωτογραφία η οποία, ενώ, αρχικώς, πέραν του Ίππου περιελάμβανε τέσσερα πρόσωπα, μία ευτυχέστατη και απρόσμενη συγκυρία επαύξησε τα πρόσωπα σε ...πέντε, δίνοντας την χαρά στην Ομάδα μας, σήμερα, να υποδεχθεί τον γιο του Προπονητή Υπερπηδήσεως Εμποδίων Δημήτρη Κυριακίδη, τον 13χρονο, ήδη, βραβευμένο υπερπηδητή εμποδίων Χάρη ο οποίος ξεκίνησε μαζύ μας από σήμερα το ωραίο "ταξίδι" του στην Έφιππη Τοξοβολία. 



     Άνθρωπος "σταθμός" για την Ομάδα μας ο Δημήτρης Κυριακίδης, απόφοιτος στρατιωτικού ιππικού Σχολείου στη Ρωσία και Προπονητής, υπήρξε ένας από τους σημαντικούς Εκπαιδευτές του Ιδρυτή των "Ελλήνων Κενταύρων" ως αρχαρίου και, κατόπιν, ο σταθερός χορηγός Ίππων στους μαθητές μας! 



     Και, να τώρα, που μας εμπιστεύεται το αγαπημένο του μοναχοπαίδι με ό,τι αυτό σημαίνει! Και με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ισχυρές και διαρκώς ανελισσόμενες σχέσεις πιστότητος που αναπτύσσονται μεταξύ συνειδητών Ανθρώπων! 



     μα τη παραλαβή" του νεαρού Χάρη, τον "πετάξαμε" στα βαθιά, προτρέποντάς τον να ιππεύσει επιτόπου τον Ίππο μας, διεθύνοντάς τον χωρίς στομίδα κάτι το οποίο, παρά την μεγάλη προηγούμενη ιππικήν εμπειρία του ποτέ δεν είχε κάνει, όπως ποτέ προηγουμένως δεν είχε ιππεύσει χωρίς κάσκα και χωρίς το γιλέκο ασφαλείας του και 13χρονος υπερπηδητής εμποδίων όχι μόνον απεδέχθη αμέσως την πρόκληση, αλλά και μας είπε στο τέλος ότι διευθύνοντας για πρώτη φορά έναν ανενστόμιστο Ίππο δεν αντιμετώπισε καμία δυσκολία!   



     Ακολούθως ζητήσαμε από τον νεαρό λυκιδέα να εκτελέσει μία διαδρομή υπερπηδήσεως διαγωνίου εμποδίου και παρά το ότι θα μπορούσε να το "διεκπεραιώσει" με απλή "διάσχιση" ηπίου βηματισμού ο Χάρης μας έθεσε τον ίππο του σε καλπασμό υπερπηδήσεως κανονικού εμποδίου και το λαμπρό αποτέλεσμα επί της ...φωτογραφίας!  



     Και σε όλες τις επαναλήψεις, ο παρά την ηλικία του, εμπειρότατος Χάρης διετήρησε τους υπερπηδητικούς κανόνες χωρίς καμία παράλειψη, "ντρεσαρισμένος" ...στρατιωτικότατα από τον Πατέρα του ο οποίος κατάφερε να παιδαγωγήσει ένα ευτυχισμένο πλάσμα με άριστη σχέση με την Φύση και απολύτως αυτοπειθαρχημένο! Χάρη, καλωσήλθες στους "Έλληνες Κενταύρους"!



     Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη ήταν ο Εφιπποτοξότης Μηνάς μας τον οποίο, σήμερα, "είδαμε" όπως ποτέ πριν!



     Εξοικειούμενος με την σέλλα και τους αναβολείς με, ταυτόχρονη, προσομοίωση Έφιππης Τοξοβολίας είδαμε περισσότερο έναν χορευτή παρά έναν Ιππέα κάνοντας και τον Ίππο του να συμπεριφέρεται περισσότερο ως ...breakdancer παρά ως ...τετράποδο.



     άτοχος" πλέον του καλού "καθίσματος" και με διαρκή την πρωτοβουλία της κινήσεως του ίππου του, ο Μηνάς ετοιμάζεται, πια, για ...πίστα και οι Προπονήσεις του με έναν ιδανικό Ίππο καταλήγουν σε ένα ζευγάρι "χορευτών" που "γράφει" στον στίβο αρμονικότατη "κίνηση". 



     Παρ΄ όλη την ...πάγια γκρίνια του η οποία ...αρέσει σε όλους μας  και ο αγαπημένος μας Εφιπποτοξότης Ιφικράτης, αναλαμβάνοντας σέλλα και αναβολείς, κάλυψε τις προσδοκίες μας ακόμη και επί του διαγωνίου τούτη την πρώτη ημέρα του εκπαιδευτικού διημέρου μας.



