Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

8α ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ


     Η Ελληνική Λατρευτική Κοινότητα "ΙΕΡΑ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗ" (Ι.Φ.Ι.) τίμησε και φέτος, παρά τους αμφιλεγόμενους αλλά, πάντως, αποτρεπτικούς υγειονομικούς περιορισμούς, την Πολιάδα Αθηνά με μία λαμπρή πομπική τελετή η οποία ξεκίνησε από την πλατεία του Θησείου, διέσχισε την Πλάκα και κατέληξε στο ρωμαϊκό Θέατρο Ηρώδου του Αττικού.


     Στην τελετή συμμετείχαν οι "Έλληνες Κένταυροι" καθώς και ο "Τελεστικός Σύλλογος", όπως επίσης και πολλοί συμπολίτες αλλά και ξένοι παρευρεθέντες επισκέπτες απολαμβάνοντας όλοι μαζύ την, ...εκτυφλωτικώς σεμνή, αλλά ταυτοχρόνως λαμπρή όσο και ευγενή, διοργάνωση.


     Η "ΙΕΡΑ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗ" με την σταθερότητα των διοργανώσεών της και την, ετησίως, επαναλαμβανόμενη (για 8η χρονιά) τελετή των "Παναθηναίων" υπογραμμίζει με συνέπεια το άσβεστο κλέος των Ελληνικών θρησκευτικών Παραδόσεων αλλά και την ελληνικότητα της πόλεως της Παλλάδος.


     Είναι παρατηρημένη η θετική επίδραση των δημοσίων τελετών της "ΙΕΡΑΣ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗΣ" στο αθηναϊκό κοινό και το ίδιο παρατηρήσαμε και φέτος με τους διερχομένους να ενδιαφέρονται για την τελετή των "Παναθηναίων" και να επικροτούν την απότιση Τιμής στην Πολιάδα Αθηνά επιβεβαιώνοντας ότι παρόμοιες εκδηλώσεις επαναφέρουν την εθνική "μνήμη" και ζωογονούν την Ελληνική Παράδοση σε "καιρούς" λίαν χαλεπούς! 


     Τα Μέλη της "ΙΕΡΑΣ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗΣ" με την συγκρότησή τους και την αφιέρωσή τους στον ιερό σκοπό της μεταλαμπαδεύσεως εθνικών Αξιών και φέτος εντυπωσίασαν όσους συνακολούθησαν την πομπή των "Παναθηναίων" με την τελετουργική τους συνέπεια αλλά και την φυσική τους παρουσία.


     Και η εναρκτήρια εισαγωγή και τα τρία ενδιάμεσα στάσιμα και η λήξη στο Θέατρο του Ηρώδου Αττικού, "μαγνήτισαν" και τους συμμετέχοντες και τους κατά τύχη παρευρεθέντες διερχομένους υποβάλλοντας σε όλους την απαιτούμενη ευλάβεια της περιστάσεως.


     Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι, πολλοί, πλανόδιοι μουσικοί του περιφερειακού της Ακροπόλεως πεζοδρόμου σταματούσαν από σεβασμό την δραστηριότητά τους κατά την διέλευση της πομπής.


     Μόνη παραφωνία η διεύθυνση του Θεάτρου του Ηρώδου αττικού η οποία, εσπευσμένα έδωσε εντολή μέσω των ραδιοτηλεφώνων προς τους φύλακες να αποκλείσουν με κορδόνι την είσοδο της πομπής μέσω του κλιμακοστασίου εισόδου προς το παραγκοβριθές αύλειο πλάτωμα του Θεάτρου και οι φύλακες έσπευσαν να αδράξουν τους ορθοστάτες με το κορδόνι για να εκτελέσουν την αυθαίρετη και γραικύλικη εντολή της προϊσταμένης τους, όμως, ο εγκαίρως παρευρισκόμενος επιτόπου ..."δίκης οφθαλμός ος τα πανθ΄ ορά" με έναν δίλεκτο επιτακτικό ..."συριγμό" του ακύρωσε την αναιδή εντολή της προϊσταμένης των φυλάκων, οι οποίοι, "παγωμένοι" από τον "συριγμό" του ...κροταλία, εγκατέλειψαν κάθε ιδέα αποκλεισμού της διελεύσεως της πομπής και επανατοποθέτησαν εκεί που ήξεραν τους ορθοστάτες του κορδονιού της κλίμακος εισόδου του Θεάτρου, με την πομπή θριαμβευτικώς διελαύνουσα!


