Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 
ΣΤΗΝ 
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΦΙΠΠΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ
"NÉMETHY”


     Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων"  είναι βαθύτατα Ελληνική αλλά και ρηξικέλευθη μην έχοντας κανένα φόβο να αντλήσει γνώση και να συγκρίνει διδασκαλίες, χωρίς "παρωπίδες". Ως Έλληνες επιδιώκουμε να είμαστε ενάρετοι και, όπως είπε και ο Κομφούκιος "ο ενάρετος δεν έχει φόβο" (Ανάλεκτα, 12, 4). Αυτό μας το δίδαξε και ο Δάσκαλός μας, παγκόσμιος πρωταθλητής, Kassai Lajos με το προσωπικό παράδειγμα της ζωής του αλλά και με το εκπαιδευτικό σύστημά του, αναβιώνοντας παγκοσμίως την Έφιππη Τοξοβολία και δίνοντας προτεραιότητα στην βαθύτερη Παιδεία αυτής της αρχέγονης πολεμικής τέχνης, δευτερευόντως δε στην πρωταθλητική διάκριση των ενασχολουμένων με αυτήν. Γι αυτό και τούτο το καλοκαίρι αποφασίσαμε να διαθέσουμε τον χρόνο μας επενδύοντάς τον στην εκπαίδευσή μας σε μία εντελώς διαφορετικού προσανατολισμού Σχολή, όπου η προτεραιότητα δίδεται στον "πρωταθλητισμό" ασχέτως εάν εμείς συμφωνούμε ή όχι με αυτό το "σκεπτικό", προκειμένου να εξαγάγουμε τα, αβίαστα και έσωθεν, συμπεράσματά μας! 


     Πάντοτε με γνώμονα την ανέλιξη των Μελών μας, γι αυτή την εκπαιδευτικήν "εξόρμηση" επιλέξαμε την "Ακαδημία Έφιππης Τοξοβολίας "NÉMETHY" (Némethy Lovasíjász Akadémia) η οποία βρίσκεται στην κωμόπολη Pomáz σε ελάχιστην απόσταση βορείως της Βουδαπέστης, σε μία περιοχή όπου υπήρχαν ρωμαϊκές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με το όνομά της να προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το λατινικό "pomosus" που σημαίνει "μήλο".


     Επικεφαλής της φερώνυμης Ακαδημίας, ο Ούγγρος Christoph  Némethy, απόγονος πάππου πρωταθλητή της υπερπηδήσεως εμποδίων και ο ίδιος Εφιπποτοξότης και δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης στην Έφιππη Τοξοβολία, προερχόμενος από τον Οργανισμό του παγκόσμιου πρωταθλητή και Δασκάλου μας Kassai Lajos και πρώην μαθητής του.


     Η τριμελής αποστολή μας με υπεύθυνο εκπαιδευτικών ζητημάτων τον Εφιπποτοξότη και Εκπαιδευτή υπό επίβλεψη Μηνά Τσομπανιάν, Αρχηγό Αποστολής τον Συνασκούμενο Βασίλειο Φράγκο και τον Συνασκούμενο Κωνσταντίνο Αβερκιάδη, ξεκίνησαν από τρία διαφορετικά σημεία αναχωρήσεως (Αθήνα, Βρυξέλλες και Θεσσαλονίκη) με συντονισμένη άφιξη στη Βουδαπέστη, ώστε να ξεκινήσουν μια πενθήμερη εκπαίδευση δύο επιπέδων, αφού ο Μηνάς είναι ήδη προχωρημένος ενώ ο Βασίλειος και ο Κωνσταντίνος αρχάριοι.



     Ας σημειωθεί ότι αυτή η εκπαιδευτική αποστολή στην Ουγγαρία είναι η πρώτη, για ολόκληρη την Ελληνική Έφιππη Τοξοβολία, μετά τις επανειλημμένες μεταβάσεις στην χώρα αυτή του Ιδρυτή των "Ελλήνων Κενταύρων" Αριστοτέλους Ηρ. Καλέντζη ο οποίος εκπαιδεύθηκε από τον Ούγγρο παγκόσμιο πρωταθλητή Kassai Lajos, με αποτέλεσμα την εύλογη συγκίνηση του Έλληνος Εφιπποτοξότη ο οποίος χαίρεται τους συνεχιστές toy να διατηρούν τους δεσμούς της Ομάδος μας με την κοιτίδα της Έφιππης Τοξοβολίας, την χώρα των Μαγυάρων.


