Σάββατο, 1 Μαΐου 2021

ΓΥΜΝΑΣΜΑ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΗΤΟΣ

     ΓΥΜΝΑΣΜΑ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΗΤΟΣ


     Μπορεί η Ιππασία να αποτελεί "σχολείο" αναδείξεως Ηγετών, όμως, στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" έχουμε πλήρη επίγνωση της τεράστιας αποστάσεως μεταξύ "Ηγέτη" και "εξουσιαστή", αποφεύγοντας επισταμένως ο,τιδήποτε "άγει" προς τον δεύτερο. Γι αυτό και στη δική μας Σχολή, ο Εκπαιδευτής, αν και εκ των πραγμάτων αναλαμβάνει ηγετική αποστολή προκειμένου να επιτύχει την πρόοδο των εκπαιδευομένων του, εν τούτοις, παραμένοντας ο πρωτΕΡΓΑΤΗΣ ενός θετικού συλλογικού έργου, ουδέποτε υποκύπτει στην νοσηρότητα του εξουσιαστή ο οποίος θέλγεται από την γοητεία της πλέον αρρωστημένης ιδιοτελείας.

     Ερμηνεύοντας με την εν δυνάμει ορθότητα των ανθρωπίνων μας ατελειών το αξιοκρατικό πλαίσιο της πλατωνικής "Πολιτείας" που αποτελεί και τον "φάρο πλεύσεως" της Ομάδος μας, ξεχωρίσαμε εξ αρχής τον σημαίνοντα ρόλο του "Ηγέτη" ως "υποζυγίου αναλήψεως βάρους εργασίας και υπευθυνότητος" υπέρ της κοινότητος επί της οποίας ηγείται και την ωφέλεια της οποίας επιδιώκει, από εκείνον τον νοσηρόν "εξουσιαστή" ο οποίος παρασιτεί εις βάρος μιας κοινότητος η οποία τον ανέχεται για λόγους που, εν γένει, δεν την τιμούν!

     Και όλα τα παραπάνω ανεδείχθησαν και κατά την σημερινήν εκπαιδευτικήν ημερίδα όταν ο Εκπαιδευτής, παρατηρώντας την ανάπτυξη μιας θετικής "χημείας" μεταξύ της Ρίας και της μικρής μας Χαράς, παραμέρισε ευχαρίστως τον σχεδιασμό του μαθήματος της τελευταίας που είχε ήδη εκπονήσει από την προηγουμένη, προκειμένου να εκχωρήσει στην εξαιρετική παιδαγωγό Ρία την πρωτοβουλία του περιεχομένου του μαθήματος της νεαρής μας Χαράς. Και αυτός ο "παραμερισμός" απεδείχθη γονιμότατος.

     Αυτό το μάθημα της Χαράς προέβλεπε βελτίωση ατελειών στον καλπασμό και η νεαρή εκπαιδευόμενη τέθηκε εξ αρχής στη διαδικασία της "γεωμετρήσεως" του σώματός της ώστε να διασφαλισθεί το καλύτερο κάθισμά της στους καλπασμούς που θα ακολουθούσαν.

     Με αυτοπειθαρχία και επιμονή η νεαρή Χαρά καταφέρνει πλέον να εφιππεύει δι εφάλσεως και επικεντρώνεται πολύ καλύτερα στις οδηγίες του Εκπαιδευτή της έχοντας κατανοήσει ότι όσο πιο πειθαρχημένα και γρήγορα εκτελούμε στην Ιππασία τις εντολές που μας δίδονται τόσο πιο ασφαλείς είμαστε και πιο γρήγορα προοδεύουμε. 

     Έτσι, σήμερα η Χαρά δεν άργησε να κατακτήσει το βέλτιστο γυμνιππευτικό κάθισμα για να αρχίσει το προσχεδιασμένο, από τον Εκπαιδευτή της, μάθημα βελτιώσεως καλπαστικών ατελειών, ώσπου παρενεβλήθη η ευγενέστατη και διακριτική Ρία η οποία, αφού ζήτησε την άδεια, προέτεινε, ως καθηγήτρια Χορού η ιδία, να αναπτύξει ένα εμβόλιμο μάθημα ορχήσεως στην Χαρά όπως το ένιωθε εκείνη την ώρα και ο Εκπαιδευτής, διαισθανόμενος την θετικότητα της στιγμής, μετά χαράς παρέδωσε την νεαρή εκπαιδευόμενη στην όμορφη πρωτοβουλία της Ρίας. 

     Διότι δεν αρκεί να επικαλούμεθα το ορθό περί διαχωρισμού του "Ηγέτη" από τον "εξουσιαστή" αλλά και να το εφαρμόζουμε, όπως και σε όλο τον βίο δεν αρκεί ο λόγος αν δεν συνοδεύεται από πράξη. Κι έτσι η Ρία ανέλαβε την Χαρά πάντοτε υπό την επίβλεψη και τις απαραίτητες παρεμβάσεις του Εκπαιδευτή ο οποίος, ξέφνου, βρέθηκε με δύο εκπαιδευόμενες ταυτοχρόνως, αλλά και με μία πρωτότυπη κατάσταση στην οποία οι δύο εκπαιδευόμενες διαχωρίζονταν σε μία εν δυνάμει Εκπαιδεύτρια και μία εκπαιδευόμενή της. Ένας αμαλγαματικός συνδυασμός, διδακτικότατος και για τους τρεις εμπλεκόμενους και, όπως απεδείχθη, καρποφόρος για την νεαρή Χαρά μας!

