Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

"D' UN CHEVAL L' AUTRE" Ή ...Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΟΣ

"D' UN CHEVAL L'  AUTRE"

Ή

...Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΟΣΈχοντας πάντα κατά νου το μέγα δίδαγμα "Η Τιμή μου ονομάζεται Πίστη" και τα λόγια του Δασκάλου μας Kassai Lajos "Υπάρχουν κάποιοι που μιλούν για Έφιππη Τοξοβολία κι άλλοι που την εξασκούμε!", μαθαίνοντας να αποχαιρετούμε ό,τι δεν ταιριάζει στην καθαρότητα της πολεμικής τέχνης μας κι όποιον αδυνατεί να εννοήσει την Έφιππη Τοξοβολία, οι "Έλληνες Κένταυροι" συνεχίζουμε για δέκατη έκτη, συνεχή χρονιά, την αμετάκλητη σχέση μας με το εφιπποτοξοτικό μας αντικείμενο, μια σχέση που δεν έχει ανάγκη "κουμπαριάς", αλλά καθαρότητος "θεάσεως" και πιστότητος συναισθημάτων! Ξανά, λοιπόν, στον παλιό-νέο Σταύλο όπου στο παρελθόν είχαμε μια τεράστια πρόοδο ως Ομάδα και από τον οποίο, με λύπη φύγαμε, όταν δεν είχε διαθέσιμο Ίππο για την Σχολή μας! Και συνεχίζουμε με την επιβαλλόμενη περίσκεψη μιας αποστολής παιδαγωγίας ψυχών, με πρώτες τις δικές μας!


     Ευεργετημένοι από την επιλογή του φωτεινού μονοπατιού μιας αρχέγονης πολεμικής τέχνης πλαισιωμένης από Αξίες και Ιδανικά επικού πολεμικού πολιτισμού, όπως αυτός των Ελλήνων Στρατιωτών της αναγεννησιακής Δύσεως και ευλογημένοι δημιουργοί της σύγχρονης εφιπποτοξοτικής παραδόσεως στη Πατρίδα μας, από σήμερα εγκαθιστάμεθα επισήμως και συνεχίζουμε το έργο μας σε έναν ιστορικό, για μας, Σταύλο, πλήρως ανανεωμένο και με υποδειγματική, πλέον, "μορφή". 


     Κι όπως λέει κι ο αγαπημένος μας Bartabas "Από τον ένα Ίππο στον άλλο!" κι εμείς σήμερα αναλάβαμε τον νεαρό μας τετράποδο Αλέξανδρο επαυξάνοντας τον αριθμό εκατοντάδων Ίππων τους οποίους, ο Ιδρυτής της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" διαχερίσθηκε από την ημέρα που πρωτοίππευσε, όπως δείχνει το προσωπικό του ημερολόγιο που το τηρεί ευλαβικότατα, με άλλες λέξεις, η διαχείριση της αθωότητος ξανά στο προσκήνιο της ζωής των "Ελλήνων Κενταύρων"!


     Αμ' έργον, λοιπόν, χωρίς πολλά έπη και ο "καταπράσινος" τετράποδος Αλέξανδρος ανά χείρας που συναισθάνονται την μεγάλη ευθύνη αλλά και τον ...έρωτα, θεματοφυλάκων ιππείας αθωότητος αλλά και ...δυνάμεως! Κι αυτή η σχέση ως κοινός παρονομαστής κάθε επαφής Ανθρώπου και Ίππου είναι ό,τι συναρπαστικότερο που, όλους εμάς τους αλογατάρηδες μας κάνει να νιώθουμε ...προνομιούχους της ζωής η οποία μας εμπιστεύεται αυτά τα πλάσματα!


