Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021

"ΚΑΘΙΣΜΑ ΧΕiΡΩΝ"

 "ΚΑΘΙΣΜΑ ΧΕiΡΩΝ"     Στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" θεωρούμε την Ιππική τέχνη ως έναν υπέροχο "καταρράκτη" του οποίου οι αμέτρητες αδαμάντινες "σταγόνες" δεν διαχωρίζονται ώστε να τύχουν ιδιαίτερης ...εκτιμήσεως, αλλά θεωρούνται όλες μαζύ ως ένα "σώμα" του οποίου η αίγλη λαμπρύνει τον φυσικό και ανθρώπινο Πολιτισμό! Και η Ιππασία, ως η "σπονδυλική στήλη" του λαμπρού "καταρράκτη" της Ιππικής τέχνης, εγγράφεται σ'  αυτό το πολιτιστικό φαινόμενο μεταφέροντας όλες της τις εκφάνσεις, δηλαδή, τις "Σχολές"  και αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και η Σχολή του ελαφρού και αποτελεσματικού καθίσματος "Χείρων".


Rolf Becher

     Το κάθισμα "Χείρων" αποτελεί ένα βασικό ιππικό αξίωμα το οποίο θεωρητικοποίησε ο Γερμανός Ιπποδιδάσκαλος Rolf Becher (21/9/1906 - 19/2/2002), ανελίσσοντας την θεωρία καθίσματος του, προγενεστέρου του, μεγάλου Ιταλού Ιπποδιδασκάλου και υπερπηδητή Federico Caprilli (7/4/1868 - 6/12/1907).  


Ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" 
Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης
ιππεύων κατά τον πρώτο μήνα της αρχαριότητός του
με, ενστικτώδες, ελαφρύ κάθισμα.

     Το ελαφρύ, αλλά ασφαλές κι αποτελεσματικό κάθισμα, αυτό το οποίο ο Rolf Becher είχε ονομάσει "Κάθισμα Χείρων", ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" είχε ανακαλύψει εξ ιππικού ενστίκτου από την πρώτη στιγμή της αρχαριότητός του στην Ιππασία, χωρίς ποτέ προηγουμένως να του το έχει διδάξει κανείς, γνωστού όντος ότι στην Ελλάδα η ιππική γνώση και δη η θεωρία Ιππασίας κινείται στα όρια της αμελητέας ...επιπολής. 


Ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" 
Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης
ιππεύων ως αρχάριος με, ενστικτώδες, ελαφρύ κάθισμα
προετοιμαζόμενος για υπερπήδηση εμποδίων.

     Τότε, κατά τον πρώτο μήνα της ιππεύσεώς του ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων", στον Σταύλο "Κίτρινο Ρόδο" του Φώτη Μπράβου, χειριζόμενος έναν Ίππο τον οποίο είχε, μόλις, μεταφέρει από τον ιπποδρομιακό του Σταύλο ο Μάκης Ψωμιάδης, οδηγήθηκε στο ενστικτώδες συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να υπερβεί τις ευνόητες ισορροπιστικές και χειριστικές δυσκολίες αναπτύσσοντας ένα κάθισμα όσο το δυνατόν λιγότερο "εξαρτημένο" από τις εκτροπές ισορροπίας που παρήγαγε η υπερκινητικότητα του ιπποδρομιακού Ίππου, κατακτώντας έναν ανώτερο βαθμό ευσταθείας και ασφαλείας, χωρίς να παρακάμπεται η αποτελεσματικότητα. 

Ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" 
Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης
ιππεύων ως αρχάριος με, ενστικτώδες, ελαφρύ κάθισμα
υπερπηδών "χ".

     Κι έτσι ο τότε αρχάριος εκπαιδευόμενος και μετέπειτα Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" πειραματίσθηκε με καταφανή επιτυχία στο κάθισμα "Χείρων" το οποίο, εν συνεχεία, εισήγαγε ως ακρογωνιαίο εκπαιδευτικό "λιθο" στην εκπαίδευση των μαθητών του πριν διαπιστώσει ότι εκόμισε ...γλαύκα ες Αθήνας, αφού το συγκεκριμένο κάθισμα είχε ήδη καταγραφεί από προηγουμένους λαμπρούς Ιπποδιδασκάλους όπως ο Federico Caprilli και ο Rolf Becher. Και διόλου τυχαία, σήμερα, στο επίσημο Ιστολόγιο της "Ιππικής Εταιρείας ΧΕΙΡΩΝ" αναφέρεται ότι το κάθισμα "Χείρων" ενδείκνυται τόσο για την εκπαίδευση νεολέκτων Ίππων, όσο και για την ίππευση Ίππων με προβλήματα ράχεως!  

     Κι έτσι, από ιδρύσεως της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" το κάθισμα "Χείρων" υπήρξε η αφετηρία της διδασκαλίας όλων των μαθητών μας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα αδιαλείπτως με άριστα και, κυρίως, ασφαλέστατα αποτελέσματα! 

     Το κάθισμα "Χείρων" διδάχθηκε σε όλους τους μαθητές μας εξ αρχής της λειτουργίας της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" (2005).

     Ως βάση της όλης διδασκαλίας της Σχολής μας, το κάθισμα "Χείρων" απεδείχθη σε όλους τους μαθητές μας, κατ΄ αρχήν, ασφαλές και, ακολούθως αποτελεσματικό.

