Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

ΚΑΙ ΔΙΑΓΕΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ...


     Η σημερινή "μάχη" στο Ιππευτήριο δόθηκε σε δύο "πεδία", στο εσωτερικό κυκλοτερές και στο υπαίθριο  Ιππευτήριο με μαθητές διαφορετικού επιπέδου αλλά του ιδίου υψηλού ήθους  και εφιπποτοξοτικού πνεύματος μιας Ομάδος  που την διέπει η κοινή "γλώσσα" και το κοινό  ηθικό φρόνημα, απολύτως απαραίτητο για την πρόοδο μιας Σχολής.


     Παρών,με τον δικό του τρόπο και ο εγγονός του αγαπημένου μας Παντελή  ο οποίος, μέσα στο βρεφικό καροτσάκι του έγινε "αντικείμενο" λατρείας ενός από τα αγαπημένα μας τετράποδα που ανέλαβε και ρόλο ...νταντάς, ενώ ο  παππούς του εκπαιδεύονταν ως μέλλων Εκπαιδευτής με την ομάδα των σημερινών εκπαιδευομένων.


     Η Νατάσα επί ...σκηνής κουκλοτερούς, με τις διατατικές ασκήσεις της μετά Τόξου, έδειξε το πρώτο εχέγγυο ταχύτατης προόδου, όπως ακριβώς επιβεβαιώθηκε από την συνέχεια του μαθήματός της.


     Δεύτερο μάθημα για την Νατάσα και το άριστο "κάθισμα" που απέκτησε ήδη από το πρώτο μάθημά της  να διατηρείται στο ακέραιο, με μία "ψυχολογία" επίσης άριστη, δεν θα μπορούσε παρά να καταλήγει σε μία ιππευτικήν άνεση που προκάλεσε τον θαυμασμό μας.


     Η πραγματική έκπληξή μας, όμως, υπήρξε όταν η Νατάσα, στο δεύτερο μόλις μάθημά της και ενώ ο Ίππος βρίσκονταν σε βάδην εργασίας  και στο όριο του τροχασμού, εκείνη εγκατέλειψε επί του τραχήλου τις ηνίες και σαν να ήταν στη πολυθρόνα της...αφαίρεσε το ένδυμα που την ζέσταινε, υπό το έκπληκτο βλέμμα του Παντελή μας. Κατόπιν,αμέριμνη η Νατάσα,ξανα-ανέλαβε τις ηνίες και συνέχισε το μάθημά της αφήνοντάς μας όλους άφωνους με την φυσικότητα των κινήσεών της!


     Η μετάβαση της Νατάσας στο εξωτερικό Ιππευτήριο υπήρξε η φυσική εξέλιξη  στα όσα επέτυχε στο κυκλοτερές, με την ευτυχή κατάληξη σε εξαιρετικούς τροχασμούς επί φυσικού εδάφους, πάντοτε, με ασφαλέστατο "κάθισμα" και, κυρίως, ευγένεια χειρισμών! 


     Ο Πρωτεσίλαος έδειξε αμέσως και αυτός στο κυκλοτερές ότι, όντας σε πολύ καλή "φόρμα", ήταν έτοιμος για "Τόξο".


     Στον Πρωτεσίλαο το "Τόξο" αποτελεί, πλέον, προέκταση των χεριών του και μέσα στο κυκλοτερές του δόθηκε ώστε, αντί διατατικών ασκήσεων να ασχοληθεί με όπλιση-αφόπλιση βελών και την εκ των κινήσεων προκύπτουσα "βάθυνση" του "καθίσματος". Το γιατί; Η  έξοδός του στο υπαίθριο Ιππευτήριο δίνει την απάντηση...


     "Caso pensato" να βγάλουμε τον Πρωτεσίλαο, λοιπόν, σε Έφιππη Τοξοβολία και τα καταφέραμε μια χαρά χωρίς να τον θορυβήσουμε με περιττές ...ενημερώσεις!


     Και, πράγματι, αφού τον βγάλαμε σε σταθερούς τροχασμούς επί του φυσικού στίβου με το Τόξο του, ο Πρωτεσίλαος, από μόνος του ερωτοτρόπησε με την βολή όπου κι εμείς ...βάλαμε το χεράκι μας. Κι ο Πρωτεσίλαος δεν άργησε να δώσει άριστα δείγματα τοξεύσεων σε τροχασμό, με την ευστοχία που τον διακρίνει στην στατική Τοξοβολία!


     Το ίδιο επιτυχής στην ίππευσή της και η νεαρή μας Κατερίνα η οποία έδειξε να χαλαρώνει επαρκώς μέσα στο κυκλοτερές.  


     Αν και η Κατερίνα εμπνέει εμπιστοσύνη για "πολλά", το έμπειρο "μάτι" του Εκπαιδευτή κήδεται, πάντοτε της ασφαλείας του μαθητή του και ποτέ δεν βιάζεται να απαιτήσει από αυτόν  ό,τι υπόσχονται οι ικανότητές του μαθητή αλλά επιμένοντας στην ασφάλεια του μαθήματος επιμένει στην εμπέδωση των "κεκτημένων" πριν προχωρήσει παρακάτω.


     Έτσι και στην περίπτωση της Κατερίνας επιμείναμε για ένα ακόμη μάθημα στην βελτίωση της τροχαστικής της ικανότητος, κάτι που επιχειρήσαμε και επί του φυσικού εδάφους με δυναμικές εκτελέσεις και επί των δύο κατευθύνσεων του στίβου. Στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" κυριαρχεί ο άριστος σχεδιασμός ενός μαθήματος, η απέραντη υπομονή στην βαθμιαία ανάπτυξη των ικανοτήτων του μαθητή και η αποφυγή κάθε "αποκοτιάς" που μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες, λόγοι για τους οποίους διατηρούμε επί δέκα τρία χρόνια,  μ η δ ε ν ι κ ό  τον δείκτη ατυχημάτων μας! Και ευτυχώς, όλοι στην Σχολή μας αυτό το αντιλαμβάνονται , άλλως δεν δύνανται να αποτελούν Μέλη της Σχολής μας!


     Και ο εκτελέσας χρέη βοηθού Εκπαιδευτή είχε την δική του ηθικήν ανταμοιβή με δύο  προσομοιωτικούς καλπασμούς στο τέλος και αυτής της πανέμορφης ημερίδος.


     Η αποχώρηση από τον υπαίθριο στίβο, αργά το απόγευμα, μπορεί να μας βρήκε όλους αρκετά κουρασμένους, αλλά καθένας από μας βίωνε την δική του χαρά για τις ώρες  αυτής της αρμονικότατης συνασκήσεως!


     Και η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" βιώνει την δική της χαρά με την ομαδική πρόοδο των Μελών της, όποτε αυτά ανταμώνουμε στο Ιππευτήριο ή στη Γραμμή Βολής και πάντοτε ένα τετράποδο, ανάμεσά μας, μας"συμπληρώνει" και ενσαρκώνει ένα πλάσμα το οποίο ευγνωμονούμε δίνοντάς μας την δυνατότητα ανταλλαγής συναισθημάτων που, πραγματικά, είναι τα ..."ιαματικότερα" σε μια εποχή συναισθηματικής "στειρότητος"!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.