Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

ΙΠΠΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΛΑΤΕΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2022 Με την συμμετοχή των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας"

 ΙΠΠΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΛΑΤΕΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2022

Με την συμμετοχή των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας"



     Η Έφιππη Τοξοβολία δεν είναι ένα απλό "άθλημα" ούτε μία κοινή "πολεμική τέχνη", αλλά μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως την ανεγνώρισε η διεθνής "UNESCO". Και αποτελεί εύσημο της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Αθανάσιο Βασιλόπουλο, η οποία πρώτη στην Ελλάδα εγκολπώθηκε αυτό το μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που λέγεται "Έφιππη Τοξοβολία" στο "πρόσωπο" της τοπικής Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας", φιλοξενώντας την στο "Ιππικό Κέντρο Πλατέος" Μεσσηνίας με Οικοδεσπότη και επικεφαλής διοργανωτικόν υπεύθυνο, τον εξαιρετικό Ιππαγωγό κ. Γεώργιο Τζαβάρα! Και σε αυτό το πλαίσιο της γόνιμης πολιτιστικής διαδράσεως, οι "Έλληνες Κένταυροι Καλαμάτας" έλαβαν μέρος στο λαμπρό "Ιππικό Φεστιβάλ Πλατέος" που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας από τον κ. Γεώργιο Τζαβάρα, την 22α Ιουλίου τ. έ., στο ομώνυμο, πανέμορφο Ιππικό Κέντρο.


     Τοπικό Παράρτημα των "Ελλήνων Κενταύρων" μιας Ομάδος με τεράστιο έργο δέκα επτά (17) συνεχών χρόνων λειτουργίας, βραβευμένης με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία, οι "Έλληνες Κένταυροι Καλαμάτας" με την μοναδική παγκοσμίως Σχολή Τυφλών Εφιπποτοξοτών, Τοξοτών και Ιππέων, ανταποκρίθηκαν με λαμπρό τρόπο στις υψηλές απαιτήσεις αυτής της διοργανώσεως, επιδεικνύοντας την Έφιππη Τοξοβολία αλλά και τα ευεργετικά αποτελέσματα επί των τυφλών μαθητών της οι οποίοι απέσπασαν τα θερμά χειροκροτήματα των πολυπληθών θεατών που γέμισαν το Ιππικό Κέντρο Πλατέος, από νωρίς.  

     Αυτό το "Ιππικό Φεστιβάλ Πλατέος 2022" άφησε πίσω του όχι, απλώς, ένα αξιοπρόσεκτο, πρωτογενές και πρωτοφανές, πολιτιστικό στίγμα, αλλά ένα σημείο ποιοτικής αναφοράς πολιτιστικών διοργανώσεων που ανεβάζει κατά πολύ τον πήχυ για κάθε παρόμοια, επόμενη, ιππική διοργάνωση, όχι μόνον για την ελληνική επαρχία αλλά και για την ίδια την πρωτεύουσα της Πατρίδος μας. 

     Με τις συντονισμένες προσπάθειες της τοπικής Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Αθανασίου Βασιλόπουλου, του εργωδέστατου Οικοδεσπότη του Ιππικού Κέντρου Πλατέος και του Αρχηγού της τοπικής Σχολής των "Ελλήνωνν Κενταύρων Καλαμάτας" Αθανασίου Ψωρομύτη, βεβαίως και με την συνεισφορά πολλών χορηγών και υποστηρικτών, όπως θα τους ευχαριστήσουμε εν συνεχεία, υλοποιήθηκε μια, πραγματικά, μεγαλειώδης  εκδήλωση η οποία προέβαλε ιππικό πολιτισμό σε μια γωνιά της πατρίδος μας η οποία, δυστυχώς, τούτες τις δύστοκες "ημέρες" κάθε άλλο παρά έχει να επιδείξει πολλά ανάλογα... 

     Με την συμμετοχή δεκάδων Ίππων και αλογατάρηδων από πολλά μέρη της Πελοποννήσου, τούτη η εκδήλωση προσέλαβε έναν εορταστικό ιππικό χαρακτήρα και δικαίωσε τον τίτλο της ως "Φεστιβάλ"! 

