Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

ΜΥΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ
ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΤΩΝ 
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ"


     Αν ο Άνθρωπος είχε την ωριμότητα, χωρίς υπερφίαλο πνεύμα και δεισιδαίμονες προσεγγίσεις, να σέβεται τις μαθηματικές επιταγές και της κοσμικής συγκυρίας, θα μπορούσε να ζήσει απαλλαγμένος πολλών προβλημάτων τα οποία η εγωιστική συμπεριφορά του προξενεί. Δυστυχώς, όμως, όταν η αστρολογική πρόβλεψη σε προειδοποιεί για μαθηματικώς επερχόμενα δεινά κι εσύ προγραμματίζεις, έστω κι ανιδιοτελώς και καλοπίστως, μεγαλεπήβολες διοργανώσεις, τότε, πάλι καλά που καταφέρνεις τα όσα μπόρεσες να καταφέρεις...   


     Ημέρα εκλείψεως και εμείς στον ..."κόσμο" μας! Και έκλειψη σημαίνει μια έκτακτη επιθεώρηση πτεράρχου με την ανάκληση της αδείας σου που σου ανατρέπει ένα πρόγραμμα, μία καταιγίδα που την ονομάζουν "Αντίνοο" να οργώνει την περιοχή των δραστηριοτήτων σου, ένα περιστατικό κινδύνου ζωής Ίππου στην άλλη άκρη να αντιμετωπίζεται από έναν μοναχικό ήρωα της καθημερινότητος κι εσύ να μη μπορείς να τον βοηθήσεις στο παραμικρό όντας στο άλλο άκρο για εκτέλεση προγραμματισμένης εκπαιδεύσεως με έναν, άλλο, Σταύλο υπό ...μετακίνηση κλπ κλπ! Παρά ταύτα:


     Ένα πρόγραμμα εισαγωγής στην Τοξοβολία εξ Επαφής των εξαιρετικών παιδιών μας του Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Σχηματαρίου" κατάφερε να υλοποιηθεί με την ευγενή υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σχηματαρίου "Γεώργιος Σχηματάρης", παρά την μάχη με τα δευτερόλεπτα προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες της αναμενόμενης καταιγίδος.


     Με την παρουσία του Αρχηγού του Παραρτήματος Εφιπποτοξότη Γ. Σταυριανόπουλου - Ιφικράτη επεξηγήθηκαν όσα απαραίτητα για την Τοξοβολία εξ Επαφής αξιοποιώντας επί τα βελτίω του στρογγυλού χείλους του πηγαδιού που βρίσκεται στο κτήμα όπου διεξάγεται η εκπαίδευση των μαθητών του Παραρτήματος.

     Και όπως, πολύ σωστά, επεσήμανε και ο τοπικός Αρχηγός, η επιλογή του σημείου βοήθησε τους μαθητές ώστε να προσέχουν ιδιαιτέρως τον χειρισμό του Τόξου τους διότι απέναντί τους είχαν Συνασκούμενο!


     Τα ευφυέστατα παιδιά που μυήθηκαν, σήμερα, στην Τοξοβολία εξ Επαφής κατενόησαν πλήρως την σημασία της αλλά και στο τέλος διετύπωσαν και ευστοχότατες παρατηρήσεις, πολύ διδακτικές για την καθημερινότητά τους, όπως η διαχείριση του θυμού για την αποτυχία μιας επιδιώξεως και η απαιτούμενη ψυχραιμία προς αντιστάθμιση της ήττας, κάτι πολύ σημαντικό για την έγκαιρη κατανόηση από τον Άνθρωπο.


     Μετά την Τοξοβολία εξ Επαφής, τα παιδιά μας συνέταξαν την Γραμμή Βολής για την συνέχιση της ειδικής, αυτής, εκπαιδευτικής ημερίδος με το σύνηθες προπονητικό πρόγραμμα και με Αρχηγό Βολής τον Αρχηγό του τοπικού Παραρτήματος.


     Οι ασκήσεις του προγράμματος δεν απέβλεπαν μόνον στην ανάπτυξη της τοξευτικής τεχνικής αλλά και της αυτοπειθαρχίας, του συντονισμού και της αυτοσυγκεντρώσεως, όπως προβλέπεται σε όλο το πρόγραμμα της Ενστικτώδους Τοξοβολίας.


     Ο Αρχηγός Βολής με ιδιαίτερη προσοχή για το κάθε παιδί διηύθυνε την Προπόνηση, όπως πάντα, με στρατιωτικήν υπευθυνότητα και, όπου χρειάζονταν, διορθωτικές παρεμβάσεις χωρίς να κουράζει και χωρίς να περισπά την αυτοσυγκέντρωση των εκπαιδευομένων.


     Ιδιαίτερη προσοχή έδειξε ο αγαπημένος μας Ιφικράτης και στην νεοείσακτη μαθήτριά του η οποία είχε προηγούμενη εμπειρία "Ολυμπιακής" (μοντέρνας) Τοξοβολίας και σήμερα πρωτογνώριζε την Ενστικτώδη Τοξοβολία με διαφορετικά δεδομένα και συντελεστές.



     Aπό το πρόγραμμα δεν έλειψαν και τα γνωστά απρόοπτα που παρατηρούμε σε παρόμοια δραστηριότητα.



     Όλα τα παιδιά ανταποκρίθηκαν το ίδιο αποτελεσματικά και στο δεύτερο μέρος αυτής της ιδιαίτερης ημερίδος.



     Αρκετά ικανοποιητικό το ποσοστό ευστοχίας υπό τις όχι και εύκολες συνθήκες της κάθε ασκήσεως, έδειξε ότι υπό σωστή διδασκαλία πάντοτε αναμένεται το καλύτερο για τον εκπαιδευόμενο.



     Και ιδιαίτερη η χαρά μας παρακολουθώντας τον συνοδό-Πατέρα να ενθουσιάζεται και να μπαίνει στη Γραμμή Βολής τοξεύοντας πλάι στο χαρισματικό παιδί του το οποίο αποδεικνύει την χαρισματικότητα του γεννήτορός του!



     Αυτές οι ημερίδες, πραγματικά, μας χαρίζουν τόση ηθικήν ικανοποίηση όσο τίποτε άλλο, παρακολουθώντας την πρόοδο των μαθητών μας! 



     Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Χαλκίδος εξυπηρετεί τις μετακινήσεις μας προς και από Χαλκίδα και Σχηματάρι και πλάι στον συρμό, δίπλα ακριβώς από την αποβάθρα, μια "εικόνα" λες και βγαίνει από πίνακα του μεγάλου θαλασσογράφου μας Κωνσταντίνου Βολανάκη μας υποδέχεται και μας αποχαιρετά. Αυτή η "εικόνα" με τα δύο πανέμορφα κλασικά καραβόσκαρα να έχουν για φόντο την ψυχρή εξέλιξη μας παραπέμπει στην σχέση της δικής μας πανέμορφης παιδευτικής δραστηριότητος που έχει για φόντο της ένα ογκώδες μεν, κακαίσθητο δε, κοινωνικό γίγνεσθαι! Παρά ταύτα κι ενώ αυτό αποτελεί την καταγραφή μιας αποκαρδιωτικής πραγματικότητος, εμείς αισιοδοξούμε ότι η καλαίσθητη προσέγγιση της ζωής και, κυρίως, η ηθικοπνευματική ανέλιξή της η οποία αποτελεί την επιλογή μας, στο τέλος θα νικήσει! Αφού, πάντα στο τέλος νικούν οι Αξίες και, δη, οι κλασικές! 




Πλήρες φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.