Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΧΡΟΝΟΣ VS ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ VS ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ


    Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" χαρακτηρίζεται από την ιδιοτυπία της μη εισπράξεως χρημάτων και της αφιλοκερδούς προσφοράς εφιπποτοξοτικής αλλά και ιππικής και τοξευτικής γνώσεως εκ μέρους του Ιδρυτή και των Εκπαιδευτών της, κάτι που δεν αποτελεί "γενναιοδωρία" αλλά  κ α ν ό ν α κάθε συνεπούς Σχολής πολεμικών τεχνών! Έτσι, βασικό μέλημα όλων όσων μοχθούμε σ΄ αυτή την Ομάδα είναι η συνεχής αποτίμηση της αποτελεσματικότητος της παρεχόμενης διδασκαλίας ως προς τον χρόνο που αφιερώνεται από τους Εκπαιδευτές αλλά και τους εκπαιδευομένους. Και, σ΄ αυτή την εκπαιδευτικήν ημερίδα μια τέτοιαν αποτίμηση επιχειρήσαμε κατά τρόπο ...φωτογραφικώς τεκμηριωμένο, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που επιχειρούμε είναι ψυχωφελές και αποτελεσματικό.

     Με τον Εκπαιδευτή πάντοτε διαθέσιμο οποτεδήποτε και αν οι εκπαιδευόμενοι τον καλέσουν για εκπαίδευση και αμβανομένων υπ΄ όψη των ατομικών, κυρίως επαγγελματικών, αναγκών των εκπαιδευομένων μας, τα Σάββατα παρατηρείται αυξημένος αριθμός προσερχομένων πάντοτε υπό τον περιορισμό της δίωρης επιτρεπόμενης χρήσεως του Ίππου μας η οποία ρυθμίζεται από τον Ιππαγωγό ο οποίος μας παρέχει τον Ίππο της Σχολής μας έναντι συμβολικής(!) χρεώσεως. Έτσι, σε αυτό το στενό περιθώριο χρόνου, όλοι οι προσερχόμενοι θα πρέπει να εκπαιδευθούν και να προχωρήσουν ένα ακόμη "σκαλί" στο εφιπποτοξοτικό αντικείμενο. Το κατά πόσον, αυτό, το καταφέρνουμε το εκθέτουμε εν συνεχεία.

     Στην παρούσα, σαββατιάτικην ημερίδα οι προσελθόντες εκπαιδευόμενοι ήσαν ένδεκα εκ των οποίων οι πέντε ήσαν εκείνοι που ίππευσαν κατά τις προηγηθείσες καθημερινές, οπότε, η ιππευτική προτεραιότητα παραχωρήθηκε στους απομένοντες έξι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι προσήλθαν ασκόπως...! Όλοι εκπαιδεύονται και, μάλιστα, με πολύ προσεκτικό, διαδραστικό, πρόγραμμα σχεδιασμένο κατά εξατομικευμένο τρόπο, όπως θα δούμε εν συνεχεία. Άλλωστε η πολύτιμη οργανωτική βοήθεια που παρέχει η Αγλαϊα μας φροντίζοντας για την έγκαιρη ενημέρωση των συμμετεχόντων προσώπων σε κάθε ημερίδα, συνεισφέρει κατά τρόπο σημαντικό σε αυτό. Στην σημερινή, λοιπόν, εκπαιδευτικήν ημερίδα η ιππευτική προτεραιότητα παραχωρήθηκε στην Φοίβη, στον Βασίλη, στην Χαρά, στον Αντώνη, στην Βίκυ και στην Αλεξάνδρα.

     Η Φοίβη δεν κατάφερε να γίνει ...πρωταθλήτρια της Έφιππης Τοξοβολίας, όπως δεν έχει καταφέρει και κανείς μας, αλλά κατάφερε να τροχάσει πολύ ασφαλέστερα αυτή τη φορά, με πολύ καλύτερο κάθισμα αλλά και με καλύτερα χέρια, πιο ακίνητα και πιο χαμηλά από τις προηγούμενες φορές. Μια μικρή, αλλά σημαντική "προίκα" που θα την συνοδεύσει στο επόμενο μάθημα για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο.  