     Για πρώτη φορά, παρά την πολυετή εμπλοκή μας με την Ιππική της ελληνικής επαρχίας, χαρήκαμε τόσους πολλούς και πανέμορφους πλαγιοτροχαστές, τα γνωστά "αραβάνια", με τα εντυπωσιακά, γοργά, "ζάλα" τους να διατρέχουν τον ιδανικό στίβο του Ιππικού Κέντρου Πλατέος, δίνοντάς μας την απόλαυση ενός σπουδαίου ιππικού γένους που του αξίζει πολύ μεγαλύτερη προβολή και αναγνώριση!

     Ήταν δε μεγάλη Τιμή για τους "Έλληνες Κενταύρους" να βραβεύσουμε τους Πελοποννήσιους αλογατάρηδες για το ωραιότατο θέαμα των υγιών και πανέμορφων Ίππων τους, κάτι που δείχνει την αξιοσύνη των απογόνων του Ξενοφώντος μέσα στο διάβα των αιώνων.

     Ελπίζουμε κάποτε και η Ελλάδα να καταλάβει πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιώντας την ιππική παράδοσή τους και προωθώντας τις εθνικές ίππειες φυλές, προάγουν των πανανθρώπινο Πολιτισμό αλλά και βελτιώνουν σημαντικά τις εθνικές οικονομίες τους! Και προς αυτή την κατέυθυνση ο Δήμος Καλαμάτας ήδη έκανε το πρώτο, ουσιαστικό, βήμα! Κι απ΄ ό,τι φαίνεται η Πελοπόννησος διαθέτει όχι μόνον πανέμορφα αλογάκια αλλά κι ικανότατους μέλλοντες αλογατάρηδες που υπόσχονται την συνέχιση της ελληνικής ιππικής Παραδόσεως!

     "Κλειδί" της σημερινής εκδηλώσεως ο Δήμαρχος Καλαμάτας δεν μας άφησε καθόλου την εντύπωση ενός, απλού, τοπικού "παράγοντος", αλλά ενός δυναμικού χαρακτήρος που δικαιολογεί τον ρόλο του "άρχοντος", μη διστάζοντας να εμπλακεί και με την ενεργή ίππευση για πρώτη φορά στη ζωή του, όπως μάθαμε.

     Και στα «χέρια» του Αρχηγού των «Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας» Αθανασίου Ψωρομύτη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος επιδεικνύει έναν «γεωμετρημένο» και δυναμικό χαρακτήρα σ’ αυτό το φαντασμαγορικό Ιππικό Φεστιβάλ. 

     Άραγε, πόσοι μπορούν να αναλογισθούν πόσο απαραίτητο είναι το  έ ν σ τ ι κ τ ο  στην καθημερινότητα ενός τυφλού Συνανθρώπου μας; Πόσο αυτό το  έ ν σ τ ι κ τ ο  απαλύνει τις δυσκολίες της ζωής του και πόσο του χρειάζεται; Κι όμως, η ανάπτυξη αυτού του ενστίκτου να που αφήνεται στα χέρια μιας μικρής Ομάδος αλληλεγγύων Συνανθρώπων και στην ανεκτίμητην υποστήριξη ενός επαρχιακού Δημάρχου, του κ. Αθανασίου Βασιλόπουλου κι ενός ανιδιοτελούς αλογατάρη του κ. Γεωργίου Τζαβάρα οι οποίοι διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε, ανιδιοτελώς και με ιδία δαπάνη κόπου και θυσιών, ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Εκπαιδευτής Αθανάσιος Ψωρομύτης και οι βοηθοί του Χρύσανθος Δρίτσας, Μελέτης Μοίρας κλπ να υποστηρίξουν τους τυφλούς μαθητές μας σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και όξυνση του ενστίκτου τους!

     Και ποια ανεκτίμητη ανταμοιβή για όλους εμάς στους "Έλληνες Κενταύρους" να χαιρόμαστε την έφιππη, μη βλέπουσα, μαθήτριά μας να ισορροπεί ανοίγοντας τα χέρια της προς τον ουρανό, απολαμβάνοντας με ασφάλεια και διαρκή πρόοδο αυτό που, ακόμη και οι βλέποντες, δύσκολα απολαμβάνουν! Κι αυτή η σκηνή πιστώνεται στον Ίππο της και στους ευγενείς, μόνιμους, υποστηρικτές μας, τον τοπικό Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Αθανάσιο Βασιλόπουλο και τον Οικοδεσπότη του Ιππικού Κέντρου Πλατέος κ. Γεώργιο Τζαβάρα, όπως επίσης και σε όλους τους γενναιόδωρους χορηγούς αυτής της εκδηλώσεως! 

