Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ EKΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΝΕΟΛΕΚΤΟΥ ΙΠΠΟΥ




     H «EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» προσπαθεί να λειτουργεί με απόλυτη υπευθυνότητα στους τομείς των αρμοδιοτήτων της. Εν αντιθέσει προς τα κατά την Ιππασία και τις "πολεμικές τέχνες" ισχύοντα παγκοσμίως, η πολεμική Τέχνη της Έφιππης Τοξοβολίας στην Ελλάδα, υπηρετείται από τον μοναδικό φορέα της με την απαραίτητη σοβαρότητα που προϋποθέτει ένα τόσο σοβαρό "αντικείμενο".


     Έτσι, στο πλαίσιο της ορθής διδασκαλίας της Ιππασίας η οποία είναι η βάση της Έφιππης Τοξοβολίας, η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" προχώρησε στην έκδοση του πρώτου εκπαιδευτικού εγχειριδίου με αντικείμενο την εκπαίδευση του νεολέκτου Ίππου στην Φυσική Ιππασία και σ' αυτή καθ’ αυτή την Έφιππη Τοξοβολία.


     Όπως είναι αυτονόητο, οι υψηλές απαιτήσεις ιππικής ικανότητος όσων ασχολούνται με την Έφιππη Τοξοβολία, προϋποθέτουν την γνώση των κανόνων της Φυσικής Ιππασίας η οποία αποτελεί το «θεμέλιο» της έφιππης ισορροπίας, του σωστού «καθίσματος» του Ιππέως και της πλήρους αυτοπεποιθήσεως. Τους κανόνες της καθώρισε πρώτος στον δυτικό κόσμο ο Ξενοφών, επί τη βάσει της εμπειρίας των αξιόμαχων Ιππικών της Αρχαιότητος. Και οι κανόνες αυτοί παραμένουν αναλλοίωτοι μέσα στον χρόνο δικαιώνοντας την αρχαία ελληνική σκέψη ακόμη και στον τομέα της παγκόσμιας Ιππασίας.


     Όσοι εκπαιδεύονται βάσει των κανόνων της Φυσικής Ιππασίας αποκτούν βαθύ «κάθισμα», αποτελεσματική διεύθυνση του Ίππου  και υψηλή αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα να μπορούν να εξελιχθούν σε Ιππείς  κ ά θ ε  είδους Ιππασίας, ακόμη και της λεγομένης "αθλητικής".




     Όμως, για να καταστεί εφικτή η εκπαίδευση Ιππέων στην Φυσική Ιππασία θα πρέπει αυτό να γίνει με την βοήθεια δασκάλων-Ίππων οι οποίοι διατηρούν την φυσική συμπεριφορά τους μη αποφυσικοποιημένοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο, όπως δυστυχώς τους εκφυλίζει η δυτική «Ιππασία», αυτός ο λανθασμένος «αντίποδας» της Φυσικής Ιππασίας. Προς αποφυγή αυτού του λάθους και, κυρίως, την προαγωγή της Ιππασίας στην Ελλάδα, συνεγράφη το πρώτο αυτό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» με τίτλο «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΕΟΛΕΚΤΟΥ ΙΠΠΟΥ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ» από τον Αριστοτέλη Ηρ. Καλέντζη ο οποίος είναι ο Ιδρυτής της μόνης λειτουργούσας Ελληνικής Ομάδος Έφιππης Τοξοβολίας «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ».
    

     Το βιβλίο αυτό είναι προϊόν μιας εξάχρονης μελέτης και συγγραφής αλλά και τετράμηνης επεξεργασίας στο «δημιουργικό» μιας εμπειρότατης τυπογραφικής επιχειρήσεως και έρχεται να καλύψει ένα κενό πλέον του αιώνος στην ελληνόγλωσση ιππική βιβλιογραφία, "επανελληνίζοντας" ("επανεξανθρωπίζοντας") την αφύσικη έως διαστροφική, "δυτική ιππασία" και επανεισάγοντας τεχνικές και μεθόδους με τις οποίες ο Άνθρωπος ξανασυμφιλιώνεται με τον Ίππο και ξανα-απολαμβάνει την συνεργασία του!




     Κάθε συνειδητοποιημένος αλογατάρης, εφαρμόζοντας τα περιεχόμενα αυτού του εγχειριδίου καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ίππου του από το έδαφος και να ιππεύσει με ασφάλεια ακόμη και υπό τις πλέον επισφαλείς, διαφορετικά, συνθήκες. Πάνω απ΄ όλα, όμως, η εφαρμογή των όσων περιλαμβάνει το εγχειρίδιο αυτό, προσφέρουν στον ίδιο τον Ίππο το ασφαλές αίσθημα εμπιστοσύνης προς τον αναβάτη του διαμορφώνοντας συνθήκες ομαλής συνεργασίας.



