Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΞΕΥΣΕΙΣ ΝΕΟΛΕΚΤΟΥ ΙΠΠΟΥ

 ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΞΕΥΣΕΙΣ ΝΕΟΛΕΚΤΟΥ ΙΠΠΟΥ


     Όχι! Δεν θα ισχυριστούμε ότι επιχειρήσαμε το ..."αδύνατο", αλλά, σίγουρα επιχειρήσαμε και καταφέραμε κάτι το πολύ δύσκολο το οποίο, ο συγκεκριμένος Εκπαιδευτής απετόλμησε για πρώτη φορά στα 16 χρόνια των προσπαθειών του: Να εισαγάγει νεόλεκτον Ίππο Σχολής, με σοβαρότατες δυσκολίες συμπεριφοράς και χωρίς καν το ζώο να έχει ολοκληρώσει την βασική του εκπαίδευση, στην Έφιππη Τοξοβολία, !

     Αφετηρία αυτής της επιλογής του Εκπαιδευτή ήταν η υπευθυνότητά του απέναντι στην Ομάδα των εκπαιδευομένων η οποία σταυλίζει τον συγκεκριμένο Ίππο και η οποία αναμένει με αδημονία να προχωρήσει στην Έφιππη Τοξοβολία! Και πλεονέκτημα της Σχολής μας η αγαθή διάθεση και ο πλήρης ψυχοπνευματικός συντονισμός όλων σε μια κοινή προσπάθεια που λίγο απέχει από ένα ευχάριστο ...παιδικό παιγνίδι! 

     Υποστύλωμα του προώρου εγχειρήματος για τον Εκπαιδευτή η αυτοπεποίθησή του όχι τόσο στις εκπαιδευτικές γνώσεις και ικανότητές του, όσο στον σεβασμό που τρέφει, γενικώς, προς τον Ίππο και ο οποίος σεβασμός του υπαγορεύει την, κατά περίπτωση, σωστότερη εκπαιδευτική ενέργεια. Και τούτο απεδείχθη και σήμερα ορθό!

     "Χαρτογραφώντας", σήμερα, προσεκτικά και από την φάτνη την ψυχική και διανοητική κατάσταση του Ίππου, εξ αρχής, του δώσαμε την αίσθηση ότι "όλοι μαζύ" αποτελούμε "ένα", δηλαδή, "αυτόν" τον ..."Ίππο" με κοινά ..."συμφέροντα" κι "επιδιώξεις. Και το συμπέρασμά μας ήταν ότι ο Αλέξανδρος ήταν σε μία αρκετά καλή κατάσταση ώστε να μυηθεί με ασφάλεια στην Έφιππη Τοξοβολία και να μας επιτρέψει να τοξεύσουμε για πρώτη φορά από τη ράχη του τα πρώτα μας βέλη!

      Τον συνοδεύσαμε εντελώς ελεύθερο (άνευ ρυτήρος και οιουδήποτε άλλου ελέγχου) από την φάτνη του στον τόπο της κυρίας εργασίας, παραμένοντας συντεταγμένοι κι αυτοσυγκεντρωμένοι από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή ξέροντας ότι η δική μας αυτοσυγκέντρωση ήταν και η ...δική του, διαγράφοντας ένα, σταθερό, αμφίπλευρο "τόξο" συνεργασίας και προσοχής, απολύτως απαραίτητο ως βάθρο ο,τιδήποτε επακολουθούσε!

     Προγραμματισμένοι για σήμερα, ο Αντώνης και η Ρία, έδειξαν εξ αρχής την αρίστη, γενική, κατάστασή τους, κάτι που τους χαρακτηρίζει κατά κανόνα κι αυτή η "εικόνα" αναλύθηκε προσεκτικά από τον Εκπαιδευτή ο οποίος όμως, εφ΄ όρου ζωής χαρακτηρίζεται από ένα μειονέκτημα: τον παιδιόθεν ...οπτιμισμό του ο οποίος, δυστυχώς, σήμερα τον παρέσυρε σε ένα εναρκτήριο λάθος όταν έδωσε εντολή στον Αντώνη εφιππεύσεως δι εφάλσεως με τον τετράποδον Αλέξανδρο, ως τελευταίο δείγμα, να μην έχει αποδεχθεί αυτόν τον τρόπο εφιππεύσεως! Τι να κάνουμε όμως με τον εβδομηντάχρονο Εκπαιδευτή ο οποίος παραμένει ένας υπεραισιόδοξος παλίμπαις που θυμίζει "παλιός γάιδαρος ...καινούργια περπατησιά...;" και είδε τον Αντώνη να αφιππεύει εκών άκων από την βιαιότατην αντίδραση του Αλέξανδρου... Και όχι μόνον...