     Και ο Ιφικράτης, όπως και όλοι οι "Έλληνες Κένταυροι" είναι κάτοχος του καλού "καθίσματος" που διασφαλίζει η Γυμνιππευτική εκπαίδευση την οποία ακολουθούμε.  



     Τρίτη και λαμπρή έκπληξη ο απολύτως αρχάριος Κωνσταντίνος μας ο οποίος ήρθε από την Θεσσαλονίκη όπου διαμένει για την δεύτερη εκπαίδευσή του μαζύ μας και, για πρώτη ημέρα, μας έδωσε εξαιρετικές εικόνες καλπαστικού "καθίσματος" με σέλλα 



     Και, απέραντη η χαρά του Εκπαιδευτή να απολαμβάνει την πρόοδο όλων των εκπαιδευομένων χωρίς πτώσεις, δυσάρεστα απρόοπτα ή, εν γένει, ..."δάκρυα", να καλπάζουν όπως ο Κωνσταντίνος μας σ΄ αυτό το δεύτερο, μαζύ μας, μάθημά του, διατηρώντας, ακόμη και τα άνευ αναβολέων πόδια του στη σωστή στάση και με τον πανέμορφο(!) Ίππο του ιδανικώς συσπειρωμένο! 



     Και οι εφιππεύσεις δι εφάλσεως του Κωνσταντίνου σε συνδυασμό με τον σωματότυπό του μας διδάσκουν ότι η Ιππασία είναι υπόθεση "ψυχής" και όχι ...λεπτοφυών σωματικών προτύπων.



     Τούτη, η πρώτη ημέρα του εκπαιδευτικού διημέρου μας, όντως, είχε πολύ τρέξιμο!



     Από την φάτνη μέχρι το Ιππευτήριο ο "δρόμος" ...μακρύς και κάμποσος ο ιδρώτας, ώσπου να καταλήξουμε στο πλυντήριο για την φροντίδα του υπέροχου Ίππου μας.



     Κάπως έτσι, όμως, με πολύ κόπο αλλά ωφελημένοι, καταλήξαμε και σήμερα, όπως κατά κανόνα, να κάνουμε "απολογισμό έργου" το βράδυ στην Χαλκίδα, όπου, πλέον, φτάσαμε για να διανυκτερεύσουμε και να προετοιμαστούμε για το πρόγραμμα της επομένης στο, πάντοτε φιλόξενο σπίτι του Αρχηγού του τοπικού παραρτήματος, Εφιπποτοξότη Γ. Σταυρανόπουλου - Ιφικράτη τον οποίο ευχαριστούμε. 



     Με παραμένοντα στο σπίτι τον παππού ο οποίος έπρεπε να μελετήσει το οπτικοακουστικό "υλικό' της ημέρας, οι νεαροί εκπαιδευόμενοι απόλαυσαν όλοι μαζύ ένα ακόμη χαλαρωτικό καλοκαιρινό σαββατόβραδο στην κοσμοβριθή παραλιακή Χαλκίδα και το πρωί της επομένης, ξανά στην υπαίθρια, πια, τοπική Κοιλάδα παρέα με, άλλα, υπέροχα τετράποδα έτοιμα να μας κάνουν να προοδεύσουμε στην Ιππική! 



     Στην εδώ Κοιλάδα, το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας μας πεοέβλεπε έμφαση στην Έφιππη Τοξοβολία αφού εδώ το πεδίο είναι φυσικό και για μας το φυσικό πεδίο είναι το μόνο ενδεδειγμένο για την κατάκτηση της Έφιππης Τοξοβολίας και τούτο μετά ...λόγου γνώσεως, ανεξαρτήτως αν η Σχολή μας διαθέτει το ιδανικότερο, ίσως, Ιππευτήριο της χώρας υποδειγματικής επιφανείας, περιφράξεως και φωτισμού, με μεγάλη πλευρά μήκους υπέρ-εκατόν μέτρων!



     Στη Σχολή Έφιππης Τοξοβολίας των «Ελλήνων Κενταύρων», εξ αρχής, αρνηθήκαμε τα «ιδιόκτητα» …κουρδισμένα αλογάκια, την εξάσκηση σε «σκαμμένη» καλπαστική διαδρομή όπου ο Ίππος δεν χρειάζεται διεύθυνση από τον Ιππέα ο οποίος αφήνεται απερίσπαστος στον χειρισμό του Τόξου, αποφύγαμε τους «κλειστούς» και «προστατευόμενους» χώρους! Θελήσαμε η δική μας Έφιππη Τοξοβολία να είναι στη φυσική της, πολεμική «διάσταση» με οιονδήποτε Ίππο, σε φυσικό έδαφος, εκεί όπου πραγματικά αυτή η πολεμική τέχνη λάβαινε χώρα και με προϋποθέσεις πραγματικής μάχης! 


