Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΞΟΘΥΡΙΔΟΣ ΣΤΟ Château de Vincennes

 ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΞΟΘΥΡΙΔΟΣ 

ΣΤΟ

Château de Vincennes



     Η ενδελεχής μελέτη της Τοξοβολίας συνεπάγεται και την απαρέγκλιτη μελέτη της τοξοθυρίδος η οποία αποτελεί μία παράμετρο της ιστορικότητός της αλλά και έναν βατήρα στοχαστικής εξασκήσεως στην σύγχρονη, πρακτική, εκδοχή της, όπως την εκλαμβάνουμε και στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" ασχολούμενοι επί μακρόν με την σπουδή της.

     Και, παραμένοντας επί μακρόν στο Παρίσι δεν θα ήταν δυνατόν να μην αφιερώσουμε σειρά ημερών επισκεπτόμενοι το Chȃteau de Vincennes, ένα οχυρό - ανάκτορο το οποίο ανιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, στοα νοτιο-ανατολικά όρια της Γαλλικής πρωτεύουσας,  στην περιφέρεια του Δάσους (Bois) της Vincennes.

     Πέραν του ιστορικού ενδιαφέροντος του συγκεκριμένου μνημείου για έναν περιηγητή της πόλεως του Παρισιού, το Κάστρο της Vincennes που χρησιμοποιήθηκε κατά το πέρασμα των αιώνων και ως στρατώνας και φυλακή, για κάθε τοξόφιλο παρουσιάζει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των πολλών και ενδιαφερουσών τοξοθυρίδων του οι οποίες κατακλύζουν τους τοίχους του παρέχοντας μεγάλη πληροφόρηση τόσο για την οχυρωτική αρχιτεκτονική των εποχών του, όσο και για την μετεξέλιξη της τοξοθυρίδος σε τυφεκιοθυρίδα, με τα ανάλογα τεκμήρια πληγμάτων από βολές πυροβόλων όπλων κατά τις νεώτερες περιόδους του. 

     Ήδη, από την εξωτερική προσέγγιση του Κάστρου της Vincennes, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι σε λίγο θα απολαύσει ένα πολύ καλώς συντηρημένο μνημείο το οποίο θα του προσφέρει απτή και αναλλοίωτη πληροφόρηση.

     Η επιβλητική κυρία είσοδός του, επιτείνει την αίσθηση της αυθεντικής συντηρήσεως του Κάστρου της Vincennes και ο ερευνητής εφησυχάζει για την ακρίβεια των στοιχείων που θα αποκομίσει. Οι Γάλλοι, αν και με πολλά εθνικά μειονεκτήματα, φροντίζουν για την "σοβαρότητα" αποκαταστάσεως και παρουσιάσεως της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, όπως, βεβαίως και για όσα αμέτρητα κλέβουν ασυστόλως από άλλους λαούς, παρουσιάζοντάς τα, ασφαλώς ..."επί ειστηρίω" (!) στους επισκέπτες των πολλών και αξιόλογων Μουσείων τους.

     Ειδικώς περί αυτής της κυρίας εισόδου θα πρέπει να επισημανθεί ότι η διατήρηση πολλών φρουριακών λεπτομερειών προδιαθέτει ευμενέστατα τον επισκέπτη για την "αλήθεια" των όσων τον αναμένουν στο εσωτερικό του Κάστρου.

     Βεβαίως, δε και η επίσημη πληροφόρηση με έγκυρες και ευανάγνωστες πινακίδες είναι διάχυτη και επαρκής, αρχής γενομένης από την είσοδο (εξωτερική τάφρο) μέχρι τα άδυτα του Κάστρου. 

     Ολόκληρο το μνημείο συναρπάζει, με την έκταση και τις σωζόμενες λεπτομέρειές του, τον επισκέπτη του και μια τυπική "τουριστική" επίσκεψη απαιτεί τουλάχιστον ένα τρίωρο για να γίνει αντιλητπή η ιστορικότητα και η σημασία του.

