Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ
16/17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019


     Δύο συνεχόμενες εκπαιδευτικές ημερίδες που περιελάμβαναν διδασκαλία Φυσικής Ιππικής, εξοικείωση του Ίππου με το τύμπανο και εισαγωγή του ρυθμού στην Ιππασία, Υπερπήδηση Εμποδίων κυρίως, δε, Έφιππη Τοξοβολία, απολαύσαμε το τελευταίο Σαββατοκύριακό στο Ιππευτήριό μας.


     Υποδεχόμενοι Μέλη που επέστρεψαν μετά από πολυετή απουσία στο εξωτερικό αλλά και από εκτός Αθηνών, "σχεδιάσαμε" μια δυναμική διημερίδα κατά την οποία ξαναβρέθηκαν ξεχασμένες δεξιότητες, κατακτήθηκε η βασική τεχνική Υπερπηδήσεως Εμποδίων από αρχάριο, αλλά και μυήθηκε πρωτοείσακτος στην Ιππασία μέσα σε ένα κλίμα γοργής και αποτελεσματικής διδασκαλίας, όπως συνηθίζεται στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" .


     Κι αυτή την φορά οι ομαδικές εναρκτήριες φωτογραφίες με τις οποίες καταγράφουμε τις παρουσίες αρχειοθετώντας τις Προπονήσεις ήσαν περισσότερες της μιας, καλύπτοντας τους συνδυασμούς των ημερησίων μαθημάτων που ήσαν χωρισμένα σε "πρωινή" και "απογευματινή" ζώνη!


     Μετά από χρόνια απουσίας από την Ομάδα, επέστρεψε ο αγαπημένος μας Απόστολος φέρνοντας μαζύ του ένα πανεπιστημιακό πτυχίο και ένα απολυτήριο στρατού κυρίως, την ιταλική φινέτσα και την ιταλική Παιδεία από την υπέροχη χώρα στην οποία σπούδασε!


     Η "επανασυγκόλληση" του Αποστόλου με την "διδακτέα ύλη" ήταν όχι μόνον απρόσκοπτη αλλά μας έδειξε ότι δεν είχε ξεχάσει τίποτε από όσα είχε μάθει κοντά μας στο παρελθόν, ερχόμενος μάλιστα, φορώντας και την φανέλλα των "Ελλήνων Κενταύρων" που είχε φροντίσει να διατηρήσει.


     Με εισαγωγή τον Κύκλο Προσεγγίσεως και την ρυταγώγηση, ο Απόστολος αμέσως βρήκε τον συγχρωτισμό του με τον Ίππο ο οποίος τον απεδέχθη αμέσως, για να συνεχίσει έφιππος την συνεργασία με τον τετράποδο Δάσκαλό του. 


     Προηγουμένως, έδειξε και την πλήρη προσαρμογή του σε ένα σύστημα διδασκαλίας λίαν απαιτητικό από τους μαθητές μιας Σχολής η οποία επικεντρώνεται στην ενσυναίσθηση της σχέσεως με τον Ίππο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός ήρεμου και ευπειθούς ζώου μέσα στο Ιππευτήριο.


     Άριστη μυική μνήμη και, κατ'  ακολουθία, πολύ καλό "κάθισμα", ως εκ τούτων δε, άνετος και στην εκτέλεση των γυμνιππευτικών ασκήσεων, κάτι στο οποίο τον βοηθά σημαντικά η άριστη φυσική του κατάσταση την οποία διατηρεί με καθημερινή γυμναστική αλλά και η προνομιακή σωματοδομή του. 


     Η μουσική του Παιδεία ως πιανίστα έγινε αμέσως εμφανής όταν ανέλαβε το Τόξο ξεκινώντας την Έφιππη Τοξοβολία.


     Ως έφιππος Τοξότης ο Απόστολος ήταν συνεπέστατος στην επακριβή εκτέλεση των οδηγιών του Εκπαιδευτή του και, βεβαίως, ευστοχότατος, θυμίζοντας περισσότερο ...ζωντανό μετρονόμο!


     Είναι γεγονός ότι, παρά την παρακμή της, η σημερινή ελλαδική κοινωνία διαθέτει ακόμη χαρακτήρες που παρέχουν προσδοκίες ανατάσεως όχι απλώς λόγω των δεξιοτήτων τους αλλά λόγω της φυσικής ιδιοσυστασίας τους η οποία συνιστά λίκνο διαμορφώσεως υγιούς Ήθους!


