Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

ΕΦΙΠΠΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

 ΕΦΙΠΠΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ


     "Κομβική" η σημερινή εκπαιδευτική μας ημερίδα, της οποίας ο σκοπός είναι να νιώσει ο αναβάτης ότι κινείται με τα πόδια του ...Ίππου, αποενοχοποιώντας κάθε φόβο του που παράγεται από την αίσθηση του Ίππου ως διαφορετικού πλάσματος που περικλείει κινδύνους ισορροπίας.

     Η βασική άσκηση αυτής της ημερίδος ήταν η έφιππη ανάγνωση δύο σελίδων εντύπου κειμένου a prima vista, με μεσαία τυπογραφικά στοιχεία από βιβλίο, σε ρέουσα γλώσσα, με "χρωματισμό" φωνής και στίξη, ενώ ο Ίππος κινείται σε βάδην, διευθυνόμενος, ταυτοχρόνως, από τον αναβάτη του επί ευθείας και στροφών χωρίς να διακόπτεται η ροή της αναγνώσεως, πάντοτε με δυνατή φωνή. Στον αναβάτη υποδεικνύεται εξ αρχής ότι θα πρέπει και να κατανοεί το κείμενο και στο τέλος να αποδείξει ότι, όντως, το κατενόησε, απαντώντας σε μία ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο που ανέγνωσε.

      Η άσκηση αυτή προέκυψε από το ασκησιολόγιο της Σχολής του Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων" όπου απεδείχθη να διευκολύνει την ραγδαία ιππευτική πρόοδο των μαθητών μας, αναδεικνύοντας επαρκέστατους Εφιπποτοξότες σε συντομότατο χρόνο.

     Και, ήδη, σε προηγούμενες εφαρμογές αυτής της ασκήσεως διαβάσαμε Ιωάννη Συκουτρή, Ezra Pound, Υukio Mishima, Robert Brasillach κ.ά. 

     Σήμερα "διαβάσαμε" από την έκδοση του "Μεταιχμίου" (2014): Κνουτ Χάμσουν "Η ΠΕΙΝΑ".

     Καθένας από τους τέσσερις εκπαιδευόμενους διάβασε το κείμενο και, στο τέλος, απαντώντας στην ερώτηση του Εκπαιδευτή η οποία ανεφέρετο σε συγκεκριμένο σημείο, απεκάλυπταν την συνειδητότητα κατανοήσεως του κειμένου που ανέγνωσαν.

     Η ιππευτική βελτίωση σε κάθισμα και χειρισμούς ήταν εμφανής στο τέλος της διαδρομής καθενός εκπαιδευομένου.

      Πραγματικά και τα τέσσερα άτομα από το μέσον, περίπου, της ασκήσεως φάνηκαν να "κάθονται" βαθύτερα, ασφαλέστερα και να αυτοματοποιούν τους χειρισμούς τους σαν να μη τους προετοίμαζαν διανοητικώς πριν τους εκτελέσουν αλλά, εκτελώντας τους πλέον ενστικτωδώς.

     Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο εκ των εκπαιδευομένων οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν τροχάσει, τώρα ζήτησαν από μόνοι τους να τροχάσουν και τα κατάφεραν αρκετά καλά, χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση του Εκπαιδευτή.

     Και όταν λέμε "αρκετά καλά" είναι διότι αποφεύγουμε να πούμε "άριστα"...

     Μετά την ολοκλήρωση των διαδρομών και των τεσσάρων Συνασκουμένων ο Εκπαιδευτής επέδειξε την άσκηση  με έμφαση σε όλες τις παραμέτρους της ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μορφώσουν την σωστή "εικόνα της", πριν ολοκληρωθεί η ημερίδα με μιαν αναφορά "απολογισμού".

     Κατά την επίδειξη της ασκήσεως από τον Εκπαιδευτή κατεδείχθη η ακριβής εκτέλεση ως προς το "κάθισμα", τους χειρισμούς (διευθυντικούς, αλλά και διατηρήσεως συνεχούς της κινήσεως του Ίππου χωρίς να του επιτρέπεται η καταβίβαση της κεφαλής για βοσκή) και ο διαρκής "χρωματισμός" της φωνής, με εμφανή τον σεβασμό προς την στίξη.

     Και αυτό έγινε διότι η άσκηση αυτή θα επαναληφθεί προς βελτίωση των ιππευτικών επιδόσεων των εκπαιδευομένων .

     Η επακολουθήσασα απολογιστική συζήτηση ήταν πολύ σημαντική διότι ορίσθηκε το πλαίσιο της επαναλήψεώς της σε σύντομο χρόνο.


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.