Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 

ΚΡΙΣΕΩΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ


     Απαλλαγμένος κάθε ελέγχου, ο νεαρός Ίππος της Σχολής μας κατευθύνθηκε από την φάτνη του προς τον εργασιακό του χώρο, χωρίς, ο παμπόνηρος, να αφήσει να εννοηθεί τίποτε απ΄ όσα είχε κατά νου για να μας βασανίσει, σήμερα! 

     Δύο ημέρες απουσίασε από το μαθητικό θρανίο το ..."πρωτάκι" μας, ο τετράποδος Αλέξανδρος κι επέστρεψε αγυιόπαις αλανιάρης, ασυμμάζευτος, μέσα σε ένα Ιππευτήριο στο οποίο η θερμοκρασία υπερέβαινε τους 40C. 

     Ζόρικος, αλλά ούτε για μια στιγμή επιθετικός, υπερκινητικότατος, αλλά ποτέ εχθρικός, κατάφερε, έξι άτομα να μας μουσκέψει στον ιδρώτα, υποχρεώνοντάς μας να προσπαθούμε να του εξηγήσουμε ότι εκεί βρισκόμαστε για μάθημα και όχι για ...κυνηγητό και κρυφτό πίσω από δέντρα όπως ήθελε ο ατίθασος τετράποδός μας.

     Πραγματική καταδίωξη για να τον υποχειριάσουμε και να τον εντάξουμε στο εργασιακό πλαίσιο της εκπαιδευτικής μας ημερίδος, αλλά ο αγαπημένος μας τετράποδος πιτσιρίκος δεν ήθελε καμία συζήτηση και σνέχιζε να χαίρεται το ...κυνηγητό του!

     Μάταιη και η απόπειρα συραγωγήσεως όχι τόσο γιατί μας ...κέρδιζε, όσο βλέποντας πόσο του άρεσε να απολαμβάνει τα τρεχαλητά του κάνοντάς μας να χαιρόμαστε κάθε που του "δίναμε" τον συραγωγέα με τον οποίο, εκείνος, έτρεχε όπως ο μαραθωνοδρόμος με το ..έπαθλο!

     Tempore dato, είπαμε να βαθμολογήσουμε και την εμπιστοσύνη του σε μας και αναλάβαμε την μάστιγα, όχι βεβαίως για να τον ακουμπήσουμε με αυτήν αλλά για να δούμε εάν θεωρεί τα χέρια μας επικίνδυνα και, πραγματικά, ενθουσιαστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι μας εμπιστεύεται απολύτως αδιαφορώντας πλήρως και για την μάστιγα στα χέρια μας. Ναι, ο Ίππος μπορεί να καταλάβει στο μέλλον την Ιλιάδα και ίσως καλύτερα από τον Άνθρωπο που την συνέγραψε!

     Τέλος, με την γνωστή τηλεπάθεια που υπάρχει στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" και με όλους να "διαβάζουν" την σκέψη όλων, ο Αντώνης "διάβασε" την σκέψη του Εκπαιδευτή και ζήτησε την άδεια να εφιππεύσει και να αναλάβει έφιππος τον  έλεγχο του τετράποδου αγυιόπαιδος και, βεβαίως, ο Εκπαιδευτής (που δεν υπέκυψε σε καμιάν έκπληξη διότι ξέρει ήδη σε πόσο ταλαντούχο Εκπαιδευτή εξελίσσεται ο Αντώνης...) συμφώνησε!

     Εκτιμώντας σωστά ένα timing ανάπαυλας ελάχιστων δευτερολέπτων, ο Αντώνης εφίππευσε δι ...εφάλσεως, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο Ίππο ο οποίος, ποτέ πριν, δεν το επέτρεψε, παρά τις απόπειρες του Αντώνη!  Ένα βήμα μπροστά σε μιαν ιδιαιτέρως αντίξοη στιγμή ήταν για όλους μας ένα μεγάλο δίδαγμα...

