Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

ΜΥΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΠΠΙΚΗ


     Οι "Έλληνες Κένταυροι" πιστεύουμε ότι αποτελεί δικαίωμα κάθε λαού η ανεμπόδιστη επαφή του με την πολιτισμική κληρονομιά των προγόνων του! Δυστυχώς στην Ελλάδα ενώ αυτό ίσχυε και οι Έλληνες μπορούσαν να επισκέπτονται δωρεάν τους αρχαιολογικούς χώρους μας, όταν ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού η Μελίνα Μερκούρη καθιερώθηκε και στον Έλληνα πολίτη εισιτήριο εισόδου σε αυτούς, μάλιστα δε πανάκριβο,  με αποτέλεσμα η μέση Ελληνική οικογένεια η οποία μάχεται, κυριολεκτικώς, για την επιβίωσή της, να μην μπορεί να επισκεφθεί τον Παρθενώνα!  Εμείς, ως μία μεμονωμένη ιδιωτική πρωτοβουλία  θελήσαμε αυτό να το ανατρέψουμε και καθιερώνουμε δωρεάν ημερίδες για Έλληνες και ξένους που βρίσκονται στη χώρα μας με σκοπό την επαφή τους με την τέχνη του Ξενοφώντος, την Ιππική, η οποία αποτελεί κορυφαίο "κεφάλαιο" της  προγονικής μας κληρονομιάς!


     Έτσι, το πρωινό αυτής της Κυριακής είχαμε την, πραγματική, ευτυχία, να μυήσουμε, δωρεάν και χωρίς καμία υποχρέωσή τους, τρία Ελληνόπουλα στην Ιππική, με σκοπό να αποενοχοποιήσουν κάθε φόβο προς τον Ίππο, να εισαχθούν στον τρόπο επικοινωνίας μαζύ του  και να αντιληφθούν ότι αυτό το πλάσμα που είναι 14 φορές πιο δυνατό από εμάς μπορεί να αποτελέσει έναν ιδανικό φίλο, συνεργάτη αλλά και "ίαμα" της ψυχής μας, φέρνοντάς μας σε καλύτερη επαφή με την φύση, κάτι στο οποίο, όλοι εμείς οι άνθρωποι των πόλεων και των γραφείων, μειονεκτούμε. Αυτή η ημερίδα προτιμήθηκε να διεξαχθεί όχι στον ανθρωποκατασκεύαστο χώρο ενός Ιππευτηρίου αλλά σε φυσικό χώρο, όπου ο Ίππος και ο Άνθρωπος με ενσυναίσθηση ελευθερίας, μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά πλάσματα.


     Με γνώμονα όλων των δράσεών μας την ασφάλεια και επιθυμώντας την διατήρηση του μηδενικού δείκτη ατυχημάτων της Σχολής μας, διδάξαμε τον 'Κύκλο Προσεγγίσεως' στους φιλοξενουμένους μας εξηγώντας τους την "ετικέτα" που αναπτύσσεται εντός μιας αγέλης Ίππων, μεταξύ αρχηγού και μελών, καθιστώντας τους επισκέπτες μας "αρχηγούς αγέλης" και καθιερώνοντάς τους ως "ηγέτες" στην αποδοχή τουςαπό τον Ίππο. 


     Βεβαίως, εξηγήσαμε συνοπτικώς τον τρόπο με τον οποίο ο Ίππος αντιλαμβάνεται τον κόσμο, τους δύο κώνους τυφλότητος που τον δεσμεύουν εξ αιτίας της φυσικής "κατασκευής" των ματιών του και των ιδιαιτεροτήτων της οράσεώς του και πως αυτά τα αντιπαρέρχεται ο Άνθρωποςκατά την συνεργασία του με αυτόν.


     Στη συνέχεια μεταφέραμε στα παιδιά μας τον τρόπο ασφαλούς διαχειρίσεως ενός Ίππου από το έδαφος, με την διαδικασία της 'ρυταγωγήσεως' η οποία διασυνδέει Ίππο και Άνθρωπο από το έδαφος, ώστε να εξασφαλίζεται η μετέπειτα ασφαλής και αποτελεσματική συνεργασία των δύο διαφορετικών, ταξιδερμικώς, πλασμάτων κατά την Ιππασία.


