Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Διάλεξη: "Η ΗΡΩΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" ΙΩΑΝΝΗ ΣΥΚΟΥΤΡΗ

 Διάλεξη:

"Η ΗΡΩΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ"

ΙΩΑΝΝΗ ΣΥΚΟΥΤΡΗ


[Πιέστε στην εικόνα]

     Στον, πάντοτε φιλόξενο, αύλειο χώρο της Οικίας του πολύτιμου υποστηρικτή της Ομάδος μας κ. Γεωργίου Κοτζάμπαση προς τον οποίο είμεθα ευγνώμνονες, διεξήχθη η προγραμματισμένη παρουσίαση της προσωπικότητος του μεγάλου Δασκάλου του Ελληνισμού Ιωάννου Συκουτρή και του κεφαλαίου "Η ηρωική αντίληψις της ζωής" από το έργο του "Η φιλοσοφία της Ζωής".
      

     Ακόμη μία εκδήλωση των "Ελλήνων Κενταύρων" διεξήχθη, κατά γράμμα, όπως ακριβώς είχε προγραμματισθεί και ήταν η πρώτη μέσα στο πλαίσιο των εγκυκλίων μαθημάτων που έχουν καθιερωθεί για όλα τα Μέλη της Ομάδος μας, με τον νέο προγραμματισμό από την έναρξη της ΙΕ' Περιόδου.


     Η αφίσα της εκδηλώσεως υπεδέχετο στην είσοδο του ακινήτου τους επισκέπτες οι οποίοι δεν ήσαν πολλοί αλλ΄ οπωσδήποτε εκλεκτοί, με εξάρχοντες τον διακεκριμένο Ιατρό κ. Αναστάσιο Συκουτρή, γόνο της Οικογενείας του αειμνήστου Ιωάννη Συκουτρή και Μέλους των "Ελλήνων Κενταύρων", τον διακεκριμένο Φιλόλογο και Συγγραφέα κ. Ήρκο Ρ. Αποστολίδη, γιο του αειμνήστου πνευματικού Δασκάλου Ρένου Ηρ. Αποστολίδη και τον αφοσιωμένο Εκπαιδευτικό κ. Νικόλαο Ζήση!


          Ο Συγγραφέας και ελληνο-ρέκτης κ. Νικόλαος Καρράς, με την ευρυμάθειά του και τον χειμαρρώδη λόγο του, εισήγαγε το ακροατήριο στην προσωπικότητα του Ιωάννη Συκουτρή, παρέχοντας πολλές πληροφορίες για την "πορεία" του εμβληματικού πνευματικού Ανδρός μέσα στον χρόνο.


Ο κ. Νικόλαος Καρράς

     Η παρουσία του κ. Ήρκου Ρ. Αποστολίδη δεν θα ήτα δυνατόν να αφήσει τον Ιδρυτή των "Ελλήνων Κενταύρων" να περάσει "αναξιοποίητη" κι έτσι ο εξαιρετικός Φιλόλογος και Συγγραφέας προσεκλήθη από τον διοργανωτή να σκιαγραφήσει το έργο του Ιωάννη Συκουτρή με την τεράστια φιλολογική εμπειρία του.


Ο κ. Ήρκος Ρ. Αποστολίδης

     Ο κ. Ήρκος Ρ. Αποστολίδης, υπογραμμίζοντας την τεράστια προσφορά του Δασκάλου Ιωάννη Συκουτρή στην αρχαία Ελληνική κλασική φιλολογία, παρετήρησε ότι η εμπλοκή του με την νεοελληνική φιλολογία υπήρξε "χάσιμο χρόνου". 


     Το ακροατήριο απόλαυσε τον εμβόλιμο ομιλητή κ. Ήρκο Ρ. Αποστολίδη με τον "πυρετικό" λόγο του, να επισημαίνει πολλά και ενδιαφέροντα όχι μόνον για τον Ιωάννη Συκουτρή αλλά και για τον κύκλο των διανοητών της εποχής του και, πράγματι, η παρουσία του διακεκριμένου Φιλολόγου στην εκδήλωσή μας ήταν ανεκτίμητος "καρπός" πληροφορήσεως και τον ευχαριστούμε για την ευγένειά του να αποδεχθεί την, επί του "βήματος" αιφνιδιαστική και διόλου προσχεδιασμένη, πρόσκλησή του Ιδρυτή των "Ελλήνων Κενταύρων".  


     Τέλος, ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" προς αποφυγή κοπώσεως του ακροατηρίου, παρέδωσε μία συνεπτυγμένη, προφορική, περίληψη της αναλύσεως της "Ηρωικής αντιλήψεως της Ζωής" τιου Ιωάννη Συκουτρή ενημερώνοντας το ακροατήριο ότι η πλήρης, γραπτή, έκθεση του ζητήματος, συγγεγραμμμένη από τον ίδιο τον διοργανωτή, βρίσκεται ήδη ανηρτημένη υπό μορφή pdf προς κατ΄ ιδίαν μελέτη παντός ενδιαφερομένου και εμφανίζεται και στην κεφαλή της παρούσης αναρτήσεως  ενσωματωμένη στην αφίσα της εκδηλώσεως.


     Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα εκδήλωση ήταν η πρώτη του κύκλου των υποχρεωτικών μαθημάτων τα οποία θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές της αθηναϊκής Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων", άλλως δεν θα μπορούν να ιππεύουν με γνώμονα το "Μηδείς ...ακαλλιέργητος εισίτω μοι την θύρα ...του Ιππευτηρίου"!

Από αριστερά προς τα δεξιά:

Νικόλαος Ζήσης (Εκπαιδευτικός), Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης (Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων"), Αναστάσιος Συκουτρής (Ιατρός-Γυναικολόγος), Νικόλαος Καρράς (Συγγραφέας-ερευνητής), Ήρκος Ρ. Αποστολίδης (Φιλόλογος, Συγγραφέας) και ο Οικοδεσπότης Γεώργιος Κοτζάμπασης (Ιστορικός).

Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.