Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ [ΚΑΙ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ]

 

ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ

 [ΚΑΙ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ]


     Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ιππεύοντας στους "νεκροθαλάμους" των "comme il faut"  στυλιζαρισμένων Ιππευτηρίων και στα καγκελόφραχτα manèges είχαμε ξεχάσει τι σημαίνει η συνταρακτική Ιππασία σε φυσικό έδαφος και σήμερα, στο νέο μας Σταύλο ξαναθυμηθήκαμε τις εκρηκτικά φυσιοκεντρικές ιππικές εμπειρίες μας στη Μογγολία και στην Ουγγαρία, "γαίες" που κατέχουν το στέμμα της ιπποτρόφου! Απίστευτη ημερίδα με όλα τα μετέχοντα Μέλη να θέλουν να υπερβούν τον ήδη ...υπερβάντα εαυτό τους πριν εγκαταλείψουν το ...απέραντο πράσινο! Επιτέλους, επιστροφή στην αυθεντικήν Ιππασία!

     Πράγματι, η απόλαυση της Ιππασίας στο  φ υ σ ι κ ό  περιβάλλον της, δεν μπορεί να συγκριθεί με την …υβριδικήν «Ιππασία» σε τεχνητά περιβάλλοντα περικλείστων manèges μέσα στα οποία επιτείνονται οι ανθρώπινοι φόβοι και ο Ίππος μετατρέπεται σε άθυρμα …εξορκισμού φόβων και φοβιών. Κι αμέσως παρατηρήσαμε την «εκτόξευση» της ιππικής αυτοπεποιθήσεως στους μαθητές μας!

     Ήταν η πρώτη φορά που χαρήκαμε για την απουσία ενός Συνασκουμένου μας από κοντά μας! Ήταν για την απουσία του αγαπημένου μας γιατρού Αναστασίου ο οποίος, τελευταία στιγμή μας ενημέρωσε ότι παρέμενε δεσμευμένος στο Μαιευτήριο για έναν τοκετό και ήταν ό,τι πιο ευχάριστο ακούγαμε, στέλνοντας τις ομαδικές εγκάρδιες ευχές στο νεογέννητο που θα έβλεπε το φως στα χέρια του γιατρού μας ενώ εμείς θα βλέπαμε το "φως" της Ιππασίας, μετά από χρόνια, σε ένα ιδανικό ιππικό περιβάλλον! Συγχαρητήρια Αναστάσιε, οποία Τιμή να φέρνεις ζωή με τα χέρια σου!

     Ακόμη ένας Ίππος, ο Γλαύκος, έρχεται να προστεθεί στην ατέλειωτη σειρά των Ίππων που ιππεύσαμε στη Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων» αφαιρώντας του την στομίδα και χρησιμοποιώντας τον αμέσως, με άριστα διευθυντικά αποτελέσματα! Ακόμη μία φορά που αποδεικνύεται ότι το, επί αιώνες, επαναλαμβανόμενο ανθρώπινο λάθος της στομίδος δεν συνιστά παρά ένα επιπλέον δείγμα ανόητης, όσο και καταστροφικής, εμμονικότητος, κάτι το οποίο η συνδυαστική μνήμη του ζώου δεν θα επέτρεπε να επαναληφθεί, καν, για …δεύτερη φορά! Όταν όμως οι ηλίθιες μάζες εν μέσω των οποίων, όσοι νουνεχείς, επιζούμε …διαιωνίζουν την «στομίδα» της δημοκρατίας, απλώς επιβεβαιώνουν ότι η δημοκρατία στοιχειοθετεί τεκμήριο ηλιθιότητος!

     Oι ιδανικές αναλογίες αυτού του Ίππου αλλά και η ιδανική διαμόρφωση της ράχεώς του τον καθιστούν καταλληλότατο ως Ίππο Σχολής και, σήμερα, αυτό φάνηκε όταν Συνασκούμενοι κατάφεραν να εφιππεύσουν δι΄ εφάλσεως, να ιππεύσουν με βαθύ κάθισμα, ή και να αφιππεύσουν με άνεση.