     Αυτό το λάθος υπεραισιοδοξίας του Εκπαιδευτή προκάλεσε και την "παλινδρόμηση"  του Ίππου ο οποίος, πλέον, δεν δέχονταν αναβάτη με κανέναν τρόπον εφιππεύσεως! Για ένα λάθος, παρ΄ ολίγον να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρο το σημερινό εγχείρημα, όμως, αυτό που σώζει τον παλίμπαιδα Εκπαιδευτή είναι το ότι έχει στη "κωλότσεπη" το "γιατρικό" κάθε προβλήματος ιππείας συμπεριφοράς κι αυτό έσωσε και την κατάσταση. 

     Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή η ειδική "αγωγή" που έχει αποδειχθεί μέγα "γιατρικό" στις περιπτώσεις που ο Ίππος αρνείται να δεχθεί αναβάτη και σε χρόνο λιγότερο των δεκαπέντε λεπτών, ο Αλέξανδρος δέχθηκε την εφίππευση του Αντώνη ο οποίος κατέχει το ζήτημα αριστοτεχνικώς...

     Αφού διαπιστώσαμε ότι ο Αλέξανδρος αποδέχετα με ασφάλεια τον αναβάτη του, επιστρατεύσαμε την ανθρώπινη πονηριά της αξιοποιήσεως ("αξιοποιήσεως", ας είμαστε ειλικρινείς... της εκμεταλλεύσεως!) της συνδυαστικής μνήμης του ζώου προκειμένου να διαμορφώσουμε ασφαλείς συνθήκες για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει, ιδίως, μετά το προηγούμενο λάθος που ο Εκπαιδευτής είχε διαπράξει...

     Έτσι, δώσαμε χρόνο στον Αλέξανδρο να προσαρμόσει τις διαθέσεις του με τον αναβάτη του και την αποδοχή του στη ράχη του, βαδίζοντάς τον χαλαρότατα στον χώρο της εκπαιδεύσεως. Μετά το προηγούμενο "caso", τώρα ήμασταν προσεκτικότεροι κι αφήναμε μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου, χωρίς καν να αρκούμεθα σ΄ αυτά...

     Θυμηθήκαμε το αγαπημένο σημείο (λιγοστής) βοσκής στον χώρο εργασίας του Αλέξανδρου και τον οδηγήσαμε με τρόπο πάνω σ΄ αυτό, όπου, αμέσως ο Αλέξανδρος αφοσιώθηκε στο αγαπημένο του βόσκημα.

     Μετ΄ ου πολύ ο Αντώνης ανέλαβε τα όπλα του και ξεκίνησε την προκαταρκτική "υπόμνηση" στον Αλέξανδρο του όγκου και του σχήματος του Τόξου, κάτι που ήδη είχε γνώση ο Ίππος.

     Με τούτα και μ΄ εκείνα έφθασε η πολυπόθητη στιγμή της τοξεύσεως του πρώτου βέλους από την ράχη του Αλέξανδρου αλλά και πάλι δεν βιαστήκαμε... "Στήσαμε" τον Ίππο στο αγαπημένο του σημείο βοσκής και τον αφήσαμε εντελώς ελεύθερο παντός ελέγχου στην ημιακινησία που ο ίδιος επέλεγε μετατοπιζόμενος διακριτικά κι ελάχιστα καθώς βοσκούσε. Και τότε ο έφιππος  Αντώνης μας τόξευσε το πρώτο του βέλος σε πολύ κοντινή απόσταση και με διακριτικότητα αποφυγής συσφίξεως των ποδών ή προκλήσεως συριγμού χορδής και βέλους. Κι έτσι συνεχίσθηκαν μερικές ακόμη τοξεύσεις του Ίππου σε ελευθερία και ημιακινησία, με τους, αριστοτεχνικώς ελεγχόμενους χειρισμούς του Αντώνη.

