Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018


Ή ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΣΟΥ,   Ή ΤΟΝ ΑΛΛΑΖΕΙΣ!

Η Νατάσα στο, μόλις, τρίτο μάθημά της!


     Ο εκπαιδευόμενος έχει ένα σταθερό δικαίωμα το οποίο εξελίσσεται σε καθήκον: ή να εμπιστεύεται απολύτως τον Εκπαιδευτή του ή να τον αλλάζει! Μόνον έτσι μπορεί να ελπίζει στη πρόοδό του  και στην αποφυγή σπατάλης δυνάμεων και χρόνου. Ειδικώς, στην περίπτωση της Ιππασίας, όπου εμφιλοχωρεί και η παράμετρος του κινδύνου, ο εκπαιδευόμενος είναι υποχρεωμένος πολλαπλασίως περισσότερο να τηρεί τον εν λόγω κανόνα και ο σωστός Εκπαιδευτής όχι μόνον δεν πρέπει να θίγεται όταν ο εκπαιδευόμενός του τον απορρίπτει αλλά θα πρέπει να του είναι και ευγνώμων διότι έτσι αποφεύγεται και ο κίνδυνος ατυχήματος που συνεπάγεται κάθε δυσπιστία του εκπαιδευομένου προς τον Εκπαιδευτή του!

Η Νατάσα στο, μόλις, τρίτο μάθημά της!


     Στην περίπτωση εμφανούς δυσπιστίας του εκπαιδευομένου προς τον Εκπαιδευτή ο τελευταίος έχει υποχρέωση να καλεί τον εκπαιδευόμενο προκειμένου να του αιτιολογήσει την δυσπιστία του όχι με αντιθετική διάθεση αλλά με τον σκοπό να σταθμίσει, τυχόν, ελλείψεις του ως Εκπαιδευτή και να τις αποκαταστήσει κατά την συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου του με τον εκπαιδευόμενο υποχρεωμένο από τους κανόνες της ευγενείας να του επεξηγήσει τους λόγους της δυσπιστίας του. Εν εναντία περιπτώσει, π.χ. σε περίπτωση κακοπιστίας του εκπαιδευομένου, ο Εκπαιδευτής όχι μόνον δεν θα πρέπει να ενοχληθεί από την κακοπιστία του εκπαιδευομένου του αλλά και θα πρέπει να αισθανθεί ένα ακόμη θετικό πρόσημο για το έργο του!

Η Νατάσα στο, μόλις, τρίτο μάθημά της!

     Και η Ιππασία, ως η δυσκολότερη μορφή εκπαιδεύσεως όπου ο Εκπαιδευτής συνδιαχειρίζεται την πειθαρχία και τις δεξιότητες δύο ταξιδερμικώς διαφορετικών πλασμάτων, Ίππου και Ανθρώπου, προϋποθέτει την  ε υ λ α β ι κ ή  προσήλωση του Ανθρώπου- εκπαιδευομένου στα "ρήματα" του Εκπαιδευτή χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβητήσεώς τους εν ώρα μαθήματος διότι, ακόμη και ένα δευτερόλεπτο σκεπτικιστικής καθυστερήσεως στην εκτέλεση μιας εντολής του Εκπαιδευτή ελλοχεύει ο κίνδυνος του ατυχήματος!

Η Νατάσα στο, μόλις, τρίτο μάθημά της!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.