Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ΜΕ ...ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ


     Μια Ομάδα όπως αυτή των "Ελλήνων Κενταύρων" η οποία αποτελεί ένα viriya-magga (ηρωικό μονοπάτι) δεν μπορεί παρά να ενθαρρύνει την viriya-bala, την πανίσχυρη και θετική, πνευματικήν, ενέργεια η οποία συνιστά μία από τις πέντε αρετές του αρίου πολεμιστή. Kι αυτή η ενέργεια ήταν διάχυτη στο Ιππευτήριό μας την τελευταία Κυριακή κατά την οποία ανεβλήθη η εκδήλωση της εισαγωγής εγχόρδων λόγω βλάβης του βαθυχόρδου αλλά η εκπαιδευτική μας δραστηριότητα υπήρξε, αμείωτα, εντονότατη με μαθήματα και δράσεις που μας οδήγησαν στο vitakka, την αντίληψη, ενός αληθινού satori, μιας πραγματικής φωτίσεως.



     Για την φοραδούλα μας  η εξοικείωση με την σπάθη ήταν, μέχρι σήμερα, μια paccavekkhana-nimitta, μια αναδρομική κατάσταση που σήμερα ήρθε σε αίσιο  πέρας.


     Και κάπως έτσι ο Πρωτεσίλαος με  χαρά, μια λυτρωτική pāmujjia, που κατακτάται μετά την επίτευξη μιας nibbāna η οποία συνιστά τον παραμερισμό κάθε αρνητικότητος, ανέλαβε την σπάθη επί του Ίππου ως ένα προοίμιο νέων εκπαιδευτικών εφαρμογών.


     Με φανατική appamāda, την επιμέλεια, μελέτης των ινδιάνικων παραδόσεων, ο Δημήτρης μας δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει κάτω από τον Ίππο και σήμερα τον χάρηκε σε μία ολιγόλεπτη μύηση. Με εμφανή την arupa-rāga, τον πόθο για ανώτερην ευτυχία, στις προσδοκίες του, πιστεύουμε ότι σήμερα έκανε ένα ακόμη βήμα προς αυτήν. 


     Με γαλήνη  και ηρεμία σώματος ως απότοκο πνευματικής καλλιεργείας, passadhi, η Νατάσα διεκπεραίωσε το τρίτο, μόλις, μάθημά της στον υπαίθριο στίβο, αφηνόμενη χαλαρά στους τροχασμούς του Ίππου της.


     Και με μία anuttaram yogakhemam, απαράμιλλη σιγουριά, η Νατάσα, στο τέλος κατάφερε και την πρώτη εν κινήσει έφιππη τόξευσή της, σηματοδοτώντας την "είσοδό" της στην Έφιππη Τοξοβολία.


     Με υποδειγματική dāna, δηλαδή, την  υπέρβαση κάθε εγωισμού ο Παντελής επιδόθηκε στις βασικές προσομοιώσεις που δείχνουν bhakti, αφοσίωση, στην συντήρηση της εφιπποτοξοτικής δεξιότητος.


     Μία νέα μαθήτρια , μία upāsika και, πάντως, ένας άριστος άνθρωπος, ένας uttamapurisa, η Ζηνοβία μας ξεκίνησε σήμερα την ωραία περιπέτειά της στην Ιππική και στην Έφιππη Τοξοβολία μετο εισαγωγικό της μάθημα. 


     Σε κατάσταση pīti, πλήρους ανατάσεως και από την πρώτη στιγμή, η Ζηνοβία απόλαυσε τις διαδοχικές καταστάσεις ισορροπίας που εισάγουν στην Ιππασία. 


     Και η Ζηνοβία κατέληξε με την muditā, την καταυγάζουσα χαρά που μοιραζόμαστε με τους άλλους για την επιτυχή έκβαση αυτής, της πρώτης επαφής της με τον επιβήτορα Ίππο της ο οποίος, πάραυτα,για άλλη μία φορά την δέχθηκε σαν ..."αρνάκι"!


     Μακράν κάθε ātmā, κάθε εγωκεντρικής εκτροπής, ο Πρωτεσίλαος, εφάρμοσε πιστά τις οδηγίες που του δόθηκαν, καταλήγοντας στο ποθητό αποτέλεσμα.


     Έτσι, ως γνήσιος ariya, ένας ευγενής αφυπνισμένος, κατέληξε  σε αρμονική καλπαστική τόξευση!


     Και το "μάτι" της αλήθειας, το dhama-chakkhu, ο αδιάψευστος φωτογραφικός  φακός, κατέγραψε και την άνεση του αποτελέσματος!  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.