Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


     Τιμή για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό η προσωπικότητα και το έργο του Έλληνος Ξενοφώντος (43-355 π.χ.χ.) ο οποίος συνέγραψε την πρώτη -στην Ελληνική γλώσσα- ολοκληρωμένη μονογραφική μελέτη  "Περί Ιππικής" πραγματευόμενη τα του Ίππου και της Ιππικής τέχνης. Όμως, προηγουμένως (τέλος του 5ου αιώνος) ένας άλλος εμπειρότατος Ίππαρχος, ο Αθηναίος Σίμων, εκπαιδευτής νεολέκτων Ίππων και ικανότατος εις την "πωλοδαμνείαν", όπως η τέχνη της εκπαιδεύσεως νεολέκτων Ίππων ονομάζεται, συνέγραψε περί της Ιππικής χαράσσοντας το έργο του στο βάθρο ενός χαλκίνου αγάλματος Ίππου το οποίο αφιέρωσε στον ναό της Ελευσίνας. Και, όπως μας πληροφορεί ο Ξενοφών:  "Συνέγραψε μεν ουν και Σίμων περί ιππικής, ος και κατά τον κατά το Ελευσίνιον Αθήνησιν ίππον χαλκούν ανέθηκε και εν τω βάθρω τα εαυτού έργα εξετύπωσεν" (Ιππ. 1.1.).

Ξενοφών

     Μία εκτενή ανάλυση του έργου του Ξενοφώντος "Περί Ιππικής" είχε την ευκαιρία στο παρελθόν (2002) να παρουσιάσει σε μία σειρά τηλεοπτικών εκπομπών ο μελετητής του έργου του και Ιδρυτής της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων" στον δίαυλο "Extra Channel".


     Σε εκείνη την σειρά των πολυθεματικών εκπομπών στις οποίες, δεσπόζουσα θέση κατείχε η παρουσίαση των σελίδων του "Περί Ιππικής" έργου του Ξενοφώντος, οι μετρήσεις απέδωσαν ποσοστό ικανοποιητικότατης αυξήσεως της τηλεθεάσεως, κάτι που οδηγεί στο παρήγορο συμπέρασμα ότι εν μέσω δημοκρατικότατης παρακμής, το τηλεοπτικό "κοινό" διαθέτει "ευήκοον ους και οξύ βλέμμα" για θέματα τα οποία, με μια πρόχειρην εκτίμηση μπορεί να θεωρηθούν ..."αντιεμπορικά". 


     Παρά ταύτα και επειδή "εθνικόν το αληθές" θα πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια περί του Ξενοφώντος ο οποίος έχει παρεξηγηθεί σε σημείο να θεωρείται ο, γενικώς, πρώτος συγγραφεύς Ιππικής, ενώ, στην πραγματικότητα είναι ο πρώτος "δυτικός" ο οποίος κατάφερε να συγγράψει μία ολοκληρωμένη εργασία για την Ιππική, αφού, είχε προηγηθεί, όπως προείδαμε, με μία κατά πολύ μικρότερη, ο Αθηναίος Σίμων. Και τούτο διότι ένας Γερμανός Αρχαιολόγος-ανασκαφέας κατάφερε να ακυρώσει την "γενική πρωτιά" του Ξενοφώντος με την ερμηνεία μιας σπουδαίας αρχαιολογικής ανακαλύψεως.

Bedřich Hrozný

     Ο Bedřich Hrozný (6 Μαίου 1879 - 12 Δεκεμβρίου 1952) υπήρξε Γερμανός Ασσυριολόγος τσεχικής καταγωγής (και όχι Τσέχος, όπως εσφαλμένα νομίζουν κάποιοι) ο οποίος, μετά τον θάνατο του, επίσης, Γερμανού Ασσυριολόγου Hugo Winckler που από το 1906 είχε αρχίσει ανασκαφή στην περιοχή Boğazköy (αρχαία Καππαδοκία), στάλθηκε (1913) από την Γερμανική Εταιρεία της Ανατολής (Deutsche Orient Gesellschaft) στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινουπόλεως να μελετήσει τις ενεπίγραφες πλάκες με χαρακτήρες Χετταίων που είχαν ανακαλυφθεί και τις οποίες ο Bedřich Hrozný ανεγνώρισε ως προερχόμενες από το Βασίλειο των Μιταννών και με περιεχόμενο ιππολογικού εγχειριδίου αλλά και λεπτομερούς πωλοδαμνείας.