     Στον κατάφυτο και πεντακάθαρο χώρο της Ακαδημίας, οι Συνασκούμενοί μας κατασκήνωσαν ...λιτά και στρατιωτικά, στήνοντας την σκηνή την οποία μετέφεραν μαζύ τους, όπως άλλωστε αρμόζει στα Μέλη μιας πολεμικής Ομάδος, νιώθοντας από την πρώτη στιγμή την θέρμη της ούγγρικης φιλοξενίας, από τον επικεφαλής της Ακαδημίας, τους συνεργάτες του αλλά και από τον ευγενέστατο Πατέρα του!



     Οι τρεις Έλληνες ένιωσαν οικεία και άνετα από την πρώτη στιγμή σε αυτό τον χώρο και αυθημερόν άρχισε η εκπαίδευσή τους στην Έφιππη Τοξοβολία για τον προχωρημένο Μηνά και στην Ιππασία για τους αρχαρίους Βασίλειο και Κωνσταντίνο, ενώ, παραλλήλως, σε όλους προσφέρθηκαν μαθήματα Ενστικτώδους Τοξοβολίας με σημαντικές οδηγίες για ευστοχία και ταχυβολία.



     Σε κάθε μάθημα Τοξοβολίας, οι Εκπαιδευτές απεκάλυπταν κάποια μικρά αλλά πολύ χρήσιμα "tips" δίνοντας έμφαση, κατ΄ αρχήν, στην ταχυβολία και, δευτερευόντως, στην ευστοχία.



     Αναφορικώς με τους Ίππους Σχολής, εδώ όλοι είναι ενστομισμένοι με κλασικές στομίδες, αντιθέτως με τους Ίππους Σχολής του Οργανισμού "Kassai" οι οποίοι είναι ανενστόμιστοι.



     Οι Ίπποι σταυλίζονται συνθαλαμισμένοι αλλά με διακριτικό διαχωρισμό, όπως επίσης και σε χώρους περιφραγμένους με ηλεκτρική περίφραξη.



     Επίσης, εδώ, ανντιθέτως με τα θεσμισμένα στον Οργανισμό "Kassai", δεν ακολουθείται η Γυμνιππευτική για τους εκπαιδευομένους αλλά όλοι εισάγονται στα μαθήματα απευθείας με σέλλα.



     Αυτό συμβαίνει διότι ο προσανατολισμός της Σχολής "NÉMETHY” είναι αγωνιστικός χωρίς έμφαση στην προηγούμενη διαμόρφωση ισορροπιστικής αισθήσεως Φυσικής Ιππικής, όπως επιδιώκει, αυστηρά, η Σχολή "Kassai".



     Και για τους εντελώς αρχαρίους το εισαγωγικό μάθημα γίνεται σε συραγώγηση πάντοτε μέ σέλλα και αναβολείς χωρίς να προηγείται διεξαγωγή διαδικασίας "Κύκλου Προσεγγίσεως" και ρυταγωγήσεως με γυμνιππευτική συνέχεια, ακριβώς, όπως συνηθίζουμε στην Σχολή μας.



     Άλλωστε, εδώ, ακούει κανείς τον ίδιο τον Christoph Némethy να λέει στους μαθητές του: "Ξεχάστε ό,τι ξέρετε και γίνετε ανταγωνιστικοί!".


     Εδώ, η ιπποσαγή, κατά κανόνα, είναι κλασική δυτική με χρήση αναβολέων επί των οποίων, γρήγορα, ο Christoph Némethy ζητά από τους μαθητές του να σταθούν "όρθιοι" ώστε, ούτω πως, να μπορούν να τοξεύουν καλπάζοντας.



     Όμως, σε ένα Κέντρο Έφιππης Τοξοβολίας όπου διοργανώνονται διεθνείς αγώνες και εκδηλώσεις δεν λείπουν και οι παραδοσιακές σέλλες τούτης της πολεμικής τέχνης.



