Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

"ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΝΤΑΣ" ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ


     Κάθε μάθημα Ιππασίας αποτελεί και μία διδασκαλία γόνιμης επικοινωνίας με την Φύση και τα πλάσματά της και, εάν οι άνθρωποι κατάφερναν να παρακολουθούν ένα τέτοιο μάθημα μια φορά, έστω, την εβδομάδα θα είχαν πολλά να ωφεληθούν.


     Στο Ιππευτήριο, σήμερα, χαρήκαμε ένα πολύ αποτελεσματικό μάθημα που ολοκλήρωσε με επιτυχία η Εκπαιδεύτρια υπό επίβλεψη Χρυσούλα στη μαθήτριά της Κωνσταντίνα. Και το χαρήκαμε, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε, όπως πάντα, μέσα από την φάτνη, μέχρι την τελική θεαματική αφίππευση της μαθήτριας εν κινήσει του Ίππου.


     Μία σειρά δυσεπίλυτων κόμβων είχε να επιλύσει η Εκπαιδεύτρια εξ αρχής κι απ΄ ό,τι φάνηκε τα κατάφερε αρκετά ικανοποιητικά. Αναμενόμενες φοβίες που εάν δεν υπάρχουν επισημαίνουν ...πρόβλημα, εκτελεστικούς δισταγμούς, ίσως και μια σοβαρή επιφύλαξη πλήρους συμμετοχής της μαθήτριας στο μάθημα (πάντα ένα μέρος του εαυτού μας μπορεί να παραμείνει "κλειδωμένο"), αλλά η Χρυσούλα με προσήνεια έφτασε στον διδακτικό-αντικειμενικό της σκοπό.


     Βεβαίως, η Χρυσούλα, ως νέα Εκπαιδεύτρια και δη υπό επίβλεψη, ακόμη δεν μπορεί να παρατηρήσει κάποιες ...αδιόρατες ενδείξεις οι οποίες θα πρέπει να ξεπεραστούν 9'θεραπευθούν") ώστε να εξομαλυνθεί η διδασκαλία του μαθήματος και να υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα. Μια ανεπαίσθητη ένταση στο σφίξιμο των λαβών της σελλίσκης από τον μαθητή, η κίνηση του Εκπαιδευτή προς την μάστιγα εντός του Ιππευτηρίου και την επίδραση αυτής της κινήσεως στη συνδυαστική μνήμη του Ίππου, τα "δάνεια χρόνου" που ικετεύει ο μαθητής μιλώντας συνεχώς κατά την διάρκεια της ιππεύσεώς του που δείχνουν επιφυλακτικότητα εκτελέσεως παραγγελμάτων του Εκπαιδευτή και πολλά άλλα...


     Κι αυτό, όμως για την Χρυσούλα μας είναι ζήτημα χρόνου, όπως, άλλωστε, υπήρξε για όλους μας. Γι αυτό και σήμερα, όταν η εξαιρετική μαθήτρια αφίππευσε, όλοι όσοι παρακολουθήσαμε αυτό το μάθημα καταλάβαμε για μια ακόμη φορά ότι ο κόσμος κάνει μέγα λάθος να ...εκκλησιάζεται σε ναούς αντί στα ...Ιππευτήρια! Εδώ, η κατάνυξη και η ευλάβεια προς την θεία Φύση σώζουν πολύ περισσότερες οξυγονωμένες "ψυχές", απ΄ όσο κάποιοι νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν εισπνέοντας λιβάνι!...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.