     Για την αποτελεσματικότερη διδασκαλία του δώσαμε έμφαση στην ενίσχυση των προσαγωγών μυών των μαθητών μας με διάφορους εκγυμναστικούς τρόπους κι αυτό από την πρώτη στιγμή της εφιππεύσεώς τους.

     Ομοίως, για την ασφαλέστερη προσέγγιση του αντικειμένου δεν παραλείψαμε να ενισχύσουμε και την ιππική ψυχολογία ενός εκάστου μαθητή μας, ακολουθώντας διάφορα "μονοπάτια" αποενοχοποιήσεως φόβων κι επιφυλάξεων.

     Σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές μας διαπιστώσαμε ότι η εφαρμογή των αποενοχοποιητικών προσεγγίσεών μας απέδωσε σοβαρούς και άμεσους "καρπούς".

     Προωθώντας την διδασκαλία του ελαφρού κι αποτελεσματικού καθίσματος, αυτού που ο Rolf Becher ονόμασε "Χείρων" χαρήκαμε όλους τους μαθητές μας να διαμορφώνουν άριστη συνεργασία με τον Ίππο ενώ ο δείκτης ατυχημάτων της Σχολής μας, επί 16ετία παραμένει μηδενικός!

     Θα πρέπει δε να τονισθεί ο ενθουσιασμός με τον οποίο, κατά κανόνα, οι μαθητές μας αποδέχονται την διδασκαλία του ελαφρού και αποτελεσματικού καθίσματος το οποίο αποτελεί την βάση του ασκησιολογίου μας και, εκ των πραγμάτων, την βάση του ασκησιολογίου της παγκόσμιας Έφιππης Τοξοβολίας.

     Και με ικανοποίηση στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων", σήμερα, παρατηρούμε ότι όσα κάποτε, ενστικτωδώς, επένδυσε στον εαυτό του ο Ιδρυτής της, εξακολουθούν και θα εξακολουθούν να επενδύονται επιτυχέστατα στους μαθητές μας!

     Και, βεβαίως, δεν είναι διόλου τυχαία η σχέση της Έφιππης Τοξοβολίας ως τέχνης ...Κενταύρων με το όνομα "Χείρων" κάτι που εντοπίζεται τόσο στον τίτλο όσο και στο έμβλημα της Ομάδος μας: Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον! Το κάθισμα "Χείρων" επιτρέπει στον Ιππέα να "αφομοιωθεί" με τον Ίππο διαμορφώνοντας μιαν αδιαίρετη "σύνθεση" όμοια με τον μυθικό Κένταυρο, ο σοφότερος των οποίων Κενταύρων δεν ήταν άλλος παρά ο Χείρων, δάσκαλος της υψηλής Ιππασίας αλλά και της Τοξοβολίας. Κι ο Ιπποδιδάσκαλος Rolf Becher σοφότατα ονόμασε το σύστημά του με το όνομα εκείνου του μυθικού, σοφού, Κενταύρου.

     Ο μέγας διανοητής της φιλοσοφικής απεραντοσύνης Ιωάννης Ν. Θεοδωρακόπουλος σε έναν στοχασμό του με τίτλο "Η Φιλοσοφία και η Ιστορία της" δημοσιευμένο στην φιλοσοφικήν επιθεώρηση "Ευθύνη" (τ. 52, σ. 146, Απρίλιος 1976) σημειώνει: "Τα διάφορα λοιπόν φιλοσοφικά συστήματα είναι έργα με αυτάρκεια και αυτοτέλεια"! Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για τα διάφορα ιππικά συστήματα, ανεξαρτήτως διαφοροποιήσεων, όπως αυτό του Federico Caprilli, του Rolf Becher ή της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" με κοινό, συνδετικό, "κρίκο" το ελαφρύ, πλην, ασφαλές και αποτελεσματικό κάθισμα! Κι όπως με τα φιλοσοφικά τεκτονήματά του "ο άνθρωπος φθάνει σ΄ ένα ανώτερο βαθμό αυτοσυνειδησίας" (βλ.: Ιωάννης Ν. Θεοδωρακόπουλος, ανωτ.) έτσι και με τα ιππικά του, ο Άνθρωπος κατακτά έναν ανώτερο βαθμό ιππικής αυτοσυνειδησίας ο οποίος τον καθιστά συνεπέστερο και ικανότερο συνεργάτη του Ίππου, κάτι που αποτελεί το διαρκές όραμα του Ιδρυτή της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" και την ουσία του εκπαιδευτικού προγράμματος αυτού του ελληνικού ιππικού "φυτωρίου".


BIΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Rolf Becher: Springschule (Das Chiron-System)

Rolf Becher: Hindernisse, Parcours, Geländestrecken

Rolf Becher: Erfolg mit Longe, Hilfszügel und Gebiß

Rolf Becher: Natürliches Reiten

Rolf Becher: Springfreude mit Pferden

Rolf Becher: Meines Pferdes erste Schritte

Rolf Becher: Schulung für Gebrauchsreiten und Turniersport

Rolf Becher: CHIRON im Sattel

Kosmos: Reiten mit Spass und Erfolg

Klaus Ferdinand Hempfling: Dancing with Horses

Θεοδώρου Γ. Αντίκα: Ίπποι και Ιππολογία

Αριστοτέλους Ηρ. Καλέντζη: Εκπαίδευση Νεολέκτου ΊππουΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.