     Τέλος, εδώ θα συναντήσει κανείς και μία ενδιάμεση κατηγορία σελλών με πολύ καλή εργονομική σχεδίαση που δείχνει πόσα ευφυή σχεδιάσματα μπορεί ο άνθρωπος να θέσει στην υπηρεσία ...του, όταν έχει έμπνευση!



     Και, αναφορικώς με το προστατευτικό καπέλλο Ιππασίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι προαιρετικό για τους ενήλικες ενώ είδαμε να το φορούν όλοι οι ανήλικοι μαθητές.  



     Γενικά, το σκηνικό αυτής της Σχολής είναι τυπικά ουγγρικό, όπως η σχέση των Ούγγρων με την Φύση και την φυσικήν αισθητική υπαγορεύει.



     Άλλωστε, μέσα σε ένα ευρύτερο, φυσικώς αισθητικό, περιβάλλον, η συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί.



     Και όλα μέσα στην Σχολή "NÉMETHY" εναρμονίζονται με την, εθνική, ούγγρικην Αισθητική.



     Εκτός από την παραδοσιακή γιούρτα της εποχής των μεταναστεύσεων με την φωτιά που αποτελεί το "σήμα κατατεθέν" της Σχολής "NÉMETHY", εικόνα που αφομοιώνει κι "εξαγνίζει" κάθε "παραφωνία" όπως την μοντέρνα σκηνή των Συνασκουμένων μας, ο χώρος εδώ είναι οργανωμένος ώστε να φιλοξενεί με άνεση και πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και να παρέχει εξυπηρέτηση διαμονής και εστιάσεως στους φιλοξενουμένους του.



     Άλλωστε, οι εδώ εκδηλώσεις είναι τόσο συχνές ώστε, πλέον, οι εγκαταστάσεις είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να μπορεί άνετα να διεκπεραιωθεί και η απαιτούμενη "λάτρα".



     Ευρύχωροι σταύλοι αλλά και εκτάσεις ελεύθερες όπου ζουν άνετα οι Ίπποι, πεντακάθαροι και καλοφροντισμένοι αντανακλούν την φροντίδα τους στην ευημερία των φιλοξενουμένων τετραπόδων τους.



     Η κύρια καλπαστική διαδρομή, σε σκάμμα αυλακιού, είναι επαρκής για κάθε αγωνιστική ανάγκη.



     Το ίδιο άνετο είναι και το ανοικτό Ιππευτήριο αλλά και με πολύ καλό προσανατολισμό!



     Το ίδιο και οι στόχοι οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε αγώνισμα, με την ανάλογη περιβαλλοντική διακόσμηση.



     Από αυτή την ωραία εκπαιδευτικήν "εκστρατεία", ωφελημένοι υπήρξαν και οι τρεις Συνασκούμενοί μας αφού για πρώτη φορά "έδρασαν" στη χώρα της Έφιππης Τοξοβολίας με ό,τι αυτό σημαίνει.



     Επίσης, για πρώτη φορά εκπαιδεύθηκαν από έναν διεθνή πρωταθλητή όπως ο Christoph  Némethy ο οποίος τους περιέβαλε με ευγένεια και αμέριστη διάθεση εκπαιδευτικής προσφοράς!



     Εδώ οι Συνασκούμενοί μας μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την "ροή" της εκπαιδεύσεως πολλών συνεκπαιδευομένων από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Γερμανούς, Γάλλους, Ολλανδούς κλπ) και να ιππεύσουν για πρώτη φορά Ίππους με τους οποίους συνεργάσθηαν άψογα, όχι μόνον ο έμπειρος Μηνάς αλλά και οι δύο απολύτως αρχάριοί μας Βασίλειος και Κωνσταντίνος.



     Και σε ό,τι αφορά τον ήδη Εφιπποτοξότη και Εκπαιδευτή υπό επίβλεψη Μηνά,αυτός κατάφερε να καλπάσει και να τοξεύσει από την πρώτη εφίππευση, παρά το ότι δεν είναι καθόλου εξοικειωμένος με την χρήση σέλλας αφού στην δική μας Σχολή επιλέγουμε την Γυμνιππευτική.



     Στις περιπτώσεις του Βασιλείου και Κωνσταντίνου τηρήθηκε η δοκιμασμένη τακτική της συραγωγήσεως με κάθε λεπτομέρεια.



