Σάββατο 9 Απριλίου 2022

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΙΠΠΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΙΠΠΟΥ

 


     Πάντοτε ευεργετική η επαφή με το θαλασσινό νερό αλλά, δυστυχώς, δεν την αποδέχονται όλοι οι Ίπποι όπως δεν την αποδέχονταν κι ο δικός μας σχολικός Ίππος ο οποίος, όμως, από σήμερα, μετά από μία ειδική εκπαιδευτική διαδικασία διαρκείας δέκα μόλις λεπτών, χωρίς καμία άσκηση βίας ή αιφνιδιασμού και παρά τις αρχικές ισχυρές αντιστάσεις του, την ...καλοδέχθηκε κι έδειξε ότι αυτό θα είναι το πρώτο καλοκαίρι  του που θα χαρεί τη θάλασσα! Διότι, η σωστή εκπαίδευση και μόνον είναι αυτή που φέρνει αποτέλεσμα στη συνεργασία με ένα πλάσμα όπως ο Ίππος. Και, η σωστή εκπαίδευση του Ίππου θέλει τρόπο κι όχι, απαραιτήτως, κόπο!

     Έχοντας το προνόμιο να έχουμε την έδρα μας σε ένα παραθαλάσσιο σημείο της κεντρικής Αττικής το οποίο, μάλιστα, χαρακτηρίζεται και από ένα φυσικότατο περιβάλλον δεν θα μπορούσαμε παρά να αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει ώστε ο σχολικός Ίππος μας να είναι υγιής και ευτυχής, εκπαιδευόμενος διαρκώς σε πολλά επίπεδα, ανταποδίδοντας και σε μας όσα εμείς επενδύουμε σε αυτόν. 

     Λίγα λεπτά απόσταση από την παραλία μέσα από μιαν ήπιας κυκλοφορίας διαδρομή, μας επιτρέπουν να προγραμματίζουμε μιαν εκπαίδευση για το αγαπημένο μας τετράποδο που θα βελτιώσει τη στάμινα και τις αντοχές του με την επαφή του με το θαλασσινό νερό κι αυτό θα το βοηθήσει τόσο στην διατήρηση μιας άριστης σωματικής και ψυχικής υγείας.

     Δυστυχώς, όμως, διαπιστώσαμε ότι η θάλασσα τρομάζει το αγαπημένο μας τετράποδο το οποίο, σήμερα, δεν είχε καμία διάθεση να πλησιάσει το νερό κι έδειχνε ισχυρές αντιστάσεις ακόμη και να σταθεί στα άκρα του χειμερίου κύματος για την εναρκτήρια φωτογραφία, όπως συνηθίζουμε σε κάθε εκπαιδευτικήν ημερίδα!

     Το άκουσμα του μικρού κύματος τον τάραζε και, ακόμη και με τα οπίσθια προς την θάλασσα, ο Μπάλιος μας με πολλές προσπάθειες, κατάφερε να σταθεί σε απόσταση από το νερό για να βγάλουμε την εναρκτήρια φωτογραφία με τον ίδιο να προσπαθεί να αποστρέψει το βλέμμα του από την θάλασσα.

     Από εδώ και πέρα, όμως, τον "λόγο" αναλαμβάνει η εκπαίδευση και δεν μας πήρε παραπάνω από δέκα λεπτά μέχρι να τον πείσουμε για την ωφέλεια και την ομορφιά του θαλασσινού νερού, εξοικειώνοντάς τον με το απέραντο γαλάζιο.

     Βεβαίως και ο Μπάλιος ήταν εντονότατα αρνητικός να μπει στη θάλασσα μέχρι ...μουλαρώματος κάθε φορά που τον στρέφαμε με κατεύθυνση προς αυτήν. Και τι θα έπρεπε να κάνουμε; Μία συνήθης τακτική εισαγωγής δυστροπούντος Ίππου στη θάλασσα είναι δια της ...όπισθεν κατά την οποία, ξαφνικά, τα πίσω πόδια του βρίσκονται στο νερό και αφού τον διατηρήσουμε λίγο σε αυτή την κατάσταση σιγά-σιγά τον στρέφουμε ώστε να δει την θάλασσα και να την αποδεχθεί. Όμως, σήμερα δεν ακολουθήσαμε αυτή την "πεπατημένη" για να μη του προκαλέσουμε την οιανδήποτε ψυχολογική βάρυνση από τον "αιφνιδιασμό", αποφεύγοντας να εγγράψουμε στη συνδυαστική μνήμη του παραστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την δυσπιστία του απέναντί μας κατά την πρόοδο της εκπαιδεύσεώς του.

     Κι ενώ η προβολή των ισχυρών αντιστάσεων του Ίππου να εισέλθει στο θαλασσινό νερό συνεχίζονταν, εμείς επιλέξαμε την "οδό" της συγχύσεώς του αποεστιάζοντας την προσοχή του από την θάλασσα και μετατοπίζοντάς την στα ...χαρούπια με τα οποία ...ταυτίσαμε την θάλασσα!

     Εφαρμόσαμε, δηλαδή, μία τακτική "overlapping" εικόνων και αισθήσεων κατά την οποία, με τεχνικούς ρυταγωγικούς χειρισμούς και ξεκινώντας από απόσταση "ασφαλείας" από την θάλασσα μπερδεύαμε τον Μπάλιο μας με τις οσμές των χαρουπιών και του θαλασσινού νερού και με τις αντίστοιχες ...γεύσεις, ώσπου τελικώς καταφέραμε να βοηθήσουμε τον Ίππο μας να ταυτοποιήσει ως φίλιο παράγοντα το θαλασσινό νερό δια της οσφρήσεως.

