Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ Από τον Καθηγητή (Ιστορικό) κ. Δημήτριο Μιχαλόπουλο

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

ΣΤΗΝ 

"ΠΟΛΙΤΕΙΑ" ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Από τον Καθηγητή (Ιστορικό) κ. Δημήτριο Μιχαλόπουλο





ΟΥΚ ΕΞ ΑΛΛΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΥΡΑΝΝΙΣ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ 
Ή ΕΚ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Από κανένα άλλο πολίτευμα δεν προκύπτει η τυραννία 
όσο από την δημοκρατία

[Πλάτωνος "Πολιτεία" η]

     Στη Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων» επιδιώκουμε μιαν περιωπή κοσμοθεάσεως η οποία να επιτρέπει πανθέαση και παντεποπτεία! Προς τούτο και η σειρά των εγκυκλίων μαθημάτων που καθιερώθηκαν από την έναρξη της παρούσας, ΙΕ’ Εκπαιδευτικής Περιόδου και η παρακολούθηση των οποίων είναι υποχρεωτική για όσους επιθυμούν να εκπαιδευθούν κοντά μας. Και η πρόοδος του χρόνου κατέστησε εκ των ουκ άνευ αυτά τα μαθήματα, καταδεικνύοντας ότι κανένας δεν ευδοκιμεί στον τομέα των πολεμικών τεχνών, όπως η Έφιππη Τοξοβολία, χωρίς δομημένη σκέψη, χωρίς φιλοσοφικό υπόστρωμα και χωρίς Παιδεία του Ήθους, υποστυλώματα αρετής τα οποία προορίζονται να προσφερθούν μέσω των μαθημάτων τα οποία ήδη «δρομολογήθηκαν». 



     Για όσους επιθυμούν μιαν αναλυτικότερην απάντηση στο ερώτημα προς "τι" η ένθεση της διδασκαλίας της «Πολιτείας» του Πλάτωνος στα εγκύκλια μαθήματα μιας Σχολής πολεμικών τεχνών όπως αυτής των «Ελλήνων Κενταύρων», η πλήρης απόκριση βρίσκεται εδώ! Εν συντομία, θα υπογραμμίζαμε ότι επιδιώκουμε την Παιδεία του Ήθους των μαθητών μας. Είμαστε δε, ιδιαιτέρως υπερήφανοι διότι δεν πρωτοπορούμε, απλώς, παγκοσμίως, αλλά είμαστε και οι μόνοι που εισάγουμε αυτά τα μαθήματα τα οποία θα αποδώσουν ακεραιωμένους θεράποντες μιας τόσον εμβληματικής πολεμικής τέχνης, όπως η Έφιππη Τοξοβολία.

     Τουτέστιν, η επαφή με μία πολεμική τέχνη είναι φυσικό να μετατρέπει τον ενασχολούμενο σε έναν νάρκισσο που αυτοθαυμάζεται για τις δεξιότητές του, αλλά ακόμη και σε έναν επιθετικό χαρακτήρα έτοιμο να παραβιάσει τα όρια του «ευ αγωνίζεσθαι» ακόμη και της ηθικής. Ως μόνο «αντίδοτο» αυτών των εκτροπών είναι η Παιδεία του Ήθους και αυτό το «αντίδοτο» επιθυμεί να προσφέρει στους μαθητές της Σχολής Εφίππων Πολεμικών Τεχνών των «Ελλήνων Κενταύρων» ο κύκλος των θεωρητικών μαθημάτων που ξεκινά. Διότι, τα Τόξα είναι όπλα και ο οπλισμένος εάν δεν διαθέτει Παιδεία του Ήθους είναι το ίδιο επικίνδυνος με έναν ισχυρόν ηλίθιο, κάτι που δεν θα θέλαμε να δούμε ποτέ στην Ομάδα μας!