     Με το "μάτι" στην ασφαλή εφαρμογή των κανόνων της Γυμνιππευτικής (Voltige) ο Εκπαιδευτής και με το πάθος στην ανάδειξη της χορευτικής κινήσεως και αρμονίας η Ρία, "πλαισίωσαν" την Χαρά η οποία, στο τέλος αυτού του μαθήματος έδωσε εξαίσιες "εικόνες" έφιππης ιέρειας της ...Τερψιχόρης. 

     Και όλα ξεκίνησαν με την αναστροφή του ρόλου των βοηθημάτων όπου, κατ΄ αρχήν, τα χέρια ανέλαβαν τον ρόλο των ποδιών δίνοντας την εντολή κινήσεως στον Ίππο.

     Στη νεαρή εκπαιδευόμενη διαμορφώθηκαν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να ισορροπεί εφίππως σε ορθοστάδην και να μπορεί να δίνει από την θέση αυτή εντολές κινήσεως στον Ίππο της δια των ηνιών που τις κρατούσε στο ένα χέρι, πριν την αναλάβει η Ρία με την ορχηστική της διδασκαλία.

     Όμως, στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" μεριμνώντας για την ασφάλεια των μαθητών μας αποφεύγουμε κάθε βιασύνη και βοηθήσαμε την Χαρά να ...αποδεσμεύσει και το ένα της πόδι, συνεχίζοντας να ισορροπεί στον πάντοτε κινούμενο Ίππο της με το ένα πόδι και με τις ηνίες στο ένα χέρι, μια βασική κατάσταση ευσταθούς ισορροπίας στην Γυμνιππευτική (Voltige).

     Aν και ο Ίππος μας είναι ανενστόμιστος μη υφιστάμενος την ταλαιπωρία της στομίδος (όπως συμβαίνει με τους συμβατικώς ιππευόμενους Ίππους οι οποίοι, δυστυχώς, φέρουν στομίδα, συχνά, βασανιστική) η Χαρά ενθαρρύνθηκε να αποδεσμεύσει πλήρως τα χέρια της από τις ηνίες ακόμη και στο ορθοστάδην, κάτι το οποίο κατάφερε ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ισορροπιστική της ικανότητα, πάντοτε, βεβαίως, με τον Ίππο κινούμενο.

     Κι από εδώ και πέρα η Ρία ξεκίνησε το ορχηστικό της μάθημα στη Χαρά με αρχικές ασκήσεις ενισχύσεως της ευκαμψίας αλλά και της ισορροπιστικής αυτοπεποιθήσεως της νεαρής εκπαιδευόμενης, ενώ ο Ίππος, άνετος και ατάραχος, αφέθηκε στη γοητεία του χυμώδους γρασιδιού για το οποίο τρελλαίνεται!

     Μεταδοτικότατη η Ρία από το έδαφος, κατηύθυνε σωστά την Χαρά ώστε να "ξεκλειδώσει" και να κινηθεί με ασφάλεια  επάνω στον ηρεμότατο και αμέριμνο Γλαύκο, βρίσκοντας τα "πατήματά" της.

     Το ίδιο αντιεξουσιαστική και πολύ πιο μεταδοτική απ΄ ό,τι στο έδαφος, η Ρία, εφιππεύουσα, "μετέφρασε" αμέσως τις ανάγκες κινήσεως της νεαρής Χαράς ωθώντας την να μετατραπεί, πλέον, σε μία μικρή θεραπαινίδα της ορχήσεως, βγάζοντας μιαν "εικόνα" χαλαρότητος και αρμονίας επάνω στη ράχη του απολαμβάνοντος τα πάντα (συμπεριλαμβανομένου και του γρασιδιού του...) Γλαύκου.

     Εδραίωση του ισορροπιστικού αισθήματος αλλά και ευκινησία για την Χαρά, ήταν το περιεχόμενο αυτού του εμβόλιμου μαθήματος Γυμνιππευτικής και έδειξε τόσο, μα τόσο ωφέλιμο για την νεαρή εκπαιδευόμενη στο πρόσωπο της οποίας ένα διαρκές χαμόγελο έδειχνε, συνάμα και την ευχαρίστησή της.

     Κάποια από αυτά τα οποία άλλοι επιχειρούν επάνω στο σταθερό σανίδι μιας σκηνής, η Ρία με την Χαρά τα κατάφεραν έφιππες και με τον Ίππο αμέριμνο να συνεχίζει τη βοσκή του. 


