Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

"ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ"
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014


     Ένα ιδιαιτέρως λαμπρό "φυτώριο" Έφιππης Τοξοβολίας το οποίο είναι δημιούργημα του Αρχηγού των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Αρπάλυκου, "συνάντησε" ο Ιδρυτής της Ελληνικής Ομάδος Έφιππης Τοξοβολίας όταν κατέβηκε στην Ελληνική Κύπρο από τις 17 Μαίου έως τις 25 Ιουνίου 2014 με σκοπό να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις ικανότητες των μαθητών της.


     Κάθε επίσκεψη-προσκύνημα σ΄αυτό το μαρτυρικό νησί θα πρέπει να αρχίζει με την απότιση φόρου Τιμής στα Φυλακισμένα Μνήματα των Κεντρικών Φυλακών της Λευκωσίας όπου αναπαύονται οι ηρωϊκοί απελευθερωτές της Κύπρου οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τους Βρεταννούς αποικιοκράτες κατά τον νικηφόρο απελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. (1955-1959). Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ", βαθύτατα προσανατολισμένη στην οίκοθεν νοούμενη υψηλή Αξία του Πατριωτισμού, δεν μπορεί παρά να τιμά τους Κύπριους Αγωνιστές οι οποίοι κατάφεραν να νικήσουν τους εγκληματίες Βρεταννούς αποικιοκράτες θεωρώντας τη θυσία τους ως αφετηρία κάθε σκέψεως και κάθε πράξεως σ' ετούτο το νησί των Γενναίων.


     Οι τάφοι των Ηρώων στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, περιτριγυρισμένοι από πανύψηλους τοίχους και συρματοπλέγματα ώστε οι εγκληματίες Βρεταννοί να νοιώθουν ότι ούτε οι αθώες ψυχές των δολοφονημένων Ελλήνων Πατριωτών δε θα μπορέσουν να "αποδράσουν" προς τα εδάφη που κατάφεραν να απελευθερώσουν, αποτελούν παγκόσμιο όνειδος του διεθνούς "Δικαίου" το οποίο, μέχρι σήμερα αφήνει ανέγγιχτους τους Βρεταννούς γενοκτόνους οι οποίοι, ενώ είχαν το θράσος να ανέβουν επί "έδρας" συσταθείσας παρανόμως με πρωθύστερη "νομοθεσία" ώστε ως νικητές να δικάσουν τους νικημένους τους στη παρωδία της Νυρεμβέργης, οι ίδιοι παραμένουν προκλητικά ατιμώρητοι για τα εγκλήματα τα οποία διέπραξαν σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού. Και παραμένουν "ηχηροί" οι στίχοι του κορυφαίου Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη του οποίου το έργο τιμά αυτό το χρόνο ολόκληρη η Κύπρος ("2014 ΕΤΟΣ ΚΩΣΤΑ ΜΟΝΤΗ") :


          Στον Henry Kissinger
          Για σένα πολεμήσαμε τον Χίτλερ, Εβραίε δίσεκτε,
          για σένα, Εβραίε δίσεκτε,
          κλάψαμε στο "Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ";
          Φαίνεται πως εσένα γύρευε από διαίσθηση ο Χίτλερ...
[Κ. Μόντης "ΕΚΛΟΓΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ" έκδ. "ΑΙΓΑΙΟΝ" Λευκωσία 2014]


     Ο Ιδρυτής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" απέτισε τον οφειλόμενο φόρο Τιμής στον τόπο της θυσίας των Ηρωομαρτύρων της E.O.K.A., στην αίθουσα της αγχόνης εκεί όπου οι αντιφασίστες Βρεταννοί δολοφόνησαν ακόμη και τον μαθητή Γυμνασίου, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη επειδή αυτό το παιδί θέλησε να ζήσει ελεύθερος σε μια Πατρίδα υπόδουλη σε αποικιοκράτες! 


     H ανθρωποβόρα καταπακτή η οποία έκλεισε στα έγκατά της αθώες Ελληνικές ψυχές θα μας θυμίζει πάντοτε το ανεξόφλητο χρέος μας για την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων ειρήνης, Βρεταννών!