     Ειδικώς, στην εφίππευση δι εφάλσεως, ο Γλαύκος παραμένει απαθέστατος και υπομονητικότατος, χωρίς να χρειάζεται έλεγχο από τρίτον, μέχρι ο αναβάτης του να βρει το τελικό του κάθισμα επί της φιλόξενης ράχεώς του!



     Και σε αυτό το μάθημα απολαύσαμε πολλές εφιππεύσεις δι' εφάλσεως όπως και πολλές απόπειρες οι οποίες όμως, παρά το ανολοκλήρωτό τους, απετέλεσαν ένα πολύ καλό "ξεκίνημα".

     Ο «σπόνδυλος» της δημιουργίας «πλαισίου αγέλης» σε κάθε εκπαιδευτικήν ημερίδα ανακουφίζει τον Ίππο παρέχοντάς του την αίσθηση του φυσικού εργασιακού περιβάλλοντός του, καθησυχάζοντάς τον ως προς την ομαλότητα του όλου «δρωμένου». Και ποτέ δεν παραλείπουμε αυτή την διαδικασία η οποία απαιτεί λίγα λεπτά σε κάθέ εκπαιδευτικήν ημερίδα αλλά παρέχει τόσο μεγάλο όφελος ομαδικής ασφαλείας! Διότι η ασφάλεια των μαθημάτων μας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας.

     Έχετε ποτέ ακούσει την εισαγωγή από την όπερα του Rossini «Η κλέφτρα κίσσα» (La gazza ladra) παιγμένη από το ακκορντεόν του Massimo Andreotti; Αν ναι, τότε θα την θυμηθείτε παρατηρώντας την κίνηση του αγαπημένου μας Γλαύκου πάνω στο φυσικό γρασίδι του απέραντου καταπράσινου τοπίου στο οποίο, πλέον, ιππεύουμε! Ο Ιδρυτής των «Ελλήνων Κενταύρων» αυτό τον ρυθμό θυμήθηκε σήμερα ιππεύοντας το υπέροχο τετράποδό μας… Διότι ο Rossini είναι παντού, όπως και τα υπέροχα τετράποδα!

     Ο Δάσκαλος Kassai Lajos στο βιβλίο του αναφέρει ότι δεν είναι όλοι οι Ίπποι κατάλληλοι για Έφιπποι Τοξοβολία, όμως, στα 15 χρόνια λειτουργίας των «Ελλήνων Κενταύρων» δεν υπήρξε ούτε ένας Ίππος από τους πάμπολλους που μυήσαμε στην Έφιππη Τοξοβολία που να μας δημιούργησε, έστω και υποψία ακαταλληλότητος. Και σήμερα, ο Γλεύκος, μετά από μία μυητικήν εισαγωγή στο Τόξο και στην τόξευση μας έπεισε ότι και αυτός …γεννήθηκε για Έφιππη Τοξοβολία. Κι έτσι «διασκεδάστηκαν» κι οι επιφυλάξεις της καλότατης Αγγελικούλας μας η οποία ήταν λίγο «σφιγμένη» αναμένοντας αντιδράσεις του Γλαύκου που ποτέ δεν σημειώθηκαν. Διλότι, το δικό μας «μυστικό» είναι η βήμα προς βήμα εξοικείωση του Ίππου με το Τόξο και την τόξευση, πάντοτε με «στρογγυλή κίνηση», αρκετήν υπομονή κι άφθονη αγάπη. Έτσι, όλοι οι Ίπποι λες και συνωμοτούν και διαψεύδουν τον σοφό Δάσκαλό μας, αναδεικνυόμενοι ο ένας πιο κατάλληλος από τον άλλο στην Έφιππη Τοξοβολία.

     Κι όταν απελευθερώθηκε το πρώτο βέλος ο Γλαύκος παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον την …τροχιά του χωρίς να δείξει καμιάν ανησυχία! Ήδη είχε εμπιστευθεί τα ανθρώπινα χέρια που χειρίζονταν το Τόξο και την χορδή του… Ακόμη μία ένδειξη του μεγαλείου του ενστίκτου του ζώου έναντι της αστοχούσας ανθρώπινης λογικής!