     Σημειωτέον ότι ο ..."δίκης οφθαλμός" φωτογράφισε προκλητικώς και κατά ...πρόσωπον τους, εν πανικώ, φύλακες οι οποίοι απετόλμησαν να ρωτήσουν "γιατί φωτογραφίζονται" με τον "δίκης οφθαλμόν" να τους εξηγεί διατί δεν πρέπει να επιμείνουν στην ερώτησή τους, απολαμβάνοντας την άτακτη αποχώρησή τους προς τα υπηρεσιακά τους ...ενδότερα! Αλλοίμονον εάν οι Έλληνες ...διαλεχθώμεν μετά των γραικύλων!...


     Το ανεκδιήγητο "υπουργείο πολιτισμού" που ανέχεται την ελεεινή παραγκόπληκτη πρόσοψη του Ηρωδείου ενώ, την ίδια στιγμή, στην παρακείμενη Ρωμαϊκή Αγορά μία άλλη βαρβαρότητα "εγκαταστάσεων" προσέβαλε ό,τι, αρχαιολογικό, "ιερό και όσιο", κάποτε, θα πρέπει να χωνέψει ότι ενέχεται για την προσβολή των μνημείων μας σε σημείο που να αναγνωρίζεται ο Τούρκος γείτονας ως περισσότερο σεβόμενος τα Ελληνικά Μνημεία που κατακλύζουν την γείτονα χώρα, από τους κατάπτυστους γραφειοκράτες της, σημερινής, οδού Μπουμπουλίνας!


     Αλλά ...εκ στόματος κόρακος δεν αναμένεται κελαηδισμός και από το παραμάγαζο ενός διεφθαρμένου συστήματος δεν προσδοκάται σεβασμός προς τους Έλληνες και τις Παραδόσεις μας...


      Κατά τα λοιπά, τούτη η τελετή των 8ων Παναθηναίων, όπως και όλες οι προηγούμενες που διοργάνωσε η "ΙΕΡΑ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗ" άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις, ιδιαιτέρως στους διερχομένους ξένους περιηγητές οι οποίοι έδειξαν να αισθάνονται "δικαιωμένη" την επιλογή τους να ταξιδέψουν προς μία χώρα με αρχαία "σημαντικότητα".


     Η λήξη της τελετής στον προ του Θεάτρου Ηρώδου του Αττικού (με τους φύλακες να παρατηρούν δια του ...κανθού των οφθαλμών τους τον ...περίεργο ..."δίκης οφθαλμόν") προσέδωσε στο προηγηθέν δρώμενο τον απαραίτητο λαμπρόν επίλογο με ύμνους προς την Πολιάδα θεά Αθηνά.


     Πάντα φιλόξενη και ευγενής η διεύθυνση της "ΙΕΡΑΣ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗΣ", μετά την ολοκλήρωση της τελετής των 8ων Παναθηναίων προσέφερε σε όλους τους παρόντες καθώς και σε παρατυχόντες διερχομένους γλυκίσματα και κρασί.


      Ευγνώμονες ευχαριστίες από όλους και ιδιαιτέρως από τους συνεορταστές "Έλληνες Κενταύρους" προς την ευγενεστάτη Πρόεδρο της "ΙΕΡΑΣ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗΣ" ερίτιμη Συνελληνίδα, ιατρό, κ. Αγγελική Βασιλείου-Αμφιτρίτη καθώς και στα Στελέχη και Μέλη αυτής της Ελληνικής Λατρευτικής Κοινότητος, όπως και προς τον αξιότατο "Τελεστικό Σύλλογο" αλλά και τους αστυνομικούς οι οποίοι συνόδευσαν την πομπή.


     Είθε να φανούμε άξιοι να τιμούμε εσαεί την Πολιάδα θεά Αθηνά και τις Ελληνικές λατρευτικές Παραδόσεις έναντι των οποίων έχουμε ιερό χρέος διακονοίας και μεταλαμπαδεύσεως στους επερχομένους ομαίμους, ομοδόξους, ομογλώσσους και ομοτρόπους μας Έλληνες!    



Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.