Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΚΙΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΟΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ 

ΚΙΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΟΣ


     Οι Κινέζοι σοφοί και παλιοί οι "δεσμοί" της Ομάδος μας μαζύ τους, από τον καιρό που μας ανέδειξαν ως την, διεθνώς, καλύτερα οργανωμένη Ομάδα. Και οι Κινέζοι πιστώνονται για πολλές ανακαλύψεις μεταξύ των οποίων και την γεωβοτανική έρευνα, την οποία είχαν αναπτύξει ήδη από τον 5ο αιώνα π.χ.χ. και της οποίας η πρώτη μνεία εμφανίζεται σε ένα κινεζικό κείμενο εκείνης της εποχής με τίτλο "Το κλασικό των βουνών και των ποταμών" στο οποίο αναφέρεται η περίπτωση ενός κινεζικού φυτού με το όνομα χούι-τανγκ, που ποτέ δεν ταυτοποιήθηκε στη δυτική Φυτολογία, του οποίου η ύπαρξη συνέπιπτε με παρακείμενα κοιτάσματα ...χρυσού. Εν ολίγοις, η γεωβοτανική έρευνα μελετά την συσχέτιση της επιλογής συγκεκριμένων φυτών να φύονται επάνω ή κοντά σε συγκεκριμένα κοιτάσματα μετάλλων, επί παραδείγματι, όπως η Viola Calaminaria που αγαπά τον ψευδάργυρο ή το Panicum Cris Galli που επιλέγει τον μόλυβδο.

     Όμως, τι σχέση μπορεί να έχει η Γεωβοτανική με την ...Έφιππη Τοξοβολία ή την Τοξοβολία; Και, βέβαια έχει!

     Όπως συγκεκριμένα φυτά επιλέγουν να φυτρώσουν σε συγκεκριμένα κοιτάσματα μετάλλων έτσι και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανθρωπίνων ικανοτήτων "φύονται" επί συγκεκριμένων ψυχοσωματικών "δομών", αποκαλύπτοντας τους "υποδόριους", "εσώτερους κόσμους" ενός Εφιπποτοξότη.

     Και η επιστήμη αναγνωρίζει την ιδιοδεκτικότητα, δηλαδή την συνειδητοποίηση των μυών και της λειτουργίας τους, ως άξονα της επιγνώσεως της στάσεως και της κινήσεως στον χώρο, με τον συντονισμό της τελευταίας να ορίζεται ως "κιναισθητική ικανότητα". Και πυρήνες της ιδιοδεκτικότητος, τους υποδοχείς της.

Το δέρμα και τα συνθέτοντα μέρη του.

     Στις στιβάδες του δέρματος, κάτω από την επιφάνεια, υπάρχουν εμφυτευμένα πολλά είδη μικροσκοπικών υποδοχέων οι οποίοι λειτουργούν ως «αισθητήρες» ερεθισμάτων διαδρώντας στις αντιδράσεις του φέροντος οργανισμού. Και είναι τα σωμάτια Pacini και Meissner, οι δίσκοι του Merkel και οι απολήξεις Ruffini που έλαβαν τα ονόματά τους από τους επιστήμονες που πρώτοι τα αναγνώρισαν, αντιλαμβάνονται διαφορετικές εκφάνσεις της αφής και, συγκεκριμένα, τα σωμάτια Pacini και Meissner ανταποκρίνονται στις ταχείες μεταβολές μηχανικών ερεθισμάτων (αίσθηση της δονήσεως και της τρομώδους κινήσεως) ενώ ο δίσκος του Merkel και οι απολήξεις Ruffini προσαρμόζονται βραδύτερα και ανταποκρίνονται καλά σε παρατεταμένα μηχανικά ερεθίσματα (αίσθηση της πιέσεως).

Ο Λαβύρινθος, "έδρα" της ισορροπίας.

     Έτσι, τα "άνθη" της κιναισθητικής ικανότητος, σε συνάρτηση με τα "κοιτάσματα" συνειδητότητος (των μυών και της λειτουργίας τους) είναι συγκεκριμένα και ορατά στο έμπειρο προπονητικό μάτι το οποίο επιδιώκει για τον Εφιπποτοξότη την αύξηση, όσον ένεστι, της ιδιοδεκτικότητος προς επαύξηση της φυσικής ισορροπίας, κάτι ιδιαιτέρως απαραίτητο τόσο στην Ιππασία όσο και στην Τοξοβολία ως πολεμική τέχνη, ιδιαιτέρως κατά το σκέλος της κινήσεως, εν παραλλήλω προς το σκέλος του πυρός. 

