Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 
ΤΩΝ 
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"


     Πραγματικά σημαντικό το βιβλίο "Bows of the World" (2002) του David Gray, το οποίο αποσαφηνίζει καίρια ερωτήματα για το Τόξο και την Τοξοβολία. Σε μια αξιοπρόσεκτη παράγραφο, στο κεφάλαιο για το "Ιαπωνικό Yumi" γράφει: "Η αστοχία δεν είναι απογοητευτική, αλλά μια ευκαιρία κινήσεως προς τα εμπρός και βελτιώσεως" . Τον σοφό David Gray αφήνει άλαλο ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας και Σπάρτης", Εφιπποτοξότης Αθανάσιος ο οποίος ως Εκπαιδευτής δείχνει ότι δεν απαραίτητη η αστοχία ως έναυσμα προόδου και βελτιώσεως αφού αυτά μπορούμε να τα επιτύχουμε και χωρίς να προηγηθεί αποτυχία!


     Παρατηρώντας τις λεπτομέρειες των μαθημάτων του Αθανασίου χαιρόμαστε τον σεβασμό του προς την διατήρηση των κανόνων ευσταθούς ισορροπίας σε κάθε "καρέ" του προγράμματός του, κάτι που φαίνεται, π.χ. στη λαβή της σελίσκης της εικονιζόμενης Συνασκούμενης και στη θέση και κίνηση (έλεγχος και καθησυχασμός του Ίππου) του Εκπαιδευτή.


      Διασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις ασφαλείας, ο Αθανάσιος καταλήγει πάντοτε στο ίδιο ασφαλές και απωφελές αποτέλεσμα, για τον εαυτό του, τον Ίππο του και, ασφαλώς και για τον μαθητή του ο οποίος αφιππεύει ευτυχής και έχοντας κάνει ένα βήμα μπροστά.


      Την επανάληψη της σταθερότητος μιας διαρκούς εκπαιδευτικής επιτυχίας είδαμε και στο τελευταίο οπτιοκοακουστικό υλικό του Αθανασίου ο οποίος αξιοποιεί έναν νεόλεκτο Ίππο προορίζοντάς τον ως Ίππο Σχολής Έφιππης Τοξοβολίας, παρακολουθώντας σήμερα να τον εξοικειώνει και με το Τόξο και την Τοξοβολία, αφού, βεβαίως προηγήθηκε η εκπαίδευση δύο μαθητών του.


      Και όπως τα καταφέρνει στην εκπαίδευση τυφλών Ιππέων και Τοξοτών, είναι πολύ αποτελεσματικός σε κάθε σωματότυπο και κάθε ηλικία διατηρώντας στα μαθήματά του ένα αυστηρό στρατιωτικό πλαίσιο που, ως φαίνεται, είναι το πλέον κατάλληλο για την επιτυχή διδασκαλία της Ιππασίας μιας πολεμικής τέχνης.


     Με τα ίδια "μετρημένα" βήματα έγινε και η εξοικείωση του αυτού του νεολέκτου Ίππου με το Τόξο και την Τοξοβολία.


      "Βαθύτατες" οι προσεγγίσεις του Αθανασίου, όμως, αυτές οι "αποκοτιές" του, δείχνουν το πόσο, προηγουμένως, τις "μέτρησε" και πρόσεξε...


     Και όλοι ξέρουμε πόσο υπεύθυνα αλλά και αδίστακτα, ως Μανιάτης, ο Αθανάσιος ξέρει να τραβά την ...σκανδάλη με σταθερό χέρι κατακτώντας πάντα τον στόχο!


      Εκείνο που προσέξαμε σε τούτη την εκπαιδευτικήν ημερίδα των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" είναι και πάλι την ...γατίσια προσέγγιση της ψυχολογίας του Ίππου από έναν Εκπαιδευτή ο οποίος, σαν το νυκτόβιο αρπακτικό, καταλαμβάνει την στρατηγικότερη θέση ώστε να μη του ξεφεύγει τίποτε και παρεμβαίνει μόνον όταν πρόκειται να κατακτήσει εκείνο που επιδιώκει.


      Και διπλά αξιέπαινος διότι δεν διστάζει να επαληθεύσει και την επιτυχία του έργου του ανεβάζοντας τα αγαπημένα παιδιά του στο Ίππο που εκπαιδεύει! Αλλά ο Αθανάσιος έχει κι ένα μεγάλο ελάττωμα θίγοντας την θρησκευτική συνείδηση εκείνων που λατρεύουν το ...ρακούν ως ...θεότητα, ναι μην απορείτε, υπάρχουν κι αυτοί και ο Αθανάσιος είναι πειραχτήρι και ξέρει ωραία ανέκδοτα με ...ρακούν! Δυστυχώς, ουδείς τέλειος και το χιούμορ των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν ορρωδεί ούτε προ θρησκευτικών συμβόλων, όπως τα ...ρακούν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.