Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ 2018

     Η "φιλοσοφία" της εκπαιδεύσεως στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" ξεκινά πάντοτε από την "σκιαγράφηση" του ατομικού "προφίλ"  του εκπαιδευομένου και την αναπροσαρμογή  προσεγγίσεων και τακτικών ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα  της εκπαιδεύσεως. Με στόχο την ανάδειξη αρίστων Ιππέων, ιδιότητα η οποία είναι θεμελιώδης για την ανάδειξη αρίστων Εφιπποτοξοτών και εφίππων μαχητών, στη Σχολή μας δεν επιχειρούμε την υπαγωγή του εκπαιδευομένου σε ένα τυποποιημένο ή και "τυπολατρικό" εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά επιμένουμε να αναδεικνύουμε τις δεξιότητες της προσωπικότητος του μαθητή στην οροφή των προσδοκιών που ο ίδιος ο μαθητής παρέχει. Και προς αυτή την κατεύθυνση αγόμεθα ως Σχολή, αξιοποιώντας, απροκατάληπτα, πολλούς "διαύλους" οι οποίοι, συν τω χρόνω, διεμορφώθησαν από την ιππική ανέλιξη και ανθρώπινη ιππικήν εμπειρία.  Όλη αυτή η προδικασία της σωστής  "αποτιμήσεως" του "προφίλ" και των εμφανών δεξιοτήτων του μαθητή, μπορεί να είναι μία επιπρόσθετη, υπεύθυνη και κοπιαστική υποχρέωση της Σχολής μας, όμως, έχει αποδειχθεί λίαν αποφορτιστική για την δική μας εργασία που ακολουθεί με τον μαθητή και, ασφαλώς, για τον ίδιο βασικός παράγων ασφαλείας, αποτελεσματικότητος και επιταχύνσεως της εκπαιδεύσεώς του. Για τους λόγους αυτούς, ούτε η "μονοδιάστατη" προσωπικότητα του Εκπαιδευτή, ούτε η "μονοκόμματη" εκπαιδευτική προσέγγιση, ενδείκνυνται για την ανάδειξη ενός αρίστου Ιππέως και, επέκεινα, αρίστου Εφιπποτοξότη ο οποίος, εάν δεν απολαμβάνει μιας πολυπρισματικής μεθέξεως  στη Φύση, όπως ακριβώς ο Δάσκαλός μας Kassai Lajos, ουδέποτε θα αντιληφθεί τις πραγματικές διαστάσεις της Έφιππης Τοξοβολίας ως παγκόσμιου πολιτισμικού αγαθού! Και όσα προανεφέρθησαν, αφιερώνονται με αγάπη στους Εκπαιδευτές μας οι οποίοι,ως ιδιαίτερα πλάσματα, αναλαμβάνουν το χρέος της μεταδόσεως αυτού του παγκόσμιου πολιτισμικού αγαθού στους επερχομένους, αλλά και στους νέους μαθητές μας οι οποίοι προετοιμάζονται για το ίδιο "μονοπάτι"  και προς τους οποίους συνιστάται η συζυγής πρακτική Ιππευτηρίου με την, παράλληλη, θεωρητική μελέτη, παρατήρηση και σύγκριση, ώστε η γνώση να προηγείται της πράξεως προκειμένου να προοδεύουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και, μαζύ με αυτούς, η Έφιππη Τοξοβολία και η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" !




ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ 2018 
με ομαδική πρόοδο
για όλους
τους
"ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ"!

Α.Η.Κ.



     ΕΥΧΕΤΕΣ ΓΟΝΙΜΟΥ ΤΡΙΕΣΠΕΡΟΥ η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" και ο Ιδρυτής της, σήμερα! Απόψε η νύκτα θα είναι η μεγαλύτερη του απερχόμενου έτους και με την νέα ανατολή η ημέρα αρχίζει να μεγαλώνει άγουσα στο ηλιόλουστο θέρος! Εορτάστε και απολαύστε την αναγέννηση του φωτοδότη Ηλίου, μόνου ζωοδότη της γης και των πλασμάτων της, όπως κι εμείς σήμερα εορτάζουμε την αναγέννηση του Ηλίου στον στίβο του υπαίθριου Ιππευτηρίου μας με χαμηλή θερμοκρασία αλλά αμείωτη θέρμη ψυχής για το εφιπποτοξοτικό αντικείμενό μας και, κυρίως, τους Ίππους μας! 


