Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021

ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΔΕΣΕΩΣ ΗΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ..."ΑΦΗΓΗΜΑΤΩΝ"

ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΔΕΣΕΩΣ ΗΝΙΩΝ 

ΚΑΙ 

ΑΛΛΩΝ ..."ΑΦΗΓΗΜΑΤΩΝ" 


     Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" παρουσιάζει μία παγκόσμια πρωτοτυπία να δημοσιοποιεί πλήρως τεκμηριωμένη κάθε εκπαιδευτική δράση της, κάτι που καμία άλλη αντίστοιχη Σχολή, διεθνώς, δεν αποτολμά. 

     Μετά από αυτό θα περίμενε κανείς την αποφυγή ανυπόστατων απόψεων οι οποίες ανατρέπονται με μιαν απλήν ανάγνωση των αναρτήσεών μας και την μελέτη του οπτικοακουστικού υλικού μας.

     Παρά ταύτα, θεωρώντας ότι η άγνοια δεν αποτελεί πρόβλημα, όσο αποτελεί η παράλειψη πληρώσεώς της δια γνώσεως, σπεύδουμε να ενημερώσουμε τους αγνοούντες τα βασικά της Ιππικής, επικαλούμενοι το περιεχόμενο (και) της τελευταίας εκπαιδευτικής μας ημερίδος το οποίο απαντά (και αυτό...) σε κάποιες αβάσιμες απόψεις περί της χρήσεως των ηνιών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

     Όπως είναι ευνόητο, στην Έφιππη Τοξοβολία, ο Εφιπποτοξότης εκ των προτέρων έχει "δεσμευμένα" και τα δύο του χέρια με την χρήση του Τόξου και την άσκηση της Τοξοβολίας. Συνεπώς, αυτές καθαυτές οι ηνίες  δ ε ν  του είναι απαραίτητες και ο εκπαιδευόμενος στην Έφιππη Τοξοβολία, από την πρώτη στιγμή, εκπαιδεύεται ώστε να διευθύνει και να ελέγχει τον Ίππο του, ως επί το πολύ,  ά ν ε υ  ηνιών!

     Το εκπαιδευτικό μας σύστημα εμπεριέχει μιαν απειρία ασκήσεων παρακάμψεως των ηνιών εδραζομένων στη διαμόρφωση ασφαλούς (βαθέος) καθίσματος του Ιππέως με στάσεις οι οποίες ενθαρρύνουν την ισορροπιστικήν αυτοπεποίθηση.

     Οι ασκήσεις αυτές ξεκινούν με την απασχόληση των χειρών του εκπαιδευομένου σε ανεξάρτητη δραστηριότητα με τον Ίππο διατηρούμενο σε σταθερή κίνηση και διεύθυνση, αρχής γενομένης από βάδην και καταλήγοντας σε ταχύ καλπασμό.

      Και όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει η εκπαιδευτική μας διαδικασία καταλήγει ώστε ο εκπαιδευόμενος να μπορεί να καλπάζει τάχιστα με  χ α λ α ρ έ ς  ηνίες, κάτι που ελάχιστοι καταφέρνουν.

      Eπιπλέον, είναι γνωστό ότι η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" εκ της ιδρύσεώς της ιππεύει  α ν ε ν σ τ ό μ ι σ τ ο υ ς  Ίππους, δηλαδή, Ίππους  χ ω ρ ί ς στομίδα, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με τον παραμερισμό των ηνιών, επιτρέπει στον Ίππο την   π λ ή ρ η  ελευθερία και άνεση "στόματος" με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει την απαιτούμενη συσπείρωση προς εκτέλεση των κινήσεών του κατά απολύτως φυσικό τρόπο!

     Επειδή, όμως, ένας Ίππος ο οποίος εργάζεται σε φυσικό περιβάλλον με πειρασμούς βοσκής εν ώρα εργασίας, κάποιες στιγμές είναι απαραίτητο να εφαρμοσθεί ειδική εκπαιδευτική διαδικασία αποτροπής της διακοπής του έργου προκειμένου να επιδοθεί σε βοσκή, κάτι που εφαρμόζεται με ειδική διαδικασία προσδέσεως των ηνιών επί της σελλίσκης.