     Και ο φονικός χειρομοχλός της καταπακτής αυτής που υπήρξε και το εργαλείο του άνανδρου Βρεταννού δημίου θα συνεχίσει να πηγαινόρχεται στη μνήμη μας μέχρι να τον δούμε "λαιμητόμο" στο λαιμό του άνομου φονιά του νεαρού Παλληκαρίδη και των άλλων απαγχονισθέντων Ελλήνων των οποίων το αίμα ζητά δικαίωση, όπως δικαίωση ζητά και το ίδιο το διεθνές δίκιο που συντρίβεται βλέποντας τους γενοκτόνους Βρεταννούς "τιμητές" πάντων σε έδρανα παρωδίας Δικαίου και αμετανόητους!


     Η "Οικογένεια" των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ" αντανακλά τη φωτεινότητα μιας Ομάδος καλοσυντονισμένων "αδελφών εν Ίπποις και Τόξοις" που χαίρονται μια καθημερινή πολυδιάστατη σύμπραξη στη πρόοδο και τη χαρά!


     Το πρώτο στοιχείο αυτής της Κυπριακής Ομάδος είναι η γενναιότητα των Μελών της!


     Υπείκοντες στη παράδοση του τόπου τους, οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ" εξακολουθούν να παραμένουν αντρειωμένοι και παρά την όποια συγκυρία συνεχίζουν να υπηρετούν το χρέος αγόγγυστα!


     Το άλλο στοιχείο των Μελών αυτής της Ομάδος είναι η ψυχοπνευματική ισορροπία που τους κάνει να διακρίνονται για την ευστάθεια σκέψεως και κινήσεως.


     Τέλος, η εργατικότητα αυτής της μικρής κοινότητος Εφιπποτοξοτών είναι η εγγύηση για πολλά οφέλη στο εγγύς μέλλον! Ακόμη και το βρέφος με το γκασμά βοήθησε τους μεγάλους στην ανέγερση του Κυκλοτερούς που κρίθηκε απαραίτητο κατά την έναρξη του προγράμματός μας για την καλύτερη Εκπαίδευση των Ίππων.


     Γενναιότητα, ισορροπία, εργατικότητα που κάνουν τα χέρια να ματώνουν από την προσπάθεια και τις ψυχές να ανορθώνονται ίσαμε τους ουρανούς είναι τα χαρακτηριστικά των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ" και όταν ζητήθηκε από τον παραπάνω να σταματήσει την Προπόνηση για να περιποιηθεί τα ματωμένα του χέρια, απήντησε: "Μα εγώ είμαι Στρατιώτης!" Η Κύπρος εμπνέει πάντοτε! 


     Η Κοιλάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ" ως φυσική περιοχή είναι συναρπαστική με την γαιοδιαμόρφωση που την χαρακτηρίζει, είκοσι λεπτά έξω από την Λευκωσία και μέσα σε μία πεντακάθαρη αγροτική ζώνη. Σ' αυτό το σημείο ο Παύλος Χαραλάμπους απεφάσισε με προσωπικές του δαπάνες και θυσίες να ιδρύσει το Κυπριακό Παράρτημα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" προσφέροντας Ήθος και Παιδεία στα παιδιά της περιοχής του!


     Το αγρόκτημα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ" αποτελεί μία αισθητική όαση στο Πέρα Χωρίο Νήσου, της επαρχίας Λευκωσίας, με έντονη την αίσθηση της "ανατολής" λόγω της Οικοδέσποινας η οποία είναι μία ευγενής Κινέζα, από παλιά Κινεζική Οικογένεια.


     Η "βάση" των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ" δεν είναι παρά μια μικρογραφία κήπων της Κίνας αλλά και με ισόρροπη αίσθηση αρχαίας Ελληνικής κηποτεχνίας. Ο Παύλος Χαραλάμπους κατάφερε να δημιουργήσει την καλύτερη αναλογική σχέση δύο πολιτισμικών Τιτάνων στον ίδιο χώρο.


     Πέραν αυτών, τα πολλά και μακρυνά ταξίδια του Ιδρυτή του  αγροκτήματος του επέτρεψαν να φέρει μαζύ του πολλά έργα Τέχνης τα οποία στολίζουν τον χώρο με αισθητικές αντιλήψεις που ανοίγουν τους πνευματικούς ορίζοντας όσων τα απολαμβάνουν.


     Η χλωρίδα του αγροκτήματος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ" είναι εντυπωσιακή με πάρα πολλά δείγματα που αιχμαλωτίζουν την όραση αλλά και την όσφρηση.