     Χωρίς να δυσανασχετήσει για τον αναβάτη του, ο Ίππος ξεχύθηκε και πάλι σε καλπασμούς και ...αποκρύψεις μέσα στα δένδρα, κάτι που ο Αντώνης διαχειρίσθηκε με απόλυτη ψυχραιμία και έφιππη αποτελεσματικότητα κρατώντας μάλιστα και ...Τόξο!

     Διατηρώντας το άριστο κάθισμά του και τους ενδεδειγμένους χειρισμούς, ο Αντώνης κατάφερε να ελέγξει τον ασυγκράτητο τετράποδο χωρίς κανένα δυσάρεστο απρόοπτο δίνοντας "εξετάσεις" αρίστης ιππεύσεως αλλά και έξοχης χρήσεως βοηθημάτων, εκπαιδεύοντας απρόσμενα εαυτόν, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την ευκαιρία που του δόθηκε και επευφημούμενος από όλους που τον παρακολουθούσαμε υπερήφανοι! 

     Και όταν ο Αντώνης αφίππευσε εν κινήσει και, μάλιστα, σε ωκύ, προκαλπαστικό, τροχασμό, δεν ήταν ο Αντώνης που είχε ιππεύσει αλλά, πια, ένας αξιότατος μέλλων Εκπαιδευτής!

     Και τότε για τον Εκπαιδευτή φάνηκε το μεγάλο δίλημμα: Θα έπρεπε, σήμερα, να αποτολμήσει να ανεβάσει στον Ίππο τους υπόλοιπους, παρόντες, εκπαιδευόμενους διακυβεύοντας να φέρει στην επιφάνεια τον φόβο τους για την προηγηθείσα συμπεριφορά του Ίππου της οποίας έγιναν μάρτυρες ή θα έπρεπε να το αποφύγει; Και ο συνειδητός Εκπαιδευτής ζήτησε πίστωση χρόνου με μία ..."παρένθεση" εμβόλιμης κινητικής τοξοβολίας για να σκεφθεί και να αποφασίσει!

     Σε ένα κύκλο τροχάδην τοξεύσεως με την χρήση ενός εναλλασσόμενου Τόξου οι εκπαιδευόμενοι και ο Εκπαιδευτής "κατά μόνας" να σκέπτεται, να ταξινομεί παραμέτρους για να αποφασίσει...

     ...Και οι εκπαιδευόμενοι έτρεχαν τόξευαν και ίδρωναν χωρίς ο Εκπαιδευτής να μπορεί να καταλήξει σε απάντηση του σοβαρού διλήμματος που έθεταν οι περιστάσεις...

     ...Και τότε, ο Εκπαιδευτής απεφάσισε νέα πίστωση χρόνου μεριμνώντας για το ξείδρωμα των εκπαιδευομένων προτιμώντας να ιδρώσει αντ΄ αυτών ο ίδιος...

     ...Κι ανέλαβε το Τόξο κι άρχισε να διαγράφει τρέχοντας και τοξεύοντας τους δικούς του κύκλους, ώσπου, ρηξικέλευθος όπως είναι απεφάσισε να εφιππεύσουν όλοι, με πρώτη την Δέσποινα!

     Το ίδιο ψύχραιμη και αποτελεσματική και η Δέσποινα η οποία ίππευσε τον ...ταραχοποιό της τάξεως, καλπάζοντας μάλιστα κάποιες φορές κατόπιν ...πρωτοβουλίας του νεαρού τετραπόδου ο οποίος δείχνει ότι αντιλαμβάνεται και ...αξιοποιεί το επίπεδο δεξιοτήτων κάθε αναβάτη του.

     Μετά την αφίππευση της Δέσποινας, η οποία ανέλαβε σκούπα και φαράσι να ξεσκατίσει το πρωτάκι μας, ο τετράποδος φάνηκε παρατηρητικός για τα πάντα, ίσως μετά τον προϊδεασμό του περί ...Ιλιάδος που του έκανε η Δέσποινα. Τι να πούμε, ίσως περίμενε την συνέχεια με τον ...Πάτροκλο!