     Τόσο ο Βασίλειος όσο και ο Κωνσταντίνος δεν έδειξαν καμία δυσκολία "καθίσματος" ακόμη και στον καλπασμό, ακολουθώντας τις οδηγίες της Εκπαιδευτρίας τους.



     Οι "εικόνες" των δύο συραγωγουμένων αρχαρίων Συνασκουμένων μας πολύ καλές, έδειξαν ότι τα "θεμέλια" που τέθηκαν στην Σχολή μας είναι αρκετά "ευσταθή" για κάθε παραπέρα πρόοδο και αυτό ήταν ακόμη ένα σημείο δοκιμασίας της δικής μας διδασκαλίας με "καταλύτη" μια τυχαία ξένη δοκιμασία.



     Ακόμη και κατά την "μεταφορά" του στην αγωνιστική διαδρομή ο εντελώς αρχάριος Βασίλειος που δεν γνωρίζει ακόμη ούτε καν τα βέλη να κρατά σωστά, κατάφερε να τοξεύσει εν κινήσει χωρίς να χαλάσει στάση και "κάθισμα".



     Και στο ερώτημα, εάν άξιζε για τους τρεις Συνασκουμένους μας και την Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" αυτή η αποστολή στην Némethy Lovasíjász Akadémia από πλευράς εκπαιδευτικής αλλά και ψυχαγωγικής, τι, ειλικρινώς, θα απαντούσαμε;



     Το προοίμιο της ομηρικής "Οδυσσείας" μας θυμίζει την πρώτη συνιστώσα της μαθήσεως με την φράση "πολλῶν δ᾿ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω..." για να μας θυμίσει ότι ο άνω θρώσκων υποχρεούται να γνωρίζει ξένους, Ανθρώπους και Πολιτισμούς, ώστε να μπορεί να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντές του ως Οδυσσεύς και αυτός στον διάπλου της ζωής και του κόσμου! Επιπλέον...


     ...Η Σχολή των "Ελλήναν Κενταύρων", με τις ρίζες της αμετακίνητες στον Οργανισμό "Kassai"-κοιτίδα της σύγχρονης Έφιππης Τοξοβολίας, δεν αποβλέπει σε αναθεωρήσεις των εξόχων μεθόδων που μας δίδαξε ο Δάσκαλός μας Kassai Lajos και τις οποίες τηρούμε και θα τηρούμε απαρεγκλίτως! Με διευρυμένους, όμως, πνευματικούς ορίζοντες επιδιώκουμε την συγκριτική μελέτη διαφόρων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων του εφιπποτοξοτικού αντικειμένου μας ώστε να κατανοούμε ολοένα και βαθύτερα την Έφιππη Τοξοβολία και τις "συντεταγμένες" που την απαρτίζουν και αυτό μας το προσέφερε αφειδώς ο πρωταθλητής Christoph  Némethy και οι Εκπαιδευτές της Ακαδημίας του, συντελώντας στην πρόοδο των τριών Συνασκουμένων μας, αλλά και στην εξαγωγή ωφελίμων συμπερασμάτων για την Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων", λόγος για τον οποίο είμεθα ευγνώμονες στον ίδιο, στους Εκπαιδευτές του, αλλά και σε όλο το υπόλοιπο προσωπικό της Némethy Lovasíjász Akadémia που περιέβαλε τους Συνασκουμένους με τις καλύτερες υπηρεσίες του!


     Και, πάνω απ΄ όλα, σ΄ αυτή την χώρα όπου η "τρύπια σημαία" κυματίζει περήφανη σε όλη την έκτασή της , από το Κοινοβούλιο μέχρι το τελευταίο χωριατόσπιτο, θυμίζοντάς μας τα όσα δεινά ο γενναίος ουγγρικός λαός υπέστη από την σοβιετική θηριωδία, εμείς θα τιμούμε κάθε τι ουγγρικό και, βεβαίως, κάθε τι σχετικό με την αγαπημένη μας πολεμική τέχνη της Έφιππης Τοξοβολίας την οποία θα ασκούμε "μέχρι θανάτου" όπως είναι και η "επιταγή" του Δασκάλου μας Kassai Lajos!



Πλήρες φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.