Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ TRANSALUTANUS ΡΟΥΜΑΝΙΑ, 8-10/10/2021

 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ TRANSALUTANUS

ΡΟΥΜΑΝΙΑ, 8-10/10/2021



Παντού, εκτός της υπελισσόμενης "κοινωνίας" των γραικύλων, οι ιστορικές αναπαραστάσεις θεωρούνται ακρογωνιαίος λίθος σπουδής της Ιστορίας και οι ξένες κοινωνίες οι οποίες δεν ενθαρρύνουν "τσιφτετέλια", προάγουν την ιστορικήν αναπαράσταση ως άξονα ιστορικής διδασκαλίας. Έτσι, η ανέκαθεν προοδευτική Ρουμανία, αν και υπέστη το μίασμα του κομμουνισμού κατάφερε, εν τέλει, να στήσει στο τοίχο τον εγκληματία δυνάστη της και όλη του την συμμορία, σήμερα παρουσιάζει μιαν εντονότατη πολιτιστική δραστηριότητα και στον ιστορικό τομέα, ενθαρρύνοντας την ιστορικήν αναβίωση μέσω πολλών και πολύ αξιόλογων διοργανώσεων που ο φιλοπρόοδος λαός των Δακών απολαμβάνει σε όλη την χώρα! Και σε μία από αυτές τις διοργανώσεις ιστορικής αναβιώσεως είχε την τύχη να συμμετάσχει από 8 έως 10 Οκτωβρίου 2021, στο φρούριο Jidova (περιοχή  Campulung, βορειοδυτικώς του Βουκουρεστίου) ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων Χαλκίδος και Σχηματαρίου" Εφιπποτοξότης - Εκπαιδευτής Γεώργιος Σταυριανόπουλος - Ιφικράτης, μεταφέροντάς μας τις άριστες εντυπώσεις του από την όλη διοργάνωση αλλά και την θερμή φιλοξενία του από τις τοπικές Δημοτικές Αρχές, αλλά και προσωπικούς του Ρουμάνους φίλους οι οποίοι, σημειωτέον, σέβονται και αγαπούν την πραγματικήν Ελλάδα και την Ιστορία μας!     

     Προσκεκλημένος αδελφών Ρουμάνων Τοξοτών, ο Έλληνας Εφιπποτοξότης Ιφικράτης, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την επιτυχέστατη διοργάνωση με την ονομασία "TRANSALUTANUS FEST' που διοργάνωσε ο Ιστορικός Οργανισμός "Historia Renascita" σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο και το τοπικό Μουσείο Ιστορίας στον χώρο του αρχαίου ρωμαϊκού φρουρίου Jidova όπου, σε πολυπρόσωπες και ακριβείς ιστορικές αναπαραστάσεις, ανεβίωσαν συγκρούσεις Δακών και Ρωμαίων με φαντασμαγορικό αποτέλεσμα!  

     Επιμένοντας σε μιαν υψηλή διοργανωτική ποιότητα, καθ΄ όλο το διήμερο, οι φιλοπάτρεις Ρουμάνοι επέδειξαν την επιμονή των Δακών Προγόνων τους στην ελευθερία, μαχόμενοι τις ρωμαϊκές λεγεώνες και υπενθυμίζοντας το χρέος πολέμου εναντίον κάθε κατακτητή, είτε εξωτερικού, είτε εσωτερικού!

     Η όλη διοργάνωση χαρακτηρίσθηκε από μαζική προσέλευση  Κοινού που έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον τόσο για τις ιστορικές αναπαραστάσεις όσο και για τα εκθέματα στα μικρά εκθετήρια με πολύ αξιόλογες δημιουργίες, κάτι σύνηθες σε παρόμοιες διοργανώσεις σε όλη την Ευρώπη πλην ...γραικίας!

      Παραλλήλως προς τις αναπαραστάσεις αυτών των διοργανώσεων, τα εκθετήρια με όσα παρουσιάζουν δίνουν την ευκαιρία στο Κοινό να διεισδύσει σε ιστορικές λεπτομέρειες διαφόρων περιόδων, κατανοώντας βαθύτερα τον ιστορικόν εποχικόν "ιστό", με την αρχαιολογία της ενδύσεως, του οπλισμού, των μέσων κινήσεως και γενικώς, των συνθετόντων μερών της εποχής.

     Είναι δε γνωστό ότι η παραστατικότητα είναι η καλύτερη μέθοδος εκμαθήσεως και προσλήψεως γνώσεως και όλες ετούτες οι διοργανώσεις σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο "πεδίο" προς την πρόσληψη ιστορικής γνώσεως αποβλέπουν.

     Πολεμικός λαός οι Δάκες, άφησαν παρακαταθήκη στους Ρουμάνους απογόνους τους την πολεμική Παράδοση και όπως είναι φυσικό η Παράδοση αυτή κοσμεί τον χαρακτήρα των κατοίκων της Ρουμανίας  οι οποίοι τιμούν την ειρήνη, πάντοτε έτοιμοι για πόλεμο, κατά το αρχαίο λατινικό ρητό!

     Κι εδώ, στο ιστορικό ρωμαϊκό φρούριο, αυτό το διήμερο αναβίωσε η πολεμική Παράδοση των αρχαίων Δακών με τελετουργικές συγκρούσεις και πάντοτε, με αρχαιολογικήν ακρίβεια.