     Και σε όλο το αγρόκτημα ο συνδυασμός χλωρίδος και νερού γαληνεύει την ψυχή του επισκέπτη κάνοντάς τον ιδανικό για τους μαθητές της Σχολής μας.


     Ο Ιδρυτής του αγροκτήματος Παύλος Χαραλάμπους, ένας συνειδητός ζωόφιλος, παράγοντας της κυπριακής κυνοφιλίας και διακεκριμένος Εκπαιδευτής σκύλων (στο παρελθόν εκπαίδευσε με εξαιρετική επιτυχία και αυτούς τους σκύλους της Κυπριακής Αστυνομίας) φρόντισε να γεμίσει το αγρόκτημα με καλοφροντισμένα, τεράστια κλουβιά στα οποία διατηρεί διαφόρων γενών πτηνά-κοσμήματα πανίδος.


     Ο ίδιος ο Παύλος Χαραλάμπους, πλην των άλλων, επιδίδεται και σε εκτροφή Αφρικανικών παπαγάλων τους οποίους αγαπά και επικοινωνεί μαζύ τους σαν ...παιδιά του.


     Μια άλλη λίμνη, αρκετά μεγάλη με πανέμορφα τεράστια και πολλά ψάρια βρίσκεται σε μια γωνιά του αγροκτήματος μαγεύοντας τον επισκέπτη με τα παιγνίδια των χαρούμενων "κατοίκων" της.


     Η κυρίως σταυλική εγκατάσταση του αγροκτήματος όπου φιλοξενούνται οι Ίπποι της Σχολής μας είναι ιδιαιτέρως προσεγμένη και νοικοκυρεμένη, ηλιόλουστη, με ...ανοξείδωτα σκεύη και πολλή - πολλή  ανθρώπινη φροντίδα από τον ίδιο τον Παύλο Χαραλάμπους. 


     Στην άψογη διαμόρφωση του χώρου και όχι μόνον, συνέβαλαν με την αφιλοκερδή προσωπική χειρωνακτική εργασία τους και οι Γονείς των μαθητών της Σχολής προς τους οποίους η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και η Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" είμαστε ευγνώμονες.


     Πριν από την οποιανδήποτε σχολική εφαρμογή, ο ευτυχής επισκέπτης και Ιδρυτής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αξιολόγησε προσεκτικά τους δύο σχολικούς Ίππους ως προς το ευάγωγο και την συνεργασιμότητά τους και, όπως πάντοτε, τελειομανής καθώς είναι, προγραμμάτισε αμέσως την ακόμη πιο συστηματική "καταλληλοποίησή" τους για την εκπαιδευτική αποστολή τους.  


     Οι ασκήσεις υπακοής των Ίππων απετέλεσαν την "εισαγωγή" της εξατομικευμένης Εκπαιδεύσεώς τους με γνώμονα την πρόληψη κάθε δυσαρέστου απροόπτου!


     Οι δύο Ίπποι μας, πριν ιππευθούν από τους μαθητές μας, απέδειξαν ότι είναι επαρκώς, επαρκέστατα, κατάλληλοι γι αυτή την αποστολή, ευπειθέστατοι και συντεταγμένοι στα παραγγέλματα εντός Κυκλοτερούς σε μία ειδική αναβαθμιστική καθημερινή εκπαίδευση διαρκείας τριών ωρών, για όλους επίπονη λόγω των θερμοκρασιών που άγγιζαν τους 38 βαθμούς Κελσίου. 


     Και ατελείωτες υπήρξαν οι δοκιμασίες καταλληλότητος των Ίππων μέχρι ο, πολύ προσεκτικός, Ιδρυτής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αποφασίσει ότι οι σχολικοί Ίπποι μας μπορούν να ιππευθούν με ασφάλεια κατά τα μαθήματά τους. Ανεξαρτήτως προσωπικών "κόπων", η ακεραιότητα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" είναι η πρώτιστη μέριμνα των υπευθύνων λειτουργίας της Ομάδος και μόνον έτσι η δραστηριότητά μας σε όλα τούτα τα χρόνια, από το 2006, διατηρείται σε μηδενικό επίπεδο ατυχημάτων.


     Κατόπιν, οι Ίπποι ετέθησαν στην βάσανο της απόλυτης ηρεμίας με τοξεύσεις βελών ελάχιστα εκατοστά κάτω από την κοιλιά τους και με πολλές άλλες δοκιμασίες.


