Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ"

 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

ΤΩΝ 

"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ"


     Στο επίκεντρο της "λευκής", εποχικής, πραγματικότητος κινήθηκε η τελευταία Προπόνηση των "Ελλήνων Κενταύρων Χαλκίδος"! Ο Αρχηγός του Παραρτήματος, Εφιπποτοξότης Γ. Σταυριανόπουλος - Ιφικράτης μας περιγράφει αυτή την ιδιαίτερη Προπόνηση-πρόβα της εξορμήσεως στη Δίρφυ που ετοιμάζει για την Ομάδα μας: 

Δοκιμασία τόξευσης σε συνθήκες ψύχους και χιονιού.

     Επιχειρώντας να δοκιμάσουμε αυτό που είχαμε ήδη προαναγγείλει στο πρόγραμμα διημέρου στο όρος Δίρφυς, το οποίο αναβάλλεται λόγω εγκλεισμού, τοξεύσαμε ευθύς αμέσως με το που η περιοχή Στενής και Δίρφυος ντύθηκε στα λευκά. 

     Σκοπός να προσεγγίσουμε το πως είναι δυνατή η πραγματοποίηση μιας προπόνησης υπό αυτές τις συνθήκες. Και ενώ σε κάποια σημεία το χιόνι έφτασε τους 30 πόντους, δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα, τουναντίον, μας προσέλκυσε περισσότερο. 

     Όσο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας, τόσο περισσότερο βιώνουμε την δυσκολία του όλου εγχειρήματος. Σε ένα χιονισμένο χωριό με πλούσια ιστορία από την προϊστορική αλλά και την εποχή της οθωμανικής κατοχής, ένα γραφικό μέρος όπου κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό η πέτρα ως υλικό δόμησης, περιπλανηθήκαμε και προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε στον φωτογραφικό φακό τις ομορφιές αυτές. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν μπορεί η φωτογραφία να αποτυπώσει το μεγαλείο που συλλαμβάνει το μάτι. 

     Έτσι, αφού βρήκαμε ένα ιδανικό σημείο με αρκετό χιόνι σε ένα στρέμμα γης, εκκινήσαμε τις βολές. Η κίνηση και το βάδην σε χιόνι, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι δύσκολο επιτείνοντας την καταβαλλόμενη ενέργεια. Το δε χιόνι, ως στέρεα μορφή του υγρού στοιχείου, μπορεί να διαβρέξει το ξύλινο βέλος, το οποίο αμέσως μετά την προπόνηση πρέπει να αφεθεί εκτός φαρέτρας προκειμένου να στεγνώσει και να αποφευχθεί το σάπισμα αυτού και, τυχόν αστοχία μπορεί να δημιουργήσει απώλεια του βέλους εντός του πυκνού χιονιού. Με κατάλληλο σχεδιασμό αλλά και την απαραίτητη προσοχή όλοι αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν. 

     Σε περιπτώσεις ηλιοφάνειας με την παρουσία χιονιού, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι έντονη με αποτέλεσμα να μειώνεται η διαύγεια της όρασης. Στην περίπτωση αυτή απαραίτητη είναι η χρήση ειδικής μάσκας προστασίας από την ακτινοβολία. 

     Εν κατακλείδι, η προπόνηση στο χιόνι και εν γένει υπό συνθήκες ψύχους απαιτεί περισσότερη προσήλωση στον στόχο, μεγαλύτερα ποσά ενέργειας, ανταμείβει ωστόσο με την ομορφιά του όλου τοπίου, την καθαρότητα του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας οξυγονώνοντας καλύτερα τον άνθρωπο. Αποτελεί δε δοκιμασία, καθώς, απ' όσο γνωρίζουμε, καμία πολεμική τέχνη κατά τις ιστορικές περιόδους δεν διεξήγετο υπό ιδανικές συνθήκες.

Γ. Σταυριανόπουλος - Ιφικράτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.