     Ο αγαπημένος μας Κωνσταντίνος έφτασε μετά από πολύωρο ταξίδι οδηγώντας από την Θεσσαλονίκη όπου διαμένει μονίμως για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο Ιππευτήριό μας και να μας ξαναθυμίσει ότι μπορεί να σπούδασε Κοινωνικός Ανθρωπολόγος αλλά μάλλον κλίνει περισσότερο προς την κατανόηση της αρτιγόνου οικογενείας των περιττοδακτύλων θηλαστικών ιππιδών, αν κρίνουμε από την άριστη σχέση του με τον Ίππο!


     Ο Κωνσταντίνος χαρακτηρίζεται, επίσης, από μία αξιοπρόσεκτη φυσικότητα η οποία τον προικίζει με ένα ιδιαίτερο θάρρος για την Ιππασία το οποίο, ήδη, το έχουμε εκμεταλλευθεί ώστε να τον κάνουμε να προοδεύσει. Και σε αυτή του την επάνοδο, ο Εκπαιδευτής είχε προσχεδιάσει το επόμενο "άλμα" του προς τα ...πάνω!  


     Σ΄ αυτή την διημερίδα ο Κωνσταντίνος χειρίσθηκε με επιτυχία τρεις διαφορετικούς Ίππους και ο επιβήτορας Sepp, ο Λάμπων και ο Ερυθραίος του προσέφεραν ό,τι καλύτερο κάνοντας το πολύωρο ταξίδι του και την διανυκτέρευσή του να αξίζουν!


     Μαθαίνοντας την διαδικασία της συραγωγήσεως και κατανοώντας την διαφορετικότητα της φυσικής συραγωγήσεως, της συραγωγήσεως με τύμπανο και της συραγωγήσεως με μάστιγα (κάτι το οποίο εμείς απορρίπτουμε) ο Κωνσταντίνος μας "εισήχθη" στο πρόγραμμα αυτού του διημέρου και στην βαθύτερην αντίληψη της κινήσεως του Ίππου.


     Οι ειδικές ασκήσεις ενός φυσιοκεντρικού ασκησιολογίου διεκπεραιώθηκαν επιτυχέστατα από τον αγαπημένο μας Κωνσταντίνο προ της εφιππεύσεώς του, ενώ ο Λάμπων ως τοτεμικός ...επιτάφιος έδειχνε να απολαμβάνει τις διελεύσεις του νεαρού Θεσσαλονικιού κάτω από την κοιλιά του. 


     Εξαιρετική ψυχολογία έδειξε ο Κωνσταντίνος και κατά την διάρκεια των εφίππων εισαγωγικών διατατικών ασκήσεων εντός Ιππευτηρίου ενώ ο Λάμπων παρά τον φόρτο της ράχεώς του έδειχνε εξίσου άνετος. 


     Με την ίδιαν άνεση ο Κωνσταντίνος μας βοήθησε τον Ίππο να χαρεί στη ράχη του και το τύμπανο σε ένα επιμέρους, σχετικό, "κεφάλαιο" αυτής της διημερίδος.  


     Κατά την Έφιππη Τοξοβολία, ο Κωνσταντίνος επέδειξε έναν άριστο Τοξότη βάλλοντα εφίππως και εν κινήσει, χωρίς να "χαλά" καθόλου την ως Τοξότη στάση και τεχνική αλλά και το ως Ιππέως "κάθισμά" του.



     Ακολουθώντας την πονηρή και βαθμιαία τακτική του για την κορύφωση αυτού του μαθήματος, ο Εκπαιδευτής παρέσυρε τον ανυποψίαστο Κωνσταντίνο σε ένα  "δέσιμο" με τον Ερυθραίο ο οποίος είναι ειδικός ...υπερπηδητής, αφού η προσχεδιασμένη κατάληξη αυτού του μαθήματος ήταν η εισαγωγή στηνΥπερπήδηση Εμποδίου. Προηγουμένως, με τον Ερυθραίο ο Κωνσταντίνος διήλθε υπεράνω βαλβίδων χωρίς στήριξη ηνιών, με τα χέρια στην έκταση ώστε να προετοιμασθεί από πλευράς "καθίσματος" για την φάση της υπερπηδήσεως.


     Και ο πολυμήχανος Εκπαιδευτής ...παρέσυρε τον έφιππο μαθητή του σε ένα σημείο που δεν είχε καμία σχέση με στημένο εμπόδιο ώστε να επιχειρηθεί η πρώτη Υπερπήδηση Εμποδίου από τον αρχάριο Κωνσταντίνο χωρίς να του προξενηθεί άγχος υπερπηδήσεως. Έτσι, σε ένα σημείο του εσωτερικού διαχωριστικού ορίου του στίβου, ο Κωνσταντίνος έκανε την πρώτη υπερπήδησή του τόσο ιδανικά, προς μεγάλη του έκπληξη!