     Τέλος, η εκπαίδευση Ίππων και μαθητών έφθασε στη κορύφωση ώστε η εκγύμναση των Ίππων να μη χρειάζεται, καν, δείκτη-μάστιγα αλλά μόνον τον ρυθμό του τυμπάνου ώστε ο Ίππος να αντιλαμβάνεται το παράγγελμα βηματισμού και σε αυτό απεδείχθησαν ιδιαιτέρως ικανοί οι Κύπριοι μαθητές μας με επικεφαλής την Αρχηγό της Σχολής μας Εφιπποτοξότρια Αναστασία Φωτίου.


     Η έναρξη της κυρίως Εκπαιδεύσεως των μαθητών των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ" αυτό το καλοκαίρι μας έδωσε τη χαρά να υποδεχθούμε και νέους μαθητές, όπως την εξαιρετική Στέφη, ακολουθήσαμε, δε, την ίδια, δοκιμασμένη, εκπαιδευτική "φιλοσοφία" που εφαρμόζουμε και στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" στην Αθήνα.


     Πολύ χρήσιμο και το "μηχανικό ιππάριο" για το οποίο μερίμνησαν οι Γονείς των μαθητών και ο Παύλος Χαραλάμπους ώστε να κατασκευασθεί εγκαίρως και το οποίο ήταν στη διάθεση των προκαταρκτικών μαθημάτων.


     Με απόλυτην αυτοπειθαρχία, ικανότητα και γενναιότητα οι Κύπριοι μαθητές της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ" εξετέλεσαν κάθε άσκηση που τους ζητήσαμε και το θεμέλιο που άφησε ο Αρπάλυκος σ΄ αυτό το πνευματικό του "παιδί" φάνηκε πολύ "βαθύ"!


     Και, για να είμαστε ειλικρινείς, οι Κύπριοι μαθητές δεν εξετέλεσαν, απλώς, τις ασκήσεις που τους ζητήσαμε αλλά μας παρεκάλεσαν να τους επιτρέψουμε να ...υπερβούν τα εσκαμμένα και τους εαυτούς τους. Έτσι ο μικρός μας Μιχαήλ εζήτησε την άδεια να τοξεύει έφιππος ...τρία-τρία βέλη (τα οποία, μάλιστα, τόξευε επιτυχέστατα επί του στόχου!) εκτιμώντας (ναι, αυτός ο  πιτσιρίκος!) ότι τρία βέλη (ισχύς πυρός!) είναι πιο αποτελεσματικά από ένα! Αυτοί είναι οι Κύπριοι!


     Και βεβαίως, όλοι τους θα μπορούσαμε να πούμε ανενδοιάστως υπήρξαν ΥΠΕΡΟΧΟΙ!


     Η καθημερινή κόπωση έφτασε σε οριακά σημεία για όλους όπως και η χαρά της κατακτήσεως του εφιπποτοξοτικού αντικειμένου απερίγραπτη για όλους!


     Κι έτσι, οι μαθητές μας ήσαν πανέτοιμοι να κάνουν πράξη τις κατευθύνσεις που τους δίδονταν χωρίς να κινδυνεύουν από τα ιδιαιτέρως επιβαρυντικά θερμοκρασιακά φαινόμενα στο Ιππευτήριο ή στο Κυκλοτερές.


     Ύστερα δε, με την μέθοδο της αλληλοδιδασκαλίας, οι μαθητές μας όχι μόνον βελτίωναν τις ικανότητές τους αλλά και τις μετέδιδαν στους υπολοίπους με μία ρέουσα αλληλο-διαδραστικότητα.


     Η Παραδοσιακή Τοξοβολία απεδείχθη ακόμη ένα "πεδίο δόξης λαμπρό" των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ"!


     Oι Κύπριοι μαθητές μας απεδείχθησαν εξαίρετοι τοξότες και αυτό είναι κάτι το οποίο μας ξαφνιάζει. Ποτέ δε περιμέναμε τέτοιο ομαδικό "τάλαντο" και αυτό ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη από τις τόσες πολλές που νοιώσαμε στο νησί του Απόλλωνος και της Αφροδίτης.


     Ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, όλοι οι μαθητές της Σχολής μας έδειξαν ότι οι "εγγραφές ιστορικής μνήμης" ήσαν αδρά χαραγμένες στο υποσυνείδητό τους με ανάλογη "αντανάκλαση" επί του στόχου.