     Αυτή η ημέρα που γίνεται τόσο χαρούμενη ξεκινώντας με τυρολέζικα jodler γίνεται ακόμη πιο χαρούμενη όταν συνεχίζεται στο Ιππευτήριο με έναν εξαιρετικό Ίππο και έναν χαρισματικό αρχάριο όπως ο Ανδρέας ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με την ποιότητα και, κυρίως, υπαρξιακή περιωπή όλων των Στελεχών και μαθητών μας.


     Με χαμηλή θερμοκρασία στο υπαίθριο Ιππευτήριο το  τ ρ ι έ σ π ε ρ ο  Χειμερινό Ηλιοστάσιο ..."εισπράττεται" ως πραγματικά "χειμερινό" και η, σχετική, ηλιοφάνεια διαμορφώνει μιαν ιδανική φυσικήν ατμόσφαιρα η οποία εμπνέει και τους τρεις αγαστούς συνεργάτες του στίβου. Κι όσοι μιλάνε για κρίση, περνώντας το σαπούνι στη θηλιά που ετοιμάζουν, είναι διότι, εν αντιθέσει με εμάς, αυτοί ακόμη δεν ανεκάλυψαν την Ιππική ή κάποιαν άλλη μορφή δραστικής ...οξυγονώσεως, ψυχής , πνεύματος και σώματος!



     Πρώτο μάθημα σήμερα του Ανδρέα και ένας, ακόμη, ζενικός χαρακτήρας έφιππος, με ό,τι αυτό σημαίνει!


     Πρώτο μάθημα και τρόχασε και τόξευσε, αφού προηγουμένως εξετέλεσε σε απόλυτη σιωπή όλες τις ασκήσεις που τον "κάθισαν" σωστά.


     Πρώτο μάθημα κι ένας Εκπαιδευτής μιας σπουδαίας πολεμικής τέχνης ανακαλύπτει ότι και η Έφιππη Τοξοβολία είναι τέχνη συγγενής με αυτή που ήδη κατέχει συμπίπτουσες στη μαχητικότητα. Έτσι, με σιγουριά υπνοβάτη, διηύθυνε τον Ίππο του με κλειστά μάτια και άνεση χειρισμών, μάλλον, χωρίς να χρειάζεται χέρια, με την ίδιαν ακρίβεια που ένας shinobi θα χειρίζονταν το ξίφος του στο σκοτάδι!


     Και στο τέλος αυτού του πρώτου μαθήματος, ο επίλογος δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο παρά Έφιππη Τοξοβολία εν κινήσει και ο Ανδρέας ανταποκρίθηκε με ό,τι περιγράφει το οπτικοακουστικό υλικό αυτού του μαθήματος που καταγράφει ακόμη και την έκταση της χειρός μετά την άφεση της χορδής!


      Η αφίππευση συνδυάστηκε με την πρώτη διδασκαλία της τεχνικής της ασφαλούς εγκαταλείψεως την οποία ο Ανδρέας εξετέλεσε με γεωμετρικήν ακρίβεια.


     Επιστρέφοντας στον Σταύλο από το υπαίθριο Ιππευτήριο δεν ξέρω ποιος ήταν πιο ευδαίμων και πιο ξεκούραστος, ο Ανδρέας, ο Ίππος ή ο Εκπαιδευτής!


     Αυτές οι ...ζενικές  εκπαιδευτικές ημερίδες είναι θησαυροί εμπειριών για όλους μας υποδεχόμενοι, κατά κανόνα, ξεχωριστούς χαρακτήρες στην Ομάδα μας!


     Ανδρέα, καλωσήλθες στον στίβο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.