     Aυτό το ακρογωνιαίο, για την ευημερία των κοινωνιών και την Ανθρωπότητος, έργο του Πλάτωνος, η "Πολιτεία" καταγράφει τις αληθινές Αξίες επί των οποίων πρέπει να δομείται μια ευημερούσα πολιτεία ως λίκνο του Ανθρώπου και της κοινωνικής του "καθημερινότητος". Περιγράφει επακριβώς τα "τι" και τα "πως" τα οποία μεθοδικώς "επισκιάσθηκαν", συν τω χρόνω, από τους επιβούλους εχθρούς της Ανθρωπότητος οι οποίοι επιχειρούν την παγκόσμια κυριαρχία τους επί των αφελών όχλων και είναι δικό μας καθήκον η υπόμνηση των όσων περιέχει αυτό το κορυφαίο έργο ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε ελεύθεροι αλλοτρίων δεσμών και να βοηθήσουμε, όσους "ζωντανούς" να παραμείνουν εν εγρηγόρσει! Η «Πολιτεία» του Πλάτωνος παραμένει το, κατ΄ εξοχήν, πολιτικό βιβλίο της Ανθρωπότητος και όλοι ως "πολιτικά όντα" (κατ΄ Αριστοτέλην) είμαστε υποχρεωμένοι να το μελετούμε και να κατέχουμε το υψηλό δίδαγμά του!

     Συνακολούθως και οι «Έλληνες Κένταυροι» έχουν το ιδρυτικό "πνεύμα" τους εδραζόμενο επί της «Πολιτείας» του Πλάτωνος, όπως ορίζεται και στο άρθρο 5 του Καταστατικού τους. Έτσι, συν τοις άλλοις και προς την καλύτερη κατανόηση του πλατωνικού χαρακτήρος της Σχολής μας από τους μαθητές της, κρίναμε σκόπιμη την παρούσα εκδήλωση αλλά και την, περαιτέρω ανάλυση του περιεχομένου της «Πολιτείας» η οποία έπεται εν ευθέτω χρόνω.


Ο Ιστορικός, Καθηγητής κ. Δημήτριος Μιχαλόπουλος 

     Κατ΄ αυτή την πρώτη, μυητικήν, εισαγωγή μας στην πλατωνική "Πολιτεία" ευγενής αρωγός μας υπήρξε ο διακεκριμένος Ιστορικός, Καθηγητής κ. Δημήτριος Μιχαλόπουλος ο οποίος με τον χειμαρρώδη και πλήρη νοημάτων λόγο του, μας εισήγαγε στο πνεύμα του πλατωνικού βιβλίου στον εξαιρετικό χώρο της Οικίας του κ. Γεωργίου Κοτζάμπαση, Μέλους και ευεργέτη των "Ελλήνων Κενταύρων".  Και προς τους δύο διατελούμε ευγνώμονες! 

     

Ο Καθηγητής κ. Δημήτριος Μιχαλόπουλος του οποίου το βιογραφικό βρίσκεται εδώ είναι από τους ελάχιστους συγχρόνους Δασκάλους τον οποίο το διεφθαρμένο πανεπιστημιακό κατεστημένο ετίμησε με "υπερορίαν" από την καθηγητικήν έδρα! Επαρκέστατος ως επιστήμων, με διεισδυτικήν ιστορικήν αντίληψη αλλά και χιούμορ, αδυσώπητος στις τοποθετήσεις του αρνείται τον ρόλο ενός "κασετοφώνου" που αναπαράγει τις "φωνές ανίερων Κυρίων", επιλέγοντας την ιστορικήν έρευνα και την συγγραφή! Η παρουσία του στο βήμα είναι Τιμή για όλους μας.

     Στην εκδήλωση προσήλθαν και εκτός Αθηνών ακροατές, ενεργά Μέλη των "Ελλήνων Κενταύρων" και ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν την δράση μας, καθώς και επισκέπτες.