     Ημέρα σημαντική για τον τετράποδο Αλέξανδρο η σημερινή, όσο και για εμάς! Εκείνος, θα βιώσει την ελευθερία του στόματός του από μία άχρηστη και επίπονη στομίδα με ό,τι αυτό σημαίνει, θα επανασυνδεθεί με την φύση μέσα στο καινούργιο πλαίσιο εργασίας του της Φυσικής Ιππικής και θα μάθει να συνεργάζεται με τον Άνθρωπο ο οποίος δεν θα του επιβάλλεται με τα σκληρά βοηθήματα και μέσα της "ακαδημαϊκής Ιππικής" αλλά θα αποσπά την συναίνεσή του με διάλογο ΣΥΝ-εργασίας! Αίσθηση πρωτόγνωρη γι αυτό το υπέροχο πλάσμα το οποίο, πλέον, παύει να αντιμετωπίζεται ως αχθοφόρος ανθρωπίνων επιθυμιών και προσταγών αλλά ως ισότιμος ΣΥΝ-εργάτης με πρώτον εργάτη τον Άνθρωπο. Εμείς, θα μετρήσουμε τις αντοχές μας σε έναν αστάθμητον ερωτισμό απολαύσεως μιας σχέσεως η οποία μας καθιστά, πράγματι, άνω θρώσκοντες, υποχρεώνοντάς μας στην ακριβέστερην εκτίμηση της αθωότητος και δικαιότερη προσέγγιση της δυνάμεως ενός πλάσματος το οποίο, χωρίς να φοβίσουμε, θα πρέπει να κατανοήσουμε και συνομιλήσουμε επί ίσοις όροις!


     Ημέρα και στιγμή μεγαλειώδης και για τα δύο μέρη τα οποία γεφυρώνει η ειμαρμένη της συμπτώσεως στον Σταύλο για πρώτην, εργάσιμη, μέρα, δύο διαφορετικών "κόσμων"! Και η πρώτη "επαφή" του Αλέξανδρου με το νέο του, ανθρώπινο "περιβάλλον", αποκαλυπτική από το βλέμμα του όπως το κατέγραψε ο φακός του Σταύρου μας που τράβηξε την φωτογραφία!


     Ναι, με αυτή την επιφυλακτικότητα, την αμφισβήτηση και την ερευνητικότητα, μπορεί να ξεκινήσει η πλέον ...παράφορη αγάπη, όπως έχει συμβεί με όλες τις ανάλογες σχέσεις στο μακρύ διάβα του ιππείου έρωτος της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" με όλους τους τετράποδους συνεργάτες της!


     Πρώτη ρυταγώγηση με τους κανόνες της Φυσικής Ιππικής και ο ρυταγωγών "ευλαβικώς" χειριζόμενος τον Ίππο σε μία χορογραφία στα μέτρα κονσέρτο του Vivaldi, από εκείνα που θέλγουν τις ίππειες αισθήσεις! Στιγμή ιερή, κάτι σαν το πρώτο "Σ΄ αγαπώ!" που αν δεν "ευστοχήσει", αστοχεί ο ίδιος ο έρωτας!


     Κι απ΄ ό,τι φάνηκε, αυτός ο έρωτας δεν αστόχησε, αλλά άρχισε, σιγά-σιγά μα ...φουντώνει!


     Όλοι οι παρόντες που πλαισίωσαν, σήμερα, τον Αλέξανδρο έδειξαν ότι έχουν αφομοιώσει πλήρως το πνεύμα της Φυσικής Ιππικής και, ανεξαρτήτως του μέτρου εφαρμογής της ως εκ της περιορισμένης τους εμπειρίας, πάντως, μπορούν να παραμείνουν στη "συχνότητά" της! Πολύ σημαντική η διαπίστωση αυτή για την Σχολή μας.


     Άμεση προτεραιότητα αυτής της πρώτης "εργάσιμης" η ομογενοποίηση του Αλέξανδρου με την Ομάδα και η ενθάρρυνσή του να την αποδεχθεί ως την δική του "Οικογένεια"!


     Με τον τρόπο αυτό, που σύντομα έδειξε τους "καρπούς" του, διαμορφώθηκε ένα κοινό "πνεύμα" που εξίσωσε ..."ταξιδερμικές" διαφορές μεταξύ Ίππου και εκπαιδευομένων Ανθρώπων, κάτι απαραίτητο σ΄ αυτή την πρώτη φάση.