     Κατόπιν, όλα πήραν το δρόμο τους κατά τον ασφαλέστερο και καλύτερο τρόπο και ο Αντώνης τόξευσε αρκετά βέλη σε βάδην και τροχασμό από την ράχη του Αλέξανδρου ο οποίος επέδειξε άριστη συμπεριφορά καθ΄ όλη την διάρκεια αυτής της πρώτης του εμπειρίας με την Έφιππη Τοξοβολία στην οποία, φάνηκε, ότι μυήθηκε επιτυχώς.

     Ακολούθησε το πρόγραμμα της Ρίας η οποία ξεκίνησε με μία χαλαρωτική "σύζευξη" με την κίνηση του Ίππου!

     Στο αγαπημένο σημείο βοσκής του Αλέξανδρου, η Ρία διήγειρε την συνδυαστική μνήμη του Αλέξανδρου κάνοντας τις διατάσεις της κι εδραιώνοντας την ασφάλεια του προγράμματός της που θα ακολουθούσε. Αυτό το σημείο είναι "κλειδί εργασίας" και σε ανάλογες περιπτώσεις αυτό θα πρέπει να αξιοποιείται στο έπακρο!

      Εδώ ήταν όπου και η Ρία ξεκίνησε τις πρώτες τις τοξεύσεις με τον Αλέξανδρο να βοσκά σε ημιακινησία και εντελώς ελεύθερο, όπως και στην περίπτωση που προηγήθηκε με τον Αντώνη. Και η Αμαζόνα μας ξεκίνησε κι αυτή τις, εν κινήσει, πρώτες τοξεύσεις της με εξαιρετική τεχνική και, κυρίως, άνεση ιππική και τοξευτική.

     Τρία "πράγματα" χαρήκαμε κατ΄ αυτή την καθοριστικήν ημερίδα για τον Ίππο της Σχολής μας ο οποίος για πρώτη φορά, αν και πρόωρα, μυήθηκε στην Έφιππη Τοξοβολία: (α)Tην τοξευτικήν άνεση των δύο μαθητών μας οι οποίοι απελευθέρωσαν τις χορδές τους συνειδητά, χωρίς τάση "απαλλαγής βέλους", (β)Την αδιαφορία του Ίππου ως προς την ιδιαιτερότητα της εργασίας της Έφιππης Τοξοβολία και (γ)Την απάθεια και διαρκή ηρεμία του Ίππου κατά την πρόκληση ισχυρών θορύβων από την πρόσκρουση των βελών στα σημεία όπου τοξεύθηκαν. Και μόλις καταλάβαμε ότι παρά τα λάθη μας και το σημερινό εγχείρημά μας είχε παετύχει!

     Μετά την επιτυχήν ολοκλήρωση της μυητικής διαδικασίας στην Έφιππη Τοξοβολία του Αλέξανδρου, ο Συνασκούμενος Ιωάννης, εν κινήσει και χωρίς κανέναν έλεγχο, δεν χαλάρωσε, απλώς, το έποχο όπως συνηθίζεται, αλλά απέσαξε τελείως τον Ίππο ο οποίος, ολοένα και περισσότερο αποδέχεται τον ρόλο του, όχι απλώς ως συνεργάτη αλλά και ως ακολούθου του Ανθρώπου και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πιστωθεί τάχιστα σε όλη την Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" όπως επιδιώκει ο Εκπαιδευτής της!

     Κατόπιν, ομαδικώς, δίκην αγέλης και χωρίς κανέναν έλεγχο του Ίππου ο οποίος μαθαίνει να μας ακολουθεί, πήραμε τον δρόμο για την φάτνη του. 

      Εντελώς ελεύθερος κάθε μορφής ελέγχου, ο τετράποδος Αλέξανδρος κινήθηκε με προσοχή σε όλη την διαδρομή από τον εργασιακό χώρο προς τον Σταύλο, εν μέσω των διπόδων συνεργατών του και παρά το ότι γύρω υπήρχαν άλλοι Ίπποι με ό,τι αυτό σημαίνει... Και όταν έφθασε στην είσοδο της φάτνης του, χωρίς καμιάν αντίδραση ή αλλαγή διευθύνσεως ή και βηματισμού μπήκε μόνος του στον οικητήριο χώρο του όπου τον περίμενε η στοργή του Ανθρώπου πολλαπλώς εκδηλούμενη! Αυτά, τα ολίγα και απλά...

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.