      Ο Βασίλης είχε μία πολύ καλήν επαφή με τον Ίππο αλλά, δυστυχώς, αντιμετώπισε πρόωρη κόπωση με αποτέλεσμα να αφιππεύσει πριν την ολοκλήρωση του ασκησιολογίου του, Παρά ταύτα, αυτή η επαφή θα τον συνδέσει ομαλώς με το επόμενο μάθημά του όπως μία χάντρα στο mala της Ιππασίας, άνευ της οποίας "χάντρας" δεν υπάρχει ομαλότητα συνεχείας σε κανένα mala.

     Η Χαρά βοηθήθηκε από τον Αντώνη ώστε να τροχάσει ασφαλέστερα, ανετότερα και με καλύτερο κάθισμα και καλύτερα χέρια. Και όχι μόνον...

     Η νεαρή μας Αμαζόνα Χαρά, αυτή την φορά, καθοδηγήθηκε σε μία χαλαρότερη σχέση με τον Ίππο ώστε ο δημιουργικότατος, "αιματώδης", χαρακτήρας να ζητά "δάνειο χρόνου" προκειμένου να επιτυγχάνει ωριμότερες ενέργειες, κάτι πολύ χρήσιμο στην καθημερινότητά μας. 

     Ο Αντώνης τέθηκε σε μία αρχική δύσκολη "τροχιά" διευθύνσεως του Ίππου του με πολλά στοιχεία περισπασμού της προσοχής του Ίππου του ώστε να υποχρεωθεί σε αποτελεσματικότερους διευθυντικούς χειρισμούς, προκειμένου να αναπληρώσει τα κενά του που οφείλονται στον αναγκαστικό περιορισμό των μαθημάτων του μόνον τα Σάββατα κι αυτό λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Γρήγορα, όμως, η κανονικότητα των συνθηκών της διαδρομής του απεκατεστάθη και του δόθηκε η ευκαιρία να τοξεύσει εφίππως, εν κινήσει.

     Επιπλέον, ο Αντώνης ...παρεσύρθη στην βελτίωση της τεχνικής του αναφορικώς με την εγκαθίδρυση του βέλους επί της χορδής και, πράγματι, είδαμε επ΄ αυτού εμφανή πρόοδο.

     Και, πέραν όλων των παραπάνω, ο Αντώνης συνέβαλε ως βοηθός Εκπαιδευτή στα μαθήματα άλλων εκπαιδευομένων, εμπειρία η οποία επιπροστίθεται στα σημερινά του ...αποκτήματα!

     Η Βίκυ κατάφερε ένα σημαντικό άλμα αποενοχοποιήσεως φόβων που την βασάνιζε με την εφαρμογή μιας ασκήσεως αποδεσμεύσεως από τις ηνίες, κάτι μέχρι αυτή την στιγμή δεν το θεωρούσε απλώς αδιανόητο αλλά και της απορρύθμιζε την ...αναπνοή. Ελάχιστα λεπτά ουσιώδους εργασίας αλλά η "συγκομιδή" αρκετή!

     Η Αλεξάνδρα βοηθήθηκε από τον Αντώνη στο μάθημά της ώστε να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή της διευθύνοντας τον Ίππο της και, μάλιστα σε εκτεταμένο τροχασμό. Με προπομπό τον Αντώνη να ρυθμίζει την ταχύτητα του Ίππου και με το χαμόγελο ενός παιδιού, ένα μάθημα Ιππασίας μπορεί να είναι και ασφαλές και επιτυχές!: 