     Και, όπως επιστημονικώς τεκμηριώνεται, όταν η ιδιοδεκτικότητα αυξάνεται κατά 50%, οι πιθανότητες τραυματισμού μειώνονται κατά 80%, κάτι πολύ σημαντικό σε μία πολεμική τέχνη όπως η Έφιππη Τοξοβολία, λόγος για τον οποίο λαμβάνουμε σοβαρότατα υπ΄ όψη την ενίσχυση της ιδιοδεκτικότητος και την βελτίωση της κιναισθητικής ικανότητος αποφεύγοντας ατυχήματα, κάτι το οποίο καταφέρνουμε επί 15ετία διατηρώντας μηδενικό τον δείκτη ατυχημάτων της Σχολής μας.

     Στη συγκεκριμένη ημερίδα προσεκλήθη να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος, ένα ειδικό ασκησιολόγιο το οποίο προάγει την κιναισθητική ικανότητα, με "πρωταγωνίστρια" μία Συνασκούμενη η οποία, παρά την αρχαριότητά της έχει επιδείξει αλματώδη πρόοδο στην Τοξοβολία.

     Το σενάριο (in breve) προέβλεπε προοδευτικήν έκπτωση από τις δεδομένες συνθήκες ευσταθούς ισορροπίας και βαθμιαία μετάβαση στην αδιάφορη έως και την ασταθή ισορροπία, με παράλληλη ανάπτυξη χειρισμών των οποίων η επιτυχής εκτέλεση απαιτεί την προϋπόθεση της ευσταθούς ισορροπίας, παραχώρηση χρόνου εμπεδώσεως και σπειροειδείς επαναλήψεις περιδινητικής συσπειρώσεως. 

     Άξων του εγχειρήματος η στοχαστική Τοξοβολία, με την παράλληλη εφαρμογή επιβαρυντικών παραμέτρων ώστε να "ξεκλειδώσουμε" τους υποδοχείς της ιδιοδεκτικότητος!

     Η σημερινή ημερίδα δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί διευθυνόμενη "από μνήμης" κι έτσι, εγκαίρως, κρατήθηκαν λεπτομερείς σημειώσεις του περιεχομένου της, προκειμένου να μη παραλειφθεί τίποτε, ενώ τηρήθηκε επαρκέστατο οπτικοακουστικό υλικό, κάτι πάγιο άλλωστε, με την παράλληλη τήρηση σημειώσεων. Πολλά "σκονάκια", λοιπόν, σήμερα για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα χάσουμε το παραμικρό και στο τέλος να μπορεί να εξαχθεί ό,τι δει. 

     Και για να αποσαφηνίσουμε ένα βασικό σημείο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επάνω στην ανάπτυξη της κιναισθητικής ικανότητος βασίστηκε το ασκησιολόγιό μας από την έναρξη της λειτουργίας της Σχολής μας. 

[Άσκηση ιδιοδεκτικότητος από υλικό Αρχείου]

      Ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ασκήσεων του προγράμματός μας δεν ήταν παρά η "σπονδυλική στήλη" για την εμβάθυνση στην ιδιοδεκτικότητα.

[Άσκηση ιδιοδεκτικότητος από υλικό Αρχείου]

     Πολλές οι ευτυχείς συγκυρίες αυτής της ημερίδος και πρώτη απ΄ όλες η πάντοτε καλή διάθεση της Νικολέτας με την άμεση πειθάρχησή της στην εκτέλεση των τοξευτικών τριάδων.

     Ακόμη μία ευτυχής συγκυρία ήταν η παρουσία του Πέτρου ο οποίος ως Γυμναστής αλλά και ασκητής ακρογωνιαίας ένοπλης Ιαπωνικής πολεμικής τέχνης, συνέβαλε συχνά με εύστοχες παρατηρήσεις στην επιτυχία της ημερίδος αλλά και με την υποστήριξη της Νικολέτας κράτησε Τόξο και τόξευσε επιτυχέστατα.

     Η επιμελής προ-σχεδίαση και κατάρτιση του προγράμματος και κόπωση της εκπαιδευόμενης και χρόνο εξοικονόμησε. Και η όλη διάρκεια της ημερίδος ήταν περίπου δυόμιση ώρες.

     Οδυνηρή εμπειρία για την Νικολέτα το φέρειν τον αλυσιδωτό θώρακα με τη ζέστη αλλά και την υψηλήν υγρασία του απογεύματος και, πράγματι, η Συνασκούμενη αιφνιδιάστηκε με τα επιπλέον 18 κιλά του βάρους του θώρακος και με την παράλληλην υποχρέωση να εκτελέσει δυσκολότατο τοξευτικό πρόγραμμα, όμως...η Νικολέτα δεν έχασε διόλου το χαμόγελό της!