     Πολύ κατατοπιστικός για την Έφιππη Τοξοβολία και την επίδειξη που θα ακολουθούσε ο Αρχηγός της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας", δεν παρέλειψε με ευγλωττία να "υποψιάσει" το κοινό για τα όσα θα επακολουθούσαν χρησιμοποιώντας τον αρτιότατον εξοπλισμό με τον οποίον ο προνοητικός Οικοδεσπότης κ. Γεώργιος Τζαβάρας είχε μεριμνήσει να υπάρχει. 

     Τον "χορό" της επιδείξεως Έφιππης Τοξοβολίας τον άνοιξε ο Αρχηγός της τοπικής Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Αθανάσιος Ψωρομύτης, ένας υποδειγματικός χαρακτήρας "γεωμετρημένης" υπάρξεως, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ό,τι τον περιβάλλει και, βεβαίως, απέναντι στην πολεμική τέχνη μας!

     Εφιπποτοξότης υψηλών αξιώσεων, με μόνο εμπόδιο την οικονομική δυστοκία να μη του επιτρέπει να διεκδικήσει διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες, ο αγαπημένος μας Αθανάσιος επέδειξε τον καλύτερον εαυτό του σ΄ αυτή την εκδήλωση και εντυπωσίασε ακόμη και τον πολύ αυστηρό και απαιτητικόν Εκπαιδευτή του ο οποίος, για άλλη μια φορά, τον καμάρωσε να λειτουργεί εφάμιλλα των καλύτερων ξένων Εφιπποτοξοτών. 

     Και η ευστοχία του Αθανασίου "επικαρφωμένη" στον στόχο με τον πανηγυρικότερο τρόπο, όπως πάντα!

     Με την εκρηκτικότητα του χαρακτήρος του, ο Εκπαιδευτής των «Ελλήνων Κενταύρων» Αντώνης Διαγούπης, ως Μεσσήνιος, εντυπωσίασε τους συντοπίτες του, αλλά και όλους όσους τον χαρήκαμε για άλλη μια φορά σε ένα μαχητικό καθήκον που φαίνεται να τον "καλεί".

     Εντυπωσιακός, όπως πάντα, ο αγαπημένος μας  Αντώνης ίππευσε το ανενστόμιστο καθαρόαιμο σε πλήρη καλπασμό, καρφώνοντας τα βέλη του με πολεμικές κραυγές στον στόχο, καταχειροκροτούμενος από το κοινό!

     Ομοίως και η ευστοχία του Αντώνη επί του στόχου, μαρτυρά το επιτυχές της επιδείξεως.

      Σημαντική, καθ΄ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ και η τηλεοπτική κάλυψή του με την προβολή της επιμέρους θεματολογίας του, με την γλαφυρή παρέμβαση "on camera" του διοργανωτή κ. Γεωργίου Τζαβάρα ο οποίος απεκάλυψε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα ο οποίος ενδιαφέρεται για την ουσιαστική ανάδειξη της τοπικής ιππικής Παραδόσεως χωρίς κανένα ίδιο "όφελος".

      Το ίδιο γλαφυρός όσο και λακωνικός υπήρξε και ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Αθανάσιος Ψωρομύτης ο οποίος και στην συγκεκριμένη περίσταση, με έμφαση στην παρουσίαση της Σχολής Τυφλών Εφιπποτοξοτών, εξεπροσώπησε κατά τον καλύτερο τρόπο όλους τους "Έλληνες Κενταύρους".

      Εν μέσω πολλών επισκεπτών, με ιδιαίτερη χαρά δεχθήκαμε και τα παιδιά του καταυλισμού των ρομά της περιοχής τα οποία με στοργή ανέλαβε ο Αντώνης μας να τα μυήσει στο παιγνίδι της Ιππασίας.


     Ο ικανότατος Εκπαιδευτής μας Αντώνης προσέφερε ένα πλήρες πρόγραμμα αποενοχοποιήσεως φόβων στους μικρούς μαθητές του με ένα παράλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα σωμασκίας για καθέναν εξ αυτών.

