Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΜΟΥΣΕΙΟΝ

 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΜΟΥΣΕΙΟΝ



Βιβλιοθήκη

     Η προσφυγή σε γραπτές πηγές και η ιστορική τεκμηρίωση είναι απαραίτητες παράμετροι μιας σοβαρής εργασίας ειδικώς όταν αυτή έχει τις ρίζες της στο απώτατο παρελθόν όπως οι αρχέγονες έφιππες πολεμικές τέχνες και, βεβαίως, η Έφιππη Τοξοβολία.

     Στην περίπτωση αυτή, η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" έχει συγκροτήσει μία ειδική Βιβλιοθήκη με περιεχόμενα αντίστοιχα των αντικειμένων της και με βιβλία τα οποία τυπώθηκαν τους προηγούμενους αιώνες και θεωρούνται ως οι εγκυρότερες πηγές ιππικής πληροφορήσεως.

     Aξίζει να σημειωθεί ότι στην Βιβλιοθήκη των "Ελλήνων Κενταύρων" εντάσσονται. αδιακρίτως, τίτλοι όλων των δογμάτων και τομέων Ιππικής και όχι μόνον των κατευθύνσεων της Σχολής μας.

     Η "ακαδημαϊκή" Ιππική των αυλών της ευρωπαϊκής Αναγεννήσεως, στα ράφια μας, συνυπάρχει με την Φυσικήν Ιππική κι έτσι, ο François Robichon de La Guérinière (1688-1751) βρίσκεται μαζύ με τον σύγχρονο Δάσκαλο Kassai Lajos, ώστε η γνώση μας να είναι αμφιθεατρική και απροκατάληπτη.

     Το ίδιο ισχύει και για τους διάφορους τομείς που αποτελούν την επί μέρους θεματολογία της Ιππικής, την Ιππολογία, την Ιππατρική, την Σταυλική, την Ιππασία κλπ.

     Βεβαίως και οι τίτλοι τους οποίους κατέχουμε είναι στα Ελληνικά αλλά και σε διάφορες ξένες γλώσσες.

     Σημειωτέον ότι, μεταξύ των άλλων, φυλάσσουμε και συντηρούμε πολλά σημαντικά χειρόγραφα σχετιζόμενα με την κλασική ιππική βιβλιογραφία.

     Εκτός της, αμιγώς, ιππικής βιβλιογραφίας, στην Βιβλιοθήκη μας φυλάσσονται και έγγραφα, αρχεία και εκδόσεις που αφορούν στην εθνικήν Ιστορία μας.

     Το εν λόγω υλικό μας βοηθά να κατανοήσουμε βαθύτερα τις εθνικές και κοινωνικές μας συνθήκες προσαρμόζοντας αναλόγως και την εθνική "διαγωγή" μας.

     Εν μέσω αυτών, διατηρούμε ένα ιδιαίτερο βιβλιοστάσιο με τους εγκυρότερους τίτλους "πηγών" ηθικής διδασκαλίας.

     Το συγκεκριμένο βιβλιοστάσιο προοριζόμενο μόνον για τα Στελέχη της Ομάδος συγκροτείται από τίτλους προηγουμένων αιώνων και ως εκ τούτου είναι λίαν ευαίσθητο κατά την χρήση του, συνιστά δε την "σπονδυλική στήλη" της Πολιτικής αλλά και του εν γένει ηθικού προσανατολισμού των "Ελλήνων Κενταύρων".

     Τέλος, διαθέτουμε και ένα ιδιαίτερο υλικό που αποτελείται από εποπτικά μέσα διδασκαλίας και καλύτερης κατανοήσεως τομέων σχετικών με τα ενδιαφέροντά μας.

     Μέρος αυτού του εποπτικού υλικού αποτελούν και τα ταξιδερμικά αντικείμενα τα οποία διατηρούμε στον χώρο μας.


Περισσότερα ΕΔΩ

Μουσείον

      Ιππική, Τοξοβολία, έφιππες πολεμικές τέχνες από όλες τις ηπείρους, είναι οι τομείς των αντικειμένων που φιλοξενεί η μουσειακή συλλογή μας.