     Στις σελίδες του παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τεχνικές κορυφαίων διεθνών Εκπαιδευτών ανάμεσα στους οποίους ο Pat Parelli ο οποίος  κατάφερε να διαδώσει την Φυσική Ιππασία  στο δυτικό Κόσμο. Στην Ελλάδα, η πρώτη παρουσίαση του έργου της Σχολής του Pat Parelli έγινε στην τηλεοπτική σειρά Ιππασίας του Αρ.Η. Καλέντζη "ΙΠΠΑΣΙΑ Ή ΠΕΡΙ ΙΠΠΙΚΗΣ" που προεβλήθη σε 12 επεισόδια από τον Δίαυλο "EXTRA" (εκπομπή 10 Νοεμβρίου 2002).



     Ακόμη μία σημαντική πρωτιά γίνεται από τις σελίδες του βιβλίου του με την παρουσίαση του ηνίου το οποίο σχεδίασε ο μεγάλος Ρώσος Alexander Nevzorov ιδρυτής της φημισμένης "ΗAUTE ECOLE" η οποία προωθεί την Φυσική Ιππασία,  όχι μόνον  στην  Ρωσία αλλά και σε όλο τον Κόσμο και της οποίας το έργο και τις δραστηριότητες παρακολουθεί στενά ο συγγραφεύς του εν λόγω εγχειριδίου.


    Αυτό το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο περιλαμβάνει τεχνικές απλές, αποτελεσματικές, που ο προσεκτικός αλογατάρης, με ελάχιστο κόπο μπορεί να εξελίξει τον «θερμό» και προβληματικό  Ίππο του σε έναν πιστό συνεργάτη του.


     Η διάταξη της ύλης σε 174 σελίδες και έναν αναδιπλούμενο πίνακα, καλύπτει ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρνει σταθερά και γρήγορα αποτελέσματα. Η πλουσιότατη αλλά και ευφυής  εικονογράφησή του βοηθά τον αναγνώστη να καταλάβει σε βάθος ακόμη και αυτά που σκοπίμως δεν αναλύονται ώστε να μην τον κουράσουν αλλά και εισάγοντάς τον στο πνεύμα μιας  δημιουργικής ανακαλύψεως. Τα περιεχόμενα του βιβλίου είναι:

ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ

Ο ΙΠΠΟΣ ΚΑΙ Η ΙΠΠΑΣΙΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΙΠΠΟΓΝΩΣΙΑ

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΙΠΠΟΣΑΓΗ

ΙΠΠΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΛΕΚΤΟΥ ΙΠΠΟΥ
ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ

Η ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΕΩΣ

ΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ, ΚΑΤ'  ΑΡΧΗΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ...

Η "ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ"

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ

ΡΥΤΑΓΩΓΗΣΗ : Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ "ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ"

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΝΑ "ΧΤΙΖΟΥΜΕ" ΜΙΑ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ
ΜΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟ

ΑΠΛΟ ΑΘΛΗΜΑ Ή ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ;

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΙΠΠΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ
ΣΤΗΝ ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ

     Η ύλη του βιβλίου αυτού είναι τέτοια που, παρά την έμφαση στην Έφιππη Τοξοβολία, αφορά σε κάθε Ιππέα, σε κάθε  Άνθρωπο που έρχεται σε επαφή με τον Ίππο καθ' οιονδήποτε τρόπο διότι διδάσκει πρωτίστως την επιτυχία της σχέσεως μαζύ του, βοηθώντας τον Άνθρωπο να πλησιάσει τον Ίππο και όχι το αντίθετο, όπως αποτυχημένα και επικίνδυνα προσπαθεί η "δυτική ιππασία".




     Εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο Ίππος αντιλαμβάνεται τον περιβάλλοντα Κόσμο κι ερμηνεύει τα εξωτερικά ερεθίσματα ώστε να βοηθηθεί ο Άνθρωπος να επικοινωνήσει καλύτερα μαζύ του.


     Τέλος, με ένα επεξηγηματικό πολυσέλιδο επίμετρο, ο Άνθρωπος εφοδιάζεται με όλες τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να διορθώνει πολύ βασικά ελαττώματα του Ίππου τα οποία καθιστούν εφιαλτική, συχνά, την συνεργασία μαζύ του. Τα 30, πλέον  σοβαρά και συχνά ελαττώματα συμπεριφοράς του Ίππου που ταλαιπωρούν πολλούς αλογατάρηδες και που προέρχονται είτε εκ του σταυλισμού, είτε από κακή ίππευση ή μεταχείριση, είτε είναι σύμφυτα, μπορούν να επιλυθούν με απολύτως ουμανιστική αντιμετώπιση εύκολα και μόνιμα, ακολουθώντας τις απλές οδηγίες των 18 σελίδων αυτού του επιμέτρου! Έτσι, το βιβλίο αυτό στα χέρια του κάθε αλογατάρη, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα πολύτιμο "εργαλείο" βελτιώσεως της σχέσεώς του με το αγαπημένο του τετράποδο.