Εκ δεξιών, ο ευγενής Οικοδεσπότης κ. Γεώργιος Κοτζάμπασης, ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Μιχαλόπουλος, το Μέλος μας κ. Μελέτης Μοίρας που έφθασε από την Καλαμάτα για να παρακολουθήσει την διάλεξη και οι Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων", λίγο πριν την έναρξη της εκδηλώσεως.

     Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Καθηγητής κ. Δημήτριος Μιχαλόπουλος επεσήμανε την σύναψη της επιστημονικής ερεύνης του περί της καταγωγής της δημοκρατίας τεκμηριώνοντάς την ως ιουδαϊκής προελεύσεως, ουδεμία σχέση έχουσα με το ελληνικόν πνεύμα, όπως ακριβώς είχαμε την Τιμή να προδημοσιεύσουμε σε δύο προηγούμενες αναρτήσεις μας (Μέρος Α' και Μέρος Β').

     Όπως ήταν αναμενόμενο, στην εκδήλωση υπεβλήθησαν ερωτήσεις προς τον ομιλητή.

     Πολλοί εκ των παρισταμένων αλλά και εκείνων που δεν κατάφεραν να παραστούν ζήτησαν επιμόνως να τους διατεθεί το περιεχόμενο της Διαλέξεως και, προς ικανοποίησή τους το δημοσιεύουμε υπό μορφήν PDF εδώ.

     Παραλλήλως, εδώ βρίσκεται ανηρτημένο το ηχητικό της Διαλέξεως, για όποιον θα ήθελε να λάβει γνώση.



ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΣΙΛΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ 

ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΦΙΛΟΣΟΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ...

    


     Η Ευρώπη, αλλά και ο κόσμος που πολέμησε το Γερμανικό Εθνικοσοσιαλιστικό III Reich, πολέμησε λάθος εχθρό, όπως ομολόγησε ο Αμερικανός Στρατηγός George S. Patton, με αποτέλεσμα το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου να μην αναδείξει νικητή παρά μόνον νεκρούς κι ερείπια! Κυρίως, αυτό το τραγικό χρονικό "ορόσημο" σηματοδότησε μια νέα εποχή εσχάτης παρακμής όπως την βιώνουμε όλοι από το 1945 μέχρι σήμερα, με ένα εγκάθετο σύστημα το οποίο αναδεικνύει διεφθαρμένες εξουσίες οι οποίες κατατυραννούν την ανθρωπότητα εγκληματώντας συλλογικώς! Κι αυτή είναι μία από τις παραγράφους που, μεταπολεμικώς, η "Πολιτεία" του Πλάτωνος εξισώθηκε με τον "Αγώνα μου" ("Μein Kampf") του εκλεγμένου Γερμανού Καγκελαρίου Αδόλφου Χίτλερ και καταδικάσθηκε σε πλήρην αποβολή διδασκαλίας από την βασική ευρωπαϊκήν εκπαίδευση όπου θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί ώστε να διαπλάθονται ενάρετοι χαρακτήρες κι ενάρετες εξουσίες! Δυστυχώς, η μεταπολεμική κοινωνία της δημοκρατικής αντιφασιστικής παρακμής ουδεμία σχέση έχει με την αριστοκρατική σκέψη και την αρετή που ξεχειλίζουν από τις σελίδες της "Πολιτείας", ανεξαρτήτως αν τα ζοφερά "πεπραγμένα" αυτής της κοινωνίας δικαιώνουν εκείνους που φέρονται ως ηττημένοι ενώ αποτελούν τους πραγματικούς Νικητές της Ιστορίας! Έτσι, απομένει στους νουνεχείς η προσδοκία, επιτέλους, να βασιλεύσουν οι Φιλόσοφοι και να φιλοσοφήσουν οι Βασιλείς, άλλως, όσο κυριαρχεί η μήτρα της τυραννίας, η παρακμιακή δημοκρατία, ουδεμία προσδοκία ανελίξεως της Ανθρωπότητος μπορεί να υπάρξει.

 



Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.