Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ


     Ημέρα ευχάριστων εκπλήξεων κι ωφέλιμων ...ανατροπών, η σημερινή, στο Ιππευτήριο με έναν εξαιρετικό νέο Συνασκούμενο, τον Ανδρέα και με μία ανατροπή του σχεδιασθέντος μαθήματος οφειλόμενη στους λασπωμένους -από τη συνεχή βροχή- εξωτερικούς στίβους, η οποία, αναγκαστικώς, μας "μάντρωσε" στο κλειστό Ιππευτήριο! Δεν μας έρχονται, πάντοτε, τα "πράγματα" όπως τα θέλουμε αλλά, στο χέρι μας είναι να τα κάνουμε ωφέλιμα και όχι, απλώς, "καλά"!... 


     Αν και για σήμερα είχαμε σχεδιάσει εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, η ακαταλληλότητα των εξωτερικών στίβων μας προσγείωσε στην "έγκλειστη" πραγματικότητα την οποία αξιοποιήσαμε, αρχικώς, με ασκήσεις ...γενετήσιας ευπρεπείας του βαρβάτου μας  τον οποίο υποχρεώσαμε σε ...στυτικό αυτοέλεγχο στον περιορισμένο χώρο του κλειστού Ιππευτηρίου. 


     Είναι κρίμα να μη μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ταυτοχρόνως στον στίβο και ...ξεκινήσαμε την απεξάρτηση και από τον πειρασμό της συνευρέσεως, όντες βέβαιοι ότι και αυτό θα το πετύχουμε!


     Μία ολιγόλεπτη αγωγή ...πριαπικής εγκρατείας για τον τετράποδο επιβήτορά μας τον οποίο οι δύο Γεώργιοι κατάφεραν να τον πείσουν ότι μπορεί οι ανάγωγοι άνθρωποι να εκτρέπονται ...σεξιστικώς, αλλά όχι και οι ευάγωγοι Ίπποι.


     Εγγύς και ελίγδην χειρισμοί των δύο τετράποδων εραστών, οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει και "καρπόν", την εξαίρετη Σόνια, όμως την φορά αυτή με διδασκαλία Ουρσουλίνων ...μοναχών εν οδώ ...αμώμων! 


     Ύστερα, ήρθε και ο ...έρωτας, αλλά και τα κάτοπτρα του κλειστού Ιππευτηρίου τα οποία απεδείχθησαν παρελκυστικές ...σειρήνες για κάποιον ωραιότατον μεν, Νάρκισσον δε, ιππεύοντα ο οποίος αντί να διορθώνει σφάλματα παρατηρώντας το είδωλό του μάλλον ηράσθη το τελευταίο, μην εννοώντας να "ξεκολλήσει" από την "ομιλούσα" στιλπνή επιφάνεια των κατόπτρων! 


     Κατόπιν, όλοι καταλάβαμε ότι και τα κάτοπτρα των Ιππευτηρίων είναι κάτι σαν δίκοπα μαχαίρια: Ή σε βοηθούν να βελτιωθείς ως Ιππέας, ή σε παρασύρουν να θαυμάζεις τους γονείς σου ως ...ζαχαροπλάστες! 


     Και, ευτυχώς, που ο έτερος των δύο Γεωργίων κράτησε χαρακτήρα, μέχρι σημείου να του γινόμαστε φορτικοί ώστε να συμβουλεύεται την "εικόνα" του σε κάθε διέλευση προ των κατόπτρων, άλλως, με τον ομώνυμό του, ...ακόμη στο στίβο θα ήμασταν! 


     Καρποφόρο το μάθημα και των δύο, μετ΄ εμποδίων μεν, μετ΄ ωφελείας δε! Και τι μάθαμε; Μα, φυσικά το αυτονόητο το οποίο, όμως, χρήζει -πράγματι!- ειδικής ευκαιρίας παρατηρήσεως και ...ίντριγκας, για να γίνει κατανοητό: Ότι, δηλαδή, όπως και οι Άνθρωποι, έτσι και οι Ίπποι έχει ο καθένας τις ...διαστάσεις του, τις σωματοδομικές διαφορές του από τους υπολοίπους και αυτές οι διαφορές υποχρεώνουν τους Ιππείς τους σε αναπροσαρμογή των εντολών προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί. 


     Με την ποιοτική βελτίωση του καλπασμού και άλλα, πολλά, εξαγόμενα κατέληξε η ημερίδα αυτή για τους δύο Γεωργίους και, κάτι τέτοιες εκπαιδευτικές ημερίδες εξελίσσονται σε απρόσμενα καρποφόρες και επί ζητημάτων που εθεωρούντο ως δεδομένα.