     Στολές, όπλα, εξαρτύσεις, τα πάντα εδώ αντιπροσώπευαν την εποχή τους κι ενώ τις πρωινές ώρες οι κλαγγές των συμπλοκών κυριαρχούσαν, τα βράδυα, γύρω από την φωτιά, τραγουδώντας και τρώγοντας τοπικά εδέσματα, έπεφτε ο "επίλογος" της δράσεως συσφίγγοντας σχέσεις.

     Και ακριβώς αυτή την θέρμη των σχέσεων και την ευγένεια της ρουμανικής φιλοξενίας μας περιγράφει ο Ιφικράτης ο οποίος δεν παρέλειψε να μας ενημερώσει για την ευγενή και αυθόρμητη βοήθεια που δέχθηκε από Ρουμάνο αστυνομικό όταν αντιμετώπισε βλάβη του ιδιωτικού οχήματός του με το οποίο έφθασε από Ελλάδα!  

     H Ρουμανία ευτύχησε να έχει ως αρχηγέτη της τον λαμπρό Βοεβόδα της Βλαχίας Vlad Țepeș ο οποίος δίδαξε τον θεουργικό ανασκολοπισμό των διεφθαρμένων κι αυτή η διδαχή βοήθησε τους Ρουμάνους να απαλλαγούν και από το βάρβαρο κομμουνιστικό καθεστώς του Τσαουσέσκου και της συμμορίας του με αποτέλεσμα, σήμερα οι απόγονοι των ηρωικών Δακών να ευημερούν και να προάγουν τον Πολιτισμό τους με διοργανώσεις όπως η εν θέματι.

     Αντιθέτως, στην κατ΄ ...ευφημισμόν "Ελλάδα", μετά την μοιραία μάχη της Λευκόπετρας δεν ευτυχήσαμε να αναδείξουμε Έλληνα "Vlad Țepeș" αλλά ποταπούς, διεφθαρμένους, εξουσιαστές με αμαρτωλές "τσέπες", ντρεσαρισμένους στην υποταγή και την εθνοπροδοσία, οι οποίοι στο όνομα της δημοκρατίας κρατούν υπόδουλους υπηκόους!

     Όλα τούτα, βεβαίως, είναι φυσικά στη μπολσεβικική γραικία όπου οι αγράμματοι κομματικοί ιστρούχτορες επιχειρούν να απαγορεύσουν ακόμη και το Ιππικό Θέατρο για το οποίο οι Ευρωπαίοι παραχωρούν Ανάκτορα (Théâtre équestre Zingaro - Βερσαλλίες) έτσι ώστε το μόνο "θέατρο" να είναι η υπόκλιση των εθνικών σημαιών στον περιστασιακό συνοδό της προέδρου της δημοκρατίας που υποδύεται ρόλο αναρριχητικού ...φυτού σε σκηνή εξέδρας επισήμων. Ευτυχώς, όμως, στην Ευρώπη όπου ο μπολσεβικισμός θεωρείται, τουλάχιστον ψυχοπάθεια, ο Πολιτισμός εκφράζεται με διοργανώσεις όπως αυτή!

     Και στον απόηχο πικρών συσχετίσεων που έπονται των συμμετοχών μας σε διεθνείς διοργανώσεις και "τριβής ένεκεν" με ξένους ομοτέχνους μας, κηδόμενοι πάντοτε της ζοφερής προοπτικής  του τόπου μας από την κατάρα που τον μαραζώνει, επιβεβαιώνουμε την πορεία της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων" η οποία αποβλέπει στην ανάδειξη αρίστων χαρακτήρων πιστών στις απαράμιλλες πλατωνικές Αξίες, έχοντας κατά νου τους λόγους του κορυφαίου φιλοσόφου του 20ού αιώνος, Giulio Cesare Andrea Evola o oποίος, στους "Προσανατολισμούς" (Orientamenti) του σημείωσε: "...είναι ουσιώδες να δημιουργηθεί μία Elite, η οποία ήρεμα να καθορίσει με αυστηρό πνεύμα και αποφασιστικότητα την Ι δ έ α  γύρω από την οποία θα πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι και η οποία θα αναδείξει έναν νέον Άνθρωπο που να μπορεί να στέκει ορθός εν μέσω ερειπίων..." Και μπορεί οι Ευρωπαίοι αδελφοί μας να έχουν ανάγκη από τον προσδιορισμό αυτής της Ιδέας αλλά εμείς οι Έλληνες την έχουμε προ αιώνων προκαθορισμένη δια γραφής Πλάτωνος ο οποίος την άφησε απτή στα βιβλία της "Πολιτείας" του! Και πάλι, τούτη η επαφή με τα ευρωπαϊκά (Ρουμανικά) πολιτιστικά δρώμενα μας επανέφερε στο "παρελθόν" μας από το οποίο εξικνείται και το ελπιδοφόρο μέλλον μας! Αυτά, διότι εμείς δεν συμμετέχουμε σε φεστιβάλ, απλώς, για να διασκεδάσουμε, αλλά για να ψυχαγωγηθούμε, σκεπτόμενοι...  


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.