Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

ΔΙΕΓΕΙΡΟΝΤΑΣ 
ΤΗΝ ΥΠΕΡΠΗΔΗΤΙΚΗ "ΜΝΗΜΗ" 
ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ


     Σε όλους τους "παροικούντες" την ...Ιππική, είναι γνωστή η συνδυαστική μνήμη του Ίππου την οποίοα, οι ιππεύοντες, αξιοποιούμε ή και εκμεταλλευόμαστε προκειμένου να επιτύχουμε βελτίωση της ιππικής εκπαιδεύσεώς μας και των ιππικών επιδόσεών μας. Και η παραπάνω φωτογραφία η οποία αναρτήθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμά μας συνδέεται με την κατάδειξη της σημασίας της συνδυαστικής μνήμης του Ίππου στην επιτυχή διεξαγωγή της υπερπηδητικής διδασκαλίας σε ένα μάθημα Υπερπηδήσεως Εμποδίων σε αρχάριο μαθητή όπου η υπερπηδητική ικανότητα του Ίππου προηγείται ως αναγκαιότητα.

     Ο συγκεκριμένος Ίππος ο οποίος, ήδη, είναι καλώς εκπαιδευμένος στην Υπερπήδηση Εμποδίου επιλέγεται και στο συγκεκριμένο μάθημα αρχαρίου  α λ λ ά, ο Εκπαιδευτής, θα φροντίσει εξ αρχής να διεγείρει την υπερπηδητική "μνήμη" του Ίππου ώστε με ασφάλεια και γονιμότητα να διεκπεραιώσει με ωφέλεια το μάθημά του προς τον εκπαιδευόμενο.

     Ο "υπαινιγμός εμποδίου", δηλαδή, οι ορθοστάτες με την βαλβίδα ριγμένη καταγής, τοποθετείται επί τμήματος στίβου ο οποίος χρησιμοποιείται ως υπερπηδητική "διαδρομή" και παρά το ότι η βαλβίδα παραμένει καταγής άνευ αναπτύξεως ύψους, ο Ίππος την εκλαμβάνει ως πραγματικό εμπόδιο μέσα στο πλαίσιο της συνδυαστικής του μνήμης.

     Έτσι, παρά το ότι η βαλβίδα παραμένει καταγής, όταν ο Ίππος διευθύνεται από τον εκπαιδευόμενο προς τον "υπαινιγμό εμποδίου" σε τροχασμό, ο Ίππος ενστικτωδώς δεν διέρχεται ομαλώς υπεράνω της βαλβίδος, όπως άνετα θα μπορούσε, αλλά την ...υπερπηδά, έστω και χαμηλά, αλλά, πάντως, την  υ π ε ρ π η δ ά διότι αυτό του επιτάσσει η συνδυαστική μνήμη του.

     Αυτή την, φαινομενικώς, άσκοπη και έστω χαμηλήν, υπερπήδηση την προκαλεί ο Εκπαιδευτής δια καταλλήλων εντολών προς τον εκπαιδευόμενο ζητώντας του να δώσει ώθηση με τα πόδια του στον Ίππο ολίγον προ της βαλβίδος, προκειμένου να εισαγάγει τον Ίππο στην υπερπηδητική "μνήμη" προετοιμάζοντάς τον για το μάθημα που θα ακολουθήσει κατόπιν.

     Μια μικρή λεπτομέρεια για όσους Εκπαιδευτές επιδιώκουν να επισπεύσουν ένα υπερπηδητικό μάθημα ώστε να μη κουράσουν ασκόπως Ίππο και εκπαιδευόμενο, μία πτυχή ευφυούς διδασκαλίας Υπερπηδήσεως Εμποδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.