     Ο Αντώνης με την Δέσποινα χειρίστηκαν προσεκτικά την κατάσταση και με σωστούς χειρισμούς αλλά και διάθεση παιγνιδιού αποενοχοποίησαν βαθμιαίως τους φόβους του Μπάλιου εξοικειώνοντάς τον, αρχικώς, με την βάδιση επάνω στο θαλασσινό νερό πριν επιχειρήσουν το ο,τιδήποτε άλλο κι ο Μπάλιος σιγά-σιγά  συνήθισε το θαλασσινό νερό με όσα αυτό σημαίνει.

     Και κάπως έτσι, ο σχολικός μας Ίππος άρχισε να παίζει "σκάβοντας" με το πόδι του το νερό που ξάφνου το είδε σαν ένα διασκεδαστικό παιγνίδι ενθαρρυνόμενος και από τους "συντονισμένους" και χαρούμενους ανθρώπινους συνοδούς του, με αποτέλεσμα να προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο στο κρίσιμο σημείο της οικειοθελούς εισόδου του στη θάλασσα. 

     Κι ενώ ο Ίππος καταχαίρονταν με το παιγνίδι του νερού πιτσιλίζοντας τα πάντα, ακόμη και τον φακό της φωογραφικής μηχανής μας η οποία, πραγματικά, ..."τα έχει δει όλα", τότε, η μυρουδιά ενός χαρουπιού που ...οδηγούσε προς τη θάλασσα τον παρέσυρε προς το απέραντο γαλάζιο. 

     Τη γεύση του χαρουπιού την χάρηκε ο Ίππος μας μαζύ με την αίσθηση του θαλασσινού νερού που τον περικύκλωνε, ταυτίζοντας πολύ θετικά την θάλασσα με το εύγεστο του χαρουπιού! Συναδυασμοί αδιανόητοι για τον Άνθρωπο όμως ευεργετικοί για την ρύθμιση δυστροπικών συμπεριφορών του Ίππου βελτιώνοντας την σχέση του μαζύ μας κατα τον καλύτερο τρόπο. 

     "All you need is love, love is all you need...!" τραγούδησαν κάποτε οι Beatles κι αυτό ισχύει και στη σχέση μας με την Φύση και τα ζώα! Και, κυρίως, στη σχέση μας με τον Μπάλιο μας ο οποίος και αξίζει κάθε αγάπη την οποία, μάλιστα, μας ανταποδίσει στο πολλαπλάσιο! Και, σήμερα ο Αντώνης και η Δέσποινα τον έπεισαν να χαρεί για πρώτη φορά την θάλασσα όχι μόνον προς όφελος της υγείας του αλλά προς όφελος του ...Ιππικού Θεάτρου μιας και ο Μπάλιος προετοιμάζεται και για τις ...σκηνικές εμφανίσεις του και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να μην μπαίνει και στη θάλασσα! Ρόλοι είναι αυτοί και ποιος ξέρει τι μπορεί να απαιτήσουν... Προηγουμένως, όμως, ο Μπάλιος αφέθηκε να στεγνώσει κατά τον αποτελεσματικότερο ...ίππειο τρόπο, δηλαδή, απολαμβάνοντας ένα ...γενναίο κύλισμα στη παραθαλάσσια άμμο και, πάντοτε, με τα χάδια του Αντώνη! Ούτε στα καλύτερα όνειρά του αυτό το πρώτο καλοκαιρινό αμμόλουτρο!

    Σήμερα, λοιπόν, η Δέσποινα δίδαξε τον Μπάλιο και να ...χαμογελά! Ναι, να χαμογελά, διότι υπάρχει και η ιππική ...κωμωδία! Πως να το κάνουμε...

     Μπορεί τα δίποδα που μας περιστοιχίζουν να παραμένουν κατηφή και ανέκφραστα, όμως ο δικός μας Ίππος θα πρέπει να χαίρεται το …χαμόγελο και η Δέσποινά μας του έμαθε τον τρόπο. 

     Ηθοποιός και σκηνοθέτις η ίδια, η Δέσποινα δεν θα μπορούσε να μην του "περάσει" στοιχεία υποκριτικής τέχνης κάνοντάς τον, μάλιστα, να ...χαμογελά κι ο ευφυέστατος Μπάλιος, σήμερα, εκτός από την θάλασσα χάρηκε για πρώτη φορά και το ...χαμόγελο! Το πρόγραμμα, όμως, της Δέσποινας, περιελάμβανε και κάτι ακόμη, αλλά τα πρώτα παιγνίδια του Μπάλιου με τη θάλασσα τον κούρασαν και, σεβόμενοι το ζώο αποφασίσαμε την επιστροφή στη γαλήνια Κοιλάδα μας όπου τον αφήσαμε σε 52 κατάφυτα στρέμματα να βοσκήσει το ολόφρεσκο γρασίδι του.

     Σε έναν αλληλοσφαζόμενο «ντουνιά» ουδεμία σχέση έχοντα με …κόσμο, σε μια ειδεχθή και, όπως αυτάρεσκα η ίδια αποκαλείται, "δημοκρατική" και "αντιφασιστική" κοινωνία χωρισμένη συνεχώς στα, εξής ...δύο, η οποία κηλιδώνεται από ειδεχθή εγκλήματα, ειδεχθείς πολέμους, ειδεχθή βία, ειδεχθέστατα πρωτοσέλιδα (για όποιον ηλίθιο ακόμη δεν κατάλαβε...) ζούμε κι εμείς οι Άνθρωποι «Έλληνες Κένταυροι» που χωρίς αντιπαλότητες, βία και …μάσκες κατά του κοροϊδοϊού, χαιρόμαστε την φυσιοκεντρική καθημερινότητά μας, υγιέστατοι κι ευτυχέστατοι, παρέα με τα Τόξα και τους Ίππους μας. 


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.