     Η "αποχαιρετιστήρια" Προπόνηση Παραδοσιακής Τοξοβολίας έγινε στο εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωρίο Σωζόμενος, πολύ κοντά στη "πράσινη" γραμμή κατοχής, προς Τιμή των Ελλήνων Στρατιωτών οι οποίοι κάλπασαν σ'  αυτό το μέρος αλλά και εκείνων που θυσιάστηκαν κατά την εισβολή αμυνόμενοι του πατρίου εδάφους.


     Η Προπόνησή μας έγινε με φόντο τις γοτθικές καμάρες του Ναού του Αγίου Μάμα (ιε' αιώνος), σε μια θέση "ισχυρά ενεργειακή" όπου ο Αρχηγός βολής δοκίμασε για πρώτη φορά τις ιδιότητες του υπό καθιέρωση εθνικού μας στόχου ο οποίος σύντομα θα παρουσιασθεί και θα είναι αφιερωμένος στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΚΥΠΡΟΥ" και στην εδώ Σχολή μας.
  

     Στον ίδιο αιματοβαμμένο "τόπο", κάποια άλλα τεκμήρια πολέμου μαρτυρούν ότι η λευτεριά της Κύπρου δεν είναι υπόθεση μόνον των Τόξων μας...


     Το παλιό πολυβολημένο κι ερειπωμένο σχολείο της περιοχής, μας βλέπει από το ύψωμά του με τις τρύπες να χάσκουν στους τοίχους του από το 1974, σα τα μάτια ενός νεκρού που αποζητά δικαίωση όπως και το "πλήθος αίμα Ελληνικό" που "στέγνωσε" από τους συμβιβασμούς και τη διαλλακτικότητα των ανάξιων απογόνων...!


     Και είναι, πράγματι, πολύ δύσκολο να αποφασίσουμε ποιος χάρηκε περισσότερο αυτές τις μέρες στο Πέρα Χωρίο Νήσου, Λευκωσίας, όπου και το αγρόκτημα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ": oι μικροί μαθητές μας ή οι ...λίγο μεγαλύτεροι αρωγοί των εφιπποτοξοτικών ικανοτήτων τους;


     H Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ" δεν αποτελεί μια κοινή Σχολή Έφιππης Τοξοβολίας, αλλά ένα πλήρες εργαστήρι διαμορφώσεως Εφιπποτοξοτών λαμβάνοντας υπ΄ όψη τον εμπλουτισμό παράπλευρων ιππο-τοξευτικών γνώσεων και δεξιοτήτων, κυρίως δε, την διάπλαση χαρακτήρων! Μέσα στο πλαίσιο αυτής της αντιμετωπίσεως του μαθητή ως στοιχείου της Κοινωνίας ο θεσμός της "κοινής τράπεζας" είναι κανόνας για τους μαθητές της Κυπριακής μας Σχολής.


     Οι ειδικές γνώσεις που σχετίζονται με την βαθύτερη κατανόηση του "μηχανισμού" του Ίππου αποτελούν συστηματική διδασκαλία η οποία επιχειρείται με τρόπους που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και συντελούν ώστε να εμπεδούται η γνώση με "απτό", "ανάγλυφο" τρόπο.


     Επίσης, κατά κανόνα, μετά από κάθε εκπαιδευτική ημερίδα η Αρχηγός της Ομάδος προκαλεί "Κύκλο" για να αναλυθούν ακόμη περισσότερο οι καθημερινές προσεγγίσεις.


     Στις 21 Ιουνίου, κατά το θερινό ηλιοστάσιο, ο γνωστός Κύπριος θεατράνθρωπος Φώτος Φωτιάδης προσέφερε στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΚΥΠΡΟΥ" μια αφιερωματική διδασκαλία αρχαίου Ελληνικού λόγου απαγγέλοντας τρεις αρχαίους Ελληνικούς Ύμνους τους οποίους ανέλυσε στους μαθητές μας. Την εκδήλωση παρηκολούθησαν και πολλοί επισκέπτες στο αγρόκτημά μας και αυτή υπήρξε μία από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που, συχνά, λαβαίνουν χώρα στον χώρο αυτό, επ΄ ωφελεία των μικρών μαθητών μας.


     Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που βρεθήκαμε στο αγρόκτημα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ" δεν εκπαιδεύτηκαν μόνον οι μαθητές της Σχολής μας αλλά και πολλοί επισκέπτες εισήχθησαν στη Φυσική Ιππική. 

     Επί παραδείγματι, η νεαρή Κινέζα κόρη Διπλωμάτη παρεπιδημούντος στη Κύπρο, χάρηκε κοντά μας τον τρόπο της διδασκαλίας που εφαρμόζουμε, εισαγόμενη ακόμη και στην Έφιππη Τοξοβολία που αποτελεί μία από τις εθνικές Παραδόσεις του Λαού της.     Ο Ιδρυτής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" κατά την διάρκεια αυτής της επισκέψεώς του είχε την δυνατότητα, συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο της Κυπριακής Σχολής να επισκεφθεί και να μελετήσει πολλούς ιστορικούς τόπους και Μουσεία της Κύπρου. Το υλικό αυτών των επισκέψεων θα αναρτηθεί μελλοντικώς στο παρόν Ιστολόγιο και αφορά στην εθνική Ιστορία μας αλλά και στην Έφιππη Τοξοβολία. 


     Kατ' αρχήν η Λευκωσία σε διδάσκει με τα διάσπαρτα, σε όλες τις γειτονιές της, ιστορικά μνημεία της. Όσα κι αν έχεις διαβάσει για την Κύπρο και τους Αγώνες των Κυπρίων, κάθε γωνιά αυτού του τόπου ξεχειλίζει Ιστορία και σου κόβει την ανάσα όπου σταθείς κάνοντάς σε να αντιληφθείς βιωματικά, πλέον, τις απερίγραπτες "στιγμές" αυτού του νησιού και του Λαού του. Και, δυστυχώς, εμείς οι Ελλαδίτες, οι "καλαμαράδες", όσα κι αν νομίζουμε ότι ξέρουμε για τον Κυπριακό Ελληνισμό, παραμένουμε "καλαμαράδες" αν δε βαδίσουμε τα όρη και τα άστεα της Κύπρου "εις οσμήν ευωδίας ηρωικής"! Και η Λευκωσία φέρει έντονη αυτή τη ...συγκεκριμένη "ευωδία"!


     Κατ' αρχήν η επιβεβλημένη επίσκεψη στο Μουσείο του Απελευθερωτικού Αγώνος της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 ήταν απαραίτητη για να ξαναθυμηθούμε ότι η λευτεριά μόνον με το σπαθί (ή και με το ...Τόξο) κατακτάται και όχι με ...προεκλογικές αφίσες και ...ψηφοδέλτια!


    Η επίσκεψη στο τελευταίο κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου στου Μαχαιρά μας γέμισε περηφάνια για τον γενναίο πολεμιστή της Κυπριακής Ελευθερίας "αναπνέοντας" τη δική του "αναπνοή" μέσα στο σκιερό λάξευμα όπου οι εγκληματίες Βρεταννοί καρβούνιασαν το γενναίο κορμί του.


     Ένα προσκύνημα στο όρος Τρόοδος και στα λημέρια των Πολεμιστών της Ε.Ο.Κ.Α. υπήρξε ακόμη μία τρομερή εμπειρία όπου το βουνίσιο οξυγόνο σμίγει με το οξυγόνο της ελευθερίας για να ζωντανέψει τον Άνθρωπο!


     Στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας η μνήμη ακολούθησε τις ψυχές των υπερασπιστών του Κυπριακού εδάφους κατά τις μαύρες μέρες της εισβολής με τους ενόχους να παραμένουν ατιμώρητοι και αναιδώς συνεχίζουν να κυβερνούν!


     Η ίδια η διχοτομημένη Λευκωσία με τα πολυβολεία των κατακτητών να μας επιτηρούν "αφ' υψηλού" και κάποιους μεταξύ Λήδρας και Ονασαγόρου να ρουφούν αμέριμνοι τον ...ναργιλέ τους, μας θύμωσε χωρίς όμως να μας απογοητεύσει, όντας βέβαιοι ότι η Ελληνο-μαγιά είναι αρκετή για να κυνηγήσει προσκυνημένους κι εχθρούς!


     Στο κάστρο της Λάρνακος ένα μοναδικό αρχαιολογικό στοιχείο ήρθε να μας ανοίξει νέους ορίζοντες βελτιώσεως της Εκπαιδεύσεώς μας στη παραδοσιακή Τοξοβολία με μία λεπτομέρεια που δε τη συναντήσαμε πουθενά αλλού.