     Η πρόσδεση των ηνιών, σε αυτη την περίπτωση, γίνεται με την  π ρ ό β λ ε ψ η   ι κ α ν ο ύ   μ ή κ ο υ ς  για την  σ υ ν ε χ ή   έ κ τ α σ η (διάταση) του αυχένος του ζώου ώστε να μην περιορίζεται αυτή η φυσική του ανάγκη (άλλως το ζώο θα ανησυχήσει και θα καταστεί μη συνεργάσιμο) αλλά σε τέτοιο συνολικό μήκος ώστε ακόμη και εάν σκύψει να μην φθάσει στο έδαφος για να βοσκήσει! Στην παραπάνω φωτογραφία η Βίκη μας δείχνει πόσο χαλαρές παραμένουν οι προσδεδεμένες ηνίες, όταν χρειάζονται να προσδεθούν στη σελλίσκη, ώστε ο αυχένας του ζώου να παραμένει συνεχώς χαλαρός κι αυτό είναι εύκολο να το κατανοήσει ο οιοσδήποτε ακόμη και με ελάχιστη γνώση Ιππασίας.

      Αυτή η πρόσδεση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυχενική υπέρκαμψη (hyperflexion / rollkur) όπως εσφαλμένα μπορεί να νομίσει ο αδαής, όχι μόνον λόγω του μήκους εκτάσεως που πάντα προβλέπουμε, αλλά και λόγω της απουσίας  σ τ ο μ ί δ ο ς, όπως ισχύει στη περίπτωσή μας, άνευ της οποίας δεν μπορεί να επιτευχθεί η αυχενική υπέρκαμψη! Και δεν μπορεί να ακούμε κάποιον να "μιλά" για αυχενική υπέρκαμψη (rollkur) εκεί που δεν υπάρχει  σ τ ο μ ί δ α διότι ηχεί, τουλάχιστον,  α σ τ ε ί ο  στα αφτιά όσων γνωρίζουμε Ιππασία!

     Και είναι, επιεικώς, σπαρταριστικό, να ακούς τις ανόητες απόψεις περί ηνιών κάποιων εντελώς ασχέτων με την Ιππασία οι οποίοι δεν ξέρουν καν αν μιλούν για τα ηνία, τα ινία ή τις ηνίες..., νομίζοντας ότι οι σούζες προσελκύουν "παρτνέρ" και, κινδυνεύοντας να επεκτείνουν το ..."me too" με συμπεριφορές, έστω και δια λόγου προσβολής γενετησίας αιδούς, οι οποίες, αντί να τους αποφέρουν ...εύσημα για την τρίωρη διάρκεια των "ατομικών τους επιδόσεων", μπορεί να τους φέρουν αντιμέτωπους με τον εισαγγελέα! 

     Και για να περάσουμε και στα σοβαρά αυτής της γονιμότατης εκπαιδευτικής ημερίδος, σήμερα χαρήκαμε αρκετά και, πρωτίστως τους ευσταθέστατους καλπασμούς της Αγλαίας. 

     Για την εξαιρετική μας οργανωτικήν υπεύθυνη Αγλαία, ο χρόνος "σβήνει" αρνητικές εμπειρίες παρελθόντος σε "Σχολές" ...ιππικής ανευθυνότητος (και δεν είναι και λίγες...) βοηθώντας την να βρει τον καλόν "ιππικόν" εαυτό της.

     Το ίδιο απολαυστικοί και οι καλπασμοί του Σταύρου μας στον οποίο διακρίνουμε μια κορύφωση αυτοπεποιθήσεως την οποία θα προσπαθήσουμε, προνοητικότατα, να ...μετριάσουμε.

      Κι αυτό διότι, η υπερβολική αυτοπεποίθηση οδηγεί σε πολλά απρόβλεπτα τα οποία δεν είναι πάντα καλοδεχούμενα. Ωστόσο, τον Σταύρο τον χαιρόμαστε ιδιαιτέρως στην κατακόρυφη πρόοδό του γνωρίζοντας τις πολυτραυματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο!


     Εξίσου αξιέπαινοι και οι ...μονόχειρες καλπασμοί της αγαπημένης μας Φοίβης η οποία, πλέον διατηρεί καλή στάση κορμού και άριστη "ψυχολογία" κινήσεως.

      Τέλος, δεν μπορούμε παρά να μη θαυμάσουμε και τον εξαιρετικό υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της Ομάδος μας, τον Αντώνη, ο οποίος, παρά τις αναμενόμενες αδυναμίες της αρχαριότητός του δείχνει σχεδόν έτοιμος για τον διεθνή αγωνιστικό στίβο! Και τον απολαμβάνουμε ιδιαιτέρως να κάνει ευτυχισμένο και ανάλαφρο τον Ίππο μας, με "ευγενείς χείρες", όσο πρέπει ενδοτικές και, κυρίως, ..."κενταύρειες", όπως κανείς άλλος δεν μπορεί να έχει!...


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.