Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018

Heinrich Müller:

WAFFEN UND RÜSTUNGEN


     Μερικά χρόνια πριν, μια χειμωνιάτικη ημέρα με παγωμένη την Γερμανική πρωτεύουσα, συνοδεύοντας πενήντα ομοεθνείς στο Ιστορικό Μουσείο του Βερολίνου, μετά την ξενάγηση, βρήκα τον χρόνο να επισκεφθώ το Κατάστημα του Μουσείου και να αγοράσω, τι άλλο, κάποια σημαντικά βιβλία για τον εμπλουτισμό των γνώσεών μου και της Βιβλιοθήκης μου. "Θεία πρόνοια" η επιλογή ενός εξ αυτών υπό τον τίτλο "Όπλα και Πανοπλίες του Albrecht Dürer", μια, τότε νέα, έκδοση του ιδίου του Μουσείου (2002). Ακόμη θυμάμαι ότι κάθε βράδυ επιστρέφοντας κατάκοπος στο δωμάτιό μου αδυνατούσα να κλείσω μάτι χωρίς να διεξέλθω αρκετές σελίδες του καιόταν κάποτε εγκατέλειψα το ξενοδοχείο, το είχα μελετήσει εξ ολοκλήρου.


     Μελέτη σπουδαία και διεξοδικότατη, μέσα από τα έργα του μεγάλου χαράκτη σκιαγραφεί με λεπτομέρεια εκείνο το μέρος του πολεμικού πολιτισμού που ορίζεται από τα όπλα και τις πανοπλίες της Ευρώπης του Dürer.


     υαγγέλιο" στο είδος του απαντά με γερμανική μεθοδικότητα σε κάθε σχετικό ερώτημα και προάγει την σκέψη του μελετητή του όχι απλώς στον υλικοτεχνικό τομέα των όπλων και πανοπλιών εκείνης της εποχής αλλά και τον βοηθά να εξαγάγει και συμπεράσματα ως προς την χρήση του.


     Από τα παραφερνάλια μέχρι τον κυρίως οπλισμό και τις πανοπλίες, οι 216 μεγάλου σχήματος σελίδες του στέκουν αρωγοί γνώσεως για τον Γερμανομαθή μελετητή με την ακρίβεια της παρουσιάσεως των επί μέρους θεμάτων αλλά και την διδακτικότητα του περιεχομένου του.


     εία πρόνοια", επαναλαμβάνω, η επιλογή του διότι αυτό το σπουδαίο vade mecum, αφού μας καθοδήγησε στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" για τον καταρτισμό της διδασκαλίας του Ιππηλασίου μας, τώρα, κατά την προετοιμασία του "Μιχαήλ Μαρούλλου Ταρχανιώτη" αναδεικνύεται και πάλι μέγας αρωγός αντλήσεως πολύτιμων πληροφοριών κατά την προσπάθεια του ανεβάσματος μιας, ρεαλιστικώς, "ειλικρινούς" παραστάσεως. Και τούτο διότι στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν συγχωρούνται ούτε προχειρότητες, ούτε άγνοια, ούτε αυτοσχεδιασμοί!


     Και, ήδη, αυτός ο πολύτιμος έντυπος "σύμβουλος" απέδωσε σπουδαίους καρπούς στην έφιππη εκπαίδευση των μαθητών του Ιππικού Θεάτρου μας!


Α.Η.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.