Αναφορικώς δε, με τον Γλαύκο και την "κόπωση" που μπορεί να υπέστη, ας σημειωθεί ότι στο ασκησιολόγιο Voltige όπου ο Ίππος βρίσκεται σε κίνηση και, συχνά, σε καλπασμό, εφιππεύουν ακόμη και τρείς αναβάτες, ενώ πολλές φορές παρατηρούμε μέχρι και πέντε αναβάτες. Εν προκειμένω υπολογίζεται με ιδιαίτερη προσοχή η κόπωση του ζώου εν συναρτήσει όχι μόνον του βάρους αλλά και της ταχύτητος κινήσεως, οπωσδήποτε δε και ο χρόνος. Και όλα αυτά με την προτεραιότητα της ευημερίας του Ίππου ο οποίος είναι το πραγματικό "κεφάλαιο" της Ιππικής. 

     Μετά από όλα τούτα, συμφωνήσαμε να αναλάβει η Ρία να δημιουργήσει μια "χορογραφία για δύο", την Χαρά και την ίδια, που θα τις απολαύσουμε σε ένα έφιππο pas de deux, αφιερώνοντάς τους μια ειδικήν εκπαιδευτικήν ημερίδα.

      Η συνέχεια αυτής της ημερίδος βρήκε τον Ιωάννη σε ειδικήν αγωγή ευκαμψίας της μέσης προκειμένου να καταφέρει να την χρησιμοποιεί σωστά ιππεύοντας! 


     Καθένας εκπαιδευόμενος με τις εξατομικευμένες ανάγκες του, έτσι κι ο Ιωάννης απαιτεί ένα ειδικό ασκησιολόγιο ευθυτενείας κορμού κι ευκαμψίας μέσης επί του οποίου κινείται ο προπονητικός προγραμματισμός του.

     Όλα είναι υπόθεση χρόνου κι επαναλήψεων και η επιτυχία είναι δεδομένη αν, μάλιστα, κρίνουμε εκ των αποτελεσμάτων της σημερινής ολιγόλεπτης εφαρμογής.


     Μόνιμη η γκρίνια με τον εαυτό της στη περίπτωση της Ρίας κατά την διάρκεια του ατομικού μαθήματός της αλλά  είμαστε βέβαιοι ότι όταν βλέπει τις φωτογραφίες της θα αναθεωρεί το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γκρίνιας.


     Πάντως, σε κάθε περίπτωση, παρατηρούμε ότι ο Γλαύκος της κάνει όλα τα χατήρια, κυρίως, όταν η ίδια θυμάται ότι πρόκειται για ένα αλογάκι κι όχι για τον Τάταρο Nureyev που θα μπορούσε να παρακολουθήσει υποδειγματικότατα τα βήματά της σε έναν χορό!


     Σταθερά τα προς τα "εμπρός" κέρδη της Φοίβης η οποία επιστρατεύει πάντοτε την υψηλότατην αντίληψή της ώστε να αντισταθμίσει τον περιορισμό του χρόνου των μαθημάτων της.


     Και σ΄ αυτό το ...χρηματιστήριο ιππικής εκπαιδεύσεως, η Φοίβη ξέρει να διατηρεί τα κέρδη της αυξάνοντάς τα με μεθοδικότητα και χωρίς βιασύνες.


    Τέλος, όλα τα προηγηθέντα σχετικώς με την Φοίβη τα ...επικυρώνει ο τρόπος αφιππεύσεώς της που ήταν και ο ωραίος "επίλογος" του μαθήματός της. Πάντα τέτοια!


     Αν όμως, όλοι οι άλλοι μας χαροποίησαν με όσα κατάφεραν σήμερα, ο Σταύρος, κυριολεκτικώς, μας ενθουσίασε ξεκινώντας το μάθημά του με μιαν άψογη διεύθυνση δεξιοτεχνίας επί ανωμάλου εδάφους.


     Το ίδιο ακριβείς και οι τροχαστικές του προσομοιώσεις και, μάλιστα, σε οριακώς ταχύ τροχασμό προ του καλπασμού.


     Τέλος, η αφίππευση του Σταύρου επιβεβαιώνει το μέγα όφελος στην βελτιστοποίηση της ευκαμψίας και ευκινησίας του σε σημείο που λίγους μήνες πριν δεν θα το πιστεύαμε!


     Πόσο αλήθεια είναι αυτό που συνηθίζουμε να λέμε ότι η Ιππασία είναι πληρέστατη γυμναστική για όλους...


     Μπήκαμε, πια, στις ζεστές ημέρες ενός καλοκαιριού που θα απολαύσουμε στη καταπράσινη Κοιλάδα μας όπως, εμείς, οι "Έλληνες Κένταυροι" χαιρόμαστε κάθε χρόνο!


     Και με το κέφι που μας διακρίνει αλλά και την ομαδικότητα, το μόνο βέβαιο είναι ότι κι αυτό το καλοκαίρι θα το θυμόμαστε όπως κι όλα τα προηγούμενα σαν ...μοναδικό, ιδιαιτέρως με τους ωραίους προγραμματισμούς που ήδη έχουμε κάνει!

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.