Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ
ΤΗΝ
ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΣΗ




   Ο διαδικτυακός φίλος κ. Άγης Αναργύρου, παρατηρώντας την εικόνα που ακολουθεί, αφού μας επεσήμανε ότι έχει εκπαιδευθεί στην Ιππασία στην Ελβετία, μας "μάλωσε" δριμύτατα για "επικίνδυνη ίππευση" η οποία, κατά την γνώμη του, οδηγεί σε θανατηφόρο αποτέλεσμα για τον Ιππέα στην περίπτωση που ο Ίππος "σκουντουφλήσει" (όπως μας έγραψε) διότι ο Ιππέας έχει χαλαρές τις ηνίες και, συνεπώς, δεν έχει στήριξη, παρέθεσε δε και την φωτογραφία του Ελβετού στρατιωτικού Ιππέως η οποία εμφανίζεται στην αρχή αυτής της παραγράφου, ίσως, ως δείγμα ...ιππευτικής τελειότητος για να διδαχθούμε ..."καλό κάθισμα" ή καλύτερα το παράδειγμα προς αποφυγήν διότι η εικόνα παραπέμπει σε ..."κόμμα βαρελοφρόνων" και όχι Ιππέα!  Δυστυχώς, ο καλός μας φίλος δεν πρόσεξε καν ότι απευθύνεται σε Εφιπποτοξότες οι οποίοι ιππεύουν ασφαλέστατα και ανετότατα χωρίς να κρατούν καθόλου ηνίες διότι και τα δύο χέρια τους είναι, αυτονοήτως, απασχολημένα με τον χειρισμό του Τόξου και δη εν ώρα καλπασμού, συνεπώς οι Εφιπποτοξότες, ευτυχώς, εξασκούνται πολύ ουσιαστικότερα και εντελέστερα απ΄ ό,τι όλοι οι άλλοι Ιππείς στην διατήρηση της ισορροπίας τους και αυτό τους κάνει να πλεονεκτούν σε ευστάθεια και ισορροπία έναντι όλων των άλλων οι οποίοι, λίγο έως πολύ, στηρίζονται επί των ηνιών κατά την διάρκεια της ιππεύσεώς τους, όσο και εάν αποφεύγουν να το παραδεχθούν! Δυστυχέστατα, στην Ελλάδα ακόμη και οι εκπαιδευθέντες στην ...Ελβετία διατυπώνουν άποψη χωρίς καν να προσέξουν "που" την διατυπώνουν... 


     Έτσι, από την σημερινή εκπαιδευτική ημερίδα, προέκυψε και μία φωτογραφία η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει και στον αγαπητό κ. Άγη Αναργύρου αλλά και σε πολλούς ομοίους του οι οποίοι ακολουθούν την "δυτική Ιππασία" το "γιατί" οι Εφιπποτοξότες πλεονεκτούν σε ισορροπιστική δεξιότητα και, ασφαλώς, σε ιππική αποτελεσματικότητα. Σε αυτή την φωτογραφία η οποία ακολουθεί, εμφανίζεται ο μαθητής να απέχει ηνιών και αναβολέων, με τα χέρια στην έκταση και τα πόδια στην διάσταση ώστε ούτε τα χέρια (ηνίες) ούτε τα πόδια (επαφή με τον Ίππο) να συντελούν στην ασφαλή "συγκράτησή" του επί του Ίππου, αλλά να ισορροπεί με την, λεγομένη, "πρόσφυση κόκκυγος", δηλαδή την ελάχιστη δυνατή πρόσφυση που μπορεί να τον συγκρατήσει επί του Ίππου. Παρά ταύτα, ο Ιππέας, καίτοι άνευ ηνιών και άνευ επαφής των ποδών του με τον ίππο για την "συγκράτησή" του απ΄ αυτού, όχι μόνον ισορροπεί αλλά και διατηρεί την ετοιμότητα αντιδράσεως έναντι κάθε απροόπτου! Εν ολίγοις, αναπτύσσει το ένστικτο και το, εν γένει, αισθητήριό του, ώστε να αντιδράσει επιτυχώς προλαμβάνοντας κάθε δυσάρεστη κατάσταση η οποία θα μπορούσε να αναφυεί και να τον εκθέσει σε κίνδυνο πτώσεως ή ο,τιδήποτε άλλον!