     Αλλά μη φανταστεί κανείς ότι σε αυτό το σημείο ο Εκπαιδευτής ολοκλήρωσε την ημερίδα διότι είχε κατά νου και την περίπτωση της Δέσποινας η οποία, αν και είχε ιππεύσει την προηγούμενη, είχε ζητήσει να εκτελέσει την άσκηση της φλογέρας η οποία βελτιώνει το κάθισμα του αναβάτη. Όμως, για την Δέσποινα η οποία πρωταγωνιστεί στην παράσταση του Ιππικού Θεάτρου της Σχολής μας, ο Εκπαιδευτής έχει μεγαλύτερες ..."βλέψεις" και σήμερα φρόντισε να φέρει μαζύ του όχι την φλογέρα αλλά το "ιδιαίτερο" θιβετανικό μπολ που απαιτεί ακόμη δυσκολότερο χειρισμό από την φλογέρα, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το κάθισμα και την στάση του αναβάτη κατά την έφιππη χρήση του. Και σήμερα, αφού οι προηγούμενοι ολοκλήρωσαν το ασκησιολόγιό τους, η Δέσποινα ανέλαβε το μπολ και εφίππευσε!

     Η ταυτόχρονη διαχείριση των δύο ανεξάρτητων μερών (μπολ και ξύλου) με την συνεχή διατήρηση ευσταθούς ισορροπίας εξαναγκάζει τον αναβάτη σε ιδανικό κάθισμα κι αυτό το ιδανικό κάθισμα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός και στην περίπτωση της Alessandra Scala, ε... της Δέσποινας, θέλαμε να πούμε! 

     Μικρά τρικ, γνωστά στην Φυσικήν Ιππική ώστε να μη σπαταλάμε χρόνο και κόπωση με φωνές κι εντάσεις που χαρακτηρίζουν τα -εκτός ημών- μαθήματα Ιππασίας τα οποία καταλήγουν και σε ...τούμπες, συχνά, "υψηλού κόστους", με τον δικό μας δείκτη ατυχημάτων, από ιδρύσεως της Σχολής μας, μηδενικό!

     Και διόλου τυχαίο που, σήμερα, η Δέσποινα κατάφερε και την πρώτη εφίππευσή της δι' εφάλσεως παρατηρώντας τις τέλειες εφιππεύσεις δι εφάλσεως του Αντώνη μας ο οποίος θα τις διδάξει σε προσεχές ειδικό σεμινάριο. "Π α ρ α τ η ρ ώ ν τ α ς"...είπαμε; Ναι και αυτή είναι η μαγική λέξη για όσους προσέρχονται και δεν ιππεύουν αλλά μόνον "παρατηρούν", διότι η "παρατήρηση" είναι ένα ανεκτίμητο μάθημα δωρεάν προσφερόμενο όσο και υποχρεωτικό για όλους όσους ασχολούνται με την Ιππική. Και η Δέσποινα απέδειξε ότι η "παρατήρηση" αποφέρει γονιμότατους "καρπούς" τους οποίους έδρεψαν σήμερα και όσοι, προαναφερθέντες, δεν ίππευσαν, κάτι που θα "δείξουν" στα επόμενα μαθήματά τους ιππεύοντας και βλέποντας ότι μια αδιόρατη διδασκαλία, η παρατήρηση, τους βοήθησε να προχωρήσουν!

     Και "τι" απαντάμε, τελικώς, στο αμείλικτο ερώτημα "Χρόνος Vs Αποτέλεσμα"; Πετύχαμε, ή, δεν πετύχαμε; Όλα τα παραπάνω που εξετέθησαν απαντούν κατά τον καλύτερο τρόπο στο "τι" πετύχαμε σε ένα, μόλις, δίωρο! Τα όμορφα και μεγάλα, πραγματικά, "πράγματα" επιτυγχάνονται χωρίς ...χρήματα, χωρίς εμπορικοποιήσεις κι εκμεταλλεύσεις, χωρίς εντάσεις και κραυγές, απλώς, με το αθόρυβο πείσμα που ανθίζει ένα αγριολούλουδο στο χειμωνιάτικο χώμα.


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.