     Στο Λαογραφικό Μουσείο της Λευκωσίας, με τα ιδιαίτερα εκθέματά του χαρήκαμε μιαν έκθεση νέων παιδιών στην οποία μετείχε και η θυγατέρα της Οικοδέσποινας του αγροκτήματος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ".


     Το αρχαιολογικό ή Κυπριακό Μουσείο της Λευκωσίας με τις σπουδαίες πληροφορίες του μας "μίλησε" για τα τόσα σημαντικά της καταγωγής του Κενταύρου, των αρχαίων όπλων, των αρχαίων αιχμών βελών, αλλά και για πολλά άλλα.


     Το αρχαιολογικό Μουσείο του Ιδαλίου μας έδωσε αρκετές ιππολογικές αλλά και τοξευτικές πληροφορίες αναφορικώς με την εποχή κατά την οποία η περιοχή ήταν ένα από τα βασίλεια της Κύπρου.


     Το μεσαιωνικό κάστρο στο Κολόσσι μας μάγεψε με τα διδάγματά του σχετικά με τη μεσαιωνική πολεμική Τοξοβολία και απετέλεσε ένα μνημείο πολύωρης ιστορικής μελέτης για την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων.


     Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, με την ιστορία της, άλλοτε, λαμπρής αυτής πόλεως μας έδωσε πολλές πληροφορίες για την Ιερακοθηρία την μεσαιωνική οπλική αλλά και τον αστικό βίο της σε όλες τις ιστορικές της περιόδους.


     Το εντυπωσιακό τέμενος Ηala Sultan Tekke στη Λάρνακα, το οποίο είναι κτισμένο επάνω σε Ελληνικές αρχαιότητες οι οποίες εκτίθενται κατά ένα ασήμαντο μέρος χωρίς καμία επιγραφή να αναφέρει την εθνικότητά τους, ενώ οπλοφόροι ...Τούρκοι αστυνομικοί (παρά το ότι βρίσκεται εκτός κατεχομένων!) να το φρουρούν νυχθημερόν ...επιδεικτικά, εδώ, στο "Ελληνικό" (;) τμήμα της Κύπρου! 


     Το ανοικτό Μουσείο του Φικάρδου, όπου εκτίθεται σε άριστη κατάσταση ένα μεσαιωνικό και υστερο-μεσαιωνικό Κυπριακό χωριό, μας έδωσε κι αυτό τις πληροφορίες του, εντυπωσιάζοντάς μας με την αυθεντικότητά του. 


     Και, βεβαίως, ο Σωζόμενος, το εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωριό, με την βαρύνουσα επιβλητικότητά του, ένα από τα "σημαδιακά" μέρη που επισκεφθήκαμε και μελετήσαμε, αιχμαλωτίζοντάς μας με την ενέργειά του και τα συμπεράσματα που μας πρόσφερε. 


     Κατά την παρούσα επίσκεψη του Ιδρυτού της Ομάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" στην Ελληνική Κύπρο, πέραν της εκπαιδευτικής προόδου των μαθητών της, επετεύχθησαν και δύο ακόμη πρόοδοι με την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας για την Εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις μας Εφιπποτοξοτών με ειδικές ανάγκες, αλλά και την διεξαγωγή μιας επισταμένης μελέτης για την τεκμηρίωση και καθιέρωση του επισήμου στόχου Παραδοσιακής Τοξοβολίας της Ομάδος μας αλλά και όλων των Ελλήνων Παραδοσιακών Τοξοτών. Και για τα δύο θα υπάρξουν, μελλοντικώς, αναλυτικές ανακοινώσεις.


     Η στιγμή της αναχωρήσεως από το αγρόκτημα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ" ήταν συγκινητική και ο αναχωρήσας Ιδρυτής της Ομάδος πήρε μαζύ του τις καλύτερες αναμνήσεις από παιδιά και Γονείς εμφορούμενους από ευγένεια και ιδιαίτερες Αξίες, καθόλου συνηθισμένες για τούτη την παρακμιακή εποχή!


     Κυρίως, πήρε μαζύ του την χαρά των νεαρών μαθητών μας οι οποίοι θεωρούν πλέον το Τόξο και τον Ίππο ως βασικά στοιχεία της υγιούς καθημερινότητός τους! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.