     Σήμερα, λοιπόν, η Αρχηγός -πλέον- Ομάδος Χρυσή Ηλιάδη, οι δύο Γεώργιοι και η Αγνή μας, είχαν ακόμη μία διδασκαλία ελαχιστοποιήσεως της ισορροπιστικής προσφύσεως μέσα από μία σειρά εναλλαγών ελιγμών πριν καταλήξουμε σε καλπαστικές εξόδους Έφιππης Τοξοβολίας και αν είχαμε κοντά μας (κάτι που θα μας ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστο) τον κ. Άγη Αναργύρου, θα του αναλύαμε εκείνο που αποτελεί το δικό μας ιππικό πλεονέκτημα και το οποίο παραμένει "terra incognita" για την "δυτικήν Ιππασία", δηλαδή, την ανάπτυξη της "προσφύσεως κόκκυγος"!


     Πρώτη η Αρχηγός Ομάδος Χρυσή Ηλιάδη η οποία δεν πρόλαβε να αφιππεύσει, μετά τις πρόσφατες εξετάσεις της και λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιτυχή διαπίστευσή της ως Εφιπποτοξότριας, επανεφίππευσε με προπονητική συνέπεια για να βελτιώσεις τις επιδόσεις της, όπως πρέπει να κάνει κάθε "Έλληνας Κένταυρος" γνωρίζοντας ότι η διαπίστευση ως Εφιπποτοξότη δεν αποτελεί την κατάληξη της εκπαιδεύσεως στην Έφιππη Τοξοβολία αλλά, μόλις, την αρχή της!  


     Η Χρυσή μας, όνομα και ...πρόσωπο, σε ελάχιστο χρόνο, σχεδόν αμέσως μετά την εφίππευσή της "βρήκε" το "καλό κάθισμά" της και κατέληξε σε καλπαστικές εξόδους Έφιππης Τοξοβολίας μέ άνεση "καθίσματος", διευθύνσεως και τοξεύσεων!


     Ο Γεώργιος ξαναμπήκε στη "καλίμπρα" της καλής επικοινωνίας με τον Ίππο και του "καλού καθίσματος", βελτιώνοντας, αν και απολύτως αρχάριος, την "εικόνα" του σε πολύ αξιολογότερο επίπεδο από το επίπεδο του Ελβετού στρατιωτικού Ιππέως που μας παρουσίασε ως ..."υπόδειγμα" ο κ. Άγης Αναργύρου, στην αρχή της πρώτης παραγράφου αυτής της αναρτήσεως.


     Και, πράγματι, κάθε σύγκριση μεταξύ Γεωργίου και Ελβετού οδηγεί στον καταποντισμό του τελευταίου!



     Εκεί, όμως που ο Ελβετός εκμηδενίζεται είναι από τους δύο επόμενους, τον, έτερο, Γεώργιο και την Αγνή! 



     Και ο μεν πρώτος βελτίωσε ακόμη περισσότερο το ήδη άριστο "κάθισμά" του αποτελώντας, πλέον, στυλιστικό υπόδειγμα Ιππέως με δώδεκα, μόλις μαθήματα, έναντι του ...παλαιότατου Ιππέως του Ελβετικού Ιππικού ο οποίος μάλλον θα πρέπει να εγκαταλείψει πίσω του την "δυτική Ιππασία" και την πανέμορφη Ελβετία, ερχόμενος στο ταπεινό ...Κορωπί για να μάθει, επιτέλους, να ...ιππεύει, την δε πρόσκληση μπορεί να του την διαβιβάσει ο καλότατος φίλος μας κ. Άγης Αναργύρου!! Εν τέλει, δε και ο εν λόγω Γεώργιος κατέληξε με εξαιρετικές καλπαστικές εξόδους Έφιππης Τοξοβολίας τις οποίες δεν διανοούνται καν ο φίλτατος κ. Άγης Αναργύρου και ο, αρεστός του, Ελβετός κουμπουροφόρος Ιππέας!



     Τέλος, η Αγνή μας, έρχεται με τις εικόνες της από το σημερινό μάθημά της να δώσει την "χαριστική βολή" στον καημένο Ιππέα του Ελβετικού στρατού τον οποίο, ευγενώς, ο κ. Άγης Αναργύρου μας προτείνει ως υπόδειγμα (προς ...αποφυγήν) και το στιγμιότυπο "μιλά" από μόνο του...