     Οι ανακαλυφθείσες στο Boğazköy εγχάρακτες πλάκες και ερμηνευθείσες από τον Bedřich Hrozný το 1915, χρονολογήθηκαν από τον 14ο αιώνα π.χ.χ. αναδεικνυόμενες έτσι στο, παγκοσμίως, αρχαιότερο σύγγραμμα Ιππικής, συντριπτικώς κατά πολύ προ του Σίμωνος και Ξενοφώντος!

Ο Bedřich Hrozný υπηρετών στον Γερμανικό στρατό 
κατά τον Α' παγκόσμιο Πόλεμο

     Για την συγκεκριμένη ανακάλυψη, όπως ήταν φυσικό υπήρξαν σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις και οι αναδημοσιεύσεις επακολούθησαν διεθνώς.




     Στην Ελλάδα έγινε, επίσης, γνωστή η μεγάλη ανακάλυψη και οι "επαίοντες" όχι μόνον την απεδέχθησαν αλλά και την υιοθέτησαν ανεπιφυλάκτως! Ναι, πρώτοι οι Χετταίοι και, δη, οι Μιταννοί συνέγραψαν περί Ιππικής επιδεικνύοντες βαθιά γνώση στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Ένας σημαντικός Έλληνας αξιωματικός του Ιππικού και από τους πλέον ειδήμονες της εποχής του, ο Ίλαρχος Κωνσταντίνος Ε. Βλάχος, στο βιβλίο του "Τα του Ίππου εν Ελλάδι" (Αθήναι, 1934, με έγκριση του Γενικού Επιτελείου Στρατού) κάνει δύο ξεχωριστές και αναλυτικές αναφορές στην ανακάλυψη και ερμηνεία του περιεχομένου των εγχαράκτων πλακών του Boğazköy, ως εξής:



α. Σελ.: 28-29


β. Σελ.: 72-73


     Έτσι, σήμερα μπορούμε να ξέρουμε ότι ο Ξενοφών, αλλά και ο Σίμων, υπήρξαν οι πρώτοι δυτικοί οι οποίοι συνέγραψαν περί Ιππικής, αλλά κατά πολύ παλαιότεροι αυτών, ήδη από τον 14ο αι. π.χ.χ., υπήρξαν οι συγγραφείς των πλακών του Boğazköy!


     Kαι όσοι εγκύψαμε στο, από ετών, ερμηνευθέν περιεχόμενο των πλακών του Boğazköy ανακαλύψαμε σπουδαίες επισημάνσεις των Μιταννών για την υψηλή τέχνη της πωλοδαμνείας οι οποίες, μάλιστα, αποτελούν και το "προοίμιο" της διαλειμματικής εκπαιδεύσεως Ίππου την οποία τεκμηρίωσε και καθιέρωσε ο Έλληνας Δάσκαλός μας, Καθηγητής Θεόδωρος Αντίκας. Και τούτο διότι, η υψηλή τέχνη της Ιππικής, προκειμένου να υπηρετηθεί σωστά, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, απαιτεί συνεχή όσο και αφοσιωμένη εντρύφηση σε βάθος αιώνων, με απόλυτο σεβασμό στα συμπεράσματα τα οποία απέδωσε η διαχρονική, ανθρώπινη, εμπειρία ! 


     Πράγματι, όσοι καταγίνονται με τον Ίππο, εάν όντως επιδιώκουν να τον υπηρετήσουν σωστά, θα πρέπει να τον σπουδάσουν επισταμένως διατεθειμένοι να εγκύψουν στο περιεχόμενο των διδαγμάτων του χρόνου, από τις πλάκες του Boğazköy, το έργο του Ξενοφώντος, μέχρι τα πλέον σύγχρονα τεκμήρια που αφορούν στο υπέροχο αυτό πλάσμα ώστε, με την προσήκουσα ταπεινότητα και απέραντο σεβασμό, να μπορούν να σταθούν πλάι του και να επικοινωνήσουν με αυτό, πολύ πριν αποτολμήσουν να το ιππεύσουν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.