Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018

"ΙΠΠΟΤΙΚΑ"

ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΦΩΝΗΜΑ 


     Σε εποχές αισθητικής δυστοκίας όπου η κουλτούρα της αγενούς κακαισθησίας αναγορεύεται σε συρμώδη καθωσπρεπισμό, κάθε ποιοτικό αντιφώνημα το οποίο ανακατευθύνει προς την λυτρωτική καλαισθησία δεν συνιστά, απλώς, ένα "ίαμα των καιρών" αλλά ένα ισχυρό αντίδοτο κοινωνικής ευποιίας. Και το "αντιφώνημα" που συνιστά η παρούσα έκθεση ζωγραφικής είναι ένα πραγματικό έργο αισθητικής ανελίξεως, πόρρω απέχον ενός απλού καλλιτεχνικού γεγονότος!


     Με έναν υπαινικτικό χρωστήρα ο οποίος παραπέμπει στην αλληγορία των υψηλών Αξιών της Ιπποσύνης, ο εικαστικός δημιουργός Γιάννης Καραβάς παρουσιάζει μία σειρά ιπποτικών παραστάσεων αποδίδοντας, πίσω από τα επιφαινόμενα, τις παραμέτρους του ιπποτικού βίου, την μάχη, το αίμα, το θάνατο, το καθήκον υπέρ αγαθού!


     Γνωστός από τον εικαστικό περισωσμό παραδοσιακών καραβόσκαρων αλλά και υπερρεαλιστικών απεικονίσεων και εικονογραφήσεων κλασικών διηγημάτων της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, ο Γιάννης Καραβάς έχει επενδύσει την έμπνευσή του σε εικόνες που χαϊδεύουν το βλέμμα και κοσμούν πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όμως, την φορά αυτή, μια πολύ πρωτότυπη έκθεση σε έναν απρόσμενο χώρο μας δίνει ακόμη μία πλευρά της πολυπρισματικής προσωπικότητος του Γιάννη Καραβά.


     Στο τεκτονικό κατάστημα "ΑΚΑΚΙΑ", ανάμεσα σε διάφορα τελετουργικά σκεύη και αντικείμενα, μία σειρά εξαιρετικών ζωγραφικών πινάκων μικρού μεγέθους  και σε καλαίσθητες παρουσιάσεις είναι τα "ΙΠΠΟΤΙΚΑ" του Γιάννη Καραβά, όλα καμωμένα λες και βγήκαν από τις σελίδες του Ν. Αιγινήτη ή του R. Llull.


     Η έκθεση αυτή αποτελεί πόλο ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τους ...υποψιασμένους "Έλληνες Κενταύρους" ως συνέχεια της προηγούμενης αναφοράς μας στο ιδεώδες της Ιπποσύνης αλλά και στην καθημερινή μας πρακτική εφαρμογή των εφίππων μαχητικών τεχνικών πολλές από τις οποίες ανάγονται στις ιπποτικές παρακαταθήκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.