     Ήταν συνειδητή επιλογή του Εκπαιδευτή να κρατηθεί Τόξο για πρώτη φορά επάνω στον Γλαύκο από το πλέον αρχάριο Μέλος, την Αγγελική μας, ώστε να αποδειχθεί ο Γλαύκος μας αξιόπιστος για την Έφιππη Τοξοβολία. Ο ίδιος ο Εκπαιδευτής, έχοντας προετοιμάσει επαρκέστατα τον Γλαύκο για την νέα του εφιπποτοξοτικήν εργασία, δεν είχε καμιάν αμφιβολία ότι ο Ίππος θα ήταν ανεκτικότατος στο Τόξο επί της ράχεώς του και, πράγματι, αυτό επιβεβαιώθηκε! Και δεν ήταν μόνον για το Γλαύκο πρωτόφαντη η εμπειρία του Τόξου αλλά και για την έφιππην Αγγελική.


     Πολλές “αυτοϋπερβάσεις” έγιναν σήμερα και η πλέον σημαντική αυτή της Φοίβης η οποία, κατά την άσκηση της υφαρπαγής όχι μόνον κατάφερε, έφιππη, να αναλάβει την ζακέτα της, σκύβοντας σε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας, αλλά και συνέχισε έφιππη, φορώντας την! Ναι η Φοίβη η οποία είχε αυξημένους ενδοιασμούς ασφαλείας για την έφιππη ισορροπία της! Είμαστε κοντά στην στιγμή κατά την οποία η Ομάδα μας θα ντύνεται καλπάζοντας, όπως και οι …Κοζάκοι!


     Γενικώς, η άσκηση της "υφαρπαγής" έδειξε να ανεβάζει το επίπεδο έφιππης ισορροπίας των εκπαιδευομένων "εξορκίζοντας" φόβους ...πτώσεων.

     Η μεγαλύτερη "αυτοϋπέρβαση" της σημερινής εκπαιδευτικής ημερίδος έγινε από την Βίκυ μας η οποία κόντεψε να πάθει ...εγκεφαλικό όταν ήρθε η σειρά της να εφιππεύσει! Ξέχασε την ...αναπνοή της, κιτρίνισε, έχασε το ...φως της αλλά σε λίγο κατάλαβε ΄ότι το να βρίσκεσαι πάνω σε ένα τέτοιο πλάσμα είναι λιγότερο επικίνδυνο από το να διασχίζεις τα ...Χαυτεία μεσημέρι εργάσιμης ημέρας! Κι έτσι η Βίκυ μας άφησε τις ηνίες κι απελευθερωμένη, ξαναχαμογέλασε... Κάπως έτσι αρχίζουν οι ωραίες περιπέτειες της ζωής με πλάσματα γεμάτα δύναμη κι αυτοπεποίθηση!

     Στην περίπτωση της Αγλαίας ήσαν εμφανέστατες οι θετικές επιδράσεις του φυσικού πεδίου το οποίο της «ανέσυρε» αρχέγονες «μνήμες» έφιππης ισορροπίας με αποτέλεσμα, από μόνη της, εν μέσω πεδίω, να αφήσει τις ηνίες και να εκτείνει τα χέρια σε μία κίνηση «απελευθερώσεως» και ισορροπιστικής «συζεύξεως» με τον ίππο! Και,  α υ τ ό  είναι «Ιππασία»! Γι αυτό και θα επιμένουμε σθεναρότατα στην ακαταλληλότητα των «αποστειρωμένων» Ιππευτηρίων σχεδιασμένων βάσει των ανθρωποκεντρικών φοβιών, για την εκμάθηση της Ιππασίας!