     Ακολούθησε η ίππευση του Νικολάου για να του θυμίσουμε τα παιδικά του χρόνια στα πατρογονικά του εδάφη.

      Εξαιρετική η διαγωγή του μέχρι τώρα ατακτότατου τετράποδου ο οποίος μόλις ..."καβαλήθηκε" επέστρεψε στην μαθητική τάξη και άνευ χρείας κηδεμόνος και ο Νικόλαος τον χειρίσθηκε χωρίς κανένα απρόοπτο και με ...επαγγελματική παιδαγωγικότητα ως εκπαιδευτικός, άλλωστε κι ο ίδιος, φέρνοντάς τον σε ...θεογνωσία με ευγενικά χέρια και αγαθή διάθεση!.

     Υποδειγματική και η αφίππευση του Νικολάου με τον Αλέξανδρο ...υποδειγματικώς να την διευκολύνει! Τελικώς αυτό το αλογάκι δείχνει ότι αντιλαμβάνεται απείρως περισσότερα απ΄ ό,τι νομίζουμε.

     Ακολούθησε η Μαρία μας η οποία, με το ηγετικό της "κάθισμα" και τους αρχηγικούς χειρισμούς, "καθηλώνει" αμέσως τον Ίππο αποθαρρύνοντάς τον από κάθε έμπνευση αταξίας...  

     Την Μαρία την παρατηρούμε με προσοχή και βλέπουμε στο πρόσωπό της έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα που θα μπορούσε σε κάποια στιγμή να παιδαγωγήσει έναν Ίππο πολύ καλύτερα και χωρίς τους δικούς μας συναισθηματισμούς που δείχνουν ότι ...κακομαθαίνουν τετράποδα!

     Τέλος η Βίκη μας, ποτέ δεν ίππευσε καλύτερα! Με άψογο "κάθισμα" και διευθυντικούς χειρισμούς, αυτό το ευγενικό πλάσμα μας που κάποτε υπήρξε το "μέτρο φόβου" προς τον Ίππο, δείχνει να υπερβαίνει εαυτήν οσημέραι!

     Εν κατακλείδι, ήταν σωστή η απόφαση του Εκπαιδευτή να ιππεύσουν όλοι, παρά την προηγηθείσα αποθαρρυντική συμπεριφορά του Ίππου! Όλοι, τελικώς, αφίππευσαν με μεγαλύτερην αυτοπεποίθηση και με τον Αντώνη μας να αποδεικνύει ότι η αδελφική του συμπαράσταση προς όλους ήταν το βασικό υποστύλωμα της δύσκολης, αυτής, ημερίδος, αλλά αυτή ακριβώς η "αδελφική συμπαράσταση" του ενός προς όλους και όλων προς ένα είναι και ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως ο συνδετικός κρίκος μιας Ομάδος!

      Εν τέλει, παραχωρήσαμε στο άτακτο σκολιαρόπαιδο, τον τετράποδο Αλέξανδρό μας και τις στιγμές χαράς που του άξιζαν για την ...ευπειθή, τελικώς, συνεργασία του: Τον αφήσαμε να καλπάσει όπως θα ήθελε στο μεγάλο Ιππευτήριο και να κυλισθεί όπως του αρέσει, πριν τον συνοδεύσουμε και πάλι, απαλλαγμένο ελέγχου στη φάτνη του! 

     Και εν μέσω ..."θυέλλης" και πάλι η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" ανεδείχθη νικήτρια χωρίς ούτε καν μία πτώση, ούτε καν ένα δυσάρεστο, αλλά με γενική πρόοδο και, κυρίως, αίσθημα ομαδικότητος και συναδελφώσεως όπου όλοι χαρήκαμε την πρόοδο του άλλου! Διότι, είμαστε ευλογημένοι όπως το αξίζουμε! 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.