       Αντί απλής παραθέσεως τίτλων βιβλιογραφίας ως είθισται, ο συγγραφεύς προτιμά να παραθέσει το πρωτόφυλλο τίτλου κάθε πηγής που χρησιμοποιήθηκε ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει και την "εικόνα" των σημαντικών ιππικών εκδόσεων που χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές του παρόντος και οι οποίες, πλέον, θεωρούνται πολύ σπάνιες, ευρισκόμενες στο "σώμα" της Ιππικής Βιβλιοθήκης της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ".



     Περιττό να αναφέρουμε ότι το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στον μεγάλο μας Δάσκαλο Kassai Lajos, τον  Άνθρωπο ο οποίος, ως βαθύς Ιππογνώστης και Ιππαγωγός, εμπνέει την καλύτερη σχέση με τον Ίππο, έχοντάς μας διδάξει συγκλονιστικές αλήθειες για την υπέροχη Ιππική Τέχνη!

     Η παρούσα συγγραφική κι εκδοτική προσπάθεια θα παρέμενε ημιτελής, ανεξαρτήτως του περιεχομένου και του εκδοτικού αποτελέσματός της χωρίς την Κρίση του κορυφαίου Έλληνος Ιππογνώστου , Καθηγητού Θεοδώρου Αντίκα ο οποίος την ετίμησε με τα παρακάτω σχόλιά του:


Th.G.Antikas DVM, PhD +Makrygialos, 60066 Methoni +2353041753

29th May 2010

www.horse.gr

TRAINING OF A REMOUNT HORSE IN NATURAL HORSEMANSHIP AND IN HORSEBACK ARCHERY
Aristotle Herc. Kalentzis, Publications Flora G. Papadopoulou, Athens 2010

Aristotle, Flora and the Hellenic Horseback Archery Society have entered the pan-Hellenic Union of Traditional Equestrian Associations, referring to ‘the Equestrian’ matters and in the hearts of all of us with such a success, so that we have to honor them with the …‘phyllovolia’, as our ancient ancestors were welcoming their Olympic Game winners. The first one with his exemplary work which fulfills a big gap in the Hellenic bibliography and the second one with her excellent presentation of this manual, which hasn’t got anything to envy from any ‘overseas’ publication.
I, breathlessly, read the 21 texts-chapters of the book, I admired the rare and correct illustration and I was surprised by the advanced contents. I imagine my feelings will be shared by the ‘horse-lovers’ of this country, even and the ‘know-all’s’, who will discover with terror that their knowledge is not sufficient. Already from the 1st chapter [Horseback Archery], the author who doesn’t only honor Hellas, provides unknown evidence of this ‘martial’ sport which is originating from the ancient times as also the horseback targeted throw of the javelin, but didn’t have the honor to find ‘followers’ in the neo-Hellenic equestrian ‘culture’, which is more or less ‘jumped-up’ thanks to the tireless attempts of our neo-Hellenic ‘horse-tyrants’ … The ‘Horse’s well-being’-perhaps this should have been the Chapter 1 instead of the Chapter 2 – teases with humor the ‘Anglo-Saxon’ and other commercial rubbish of the horses’ ‘decoration’, which have no relevance with the horse’s well-being, the Chapter 3 [The Horse and Riding] analyses valuable historical, evolutional and zoogeographical elements re the Hellenic horse, with a ‘minor foible’ or ‘typing’ error in the name of ‘Voucephalas’ and not ‘Voucephalus’, term which unfortunately was erroneously adopted by our teachers. The Chapters 4-11 with their outstanding practicality are a precious reference for any kind of horse-rider and not only for the horseback archer, the [Body Language] [Chapt.12] explains possibly better than Mrs. Tellington - Jones [“The Touch that Teaches”] the great importance of conquering the heart or if you want the trust of our zoological cousin, before the ‘First Approach’ [Chapt.13] or the ‘Lounging’ [Chapt.14].
In the building of a deeper relation with the horse and the peak of this relation [Chapt.15-16] most precious information are contained which are very useful even to the beginner horse-rider of any horse-sport, even if I lightly…disagree with the conclusion that ‘Communication with Nature…<is> an…aristocratic and antidemocratic process’-at least according to the author. This because I simply believe firmly that there hasn’t existed nor there will exist, in the future, a more ‘democratic’ activity than the equestrian activity, where men and women, stallions and mares [un]rivalry in equal terms athletically, with one only exception, another equally Hellenic sport, that of the ‘Taurokathapsia’ the ancient bull-touching acrobatic sport of the Minoan era. Finally the Chapt.16-21 is a bible of knowledge for any horse-rider who will turn to horse-back archery. Of course I wholly disagree with the exaggeration of the author’s report to the undersigned, with exception the photo of an outstanding stallion of the Argaian origin who ‘communicates’ with the rider while passing a cascade.

