Δευτέρα 27 Απριλίου 2020


ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ

Η παρούσα ανάρτηση 
αποτελεί διευκρινιστικήν απάντηση 
σε δύο Τοξότες οι οποίοι μας ρωτούν 
περί του τίνος, ακριβώς, πρόκειται 
η "Τοξοβολία εξ Επαφής" 
για την οποία κάνουμε, συχνά, λόγο.



     Η Τοξοβολία εξ Επαφής συνοψίζει μία βασική διδασκαλία η οποία αφορά στην μικροδιαχείριση της χορδής και της αναπτύξεως στον Τοξότη μιας βαθύτερης συνειδητότητος του ανοίγματός της.


     Όπως είναι ευνόητο η ευστοχία μιας τοξεύσεως εξαρτάται από την τροχιά του βέλους κύριος παράγων της οποίας είναι η δυναμική ενέργεια που μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια που αποκτά το βέλος  


     Διαδοχικά στιγμιότυπα κατά την εκτόξευση του βέλους από το τόξο. Καθώς μειώνεται η παραμόρφωση της χορδής, μειώνεται η δυναμική της ενέργεια. Η ταχύτητα του βέλους αυξάνεται. Η δυναμική ενέργεια της χορδής μετατρέπεται σε κινητική του βέλους. Σε κάθε στιγμή το άθροισμα κινητικής και δυναμικής ενέργειας είναι σταθερό. Η μηχανική ενέργεια του συστήματος «χορδή-βέλος» διατηρείται. Και όλη αυτή η αλληλουχία η οποία έχει την μαθηματική της διατύπωση, στην ενστικτώδη (Παραδοσιακή( Τοξοβολία ο Τοξότης καλείται να την "ψηλαφίσει" δια του ενστίκτου του ώστε να καταλήξει σε ευστοχία και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπτύξει τέτοιαν ενστικτώδη επίγνωση του ακριβώς απαιτουμένου ανοίγματος της χορδής, αναλόγως του χρησιμοποιούμενου βέλους, της αποστάσεως του στόχου των ατμοσφαιρικών συνθηκών κλπ.


     Στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" η Τοξοβολία εξ Επαφής διδάσκεται από το 2016, με πολλές και διαφορετικές ασκήσεις προσαρμοσμένες στην εξατομικευμένη ιδιοτυπία κάθε Τοξότη ώστε να του διεγείρει μια "πέραν εαυτού" ενσυναίσθηση η οποία, τελικώς, μετασχηματίζεται στην επιδιωκτέα συνειδητότητα ακριβούς ανοίγματος της χορδής και αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό στην πράξη επί της Γραμμής Βολής διότι η θεωρητική ανάλυσή του είναι εκτενέστατη. 
  

     Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αυτής της διδασκαλίας διαπιστώσαμε υψηλό βαθμό ωφελείας επί των μαθητών μας και, ήδη, η Τοξοβολία εξ Επαφής αποτελεί ειδικό ερευνητικό "κεφάλαιο" εργαστηριακού χαρακτήρος για την Σχολή μας. 


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.