     Ακολούθησε η εφίππευση των φιλοξενουμένων μας και η έναρξη μιας σειράς εφίππων ασκήσεων ξεκινώντας από προθερμαντικές διατάσεις και ασκήσεις εμβαθύνσεως του "καθίσματος" όπως ακριβώς προαπαιτείται στην Ιππασία.


     Παρά το ότι τα παιδιά μας φοιτούν και εργάζονται με ό,τι αυτό σημαίνει για την όλη φυσική τους κατάσταση, το ασκησιολόγιο, βατό για όλους και ...λυτρωτικό, τα βοήθησε από την πρώτη στιγμή να σταθούν σωστά επάνω στον Ίππο διώχνοντας από την σκέψη τους κάθε αγωνία πτώσεως!


     Κλείνοντας τα μάτια τους με ένα μαντήλι τα βοηθήσαμε να επικεντρωθούν στον εαυτό τους και στη σχέση τους με τον Ίππο και το ασφαλές "κάθισμα".


     Και βεβαίως, φροντίσαμε αμέσως να τους δώσουμε να αντιληφθούν ότι δεν είναι τα χέρια που μας βοηθούν να "κρατιόμαστε" στον Ίππο αλλά η έδρα μας η οποία "εκπαιδεύεται" ώστε να μας μεταφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την διατήρηση της ισορροπίας μας. Τώρα τα χέρια απελευθερώθηκαν από κάθε στήριξη επί του Ίππου και τα παιδιά μας "κάθισαν" βαθύτερα και ασφαλέστερα επάνω στον Ίππο. 


     Τα χέρια, τώρα, μπορούσαν να παίξουν άνετα με ο,τιδήποτε άλλο εκτός από το να "στηρίζουν" τον Ιππέα και τα μπαλάκια ήταν ένα ευχάριστο παιγνίδι! 


     Κατόπιν η προσοχή τους αυξήθηκε και ζύγωσαν ακόμη περισσότερο σε ένα ασφαλέστερο "στάνταρ" ιππεύσεως, κάτι που συνεχώς επιδιώκουμε στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων".   


     Έτσι, σε πολύ σύντομο χρόνο αναπτύχθηκε σημαντικά η ισορροπιστική τους ικανότητα εναρμονίζοντας την κίνηση της λεκάνης τους με την κίνηση του Ίππου, προϋπόθεση βασική στην Ιππασία. Και η ικανοποίησή μας απερίγραπτη απολαμβάνοντας τα παιδιά μας σε αυτή την διάθεση υπαρξιακής ευδαιμονίας και ψυχοσωματικής χαλαρώσεως, όπως φαίνεται στη παραπάνω φωτογραφία.


     Στο τέλος, η δυναμική αφίππευση την οποία εκτέλεσαν όλοι με ένα ακαριαίο άλμα, ήταν η πρώτη "εισαγωγή" τους στο δέον γενέσθαι κατά την περίπτωση απρόβλεπτης απωλείας ισορροπίας που οδηγεί σε πτώση. Ήταν το προοίμιο στην εκμάθηση της ασφαλούς αποφυγής τραυματισμών από μία πτώση, κάτι που στη Σχολή μας διδάσκεται με συστηματικότητα, λόγος για τον οποίο ο δείκτης ατυχημάτων μας παραμένει μηδενικός αν και σχεδόν όλοι οι μαθητές μας αποφεύγουν να παίρνουν τεχνητά μέτρα προστασίας,τα οποία ασφαλώς και είναι προαιρετικά, επιμένοντας σε ίδιες, ενεργητικές, ικανότητες αποφυγής συνεπειών παρά σε παθητικά εξωτερικά μέτρα τα οποία δεν αποδεικνύονται και πάντοτε αποτελεσματικά.


     Η "Ελληνική Εφιπποτοξοτική Εταιρεία" και  η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας των "Ελλήνων Κενταύρων" ευχαριστεί θερμά τα τρία εξαιρετικά και εξαιρετικής ιππικής αντιλήψεως, όπως απεδείχθησαν, Ελληνόπουλα που μας εμπιστεύθηκαν τους εαυτούς τους αυτό το υπέροχο κυριακάτικο πρωινό ενισχύοντας τις ελπίδες μας ότι η ελληνικότατη τέχνη του Ξενοφώντος,η ιππική, συνεχίζει δια των αιώνων να έχει ικανούς συνεχιστές στα πρόσωπα των παιδιών μας! 



Πλήρες φωτογραφικό λεύκωμα, εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.