     Και η βελτίωση προέκυψε και σήμερα, αφού, κάθε στιγμή, κάθε προσπάθεια στο Ιππευτήριο έχει τα ευεργετικά αποτελέσματά της!


     Το εισαγωγικό μάθημα του Ανδρέα μας είχε και αυτό την μοναδικότητα του πρωταγωνιστή του ο οποίος, εξ αρχής, έδειξε ένα άτομο με συγκροτημένη προσωπικότητα και αξιοπρόσεκτη κιναισθησία, ως "Εκπαιδευτής κι εκπαιδευόμενος" (όπως σεμνά μας συστήθηκε) σημαντικής Ιαπωνικής πολεμικής τέχνης. Λόγω αυτής της, εκ προοιμίου εμφανούς, μοναδικότητος, προτιμήσαμε, για πρώτη φορά, να φέρουμε σε επαφή με "Κύκλο Προσεγγίσεως" τον νεοφερμένο και με τους δύο σχολικούς Ίππους μας και όχι μόνον με τον επιβήτορά μας με τον οποίο ήταν προγραμματισμένο το σημερινό εισαγωγικό του μάθημα.      Πράγματι, η πρόβλεψή μας απεδείχθη σωστή διότι ο Ανδρέας απεκάλυψε ένα τόσο ορθόδρομο ένστικτο που όχι μόνον εξετέλεσε όλες τις προβλεπόμενες "μυητικές" ασκήσεις του εισαγωγικού μαθήματος σε χρόνο-ρεκόρ και εντελώς αμίλητος, αποκαλύπτοντας και την βιωματική σχέση του με το Σχολείο Σιωπής, αλλά και δεν χρειάσθηκε τον Εκπαιδευτή του παρά μόνον για να απολαμβάνει τους δικούς του ενστικτώδεις χειρισμούς μέχρι και του σημείου της επιτυχούς διευθύνσεως του Ίππου!     Χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία, ο Ανδρέας "ξεδίπλωσε" στο κυκλοτερές έναν υπεύθυνο και καλοδομημένο χαρακτήρα ο οποίος αποτελεί το υπόστρωμα ενός σωστού πολεμοτεχνίτη που προσπαθεί και επιτυγχάνει να κατακτήσει  και να εκπορθήσει το κάστρο του μεγάλου εχθρού που δεν είναι άλλος από τον ατελή εαυτό μας.     Διακριτικό του χαρακτήρος του, κατά το ορθοστάδην, ήταν ότι το εκξετέλεσε εν ριπή οφθαλμού, χωρίς τα εύλογα "δάνεια χρόνου" που, με διάφορα προσχήματα και αιτήματα παρατάσεων της στιγμής της...δοκιμασίας, επιχειρούν, κατά κανόνα, οι μαθητές.


     Και ο Ανδρέας, όπως και πολλοί άλλοι Συνασκούμενοι στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" έδειξε να ενσαρκώνει τις ηθικές Αξίες χαρακτήρος, αλλά και δεξιότητες που σέβεται και αναγνωρίζει η Σχολή μας και είναι Τιμή και χαρά για την διοίκηση της Ομάδος η διαρκής εμφάνιση παρόμοιων προσωπικοτήτων ανάμεσά μας.


     Η δυναμική, γεωμετρημένη και  άνετη αφίππευσή του Ανδρέα, επεσφράγισε ένα μοναδικό εισαγωγικό μάθημα που διεξήχθη σε ηχηρότατη ...σιωπή και σε "μηδενικό" χρόνο, με τον ίδιο, στο τέλος, να δηλώνει ότι "ποτέ δεν ένιωσε καλύτερα"  και την Ομάδα να αισθάνεται δικαιωμένη για το ότι καλωσορίζει πάντοτε αξιοπρόσεκτους χαρακτήρες!                  


     Και το σημαντικότερο: Ο Ανδρέας, από το πρώτο μάθημα "σήκωσε" και καθάρισε τα πόδια του επιβήτορός μας με ιδιαίτερη φροντίδα, και χωρίς καμία διδακτική παρέμβαση, όχι μόνον, εξ ενστίκτου, ενετόπισε τα "ευαίσθητα" σημεία χρήζοντα αγκύλης αλλά και με επιμέλεια εμπείρου ιπποκόμου παρέδωσε τέσσερα, υποδειγματικώς, πεντακάθαρα πέλματα! Και αυτή η τελευταία φωτογραφία του εισαγωγικού μαθήματος του Ανδρέα είναι η ιδανικότερη "εικόνα" που μπορεί να μην αποδίδεται στους καθρέπτες του Ιππευτηρίου αλλά χαρακτηρίζει τον, πραγματικά, άριστο Ιππέα, όπως, κατά κανόνα, οι Συνασκούμενοι "Έλληνες Κένταυροι"!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.