Th.G. Antikas, Horse-Doctor                                                                                  Pydna, 29th of May, 2010

 __________________________________________________________________________


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:




     Ξεκινώντας, κάποτε, μόνος την Έφιππη Τοξοβολία στην Ελλάδα, το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν η έλλειψη καταλλήλως εκπαιδευμένου Ίππου, πρόβλημα που θα έπρεπε να λύσω ο ίδιος. Όμως, «πώς», αφού ποτέ δεν διέθετα «δικό» μου Ίππο, αφού δεν θα μπορούσα να είμαι Ιππαγωγός, σ’ αυτή την χώρα;

     …Δεν θα μπορούσα να είμαι Ιππαγωγός σε μία χώρα όπου ο ηλίθιος δημοκρατικός «νομοθέτης» θεωρεί τον Ίππο όχι ως πλάσμα αλλά …«πράγμα» (res), αγνοώντας ακόμη και την λέξη «Ιππαγωγός», χρησιμοποιώντας αναιδώς αντ ΄αυτής την λέξη «ιδιοκτήτης»! 

     …Δεν θα μπορούσα να είμαι Ιππαγωγός σε μία χώρα της οποίας η Ομοσπονδία «Ιππασίας» προεδρεύεται από άτομο άσχετο προς την Ιππασία, το οποίο ποτέ δεν εφίππευσε ούτε καν για μιαν «αναμνηστική φωτογραφία», ασκώντας, παρά ταύτα εξουσία επάνω σε ένα πλάσμα του οποίου την φύση αγνοεί!

     Το μόνο που θα μπορούσα να είμαι σε μία τέτοια χώρα στην οποία κυριαρχεί η παρακμή, ακόμη και της …Ιππικής Τέχνης, είναι ο σκαπανέας της ευημερίας του αδελφού και συντρόφου Ίππου και ως τέτοιος «σκαπανέας» λειτούργησα και παραμένω. Με αυτή την ιδιότητα  κατάφερα να εκπαιδεύσω τους Ίππους  που μου επέτρεψαν την αγαπημένη μου Έφιππη Τοξοβολία. Κι εκπαιδεύοντάς τους, παραμένω ευγνώμων σ’ αυτούς τους τετράποδους αδελφούς όπου και αν τους συνήντησα να μου προσφέρουν την υψηλή, αμφίδρομη,  διδασκαλία τους, είτε στην ιπποτρόφο Ουγγαρία, είτε στην φίλιππο Γερμανία, είτε στη «μητρόπολη» της Υψηλής Ιππασίας Lipizza όπου εφοίτησα, είτε στα ορεινά εδάφη της Αυστρίας, είτε στο Paretaio της Villa Borghese της Ρώμης, είτε στα δάση της Πολωνίας, είτε στις οροσειρές της Βουλγαρίας, είτε στα υδάτινα τοπία της γαλλικής Camargue, είτε στην ουγγρική Τρανσυλβανία, είτε στις στέπες της Μογγολίας, είτε στους μίζερους «ομίλους» αυτής της χώρας που βιώνει το απαξιωτικό, δημοκρατικότατο, «ναδίρ» της.

     Και, ακριβώς, όλη αυτή η σωρευμένη ιππική εμπειρία μου, με κάνει τελικώς να παραδεχθώ ότι, ΝΑΙ!, είμαι Ιππαγωγός όχι κάποιου ή κάποιων συγκεκριμένων Ίππων αλλά  ό λ ω ν  των Ίππων του Κόσμου! Και αυτό είναι το κορυφαίο δώρημα όταν καταγίνεσαι με την υψηλή Τέχνη της Ιππασίας!

     Εύχομαι στους Αναγνώστες μου να νοιώσουν το ίδιο!

Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης.



____________________________________________________________________________

Την έκδοση
"ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΕΟΛΕΚΤΟΥ ΙΠΠΟΥ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ"
μπορεί κανείς να την προμηθευθεί τηλεφωνώντας στο
6944151056 επί αντικαταβολή.
Tιμή : 20 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.