Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
"ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΟΥΛΛΟΣ ΤΑΡΧΑΝΙΩΤΗΣ"


     Υπό την διεύθυνση του σκηνοθέτη και συνιδρυτή των "Ελλήνων Κενταύρων" Γιάννη Γ. Δρίτσα έγινε σήμερα στους φιλόξενους χώρους του Οργανισμού "Θέατρο κάτω απ΄ τη Γέφυρα", η ανάγνωση του κειμένου των θεατρικών σκηνών "ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΟΥΛΛΟΣ ΤΑΡΧΑΝΙΩΤΗΣ, ο εθνικός λόγιος και εραστής του Πολέμου" που συνέγραψε ο Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης.


     Παρόντα, εκτός του σκηνοθέτη και του συγγραφέως του έργου, ήσαν τα Μέλη της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων" και μαθητές της Σχολής Ιππικού Θεάτρου που λειτουργεί στους κόλπους της Γεώργιος Γαλαζούλας, Χρυσή Ηλιάδη, Γεώργιος Φούκας, Σπυρίδων Νικόλης, Θεοδώρα Κιούφτη, Παντελής Γιαννίκος, .


     Αν και τα ιππικά μαθήματα της Σχολής έχουν αρχίσει από τον Αύγουστο, σήμερα μπήκε το "θεμέλιο" της σκηνικής υλοποιήσεως της δραματοποιημένης διαλέξεως η οποία θα δοθεί προς Τιμή της μνήμης του Έλληνος πολεμιστή και λογίου της Αναγεννήσεως, με την ανάγνωση του κειμένου που αποτελεί και "προοίμιο" της θεατρικής διδασκαλίας των ρόλων από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη.



     Από σήμερα το βράδυ, η Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων» μπήκε σε μία δυναμικότερη τροχιά πολιτισμικού έργου και υπηρετήσεως των εφίππων πολεμικών τεχνών με προεξάρχουσα την Έφιππη Τοξοβολία, χάρη στο ομαδικό έργο όλων των Στελεχών και Μελών της.


     Η ιδέα του «δεσίματος» της κυρίως δραστηριότητός μας με την θεατρική έκφραση, απέδειξε ήδη ότι, όταν το υποκριτικό βίωμα συνεπικουρεί την ρεαλιστική ανθρώπινη καθημερινότητα την κάνει …καλύτερη! Έτσι, διαπιστώσαμε ότι η σκηνική διδασκαλία της Έφιππης Τοξοβολίας συμβάλλει δραστικότατα στην ασφαλέστερη και ταχύτερη ανάπτυξή της και αυτό, από τον περασμένο Ιούλιο που λειτουργεί η Σχολή Ιππικού Θεάτρου της Ομάδος μας, καθημερινώς μας αποδεικνύει ότι η επιλογή της ενάρξεως λειτουργίας του θεατρικού κλάδου της Ομάδος μας υπήρξε, όντως, φαεινή.



     Mε το υπό προετοιμασία έργο, εισάγουμε τους μαθητές μας στην πραγματική "διαγωγή" του έφιππου πολεμιστή η οποία συνίσταται από την μαχητική ψυχολογία, τον ηρωισμό αλλά και την βαθύτατη περίσκεψη που οδηγεί συνειδητά (caso pensato) και όχι "caso accidente" στην πολεμικήν εμπλοκή. Με την πρόταξη της αναπτύξεως αυτών των θεμελιωδών προϋποθέσεων ο μαθητής αναδεικνύεται σε βέλτιστο Εφιπποτοξότη και όχι μόνον, αφού διαμορφώνεται εκών - άκων σε παντοειδή έφιππο πολεμιστή.



     Μετατρέποντας το Ιππευτήριο σε θεατρική σκηνή και την ιππική δραστηριότητα σε θεατρική διδασκαλία διαμορφώνουμε για κάθε μαθητή μας έναν πελώριο «καθρέπτη» πάνω στον οποίο δεν βλέπει, απλώς, το είδωλό του αλλά και τον ίδιο τον καθοριστικό για την μαχητική δραστηριότητα, ψυχισμό του, οι μεταβολές του οποίου υποστηρίζουν την συνεχή προσαρμογή του στην διεκπεραίωση της υποκριτικής διαδικασίας η οποία είναι και η «ωραία πύλη» για την βέλτιστη επίδοση στις έφιππες πολεμικές τέχνες και σ΄ αυτή την ίδια την Έφιππη Τοξοβολία.


     Μετά από αυτό και ακολουθώντας την "ροή" του curriculum της νεοσύστατης Σχολής Ιππικού Θεάτρου μέσα σε ένα, μόλις, δίμηνο, διαπιστώσαμε την τάχιστη ανάδειξη Εφιπποτοξοτών με πολύ καλύτερη και ευκολότερη διαμόρφωση εφιπποτοξοτικής τεχνικής λόγω του βιωματικού χαρακτήρος της διδασκαλίας, κάτι που μας ενθαρρύνει όχι μόνον να επιμείνουμε στη λειτουργία της Σχολής αυτής αλλά και να την διευρύνουμε ως ακρογωνιαίο αρωγό ιππικής διδασκαλίας.


     Και τούτη η πρώτη στην Ελλάδα και δεύτερη στην Ευρώπη μετά το "Théâtre Equestre Zingaro", Σχολή Ιππικού Θεάτρου, θα χαράξει νέες ατραπούς προσεγγίσεως της μεγάλης Ιππικής Τέχνης, με δεδομένη την επίμοχθη συστηματικότητα λειτουργίας των "Ελλήνων Κενταύρων".


     Μετά την ανάγνωση του κειμένου καθορίσθηκαν και οι πρόβες που θα διεξαχθούν, επίσης, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού "Θέατρο κάτω απ΄τη Γέφυρα" τις οποίες προσφέρει ευγενώς ο θεατράνθρωπος Νίκος Δαφνής προς τον οποίο η Σχολή Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων" απευθύνει ευγνώμονες ευχαριστίες! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.