     Η αρχαία πόλη της Χαλκιδικής Μένδη, χτισμένη στο μέσον περίπου της χερσονήσου Κασσάνδρας του Θερμαϊκού κόλπου η οποία, κατά την αρχαιότητα, ονομαζόταν Παλλήνη, είχε ένα νόμισμα το οποίο έφερε στην μία επιφάνειά του έναν γάιδαρο με αναβάτη καθισμένο ανάποδα. Η Μένδη παρήγαγε κρασί (τον Μενδαίο οίνο) και λόγω αυτού ο καθισμένος ανάποδα αναβάτης σήμαινε τον μεθυσμένο από Μενδαίο οίνο. Από αυτή την πόλη και ο γνωστός … «κυρ Μέντιος» αλλά και το δικό μας «Μένδειο κάθισμα», δηλαδή, τον εφιππεύοντα ο οποίος κάθεται ανάποδα με το μέτωπό του προς τα οπίσθια του Ίππου. Αυτό το κάθισμα χρησιμοποίησε και ο Αντώνης μας σ΄ αυτό το μάθημα βαθμολογώντας την σχετική ανεκτικότητα του Γλαύκου σε ασυνήθεις καταστάσεις. Και, βεβαίως, ο Γλαύκος και υπ΄ αυτό το κάθισμα παρέμεινε ευχείριστος!

     Oφθαλμοφανής η ευεργετική επίδραση του χαρακτήρος του Γλαύκου σε όλους του εκπαιδευομένους, παρατηρώντας τους να απολαμβάνουν την ηρεμία του βελτιώνοντας την σχέση τους με την Ιππασία, ακόμη και σε επίπεδο εξομαλύνσεως κιναισθητικών αδυναμιών τους!

     Και χαρήκαμε την βελτίωση του καθίσματος όλων με τον Γλαύκο να συνεισφέρει σε αυτό με την ιδανική ράχη του.

     Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον Εκπαιδευτή έρχεται στο τέλος του μαθήματος όταν κηρύσσει την λήξη του και οι ξεπαγιασμένοι εκπαιδευόμενοι δεν βιάζονται να επιστρέψουν στη θαλπωρή του τζακιού αλλά τον παρακαλούν να συνεχίσουν να …ιππεύουν έναν ανίδρωτο και καταχαρούμενο Ίππο καταφέρνοντας, μάλιστα, ακόμη καλύτερα καθίσματα, χειρισμούς και ρυθμούς στο φυσικό έδαφος! Τότε, πραγματικά, ο Εκπαιδευτής δικαιώνεται!

     Η ομαδική Προπόνηση Τοξοβολίας που ακολούθησε ανέδειξε ακόμη σημαντικότερα πλεονεκτήματα των «Ελλήνων Κενταύρων»…

     Το κυριότερο από αυτά τα πλεονεκτήματα υπήρξε η προσωπικότητα του Αρχηγού Βολής που ορίστηκε προκειμένου να διευθύνει την Προπόνηση.

     Διεξοδικός, παραστατικός και αναλυτικός ο Αντώνης μας κατάφερε να εφαρμόσει εξ απροόπτου ένα πλήρες κινητικό προπονητικό πρόγραμμα αφήνοντας το ένστικτό του και, κυρίως, την κορυφαία επικοινωνιακότητά του, να χειραγωγήσει τους Συνασκουμένους του προς την πρόοδο.

     Βεβαίως, υπ΄ αυτές τις προϋποθέσεις οι Συνασκούμενοι όχι μόνον ωφελήθηκαν αλλά κατάφεραν και να οξυγονωθούν υπερκαλύπτοντας ελλείψεις των ..."ημερών"!

     Το ίδιο λαμπρός και στον, μετά την Προπόνηση, "Κύκλο" απολογισμού έργου όπου τον θαυμάσαμε και ως ...αγορητή, να επισημαίνει πολλά σημαντικά για το ασκησιολόγιο που μόλις είχε ολοκληρωθεί.

    Και κάπως έτσι, ο τελειομανής, κατά τα λοιπά, Εκπαιδευτής συλλαμβάνεται από τον φακό καθισμένος αναπαυτικά πάνω σ΄ ένα δένδρο να παρακολουθεί την πρόοδο των εκπαιδευομένων του, αποκαλύπτοντας την απέραντη εμπιστοσύνη του προς τον Αρχηγό Βολής, τον Αντώνη μας!


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.