     Δεν είναι στις προθέσεις μας να προκαλέσουμε ...λόξυγγα στον πάνοπλο Ελβετό στρατιωτικό Ιππέα, ούτε την θλίψη ως εκ των συγκρίσεων των φωτογραφιών στον φίλτατο κ. Άγη Αναργύρου και, γι  αυτό, σταματούμε εδώ την συγκριτική αντιπαράθεση των "δυτικώς ιππευόντων" και ημών των Εφιπποτοξοτών, ακολουθούντων τους κανόνες της Φυσικής Ιππικής! Απλώς υπενθυμίζουμε και στον κ Άγη Αναργύρου και στους "δυτικώς ιππεύοντες" ότι είμαστε στη διάθεσή τους, αφιλοκερδώς, να τους βοηθήσουμε να χαρούν τον Ίππο με την μεγαλύτερη δυνατήν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.


     Αλλά η σημερινή μας εκπαιδευτική ημερίδα δεν τελειώνει εδώ διότι στο τέλος της είχαμε την χαρά της υποδοχής στο Ιππευτήριο ενός Μέλους της Ομάδος μας το οποίο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν είχε γνωρίσει την συναρπαστική εμπειρία της ράχης του Ίππου κάτι που το κατάφερε μόλις.


     Η αγαπημένη μας Έλσα, έφιππη, λοιπόν, στο πρώτο, εισαγωγικό μάθημά της υπό την διδασκαλία της Αρχηγού Ομάδος Χρυσής Ηλιάδη είχε την ευκαιρία να αναθεωρήσει τις επιφυλάξεις της για την θρυλούμενη ..."επικινδυνότητα" του Ίππου και της Ιππασίας.


     Με το συνεχές ευγενικό της χαμόγελο η Έλσα μας ολοκλήρωσε το εισαγωγικό της μάθημα με επιτυχία και αρχίζει και αυτή να συστοιχίζεται με τους κακούς ...δαίμονες "Έλληνες Κενταύρους" που θα ταλανίζουν ομοεθνείς και ...Ελβετούς που δεν θα αντιλαμβάνονται τι στην ευχή κάνουμε μερικοί και στεκόμαστε επάνω στη ράχη ενός Ίππου όπως στεκόμαστε...  Έλσα μας, καλωσήλθες στο Ιππευτήριό μας!  


     Όμως και πάλι τα περιεχόμενα της σημερινής ημερίδος μας δεν τελειώνουν εδώ διότι σήμερα προχωρήσαμε και την εκπαίδευση του Ίππου μας στην αφοβία πλήθους.


     Μια πρώτη δοκιμασία του στην αταραξία ενώπιον ελαύνοντος πλήθους έδειξε ότι ο Ίππος μας μπορεί πολύ σύντομα να καταστεί, γενικώς, άφοβος εν μέσω ατόμων με υπερκινητικές χειρονομίες και έντονες συμπεριφορές καθιστώντας τον ακόμη ασφαλέστερο για καθημερινή εργασία.


     Με  προσεκτική διδασκαλία των εμπλεκομένων οι οποίοι κινήθηκαν χειρονομούντες και συνομιλούντες έντονα προς ο Ίππο, ο τελευταίος έδειξε ικανοποιητικώς απαθής παρασύροντάς μας στο επόμενο, ακόμη δυσκολότερο εκπαιδευτικό "βήμα".


     Με όσα έχουμε διδαχθεί στην Σχολή "Κassai" αυτό το επόμενο "βήμα" θα είναι ακόμη συναρπαστικότερο και τα αποτελέσματά του εντυπωσιακότερα.


     Διότι στη Σχολή μας, οι απαιτήσεις μας από την συμπεριφορά του Ίππου είναι πολύ υψηλές για να αρκούμεθα στο "όπως εστί και ευρίσκεται"!




Yστερόγραφο:

Ανυποψίαστος εντελώς για το περιεχόμενο της παρεμβάσεως του κ. Άγη Αναργύρου και τις δικές μας διευκρινίσεις, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Γιάννης Δρίτσας σε χθεσινή (18/10/2018) θεατρική διδασκαλία νέου έργου ενώπιον μαθητών του, αναφερόμενος στο ζήτημα της "χαλαρότητος" δεν παρέλειψε να το συναρτήσει με την "εγρήγορση". Ας τον ακούσουμε και ελπίζουμε να τον ακούσει και ο φίλος μας κ. Άγης Αναργύρου:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.