     Και με την ομαδικήν ομοθυμία και μόνον, ο Αλέξανδρος, μας ακολούθησε εκτός Σταύλου, παρά τις διαρκείς "ενστάσεις" του, εν τόπω ...χλοερώ, όπου, σε διαρκή αγωνία επιστροφής στον Σταύλο, οι ισχυρές επιφυλάξεις του δεν του επέτρεψαν ούτε καν να υποκύψει στα αταβιστικά θέλγητρα της βοσκής...


     Ναι, παρά τους διάχυτους, στο φυσικό τοπίο, πειρασμούς, ο Αλέξανδρος δεν υπέκυψε ούτε καν μια φορά στην επίκυψη της βοσκής, μέχρι σημείου να τον παροτρύνουμε εμείς, με τον δικό μας τρόπο, στην απόλαυση της πρώτης ...μπουκιάς! Βεβαίως, σ΄ αυτό τον έντεχνο "διάλογο" δεν υπαγορεύουμε μόνον τις δικές μας θελήσεις αλλά και ενθαρρύνουμε τον Ίππο να ικανοποιήσει τις δικές του!


     Ένα διαρκές "πάρε-δώσε" η εκπαίδευση νεολέκτου Ίππου, ένα πέταγμα χαρταετού με απελευθέρωση και ξαναμάζεμα της ...καλούμπας, έτσι που να βλέπουμε τους κυματισμούς της ουράς πάνω απ΄ τα κεφάλια μας να σηματοδοτεί την ομαλότητα της πτήσεως...


     Μετά την ολοκλήρωση της εξωτερικής ρυταγωγήσεως, ο Αλέξανδρος επέδειξε αγωνιώδη επιθυμία επιστροφής στον Σταύλο.


     Προ αυτού του λεπτότατου (για όποιον εννοεί...) εκπαιδευτικού σημείου, όχι μόνον δεν ενδώσαμε αλλά επιδείξαμε και ιδιαίτερην επιμέλεια χειρισμών ώστε ο Αλέξανδρος να κατασιγάσει την αδημονία του και να συνεχίσει το βάδην της επιστροφής ...ηρέμως!


     Φθάνοντας στον Σταύλο δεν έδειξε διόλου χαρούμενος όταν, αντί προς την φάτνη του, τον οδηγήσαμε, ...εκόντα άκοντα, στο Ιππευτήριο , δείχνοντάς μας ότι ο εργασιακός, αυτός, χώρος, δεν τον ενθουσίαζε διόλου. Και ευτυχώς διότι, προνοητικώς, είχαμε κλείσει την είσοδο με σχοινί διότι, σύντομα, κατευθύνθηκε ...βιαίως προς αυτή, χωρίς βεβαίως να καταφέρει να την περάσει.


     Στον στίβο του Ιππευτηρίου ξεκίνησαν ρυταγωγήσεις προς παρακολούθηση της συμπεριφοράς του, αλλά κι εν προκειμένω τα συμπεράσματα δεν ήσαν και τα καλύτερα... Άλλωστε, από όλη την προηγούμενη ημερίδα ήταν σαφές ότι σήμερα ο Αλέξανδρος δέχθηκε την πρώτη ρυταγώγηση όπως την υπαγορεύει η Φυσική Ιππική.


     Τελευταίο βήμα η συραγώγηση τριών βηματισμών του Αλέξανδρου κατ΄ αρχήν προς τα δεξιά, κάτι το οποίο κατάφερε χωρίς την χρήση μάστιγος με μόνο βοήθημα το άκρο του συραγωγέως, αλλά, φευ, ισχυρότατη υπήρξε η άρνησή του να υπακούσει σε συραγώγηση προς τα αριστερά έστω και σε βάδην.


     Πολλά και χαριτωμένα τα μειονεκτήματα του νεολέκτου, αυτού, Ίππου αλλά και πανέμορφες προκλήσεις για τον Εκπαιδευτή του και ανεκτίμητη γνώση για τους εκπαιδευομένους.


     "All you need is love" κι έρωτας άνευ ..."love" δεν νοείται γι αυτό και το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο στην περίπτωση αυτού του πλάσματος. Ήδη κάναμε την αρχή, τον ...αρραβώνα! Η συνέχεια είναι γνωστή! 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

_________
* Η φωτογραφία της "Φωτογραφικής Ομάδας Λακωνίας" την οποία και ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.