Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΠΠΑΚΟΝΤΙΣΜΟΥ

 ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΠΠΑΚΟΝΤΙΣΜΟΥ


     Ο ιππακοντισμός (έφιππος ακοντισμός) αποτελεί  'ενα ζωτικό "κεφάλαιο" του στρατιωτικού Ιππηλασίου και η εφαρμογή του σε εκπαιδευτικά προγράμματα Ιππασίας συντελεί στη βελτίωση της ισορροπίας του εκπαιδευομένου, κάτι στο οποίο η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" προσδίδει μεγάλη σημασία!

     Η τέχνη του ιππακοντισμού έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Σχολής μας από την ίδρυσή της και αναφορικώς με το ακόντιο (και το δόρυ) έχει προ χρόνων αναρτηθεί πληρέστατο κείμενο στο Ιστολόγιό μας, ενώ, προσφάτως αναφερθήκαμε και στην μυητική διαδικασία του Ίππου στον ιππακοντισμό.

      Όπως και κατά το γενικότερο πλαίσιο προσεγγίσεών μας, ο ιππακοντισμός στη διδασκαλία της Σχολής μας αντιμετωπίζεται ως στρατιωτική και όχι ως αθλητική δράση! Και κατά την σημερινήν ημερίδα ο ιππακοντισμός διδάχθηκε στους παρευρισκομένους μαθητές ως πολεμική τέχνη.   

     Χωρίς να παραβλέπουμε ότι ο αθλητικός ακοντισμός καθιερώθηκε ως ολυμπιακό άθλημα κατόπιν αιτήσεως τη;ς Σουηδίας στους Ολυμπιακούς αγώνες των Αθηνών το 1906 (με νικήτή, μάλιστα, τον Σουηδό υπολοχαγό της Αστυνομίας Λέμμιγκ) αλλά και τις ραγδαίες βελτιώσεις στην τεχνική του που, κατόπιν, επέφεραν οι Φινλανδοί, τέλος δε με την αποκορύφωση των τεχνικών βελτιώσεων των Ναζί που κατέληξαν στην συντριπτική νίκη του Γερμανού Στεκ (71,89 μ.) στους κορυφαίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936), ο στρατιωτικός ιππακοντισμός πόρρω απέχει!

     Κατά την δική μας διδασκαλία σταθμίζεται, κυρίως, η έφιππη άσκηση του ακοντισμού, με ενσυναίσθηση της διευθύνσεως αλλά και της ταχύτητος του Ίππου, όπου απαιτείται η κατ΄ αρχήν διευκολυντική λαβή του ακοντίου ώστε ο Ιππέας να έχει εκ των προτέρων την εικόνα της εξακοντιστικής τροχιάς του όπλου, αποφεύγοντας ατυχήματα με την εμπλοκή του ακοντίου στα πόδια του Ίππου. 

     Και όλα τούτα τα εφαρμόσαμε κατά την σημερινήν εκπαιδευτικήν ημερίδα ιππακοντισμού κατά την οποία η μεν Βίκη μας εξακόντισε σε τροχασμό ενώ, οι υπόλοιποι, εξακόντισαν σε καλπασμό.

     Αξιοπρεπέστατος ο Μάνος μας με ένα ενεργό χέρι μετά το τροχαίο του, κάθε φορά που ιππεύει υπογραμμίζει και το αντίστοιχο "σκαλί" που ανεβαίνει.

     Με τις εύλογες επιφυλάξεις της η Αγλαία δεν υστέρησε διόλου στους ακοντισμούς της ακόμη και στους βραχείς καλπαστικούς.

     Υποδειγματική η Ρία στους καλπαστικούς ακοντισμούς της αλλά και στο, εν γένει, έφιππο κάθισμά της.

     Σταθερότατη η Βίκη μας στους χειρισμούς της και στους τροχαστικούς ακοντισμούς της ήταν αυτή η οποία έδειξε και την μαγαλύτερη πρόοδο λαμβανομένου υπ΄ όψη από "που" ξεκίνησε...

     Η Βίκη, πλέον, παίρνει στην Ιππασία έναν γεωμετρικώς προοδεύοντα "δρόμο" κι αυτό το παρατηρούμε σε κάθε μάθημά της. 

     Στην ίδιαν ημερίδα δεν παραλείψαμε, κατ΄ οικονομία της κοπώσεώς του, να καταδείξουμε στον Γλαύκο μας και την ναϊτικήν εκδοχή ιππεύσεως, κάτι που έχει μεγάλην εκπαιδευτική και μαχητική σημασία!

     Η Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων» ανακατευθύνεται σε μια νέα, ακόμη καλύτερη, φυσική Κοιλάδα, πιο μεγάλη, πιο πολυμορφική (με ορεινό λοφώδες έδαφος, αλλά και πεδινό κατάφυτο με γρασίδι) και, κυρίως, πεντακάθαρη, τηρώντας πάντοτε τον κανόνα «καθαρές δουλειές σε καθαρό τόπο»! Έτσι, αποχαιρετούμε, ευγνώμονες, τον αγαπημένο μας Γλαύκο ο οποίος ευτύχησε επί ένα τετράμηνο στα χέρια μας, χωρίς στομίδα, χωρίς σπιρούνια, χωρίς μαστίγια, ευχόμενοι σε κάποιους περιστασιακούς τσαμπάσηδες να μάθουν να ιππεύουν και να σέβονται τα ζώα τους, ξεκινώντας από το να μάθουν “πως” δίδονται τα ονόματα των Ίππων, διότι και περί αυτού υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και πρωτόκολλο!

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.