Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Ή ΑΘΛΗΜΑ (SPORT/GAME);

     Nέο Εγχειρίδιο:  

ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Ή ΑΘΛΗΜΑ (SPORT/GAME);



     «Το Τόξο, ακόμη και κατά τον ισχύοντα νόμο στις περισσότερες χώρες,  είναι ό π λ ο, άρα, a priori, μιλάμε για μία πολεμική τέχνη! Και μπορεί κάποιοι να το …μεταβαπτίζουν σε «αθλητικό όργανο» για λόγους «εξορκισμού» νομικής «ευθυγραμμίσεως», αλλά κανενός αθλητικού οργάνου το έργον δεν είναι ο θάνατος και του Τόξου, είναι όπως, άλλωστε, είπε και ο Ηράκλειτος: «Τω ουν Τόξω όνομα βίος, έργον δε θάνατος!». Επιπλέον, όπου κυριαρχεί ένα όπλο, όπως στην περίπτωση της Έφιππης Τοξοβολίας, εκεί, δεν νοείται κανένα … «παιγνίδι» (game) διότι με τα όπλα, όπως και με την ζωή, δεν παίζουμε!»

      Έτσι ξεκινά η διατύπωση του τελικού συμπεράσματος μετά από έναν διεξοδικό προβληματισμό περί του εάν η Έφιππη Τοξοβολία είναι πολεμική τέχνη ή άθλημα και το, κατά τεκμήριον, εξαγόμενο είναι ότι πρόκειται περί πολεμικής τέχνης και μόνον και ολόκληρο το σκεπτικό καταγράφεται στις σελίδες του νέου εγχειριδίου της Ομάδος μας «ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ, πολεμική τέχνη, ή, άθλημα (sport / game);» το οποίο συνέγραψε ο Ιδρυτής των «Ελλήνων Κενταύρων».

     Με το εγχειρίδιο αυτό, το 15ο κατά σειρά, επιτυγχάνεται μία καταλυτική απάντηση σε όσους ταλαντεύονται αναφορικώς με την πραγματική φύση αυτής της αρχέγονης τέχνης η οποία, από ιστορικής καταβολής της υπήρξε πολεμική, διατηρώντας αυτούσιο τον χαρακτήρα της ως τις ημέρες μας παρά τις, όποιες, … «πασιφιστικές» τάσεις φαλκιδεύουν τις πολεμικές τέχνες σε «γλυκερές» σκηνικές …χορογραφίες!

     Συνοψίζοντας τις δύο βασικές συνισταμένες του πολέμου, το πυρ (Τοξοβολία) και την κίνηση (Ιππασία), η Έφιππη Τοξοβολία εκφράζει τον ίδιο τον πόλεμο, εναποθέτοντας στον Εφιπποτοξότη – διάκονό της την βαρύτατην ευθύνη του διαχειριστή της ζωής.

     Η Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων» είχε το προνόμιο εκ της ιδρύσεώς της (2015) να θεωρήσει την Έφιππη Τοξοβολία ως πολεμική τέχνη και να αποφύγει κάθε αθλητικοποιητικό εκφυλισμό. Όμως, αυτό είχε ως προέκταση την αναθεώρηση πολλών εκπαιδευτικών παραμέτρων που αποτολμήσαμε, πειραματικώς στην αρχή, δοκιμάζοντας κι επιβεβαιώνοντας τις «αντοχές» των ερευνών μας οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα..

     Ευγνώμονες μαθητές προς τον Δάσκαλό μας Kassai Lajos και αναβιωτή της Έφιππης Τοξοβολίας, ευπειθέστατοι προς τις διεθνείς Αρχές της Έφιππης Τοξοβολίας και τιμώντας όλους όσους διεκρίθησαν σε αυτή, οι «Έλληνες Κένταυροι» καταθέτουμε σήμερα με σεμνότητα και χωρίς οιήσεις, υπό την κρίση τους, την άποψή μας, έτοιμοι να αποκαταστήσουμε οποιοδήποτε συλλογιστικό λάθος εκπορεύεται από την περιορισμένη μας γνώση του ιερού, για μας, εφιπποτοξοτικού αντικειμένου! 

Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.