Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ" Δοκιμή Βελών

 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

ΤΩΝ 

"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ"

Δοκιμή Βελών     Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματά του από την δοκιμή βελών που προορίζονται για Τόξο "Centaur, Hun 3" 55# 30in, καταγράφει ο επικεφαλής του Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Κερκύρας" Συνασκούμενος Χριστόφορος Κασφίκης. H δοκιμή των νέων βελών έγινε, παραλλήλως και με δεύτερο Τόξο, ένα "Kassai,  Wolf 3" 43# 30in. O Συνασκούμενος Χριστόφορος Κασφίκης, σημειώνει: 


      Η πτήση των βαριών βελών των 600 grain είναι καλή δίνοντας ένα πολύ απαλό πέταγμα υπολειπόμενο όμως σε ταχύτητα από τα carbon βέλη, καταλήγοντας σε υποδειγματική συγκέντρωση.

      Λόγω της διαμόρφωσης και της μικρότερης ταχύτητας τα βέλη είχαν μικρή διάτρηση του στόχου συγκριτικά με τα βαριά βέλη των 600 grain, όσο και προς εκείνα των 350 grain, δίνοντας βάθος 6 ή 8 έως και 10,5 cm σε "ακτύπητη" ψάθα. 


     Στη μεγαλύτερη απόσταση των 20 m η συγκέντρωση ήταν, επίσης, καλή.

     Στην παραπάνω φωτογραφία (αγαπητέ Σταύρο Γ.) βλέπουμε την ανομοιομορφία, μιας και η βολή με τα βαριά βέλη με το 43# Τόξο σε 9 βολές έδιναν πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Τα λευκά ελαφρά βέλη σε ευθεία τα, κόκκινα βαριά  π ά ν τ α  κάτω έστω και στο πλήρες άνοιγμα το Τόξου, ώστε να έχουμε λάθος βολή και επανεκτίμηση των αζιμουθίων, κάτι που, υπό πραγματικές συνθήκες μάχης, θα μας έφερνε σε δύσκολη θέση.

     Τουναντίον τα βέλη και των δύο διαφορετικών grain σε βολή τόσο στις οριακές 28in των λευκών τόσο και στις 30in των κόκκινων με το βαρύ Τόξο είχαμε επαναλαμβανόμενη συγκέντρωση. Όμως, είχαμε μεγάλο παράδοξο στα ελαφρά βέλη, όπου ίσως μια θραύση θα μπορούσε να συμβεί.

     Στην παραπάνω φωτογραφία παρατηρούμε ότι ο κορμός των βελών είναι φυσικό καλάμι κι έτσι ο βελοποιός είναι αναγκασμένος να αλλάζει το βάρος των αιχμών για να αντισταθμίσει το βάρος του βέλους.

     Σε γενικές γραμμές τα βέλη από bamboo έχουν πολύ ωραία πτήση, δεν ταλαιπωρούν το τόξο μια και τρώει λιγότερο σοκ και κοστίζουν όσο τα carbon, υπολείπονται σε ταχύτητα αλλά ευχαριστιέσαι τη βολή. 

Χριστόφορος Κασφίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.