     Οι υπερπηδήσεις επανελήφθησαν πάντοτε με επιτυχία και χωρίς κανένα δυσάρεστο αφού ο Ερυθραίος είναι ...μετρ του είδους, με τον Κωνσταντίνο να εισέρχεται και σε αυτό το θεμελιώδες "κεφάλαιο" της Ιππασίας, ενισχύοντας την μυϊκή μνήμη του υπερπηδητικού "καθίσματος"! 


     Κατά την εξωτερική περιίππευση ο Κωνσταντίνος διατηρούσε το ίδιο κέφι και την ίδια ευσταθή ισορροπία που του εξασφάλιζε η άριστη "ψυχολογία" ιππεύσεως, όπως και στο Ιππευτήριο! Είναι αξιοπρόσεκτο να παρατηρείς κάποιον με πανεπιστημιακές σπουδές Κοινωνικού Ανθρωπολόγου να διαπρέπει πολύ περισσότερο ως ....αλογατάρης εξωτερικεύοντας έναν φυσιοκεντρικό "εαυτό" παρά τις επιδράσεις μιας αφύσικης κοινωνίας. Και αυτό, μόνο στον Σταύλο μπορείς να το χαρείς!


     Ο επίλογος αυτής της εργωδέστατης διημερίδος γράφτηκε από το "βαρύ πυροβολικό" της Έφιππης Τοξοβολίας, μας, αντιστρόφως ανάλογο "βαρύ" των ...ελαφρών κιλών του και της ηλικίας των 11 χρόνων του, τον Χάρη μας ο οποίος ίππευσε τον επιβήτορα Sepp!


     Ιδανικός Ιππέας ο νεαρός Χάρης, σήμερα, ανέλαβε να διδάξει τον Ίππο του την ενδεικνυόμενη διαδρομή και την ενδεικνυόμενη καλπαστική ταχύτητα ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του Εκπαιδευτή του χωρίς καθόλου να μιλήσει αλλά με το χαρακτηριστικό ευφυές χαμόγελό του να επιβεβαιώνει ότι αντελήφθη και ...εκτελεί, όπερ και εγένετο!


     Δίνοντας μία εικόνα πραγματικού Αλεξάνδρου επί Βουκεφάλα ουδεμία σχέση έχουσα με το άγαλμα της ανέμελης παιδίσκης επί του γλυκύτατου ...ιππαρίου του Γιάννη Παππά το οποίο, αναιδώς, έστησαν οι δημοκρατικοί μιζαδόροι στη συμβολή των λεωφόρων Βασ. Αμαλίας και Βασ. Όλγας, ο Χάρης με τον Sepp σε ελάχιστο χρόνο είχαν καταλάβει την διαδρομή και τον ρυθμό, έτοιμοι να ξεκινήσουν την Έφιππη Τοξοβολία της ημέρας.


     Επί του φανταστικού επιβήτορος ο Χάρης ξεκίνησε τις καλπαστικές του τοξεύσεις με ακρίβεια χιλιοστού επί διαδρομής και του επ΄ αυτής σημείου αφέσεως της χορδής, όπως του είχε υποδειχθεί από τον Εκπαιδευτή του, με επαναλαμβανόμενη ευστοχία.


     Υπήρξε αξιοπρόσεκτο ότι σε όλες τις καλπαστικές εξόδους του με τις ιδίας ευστοχίας τοξεύσεις, ο 11χρονος Χάρης ετόξευσε διατηρώντας το χαμόγελό του, τον καλό του "κάθισμα" μέχρι και την καλή στάση των ποδών του επί των αναβολέων, όπως κατεγράφη σε όλο το οπτικοακουστικό υλικό της Προπονήσεως.



     Και ο Εκπαιδευτής, όλβιος εν μέσω Ίππων ολβίων και ομοίως ολβίων μαθητών, δεν θα μπορούσε να δηλώσει καθόλου ..."κουρασμένος" μετά από αυτή την εργωδέστατη διημερίδα, αφού η ευδαιμονία των θετικών εμπειριών καταργεί τα "γήινα" και ανυψώνει υπάρξεις σε άλλα επίπεδα... Και γι αυτό επιμένουμε στον δικό μας, πραγματικό, παράδεισο του Σταύλου!


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα της εκπαιδευτικής διημερίδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.