Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

ΗΜΕΡΙΔΑ ΗΘΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΠΠΕΥΣΕΩΣ

 ΗΜΕΡΙΔΑ ΗΘΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΠΠΕΥΣΕΩΣ


     Tίποτε δεν προσιδιάζει τόσο πολύ στην ίδια τη ζωή όσο η Ιππική στην οποία  είσαι υποχρεωμένος να αντιμετωπίζεις αιφνιδιαστικές αβελτερίες πανύψηλες σαν θεόρατα τρικυμισμένα κύματα, όντας υποχρεωμένος να τις εξορκίζεις και να τις μετατρέπεις σε διδακτικές εμπειρίες και, τελικώς, σε όφελος ιππευτικής δεξιότητος. Είναι η στιγμή που ακυρώνεται το συναίσθημα κι επιστρατεύεται η παγερή λογική ώστε να αποφευχθεί το ναυάγιο για να οδηγηθείς στον ασφαλή προορισμό του πλου σου! Και να που πάντοτε γίνεται το θαύμα αν το προσδοκάς δυνατά…

     Kαι πόσο πολύ βοηθά στην επιτυχή υπέρβαση της τρικυμίας, η σωστή σύνθεση του "πληρώματος" το οποίο, ουσιαστικώς, είναι και ο πρωταγωνιστής στο σωστικό εγχείρημα...

     Τι να κρύβει, όμως, αυτός ο «ποιητής» πίσω από την κουρτίνα των «αιφνιδιαστικών αβελτεριών»; Μήπως κάποιο δυσάρεστο ατύχημα, έτσι, μια πτώση, ένα σπάσιμο χεριού τέλος πάντων, κάτι που μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί σε μιαν επικίνδυνη δραστηριότητα όπως η Ιππασία; Και, βέβαια, όχι! Ολβιότατοι παραμένουμε οι «Έλληνες Κένταυροι» και τίποτε τέτοιο δεν μας έτυχε ποτέ…

     Τρομερό! Να έχεις δίκιο, να είσαι πολλαπλασίως περισσότερο δυνατός από τον άδικο κι όμως, ο άδικος να σε ξεγελάει με … «καθρεφτάκια» και να σε στρώνει στη δούλεψή του γιατί τον άδικο η Φύση τον έπλασε …πονηρό! Mα, έτσι, είναι …δίκαιη η Φύση; Ε, ψιτ, εσύ Ιδρυτή των «Ελλήνων Κενταύρων» που κομπάζεις ως «φυσιοκεντρικός» και θέλεις «φυσιοκεντρική» και την Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων»;

      Και, βεβαίως, η Φύση είναι δίκαιη αρκεί να μετέχεις του Δικαίου της. Αρκεί να μπορείς να «συλλογάσαι ελεύθερα» και νηφάλια, χωρίς θυμό για τις αβελτερίες κι έτσι να βρίσκεις φεγγίτη διαφυγής απ΄ τ’ αδιέξοδο! Να μη παραλογίζεσαι, αλλά να διαλογίζεσαι ακόμη και κει που φόβοι φυσικοί σου λεν’ … «κρατήσου!». Κι αν δεν ανταμώσεις το Βούδδα έφιππος, ποτέ δεν θα τον ανταμώσεις!

     «Ανάγκα και Θεοί πείθονται!» όχι, μονάχα, ένα αγαθό αλογάκι! Κι η Φύση που λέγαμε; …Χμ, σ΄ αυτήν «εγγράφονται» όλα, η ανάγκη, η αγαθότητα του Ίππου, η ενοχή του πονηρού και η …πονηριά του αδίκου! Κυρίως το Δίκαιο για το οποίο η πλατωνική «Πολιτεία» την οποία τιμούμε ως «πυξίδα» μας οι «Έλληνες Κένταυροι» …αφηγείται πολλά! Όλα, μα όλα, φυσικά… Και στο τέλος, το Δίκαιο μπορεί (και πρέπει!) να είναι πάντα ο νικητής!

     Κι αυτός ο νικητής, το ίδιο το Δίκαιο και σ΄ αυτή την απρόβλεπτη αβελτερία κατάφερε να κυριαρχήσει μέσα από ένα πλαίσιο ιδανικού συντονισμού σκέψεως και δράσεως της Κοινότητος (Gemeinschaft) η οποία ευνομείται και ΣΥΝεργεί επί «φυσικού πεδίου» παραγωγής έργου!

     Και αυτό ήταν το δίδαγμα ‘τούτης της εκπαιδευτικής ημερίδος, κάτι που κατάλαβαν όσοι παρόντες, όταν στο τέλος της αναλύθηκαν οι παράμετροί της και εξήχθησαν συμπεράσματα.

     Περίεργη ανάρτηση παρουσιάσεως μιας εκπαιδευτικής ημερίδος με έμφαση, όχι στην τεχνική αλλά στην, κατά πολύ σημαντικότερη,  η θ ι κ ή  της Ιππεύσεως! Προέχει, όμως, η κληροδότηση παρακαταθηκών που δικαιώνουν την σχέση του Ανθρώπου με τον Ίππο...και, δη, η κληριοδότησή  τους προς τους επερχομένους! 

     Απρογραμμάτιστη αυτή η ημερίδα που εξελίχθηκε σε ημερίδα ηθικής της ιππεύσεως και απροσχεδίαστο το περιεχόμενό της! Όλα προέκυψαν απρόβλεπτα για να μας υποψιάσουν ότι πέραν των εμφαινομένων μετρίων υπάρχουν και τα σημαντικά "αφανή" τα οποία, όμως, αποκαλύπτονται tempore dato σε όσους προνομιούχους μπορούν να δ ο υ ν  εν μέσω πάνδημης τυφλότητος! Κι ως φαίνεται, στους προνομιούχους εντάσσονται κι οι «Έλληνες Κένταυροι»

     Εκεί που ήμασταν έτοιμοι, αντί να κάνουμε μάθημα, να ρίξουμε …πασιέντζες, να ψήσουμε κανένα παϊδάκι, να χορέψουμε κανέναν …ηπειρώτικο (αυτά, άλλωστε που κάνουν συνήθως οι, εν γένει, …αθλούμενοι συγκάτοικοι της χώρας…) ξάφνου, καταφέραμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία και να καταγάγουμε μια νίκη συγκομιδής εκπαιδευτικής προόδου με αγαθό ομαδικό πνεύμα και, κυρίως, χωρίς να αδικήσουμε τον, όντως, έχοντα δίκιο!

      Και οι πολλαπλώς, ωφεληθέντες παρόντες, ας έχουμε κατά νου το σημαντικό δίδαγμα αυτής της ημερίδος κάθε φορά που πλησιάζουμε έναν Ίππο διότι, μόνον έτσι, θα έχουμε το προνόμιο να τον κοιτάζουμε στα μάτια και να τον νιώθουμε να μας περιποιεί Τιμή αφού αυτό είναι το ζητούμενο και στην Ιππική και στην Ιππασία!  


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.