     Αντιπροσωπευτικά αντικείμενα με ιστορική πληροφόρηση εναποτίθενται στην συλλογή μας υποστηρίζοντας την γνώση μας επί των τομέων που μας ενδιαφέρουν.

     Και με επιμελή διεξοδικότητα προσπαθούμε να επαυξάνουμε το περιεχόμενο της συλλογής μας καλύπτοντας επαρκώς το "αφήγημα του χρόνου" του κάθε τομέως της.

     Προφανώς και δίδουμε έμφαση στον τομέα της Ιππικής εμπλουτίζοντάς τον ακόμη και με αντικείμενα τα οποία θεωρούμε απάνθρωπα για τον Ίππο, προς εντύπωση του παραδείγματος προς αποφυγήν. 

     Ό,τι βασάνισε τον αθώο Ίππο ως διαστροφικό επινόημα του αναβάτη και κακοποιητή του, εκτίθεται στην μουσειακή συλλογή μας ώστε να μας υπενθυμίζει το χρέος σεβασμού μας στην ευημερία του Ίππου!

     Παραλλήλως, συμπεριλαμβάνονται και αντικείμενα τα οποία καταγράφουν την πορεία της Ιππασίας όλων των ηπείρων, ιπποσαγές κλπ.  

     Σημαντικά ελληνικά αντικείμενα προηγουμένων αιώνων συνυπάρχουν μετ'  άλλων ξένων ώστε να συνεισφέρουν σε συγκριτική, κυρίως, ενημέρωση επί της εξελίξεως της ελληνικής Ιππασίας.

     Ακολουθώντας την θεώρηση του Ιδρυτή των "Ελλήνων Κενταύρων" ο οποίος, ως ιδεαλιστής, απορρίπτει την ιδιότητα του "συλλέκτη" την οποία συναρτά με έναν φετιχιστικόν υλισμό, τα αντικείμενα της μουσειακής συλλογής μας δεν περιορίζονται σε προθήκες αλλά είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες του χώρου όπου φυλάσσονται, μάλιστα δε, προσφέρονται και σε χρήση! 

     Πολλά εξ αυτών έχουν ευγενώς προσφερθεί ακόμη και σε κινηματογραφήσεις ενώ έχουν παρουσιασθεί και δια του ηλεκτρονικού και εντύπου τύπου.

     Οίκοθεν νοείται ότι ενδεικτικά αντικείμενα Τοξοβολίας και Ιππικής "σκιαγραφούν" στην συλλογή μας την ανέλιξη των δύο αυτών τεχνών που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Έφιππης Τοξοβολίας.

     Και πλείστα εξ αυτών προέρχονται και από πρωτόγονα "περιβάλλοντα", μεταφέροντάς μας και ανάλογη λαογραφική πληροφόρηση.

     Η "ουσία" των εφίππων πολεμικών τεχνών, καλύπτεται επαρκώς με ανάλογα αντικείμενα τα οποία, συνεχώς, αυξάνονται.

     Το ίδιο αυξάνεται συνεχώς και όλη η μουσειακή συλλογή μας μέσα από αγορές, κυρίως, από εγκρίτους δημοπράτες της κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Ασίας οι οποίοι παρέχουν εχέγγυα αυθεντικότητος και, βεβαίως, νομιμότητος προελεύσεως.

     Τέλος, η μουσειακή συλλογή μας εμπλουτίζεται με εικαστικά Έργα Τέχνης.

     Κάποια από αυτά τα έργα είναι και γλυπτά, σχετικά με τον Ίππο και την Ιππική, συχνά δε και με ιστορική σημασία και προέλευση.      

Περισσότερα ΕΔΩ


     Τόσο η Βιβλιοθήκη, όσο και το Μουσείο των "Ελλήνων Κενταύρων" 

δεν είναι προσβάσιμα στο Κοινό, 

αλλά υποδέχονται μόνον Μέλη της Ομάδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.