     Έτσι, οι εκπαιδευόμενοί μας καταφέρνουν από την πρώτη στιγμή να ιππεύουν σωστά, φυσικά και με την απαιτούμενη μαχητικότητα, αποδεικνύοντάς το σε όσους αγώνες και αν έλαβαν μέρος ακόμη και ως αρχάριοι. Κι έτσι θα συνεχίσουμε! "Δρόμος" δύσκολος αλλά ...αυθεντικός, όπως το κάθε τι στην Ομάδα μας!


     Και σήμερα ο Ιφικράτης μας ο οποίος "άνοιξε" το πρόγραμμα, εξετέλεσε με ακρίβεια τις καλπαστικές τοξεύσεις του διατρέχοντας έναν χωματόδρομο στον οποίο μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να εμφανιστούν οχήματα, ζώα ή πεζοί. Διότι, αυτό ακριβώς είναι "πολεμική τέχνη", μία δραστηριότητα ...αδρεναλίνης μόνον για φυσικά περιβάλλοντα!


     Με την εφίππευσή του δι εφάλσεως ξαναθυμηθήκαμε το "δίδαγμα" του σωματοτύπου του αγαπημένου Κωνσταντίνου μας. Και ο απολύτως αρχάριος εκπαιδευόμενός μας, από τν πρώτη στιγμή κατάφερε να ανταποκριθεί  ι δ α ν ι κ ά  στις απαιτήσεις αυτού του, δευτέρου, μαθήματός του που περιελάμβανε καλπασμούς σε φυσικό έδαφος και, στο ίδιο, έφιππες βαδιστικές τοξεύσεις.


     Καλά "καθισμένος" από το προηγούμενο μάθημά του ο Κωνσταντίνος δεν δυσκολεύτηκε και πολύ να βγει σεκαλπασμούς παρά το ότι ο Ίππος του τον δυσκόλεψε δείχνοντας έντονη επιθυμία να επιστρέψει στην αγέλη του που ήταν σε αρκετήν απόσταση, παρακάτω.


     Βεβαίως, δεν δυσκολεύθηκε καθόλου να εκτελέσεις και τις πρώτες βαδιστικές (τροχαστικές, απεδείχθησαν) τοξεύσεις του με απόλυτην ασφάλεια και χωρίς καμία επιδείνωση του "καθίσματός" του!


     Η συνέχεια στη Γραμμή Βολής με την "αποθέρμανση" μιας χαλαρωτικής Προπονήσεως Τοξοβολίας και, βεβαίως, με Τοξοβολία εξ επαφής για ξεκίνημα.


     Πλάι στις τοξοθυρίδες του Φρουρίου της Χαλκίδος, στον πεντακάθαρο ενεργειακό χώρο που δεσπόζει υπερυψούμενος της πόλεως, μια σειρά ασκήσεων επαναπροσγειώνει τους ...Ιππείς και τους επαναφέρει στην τάξη των ...γηίνων.


     Παιγνίδι ανάμεικτο με άσκηση, η δική μας Τοξοβολία σου ξαναθυμίζει ότι δεν καλπάζεις με τα πόδια του Ίππου σου αλλά, ενίοτε χρησιμοποιείς και τα ...δικά σου!


     Στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" επιλέγουμε να είμαστε επίμονοι ως ακαταπόνητοι πολεμιστές μέχρις επιτελέσεως του αντικειμενικού σκοπού που είναι η πλήρης "κατάκτηση" της πολεμικής τέχνης μας! Μελετούμε, ασκούμεθα και εργαζόμεθα ως ανιδρυτές ενός σημαντικού "οικοδομήματος" όπως είναι για μας η Έφιππη Τοξοβολία και οι Έφιππες Πολεμικές Τέχνες, αλλά και το Ιππικό Θέατρο. Κατανοούμε πλήρως ότι σε πολλούς αυτό δεν είναι αρεστό και πολλοί θα μας εκτιμούσαν περισσότερο εάν τα σαββατοκύριακα οργανώναμε και κανένα ...μπάρμπεκιου, όμως, λυπούμεθα, αλλά επιμένουμε στην ωφελιμότητα των επιλογών μας! Άλλωστε, το έχουμε δηλώσει, δεν θέλουμε να περνάμε "καλά", αλλά, θέλουμε να περνάμε ωφέλιμα! 


     Και η ωφέλεια της ψυχής, του πνεύματος και του σώματος "περνά" μέσα από εργωδέστατο και λίαν επίμοχθο "τοπίο"! 


     Κι αυτή είναι η παρακαταθήκη μας σε όλα τα (νυν αλλά πρώην...) αγαπημένα Μέλη μας: Αφιερωθείτε στο εφιπποτοξοτικό αντικείμενο ανεξαρτήτως πόνου και μόχθου διότι, μόνον έτσι θα ανταποκριθείτε σ΄ αυτό που επιλέξατε ή και σας ...επέλεξε!


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.