     Έτσι, τα παιδιά του Πλατέος χάρηκαν χωρίς κανένα κόστος ακόμη και την έφιππη εκγύμναση που, ελάχιστα συνομήλικά τους μπορούν να χαρούν με υψηλό τίμημα στους ακριβούς Ιππικούς Ομίλους των Αθηνών, ενώ η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν παιδιά "κατώτερου θεού" αλλά όλα μπορούν να χαρούν τις χαρές που δικαιούνται, οπουδήποτε και εάν βρίσκονται και μεγαλώνουν!

     Με την ίδια στοργή, ο Μελέτης μας ανέλαβε να δείξει στους νεαρούς επισκέπτες μας την Τοξοβολία και απολαύσαμε με τις βολές τους την αυτοσυγκέντρωση και την πειθαρχία τους.

     Το ίδιο και το Μέλος των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Κωνσταντίνος ο οποίος, με το ευγενικό χαμόγελό του, στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την υποδοχή και δραστηριοποίηση των νεαρών επισκεπτών μας με πατρικήν υπευθυνότητα και φροντίδα, ως πατέρας κι ο ίδιος!

     Γενικώς, ημέρα χαράς και γιορτής στο Ιππικό Κέντρο Πλατέος Μεσσηνίας, με πολύ και καλότατο κόσμο στον οποίο κυριαρχούσαν τα παιδιά τα οποία για όλους είναι και το μέλλον μας.

     Κι απ΄ ό,τι φάνηκε, αυτά τα παιδιά του Πλατέος, όπως και όλα τα Ελληνόπουλα, "το έχουν" με την Ιππασία!


      Και κρίνοντας από την θυγατέρα του Αρχηγού της τοπικής Σχολής, τα Ελληνόπουλα "το έχουν" και με την Έφιππη Τοξοβολία!

      Εκτός όμως από τα "ιππικά", τα "τοξευτικά" και τα "εφιπποτοξοτικά" αυτή η εκδήλωση χαρακτηρίσθηκε και από ένα απαράμιλλο πνεύμα φιλοξενίας με τον Οικοδεσπότη κ. Γεώργιο Τζαβάρα να μεριμνά για την άφιξη κέτεριγκ με δύο υπερογκώδεις ...γουρουνοπούλες, τις οποίες φρόντισε να τεμαχίσει και να γεμίσει ένα προς ένα τα πιάτα των δεκάδων επισκεπτών του Φεστιβάλ οι οποίοι κάθισαν να απολαύσουν το δείπνο τους στα τραπεζοκαθίσματα που ήδη είχαν στηθεί.

     Φαγοπότι γερό με άφθονο φαγητό και υπέροχα εμφιαλωμένα κρασιά που "ξεχείλιζαν" από μία ...γούρνα γεμάτη πάγο, όλα προσφορά του Ιππικού Κέντρου Πλατέος και της διοργανώσεως προς όλους! Η πελοποννησιακή φιλοξενία στο απόγειό της με την σφραγίδα του Δήμου Καλαμάτας!

     Κι ενώ, μετά το ...συμπόσιο, ο χορόςκαι το γλέντι συνεχίζονταν στο γρασίδι του Ιππικού Κέντρου Πλατέος, κάποιοι σχεδιάζαμε το επόμενο "βήμα" με "εφαλτήριο" αυτό το υπέροχο μέρος με τους αξιαγάπητους ντόπιους!


EYΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:


Την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Αθανάσιο Βασιλόπουλο.


Τον Ιππικό Όμιλο Πλατέος και τον επικεφαλής του κ. Γεώργιο Τζαβάρα.



Τους ευγενείς χορηγούς του Φεστιβάλ:





και:

Τραπεζοκαθίσματα και αλουμινοκατασκευές Γ.Μωραγιάννη,

Ζωοτροφές Π.Σπυροπουλου,

 Κρεοπωλείο Β.Μπουρίκα

Πρατήριο υγρών καυσίμων Π.Σκούρα 



Τους παρακάτω δημοσιογραφικούς Φορείς που προέβαλαν την Ομάδα μας:
















Επίσης,  ευχαριστούμε τις Κυρίες και Κυρίους:


Άντα Μπελογιάννη,

Γραμματέα Ιππικού Όμιλου Πλατέος, 

Ανδρέα Καραγιάννη,

Αντιδήμαρχο Καλαμάτας

Τάσο Αγγελή,

Πρόεδρο Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας

Δρακούλη Καλαποθαράκο,

Ιππαγωγό από την Αρεόπολη Λακωνίας

Αθανάσιο Νταριώτη,

Ιππαγωγό



Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.