     Στη περίπτωσή μας, οι επισκέψεις διήρκεσαν, όπως προανεφέρθη, επί σειρά ημερών διότι η πολλαπλότητα της εμφανίσεως του αντικειμένου της μελέτης μας σε όλες τις δομές του μνημείου ήσαν πολλές και ποικίλες με αποτέλεσμα η απλή και μόνον, καταγραφή τους πολλώ δε μάλλον η επιτόπια μελέτη τους, να απαιτεί χρόνο.

     Η επίκεντρος φρουριακή κατοικία του ηγεμόνος, το "Donjon" είναι μία από τις καλύτερα σωζόμενες ευρωπαϊκές, άριστα αποδιδόμενη στον επισκέπτη ήδη από την είσοδό της.

     Στον εσωτερικόν αύλειο χώρο της, ατυχείς μεταγενέστερες παρεμβάσεις υποβαθμίζουν την αυθεντικότητα του μνημείου για να στεγάσουν κάποιες υπηρεσίες, αλλά αυτό δεν ακυρώνει την ιστορικότητά του.

     Το Donjon προσφέρεται στον επισκέπτη ακέραιο και επ΄ αυτού και οι πολλές τοξοθυρίδες ήσαν στη διάθεσή μας προς μελέτη.

     Κάθε μία τοξοθυρίδα, με την δική της ιστορική πληροφόρηση, ενεπλούτισε την γνώση μας τόσο με τις αρχές διαμορφώσεώς της όσο και με την ιστορική της εξέλιξη, δικαιώνοντας το ενδιαφέρον της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" περί αυτών, αλλά και "απαντώντας" σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την ιστορική Τοξοβολία. 

     Αξιοποιώντας την θέα των παραθύρων του Donjon και παρατηρώντας τους εξωτερικούς περιβάλλοντες χώρους αντιλαμβανόμεθα ακόμη περισσότερα για τις τοξοθυρίδες του και δεν αφήσαμε "γωνιά" του που να μη σταθούμε και να εξάγουμε συμπεράσματα.

     Ένας ιστορικός χώρος, όχι μόνον εντυπωσιακός, αλλά και πολύ καλά συντηρημένος, μας εισήγαγε ακόμη περισσότερο στην σημασία της τοξοθυρίδος κατά τις περιόδους της ιστορικής Τοξοβολίας, συμπεριλαμβανομένης, βεβαίως και εκείνης κατά την οποία πρωταγωνίστησαν στα πεδία των πολέμων της Ευρώπης οι Έλληνες Στρατιώτες της Δύσεως.


     Στον ειδικό χώρο παρουσιάσεως του Κάστρου της Vincennes βοηθηθήκαμε πολύ να κατανοήσουμε και το κτίσμα και τις οχυρωτικές ανάγκες του, συμπεριλαμβανομένων και των τοξοθυρίδων, από τις θαυμάσιες μακέτες που κατατοπίζουν επί πολλών λεπτομερειών.

     


Το Παρίσι προσφέρει ιστορική γνώση και αισθητική Παιδεία αρκεί να καταφέρεις να πισωπλατίσεις τον κακαίσθητο ...Πύργο του Άιφελ και είμαστε ευτυχείς διότι, έχοντας αφιερώσει μεγάλα χρονικά διαστήματα στην σπουδή αυτής της πόλεως και περισσότερες από δώδεκα επισκέψεις σ΄ αυτή με τελευταία την 40νθήμερη παραμονή μας, έχουμε πάντα πισωπλατισμένο το σιδερικό του μακαρίτη Eiffel το οποίο θαυμάζουν εκατομμύρια τουριστών "παρέα" με μιλιούνια εγχρώμων που τους πουλούν ομοιώματά του, γύρω από αυτόν. Διότι, το Παρίσι, όπως και ολόκληρη η Γαλλία, είναι ένας τόπος δύο "ταχυτήτων", με την ομορφιά και την ιστορική σημαντικότητα της εποχής των Λουδοβίκων αφ' ενός και την κακαισθησία των δημοκρατικών της περιόδων αφ'  ετέρου, αυτό δε, είναι εμφανέστατο παντού! 


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.