Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

ΑΠΟ ΤΑ ...ΓΟΤΘΙΚΑ!

 ΑΠΟ ΤΑ ...ΓΟΤΘΙΚΑ!



     

To σκότος είναι ζόφος που δεν διακρίνεται σε ..."ανατολικό" και "δυτικό", σε "ορθόδοξο" και "καθολικό", σε "πατριαρχικό" και "παπικό", σε "φαναριώτικο" και "ρωμαιοκαθολικό". Οποιοδήποτε και οπουδήποτε το σκότος είναι το ίδιο εχθρικό προς το φως, το ίδιο εχθρικό προς τον πολιτισμό και την ζωή αφού είναι περιβάλλον θανάτου! Ο επίλογος ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Δαυλός" τον Αύγουστο του 2004 από τον νεώτερο ιστοριοδίφη Στέφανο Μυτιληναίο με τίτλο "Αττική Εταιρεία" επισημαίνει: "Από τα γράμματα του Μαρσιλίου Φικίνου (1433-1499) μαθαίνουμε ότι οι Έλληνες φυγάδες συχνά ρίχνονταν στις φυλακές των φιλοπαπικών ηγεμόνων της Ιταλίας μαζί με τα βιβλία-χειρόγραφα κλασικών συγγραφέων που έφερναν από την Ελλάδα. Δεν ήταν λοιπόν μόνο η Ανατολική Εκκλησία που δίωκε τους πλατωνικούς αλλά και ο Πάπας που σε καμία περίπτωση δεν έβλεπε με θετικό μάτι την Αναγέννηση που έφερναν οι Έλληνες εξόριστοι διανοούμενοι. Γι' αυτό και οι Εταίροι, απελπισμένοι από την κατάσταση που επικρατούσε στην Ιταλία, άρχισαν να στρέφονται προς τους Γάλλους, τους Γερμανούς, ακόμα και τους Ούγγρους. Ο Μαρσίλιος Φικίνος, ο Μάρουλλος και ο Πολιτιανός εξυμνώντας τον Ματθία κορβίνο, τον προέτρεπαν να αναλάβει την υπεράσπιση του διωκόμενου πλατωνισμού. Τελικά, η Αναγέννηση έγινε (αν και δεν ολοκληρώθηκε) παρά τις αντιρρήσεις της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας". Όσο όμως κι αν το σκότος παραμένει αδιαπέραστο από το μάτι, η "αφή" του και δη η διαισθητική αφή του, μπορεί να αντλήσει από το ζόφο του "διαμάντια" όπως αντλήσαμε κι εμείς κάτι σημαντικότατο από ένα παλιό φυλλάδιο κρυμμένο στον αρμό κάποιας πέτρας, στην αποθήκη ενός ιστορικού κτηρίου του κέντρου των Αθηνών. Και μέσα από τις λιγοστές αλλά συναρπαστικές σελίδες του, τυπωμένες στα Γοτθικά, ανασύραμε "αζιμούθια"-passe-partout εφαρμοζόμενα ακόμη και στην Ιππική, κάτι που μας βοήθησε και σήμερα...

     Και τα δύο ατομικά σημερινά μαθήματα, της Αγλαίας με βοηθό τον Μάνο και της Φοίβης με βοηθό τον Αντώνη φαίνονταν ότι για διαφορετικούς το καθένα λόγο θα πήγαιναν "κατά διαβόλου" ή μάλλον κατά Φαναρίου και Ρώμης, αλλά εκεί φάνηκαν χρήσιμες οι σελίδες περί ..."Ιησουϊτών", καταλήγοντας στο εντελώς αντίθετο, ευτυχές, αποτέλεσμα, κάτι σαν να είχαμε διασκευάσει την αθλία μαρξιστική ανακατανομή της υπεραξίας αναβιβάζοντάς την σε ιδανική πλατωνική δικαιοπραξία! Κι όμως, κάτι τέτοιο προέκυψε, έστω κι απρόσμενα... Και παρά το ότι τα πόδια της Αγλαίας παρέμεναν στη ...διάσταση, με τον Μάνο να πασχίζει να βγάλει σε καλπασμό τον Γλαύκο το ιησουίτικο passe-partout έδειξε να έχει δίκιο... κι ενώ κανένα αλογάκι δεν εξέρχεται σε καλπασμό εάν δεν "ακούσει" την σωστή εντολή από τα βοηθήματα (πόδια) του αναβάτη του, ο Γλαύκος βρέθηκε μέσα στη "συχνότητα" της ...περιστάσεως και βγήκε σε καλπασμό με τα πόδια της Αγλαίας να παραμένουν σε ...χιλιομετρικήν απόσταση από το σημείο όπου θα έπρεπε να εφάπτονται με τον Ίππο!


     Εν τέλει κι ενώ πλέον ο αντικειμενικός σκοπός επετεύχθη, τα πόδια της Αγλαίας βρήκαν τη σωστή τους θέση ενώ ο Γλαύκος συνέχισε να καλπάζει ακριβώς όπως και πριν...

     Ακραία (μετα-)φυσικά φαινόμενα που ερμηνεύονται, όμως από κάποιον που ξέρει να αποστάζει ...Γοτθικά, εναποθετημένα σε παλιούς πετρόχτιστους τοίχους...ιστορικών κτηρίων. 

     Παραλλήλως ο Μάνος, με το ένα χέρι στο γύψο μετά από πρόσφατο τροχαίο ατύχημα, εφίππευσε ...ηρωικότατα δι΄εφάλσεως και χάρηκε πολύ λίγο τον Γλαύκο!

     Ξέρουμε πόσο ο Μάνος θα ήθελε να ιππεύσει περισσότερο, αλλά αποφύγαμε να του πούμε το πόσο δεν ήταν ευνοϊκή για κάτι τέτοιο η σημερινή ημέρα... Αυτά τα ...Γοτθικά...

     Το ίδιο και για τον Αντώνη που ήθελε τόσο πολύ να βελτιώσει τους καλπασμούς του αλλά ήταν τόσο δύσκολο να του μεταφέρουμε από τα ...Γοτθικά δυο παραγράφους... Και δεν ήταν η Fraktur το πρόβλημα, ούτε η ίδια η Γερμανική, όσο...

     Διερμηνεία ...Γοτθικών και στον πυρήνα του επομένου μαθήματος με την Φοίβη!

     Διασκέδαση φόβων με ακραίες ισορροπιστικές στάσεις που, κανονικά, θα έπρεπε να την είχαν ωθήσει σε ακούσια όσο και βίαιη ...αφίππευση. Κι όμως... την χαρήκαμε να εκτελεί ευσταθέστατη και με διάπλατο χαμόγελο, ενώ ο Ίππος βάδιζε σε φυσικό έδαφος.

     Η Φοίβη "ζεστάθηκε" στην Έφιππη Τοξοβολία υπό συνήθεις συνθήκες διότι και οι εμπλεκόμενες, σε αυτήν, μυικές ομάδες χρειάζονταν την προθέρμανσή τους για ό,τι ακολουθούσε...

      Και, η συνέχεια όπως ακριβώς θα την ήθελαν οι ...γοτθίζοντες Ιησουίτες ανεξαρτήτως αν αυτοί δεν είχαν καμία σχέση ούτε με την Ιππική, ούτε με την Έφιππη Τοξοβολία, ούτε με την Γυμνιππευτική, ούτε με την Djigitovka. 

     Όπως προαναφέραμε, εναπόκειται σε εμάς να υπερβούμε τους αποτυχημένους ανακατανομείς του υλικού πλούτου, αγγίζοντας τον υπέροχο Πλάτωνα!

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.