     Πριν καταλήξουμε στις τοξευτικές ασκήσεις με αλυσιδωτό θώρακα, η Νικολέτα εξοικειώθηκε μ΄ αυτόν σε ένα παιγνίδι περισυλλογής στεφανών με δορυπέλεκυ το οποίο, συχνά, την έφερε από μία κατάσταση ευσταθούς ισορροπίας σε μία διαμετρικά αντίθετη κατάσταση ασταθούς ισορροπίας.

     Αυτού του είδους οι ασκήσεις με τις αναγκαστικές διατάσεις του σώματος στις οποίες "παρασύρουν" έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές για να "συμφιλιώσουν" τον ασκούμενο με τον φερόμενο αλυσιδωτό.

     Και, εν προκειμένω, ο Πέτρος φάνηκε πολύτιμος συνεργάτης εκτοξεύοντας τις στεφάνες αν και πολύ περισσότερο θα ήθελε να κρατούσε την ...Ναγκινάτα του...

     Mε το επιπλέον  βάρος των 18 κιλών που ζυγίζει ο αλυσιδωτός θώρακας, σε ζωηρή κίνηση και με δυσκολότατη οπισθοπλατιαία τόξευση, χωρίς να χάσει σχεδόν βέλος, η Νικολέτα απέδειξε οι γυναίκες μπορεί να είναι εξίσου υπολογίσιμες με τους άνδρες στην όποια «γραμμή», ειρήνης ή πολέμου. 


     Λίγοι μπορούμε να φαντασθούμε τι σημαίνει τόξευση οπισθοπλατιαία και εν κινήσει (όπου πολλαπλασιάζεται το βάρος του αλυσιδωτού και οι βραχίονες "χάνονται" από το ...σώμα, ειδικώς σε ένα κοριτσίστικο κορμί) κι όμως η Νικολέτα δεν έχασε βέλος κι αυτό χάρη στη προοδευτική αύξηση της δυσκολίας του ασκησιολογίου, αλλά και στο σθένος της Συνασκουμένης!

      Και όταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της ημερίδος και η Νικολέτα "αποφυλακίστηκε" από τον αλυσιδωτό, ας μη φανταστεί κανείς ότι έπεσε αποκαμωμένη να ...ξαποστάσει... 

     Αντιθέτως, άδραξε Τόξο και βέλη και ζήτησε την άδεια να ...χαλαρώσει συνεχίζοντας να τοξεύει, παρασύροντας, μάλιστα και τον Πέτρο ο οποίος, βεβαίως, στάθηκε αμέσως πλάι στη Νικολέτα με το ...άψογο στυλ του για το οποίο, ως Γυμναστής, δεν χρειάστηκε και πολύ να αποκτήσει.

     Ας σημειωθεί ότι ο Πέτρος αποδείχθηκε κι αυτός ευστοχότατος αν και τόξευσε από διάφορα σημεία και αποστάσεις, συμπεριλαμβανομένης και μεσαίας την οποία ο ίδιος ζήτησε!

     Κάτι αλήθεια συμβαίνει σ΄ αυτή την "αυλή" των "Ελλήνων Κενταύρων", μα ...κάτι...!

     Μια διδακτικότατη ημερίδα  …μακράς διαρκείας και πρωτόγνωρης δυσκολίας και σήμερα, από την οποία εξήχθησαν συμπεράσματα βελτιώσεως του κινητικού μας ασκησιολογίου αφού ο πυρήνας του σημερινού προγράμματος ήταν η ανάπτυξη της κιναισθητικής ικανότητος και η βελτιστοποίηση της «αντιληπτικότητος» των υποδοχέων ιδιοδεκτικότητος, 

      Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων', αναφορικώς με την προπονητική τακτική της Παραδοσιακής (Ενστικτώδους) Τοξοβολίας ακολουθεί την πειραματική οδό ώστε, διαρκώς, να βελτιώνεται το ασκησιολόγιό μας και να ωφελούνται οι εκπαιδευόμενοί μας! Και αυτό επιχειρήσαμε και κατά την σημερινή ημερίδα καταγράφοντας πολλές σημαντικές παρατηρήσεις και συμπεράσματα τα οποία θα αξιοποιήσουμε στις μελλοντικές μας προπονητικές σχεδιάσεις διότι, όπως είπε και ο Ηράκλειτος "Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ' αυτό μένειν" ενώ, σύμφωνα με τον Δάσκαλό μας Kassai Lajos, έχουμε καθήκον να διορθώνουμε ακόμη και τους Προγόνους μας όπου αυτοί λανθάνουν ή υπολείπονται! 

     Και ευχαριστούμε την αγαπημένη μας Νικολέτα, αλλά και τον αγαπημένο μας Πέτρο, για την σημερινή συμβολή τους στην εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων σε έναν κρίσιμο προπονητικό τομέα της Τοξοβολίας, συμπερασμάτων που θα βοηθήσουν όλους τους εκπαιδευόμενους της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων".

Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ



ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίς της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.