Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021

ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ "ΔΥΤΙΚΗ ΙΠΠΙΚΗ"

ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ "ΔΥΤΙΚΗ ΙΠΠΙΚΗ" 

   Ο Πορτογάλος δάσκαλος της Ιππικής Δεξιοτεχνίας Nuno Oliveira (23 Ιουνίου 1925 – 2 Φεβρουαρίου 1989) υπήρξε μία εμβληματική φυσιογνωμία για την "κλασική" Ιππασία, ο οποίος είχε υιοθετήσει το στυλ 'baroque' επηρεάζοντας ολόκληρη την δυτική Ιππική. Γεννήθηκε στη Λισαβώνα και μαθήτευσε στον 
Joaquim Goncalves de Miranda, ο οποίος δίδασκε το στυλ των Βερσαλιών, δηλαδή, ό,τι πιο σκληρό και αυταρχικό για τον Ίππο του οποίου την φυσικότητα περιφρονούσε εξαναγκάζοντάς τον σε εντελώς αφύσικους βηματισμούς προς τέρψη ενός αμφιλεγόμενου ανθρώπινου "γούστου", επηρεασμένος από τις διδασκαλίες των François Robichon de La Guérinière, Gustav Steinbrecht και François Baucher. Υπήρξε και διευθυντής της Πορτογαλικής Σχολής Ιππικής Τέχνης "Escola Portuguesa de Arte Equestre". Φανατικός λάτρης του λυρικού θεάτρου (όπερα) αρέσκονταν να ακούει ενώ ίππευε Giuseppe Verdi και  πεθαίνοντας σε ένα ξενοδοχείο του Perth της Δυτικής Αυστραλίας άφησε πίσω του 24 συγγράμματα. 

     Σε ένα από τα έργα του, στο "Reflections on Equestrian Art" (εκδ. J.A.Allen, 1976) ανακαλύπτουμε πολύτιμα συμπεράσματα για την αποτίμηση των διδαγμάτων πολλών ευρωπαϊκών ιππικών Σχολών και αντιλήψεων μα αρκετές αλήθειες διαχρονικής σημασίας! Όμως, σ'  αυτό το ίδιο, σημαντικό, έργο, εντοπίζουμε κι ένα κεφάλαιο με τίτλο "Training the Young Horse" ("Εκπαιδεύοντας τον Νεαρό Ίππο", σ. 35-36) το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η σύναψη της αντιφάσεως της "δυτικής Ιππικής" και θα άξιζε να μελετηθεί από όσους επιμένουν στη "σημασία" της.

     Συγκεκριμένα και κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο, αυτό το κεφάλαιο αρχίζει με την παραδοχή ότι η χρήση στομίδος στην εκπαίδευση νεολέκτου Ίππου είναι μεγάλο ...σφάλμα, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει για τα "πρώτα μαθήματα" χωρίς, όμως, να διευκρινίζει τι έκταση έχουν αυτά τα "πρώτα" μαθήματα... Αναγνωρίζει ότι το ενστόμισμα προξενεί φόβο στον Ίππο και συνιστά την χρήση επιφατνιδίας φορβειάς με ηνίες προσαρμοσμένες επ΄ αυτής, αντί συνήθους χαλινώσεως. Και πολύ ορθώς, υπογραμμίζει ότι κάθε τι που ανασχέτει την προς τα πρόσω ώθηση του Ίππου είναι αρνητικό, εννοώντας βεβαίως την κοινή χαλίνωση.

     Παρά ταύτα κι ενώ ο μελετητής του κεφαλαίου αναμένει την λογική συνέχεια μιας εκπαιδεύσεως νεολέκτου Ίππου επί τη βάσει της Φυσικής Ιππικής της οποίας προανάκρουσμα αποτελεί αυτή η εισαγωγή, έπεται ...αιφνιδιαστικότητα η σύσταση για εισαγωγή ...μαστιγίου με χρήση σε περιοχή πίσω από τα πόδια του αναβάτη ώστε να ανταποκρίνεται στην ενεργοποίηση των οπισθίων του Ίππου και όχι (ευτυχώς!) επί του αυχένος του Ίππου όπως πολλοί συνηθίζουν! Τι σημαίνει όμως αυτό, χωρίς καν να έχει διευκρινισθεί εάν συνεχίζουν να ισχύουν τα προαναφερθέντα περί χρήσεως της επιφατνιδίας φορβειάς αντί συνήθους χαλινώσεως;

     Όπως είναι γνωστό η χρήση του μαστιγίου διαταράσσει την ισορροπία του Ίππου ο οποίος, προκειμένου να αποσβέσει πόνο ή ενόχληση από την πρόσκρουση του μαστιγίου στο σώμα του σφίγγει τους μύες στην περιοχή προσκρούσεως του μαστιγίου όπως την αντιλαμβάνεται με την βοήθεια της περιφερειακής οράσεώς του περισπώντας και την προσοχή του, συνδυασμός αντιδράσεων που καταλήγουν σε διατάραξη ισορροπίας.

     Τέλος, ο Nuno Oliveira, δεν παραλείπει και την σύσταση χρήσεως πτερνιστήρων (σπιρουνιών) τα οποία ολοκληρώνουν μια πλήρην αντίφαση η οποία αρχίζει με την άρνηση της χρήσεως στομίδος (με απροσδιοριστία ακυρώσεώς της) καταλήγοντας στην χρήση μαστιγίου και ...πτερνιστήρων!

     Είναι, πραγματικά, να απορεί κανείς με την τρικυμιώδη "δυτικήν Ιππική" η οποία αναπαράγει λάθη αιώνων καταγράφοντας μια πορεία σκληρότητος προς τον Ίππο εν μέσω αντιφάσεων που καταλήγουν σε ένα αφύσικο αποτέλεσμα.  Και θλιβερό να παρατηρούμε την ματαιοδοξία του Ανθρώπου να θέλει να κυριαρχήσει επί της ...Φύσεως ακόμη και όταν αναγνωρίζει ότι οι "κανόνες" του είναι εσφαλμένοι!

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.